marți, 21 mai 2019

Melania Rusu Caragioiu - SERIALUL ,,LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ”, Episodul Nr. 8,




SERIALUL ,,LIMBA NOASTRĂ CEA  ROMÂNĂ”, 
Episodul Nr. 8,
de Melania Rusu Caragioiu

Mult Iubite Maestre Ben Todică,
Am urmărit eu,  ai mei și prietenii noștri, pe internet,  cu încântare suita de video, Youtube, realizate de Domnia Voastră, precum și emisiunile de Radio-Melbourne, unde sunteți  Director, în mare parte realizator, artist, dar și mediator.
Pentru noi, cei din Diaspora aceste cuvinte, concluzii, îndemnuri spre îmbărbătare sunt precum picătura de apă  la care aspiră o rândunică în zborul ei greu și îndelungat.
Românește spus, cineva important și puternic de la celălalt capăt de lume, se gândește la noi, ne ghicește durerile, aspirațiile și vorbește cu noi pe lungimea de undă dorită de noi.
Suntem flatați și de ideea de a fi comunicate, difuzate public scrisorile noastre, creațiile noastre literare și de aci cunoașterea între noi,  a colaboratorilor.
Pigmentarea prin cântec, recitare, a ideilor pozitive contemporane, melopeele cu undă de alean sau speranță puse pe versurile poeților contemporani, Adrian Botez, Irina Lucia Mihalca, Ioan Miclău ,  sau recitări, Vasilica Grigoraș și alții,  apar ca un intermezzo în Emisiunile radio alcătuite de Domnia voastră.
Dar întotdeauna auzim și refrene , și psalmodieri în surdină, foarte plăcute, ca acompaniament, dar Dumneavoastră nu ne spuneți, sau foarte rar aminiți că atunci, în acele momente noi ascultîm  intonările Doamnei ,,Ben Todică”, și observăm cu bucurie cuvinte românești.
Mult ne impresionează subiectul  Ciudanovița și acuma putem aprecia în adevărata măsură acea muncă istovitoare, periculoasă a semenilor noștri, care s-au dedat cu  eroism, fără frică de moarte, sau uneori sfidând spectrul contaminării. Privit în ansamblu, dar și în amănunt,  acel episod magnific este plin tot de atâtea  suferințe cât și  volumul realizărilor. 
Una dintre ziaristele noastre spunea odată o mică poveste, din care eu amintesc doar esența, Era vorba de călătoria Lui Dumnezeu și Sfântul Petru pe meleagurile noastre. Cărând Ei sacul plin cu daruri, prin locurile noastre muntoase, s-a spart sacul , și cum  aurul,  în bolovani, era mai greu, mai mult și  la fundul sacului, prin spărtura sacului s-a răspândit mult  aur la noi. ( Varianta geologilor o cunoașteți).
 Acuma , în cele  spuse de Dumneavoastră, Maestre Ben Todică,  privind munți de uraniu, înțelegem că acel uraniu, cum spun chimiștii. el a rezultat din înnobilarea aurului în timp și sub presiune. transformându-se în uraniu.
Tot în emisiunile Dumneavoastră întâlnim rapsozi populari, precum este poetul Pavel Ferghete, un adevărat fenomen gânditor și vocal, cântând în versuri native dorurile unui plai și dorurile locuitorilor lui. Acel plau fiind plaiul românesc. Acest rapsod al locurilor care  au rămas dacice, fără ocupație romană,  are convingerea și tăria de a scrie, de a publica din gândirea sa pură, înmiresmată de undele naturii. Dar, cum l-am fi cunoscut noi, toți, fiindcă unii îl cunoșteau, dacă nu ar fi existat filiera Radio Melmourne ?
Gama de emisiuni ne aduce înainte   și secvențe din melodiile și cântecele populare românești vechi, știri și întâmplări care ne dau imboldul  speranței de mai bine, forța de a rezista la calamitățile  schimbării climatice,  lansări de carte,  călătorii, date  despre locuri puțin cunoscute, obiceiuri, curiozități și tot ce poate fi de dorit în completarea cunoașterii , ca o enciclopedie vie, cu datele mereu evoluânde , în mișcare perpetuă , precum viața.
Mai  ne întâlnim în emisiunile radio  și cu  evenimente de laudă și de afirmare a tot ce este românesc,  spre a fi cunoscute de o lume întreagă. 
Ceeace ar mai trebui de adăugat este faptul că toate materialele noastre apar pe blogul Ben Todică, într-un adevărat drept de exprimare, gândire și creație proprie, așa cum am trimis-o, urmând ca vocea și impresia cititorului să-și spună cuvântul.
Afirm, în concluzie, că ar fi imposibil de cuprins tot ce imaginația Domnului Ben Todică ne trimite pe calea undelor, optic și auditiv, în spațiul cultural-social. Urmărind emisiunile radio și realizările video,  vom rămâne mereu adepții săi.
Închei cu  mulțumirile noastre și urări de mereu frumoase realizări  ale Domniei voastre Maestre Ben Todică și ale colaboratorilor.
Cu stimă.
Melania Rusu Caragioiu


      St. Constant, Canada,  2019,



Stimata doamna Melania Rusu Caragioiu,
Sunteti printre cei care am mai ramas si ne pasa de aproapele, cei care am gustat din mierea cuvintelor lui Hristos, de inaltare si inobilare a libertatii sufletului si constiintei divine. Ma bucur ca nu sunt singur pe pamant citindu-va cuvintele si ma bucur de experienta noastra, traita azi, intelegand fragilitatea dumnezeului din noi si nepretuitul dar ce ESTE. Darul, Nepretuitul DAR, este insemnatatea si rostul pentru care suntem aici. Multumesc pentru Dar stimata doamna si sora in Domnul, Amin !
Cu iubire si mult respect,
Ben Todica 





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu