sâmbătă, 25 mai 2019

"Cine merita cu adevarat Premiul Nobel." BT




Un gunoier a construit o bibliotecă publică uriașă din cărțile găsite în tomberoane
Jose Alberto Gutierrez, un gunoier din Bogota, Columbia, cunoaște îndeaproape suferința copiilor din orașul său. Cum mahalaua capitalei sud-americane cu zece milioane de locuitori este în continuă creștere, cei mai mulți tineri din zonele sărace au prea puține șanse la o educație corespunzătoare.
De aceea, atunci când Jose Alberto a găsit romanul „Anna Karenina”, de Lev Tolstoi, într-una dintre zilele în care își făcea ruta de serviciu, și-a dat seama că descoperise „aur” la gunoi. A luat cartea acasă, în loc s-o arunce în compactor și s-o lase să se descompună într-o groapă de gunoi.
https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2019/05/gunoier-din-columbbia-colectionar-de-carti-001_red_compressed.jpg

„Stăpânul cărților” a adunat mii de opere literare în casa sa, pe care a transformat-o într-o bibliotecă publică gratuită.



De-a lungul timpului, a găsit și mai multe cărți. Zeci și apoi sute. Anii au trecut, iar biblioteca aflată în continuă creștere a ajuns să-i ocupe în întregime primul etaj al casei.
Când vecinii din cartier au aflat câte opere literare salvase din gunoi de-a lungul anilor, au început să vină și să ia cărți cu împrumut.
Unii dintre vecini căutau cărți pentru copiii lor, sperând să le îmbunătățească abilitățile de citire și înțelegere înainte să înceapă școala. Alții căutau o modalitate ieftină de a-și petrece timpul sau pur și simplu doreau să învețe să citească.
Au trecut mai bine de 20 de ani de când Gutierrez a salvat acel volum de Tolstoi, dându-și seama de potențialul cărților pe care alții le aruncaseră.
https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2019/05/gunoier-din-columbbia-colectionar-de-carti-004_red_compressed.jpg

Jose Alberto Gutierrez conduce o mașină de ridicat gunoiul pe străzile din Bogota.



A găsit toate felurile de cărți: de la clasici, la povești de iubire moderne, cărți pentru copii și manuale, și și-a câștigat un renume la nivel național – este cunoscut drept „Stăpânul cărților”.
Colecția lui a depășit de mult limitele casei sale. Biblioteca amenajată în propria sa casă, botezată „Forța cuvintelor”, numără nu mai puțin de 25.000 de volume.
Mulțumită eforturilor sale, 50.000 de cărți au fost distribuite peste tot, în bibliotecile comunităților și în școlile rurale care nu-și permit propriile colecții. Până acum, 235 de școli au beneficiat de cărțile adunate din gunoi de Jose Alberto Gutierrez.
Poate că pare multă muncă, însă bărbatul spune că nimic nu este mai important decât să se asigure că tinerii pot citi.
https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2019/05/gunoier-din-columbbia-colectionar-de-carti-006_red_compressed.jpg

Bărbatul a adunat mii de cărți aruncate de alții la gunoi, pe care le-a adus în casa sa, transformată într-o bibliotecă gratuită.


„Cea mai valoroasă moștenire pe care o putem lăsa copiilor noștri este educația. În ziua în care voi fi umplut Columbia cu cărți, mă voi simți ca Ulise când a salvat-o Penelopa și a scutit Ithaca de război”, a declarat bărbatul.
S-a dovedit că rata de alfabetizare se află în legătură directă cu prosperitatea, iar o populație educată își găsește mai ușor locuri de muncă și se adaptează mai bine schimbărilor din societate.
Pentru Gutierrez, faptul că le poate oferi această posibilitate copiilor din cartier (aflat departe de zonele mai bogate din Bogota, unde a găsit cea mai mare parte a cărților sale) ar putea însemna diferența dintre o viață petrecută în sărăcie și dobândirea unei poziții sociale mai bune.
În 2018, Gutierrez a fost concediat de la compania de salubritate pentru care lucra, însă opera lui nu s-a încheiat.
https://incredibilia.ro/wp-content/uploads/2019/05/gunoier-din-columbbia-colectionar-de-carti-008_red_compressed.jpg

Jose Alberto Gutierrez prezintă volumele stivuite în bibliotecă, la primul etaj al casei sale din Bogota.


Acum, își concentrează eforturile în direcția finanțării și construirii unei biblioteci comunitare lângă casa sa, destinată copiilor care au nevoie de ea.

Astfel, bărbatul se va asigura că moștenirea și munca sa vor dăinui pe termen lung.

Sursa: IL







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu