vineri, 24 mai 2019

Feudalismul actual moldo-valah / 27 / alegerile / papa Francisc /28/ 28 b/ 29 / 30/ 31/ 32/ 33/ 34/ 35/ 36/ 37/ Europa





Feudalismul actual moldo-valah / 37 / occident vs orient

Fugarii la munca in vest se bucura, profita de rationalitatea sistemului social-politic capitalist si se intreaba, dece nu-i asa si acasa, ca sa nu se bajeneasca. Cu toate ca sunt in UE/NATO, asta creaza mereu tensiuni intre unitatea de nezdruncinat, rit, glie, neam, in simfonie cu Biserica Mantuirii Neamului, fortele feudale, baronii, vatafii ortodocsi moldo-valahi si iobagii fugari, diaspora. Nu numai la alegeri clientelismul, nepotismul, spaga orientala se confrunta brutal cu drepturile omului occidental. Diaspora a simtit asta pe propria ei piele recent la o manifestatie in capitala unde garda pretoriana a baronilor, jandarmeria, ia batut si gazat. Occident vs orient. Proces.

De aici vine tendinta ca toti sa voteze acasa, sub control, sau cei din afara, cu un procent cat mai mic. Asta s-a vazut si recent, cand pentru cinci milioane, definitiv sau temporar in vest, s-au dat sectii de votare, buletine, stampile, numai pentru jumatate de milion. Asta a generat cozi, proteste, si ce-i mai grav, mai mult de 90% n-au putut vota, inclinand astfel balanta in favoarea fortelor feudale, baronilor care organizeaza boicotul. Un scandal vizibil mai ales occidentalilor, care n-au mai vazut asa ceva, si dupa presedintele Dragnea, ajuns in Beciul domnesc, inca o lipsa de legitimitate a sistemului politic, democratiei „Formelor fara fond“. Occident vs orient. Proces.

Viorel Roman: Războiul dintre statele paralele II : Miorita USA, P.O.BOX 193, WEST SACRAMENTO, CA 95691, USA, Anul XII, Numărul 133, martie 2018, p.7

www.mioritausa.news
http://www.logossiagape.ro/2018/02/13/viorel-roman-razboiul-dintre-statele-paralele/
http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx
http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/
https://www.academia.edu/36408311/Stat_catolic_cu_popor_ortodox_Kopie.pdf
https://www.academia.edu/36367451/Statul_de_drept_opinii
http://confluente.org/viorel_roman_1518494438.html
http://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/
https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf
http://viorel-roman-bremen.over-blog.de/2017/11/mafia-paralela.html
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf
https://www.academia.edu/23211833/BISERICA_-_STATUL_Romania_201
https://www.academia.edu/38582114/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83

https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/




Feudalismul actual moldo-valah / 36 / Vizita Papei

Sf. Papa Ioan Paul II si Papa Francisc viziteaza, ajuta Romania in momente de rascruce.

In 1999 se punea problema, a fi sau nu in Europa. In afara de asta era prima vizita, de la Marea Schisma, 1054, a unui Papa intr-o tara ortodoxa, a unei personalitati carismatice, care a contribuit la prabusirea Lagarului ortodoxo-comunist, care a vorbit romaneste cu un accent inconfundabil de familiar. „Crestinismul respira cu doi plamani, ortodox si catolic.“ Credinta la fel de sarbatorita ca si celebrarea cu Preafericitul Teoctist a liturghiei in Parcul Izvor, unde sute de mii scandau entuziasti, Unitate, Unitate! Sf. Papa Ioan Paul II le deschide apoi larg portile Europei si romanii adera la civilizatia euro-atlantica / acquis communautaire.

In 2019 romanii sunt in UE/NATO, cinci milioane traiesc, muncesc in vest, asa ca motto-ul vizitei papei Francisc raspunde acestor realitati, „Sa mergem impreuna!“ Dupa protocolul vizitei de stat, in Catedrala Mantuirii Neamului, ale caror clopote sunt o donatie a Sf. Papa Ioan Paul II, Preafericitul Daniel si papa Francisc se roaga in romana si latina. Tatal nostru. Vizita e nu numai in capitala, ca a predecesorului sau, ci un pelerinaj si in Moldova, la Iasi, centrul catolicismului, in Transilvania, la Simleul-Ciuc, un simbol al traditiilor mariane, crestine maghiare si romane, la Blaj, centrul greco-catolicismului, Scolii Ardelene. Beatificarea de catre Papa a sapte episcopi greco-catolici martiri, care au platit cu viata refuzul de a trece la ortodoxie, pe Campia libertatii din Blaj, e un eveniment si national. In „Roma mica“ s-au pus bazele natiunii romane. Ideea nationala e a greco-catolicilor, nu a ateilor iluministi, tot asa cum Fapta Unirii e a ortodocsilor moldo-valahi. Credinţa și ordinea lumii se condiţionează. Daca Ideia greco-catolica si Fapta greco-ortodoxa au uneori dificultati de a merge impreuna, cu atat mai dificila e la Bucuresti ideea si infaptuirea, practica statului de drept occidental fără Biserica Romei, pentru ca Uniunea Europeana, urmasa Sfantului Imperiu Roman de Natiune Germana, se bazează pe codul canonic romano-catolic actualizat / acquis communautaire.

In 2039, Suveranul Pontif va vizita, sa speram, o natiune unita cu Roma, prospera.

https://www.academia.edu/27240914/Romania_2015
http://www.logossiagape.ro/2018/02/13/viorel-roman-razboiul-dintre-statele-paralele/
http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx
http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/
https://www.academia.edu/36408311/Stat_catolic_cu_popor_ortodox_Kopie.pdf
https://www.academia.edu/36367451/Statul_de_drept_opinii
http://confluente.org/viorel_roman_1518494438.html
https://ioncoja.ro/viorel-roman-romania-stat-mafiot/
http://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/
https://www.academia.edu/36367451/Statul_de_drept_opinii
https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf
http://viorel-roman-bremen.over-blog.de/2017/11/mafia-paralela.html
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf
https://www.academia.edu/23211833/BISERICA_-_STATUL_Romania_201
https://www.academia.edu/38582114/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83
https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/

Attachments area




Feudalismul actual moldo-valah / 35 / Papa Paul VI

il roaga pe presedintele Nicolae Ceausescu, in vizita in anul 1973 la Vatican, sa accepte Biserica Unita cu Roma si in Romania, ca in tarile cu ideologii marxist-leniniste, Ungaria, Cehoslovaci, Iugoslavia, Bulgaria, unde ea nu e interzisa. Refuzul e inceputul ruperi sale de realitate, care se incheie tragic la Targoviste. 1989 Biserica Unita revine din catacombe in legalitate. 1999 la Bucuresti, Sfantul papa Ioan Paul II deschide portile Europei si romanii adera la civilizatia euro-atlantica. 2019 Papa Francisc in vizita in Valahia, Moldova si Transilvania, beatifica sapte episcopi greco-catolici ucisi de ortodoxo-comunisti si ii indeamna pe toti romanii:

Să mergem împreună!

In mai putin de jumatate de secol schimbari dramatice, pozitive, ce reda increderea in viitor.

https://www.academia.edu/29967067/Papa_Francisc_in_Romania

Frontiere celeste și terestre

Vizita Papei Francisc și Catedrala Mântuirii Neamului, lângă Palatul lui Nicolae și Elena Ceaușescu, vor delimita și armoniza frontierele celeste și terestre ale românilor. Cerul, firește, n-are limite, granițe, dar cine se uită la realitatea pământeană, vede umbrele frontierelor celeste și nori sumbrii, ca la slavii de sud, unde același neam cu aceeași limbă, croații catolici se războiesc cu frății lor, sârbii ortodocși sau bosniaci musulmani. Conflictul religios dintre israeliți, sunniți și șiiți e fără sfârșit. Marile conflictele sunt religioase, tot așa cum alianțele durabile, credibile sunt numai ale partenerilor de aceeași credință.

Romania este de jure în organizațiile occidentale. Moldovenii, cu toate că au un Mitropolit moscovit, își doresc, ca și vlahii din Serbia, aceeași orientare, dar asta nu schimbă faptul că greco-pravoslavnicii au o altă viziune decât occidentali asupra lunii, vieții, mântuirii. Singura lor oportunitate de a ieși în lume a fost vizita Sf. Papă Ioan Paul II, care accepta toate condițiile de la București, știind că are de a face cu latini izolați și traumatizați de un mileniu. Rrefacerea unității „fără condiții“, mana întinsă a Romei rămae fără răspuns. Pentru Sf. Papă Ioan Paul II oricum creștinismul respiră cu doi plămâni, ortodox și catolic, oriental și occidental.

Democrația occidentală, economia de piață, societatea civilă, sunt in est Forme fără fond. Ați mințit poporul (și pe occidentali) cu televizorul! La Revoluție, țiganii, romanes, romii i-au înlocuit pe olteni. O alternativă credibilă nu există fără Biserica Unită interzisă de ortodocși. Mimarea Apusului cu reforme pe hârtie a eșuat. Nu numai Președintele Franței Sarkozy o ia la fugă când îl vede pe omologul său Basescu. Creditul, credibilitatea greco-ortodocșilor moldo-valahi a scăzut atat de mult, că și ei se întreabă dacă mai merită maimuțăreala, acceptarea umilințelor și a mofturilor din Vest, de neintales și de aceea de neaceptabile în Est. Orient vs occident.

N-ar fi mai bună teocrația orientală, decât democrația a la Westminster? Clasa politică, baronii moldo-valahi se legitimează cu ”am primit ordin de la Înalta Poartă, Berlin, Moscova, UE”, fără să ascundă ca e adepta modelului greco-pravoslavnic a la Putin și Erdogan. Moscova și Istanbul. China roșie a mandarinilor, India castelor fără de scăpare și Rusia au succese și nu sunt democratice ca în vest, adepte ale economiei de piață și nu întrețin nici măcar paraziții societății mimetice, civile.

Pe de altă parte, modelul occidental a pierdut din atractivitatea din timpul Războiului rece, pentru că nu mai face față drepturilor imigranților, femeilor, handicapatilor, șomerilor, pensionarilor etc.. În fond, ceea ce lipsește acum este elanul marelui proiect al refacerea unității creștine. În locul lui s-a instaurat o dictatură a materialismului, a relativității, paralizantă, un sentiment de lehamite, jenă generat de pierderea unei mari șanse istorice. Moldo-valahii nu mai pot renunța la lanturile grele milenare ale duhovniciei și soborniciei moscovite și constantinopolitane?

În ciuda tuturora, românii se folosesc de noua libertatea de expresie si de mișcare. Occidentalii îi sprijină, oricum ei nu pot părăsi UE/NATO pentru ca s-ar prăbuși în gol: mizerie materială ca în Africa, convulsii sociale și în final dictatură orientala. De aceea, singura lor speranță e vizita Papei Francisc. Pentru că, fără un dialog în vederea refacerii unirii, nu ca 1700, sub patronaj nesincer maghiar și adversitate greco-pravoslavnică, ci ca în 2019, cu toate drepturile și îndatoririle unui stat creștin cu frontiere celeste și terestre garantate de Roma și civilizația occidentală, din care va face parte nu numai de jure, ci și de facto, model pentru toți românii și toate țările din Balcani.

Prof. Dr. Viorel Roman, consilier academic la Universitatea din Bremen

Anexă

Ideea refacerii unității creștine conditio sine qua non a integrării în civilizația occidentala este laitmotivul demersului meu și înainte de prăbușirea dictaturii din Lagărul ortodoxo-comunist izolat de o Cortina de Fier. Dar, după vizita Sf. Papă Ioan Paul II, aderarea la UE/NATO, revin „Formele (occidentale) fără fond“ și „Zicem ca ei (occidentalii) și facem ca noi (ortodocșii)“. De aceea, reproduc o luare de cuvânt a senatorului Adrian Păunescu (1943-2010) în Parlamentul României:

„Am fost întrebat de mulți colegi cum de am permis, cum de mi-am îngăduit sa aduc la o emisiune a mea, de la "Realitatea TV", pe un om care exprimă puncte de vedere total diferite, uneori opuse celor în circulație în România: domnul Viorel Roman, profesor român din Germania, la Bremen. Aș vrea sa spun, încă o dată, public un fapt: dacă nu ne vom obișnui cu ideea ca dialogul înseamnă chiar întâlnirea unor puncte de vedere diferite, profund diferite, atunci înseamnă ca democrația noastră este o spoială și o totală minciună în ceea ce exprimam noi cu alte cuvinte. Omul respectiv are un punct de vedere diferit de ceea ce circula îndeobște prin România și eu cred că este important sa auzim acest punct de vedere și sa facem antrenamentul necesar întâlnirii cu aceste opinii contrarii celor care au circulat și circula, la aceasta ora, prin România. Unul dintre colegii noștri, domnul Mihai Ungheanu, a fost într-una din aceste emisiuni, în acea emisiune a mai fost și un istoric, domnul Mircea Dogaru, un remarcabil istoric. După primul șoc, am continuat, am făcut trei astfel de emisiuni, pentru ca mi se pare că e important să dăm minților noastre o hrană corespunzătoare de probleme cu care nu suntem de acord. Așadar, vă vorbesc din perspectiva unei empatii totale, pentru că pe mine faptele care decurgeau din ceea ce spunea Viorel Roman în aceste emisiuni, ca și în cărțile sale și în articolele sale publicate în "România Mare" sau în "Flacăra lui Adrian Păunescu", faptele ce decurg din aceste cuvinte mă interesează. Mă interesează dacă, într-adevăr, catolicismul este o condiție a intrării noastre în Europa. Mă interesează dacă există acest punct de vedere pe continent și așa mai departe, lucruri pe care le-ați văzut. Mă interesează dacă suntem o plantație de sclavi la marginea Imperiului, cum susținea el, parcă pentru a ne trezi. Și eu cred ca exercițiul acesta democratic și dur este necesar unei treziri la o noua conștiință europeană a noastră, a românilor, chiar bătându-ne pentru propriile idei.“

https://www.academia.edu/27240914/Romania_2015
http://www.logossiagape.ro/2018/02/13/viorel-roman-razboiul-dintre-statele-paralele/
http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx
http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/
https://www.academia.edu/36408311/Stat_catolic_cu_popor_ortodox_Kopie.pdf
https://www.academia.edu/36367451/Statul_de_drept_opinii
http://confluente.org/viorel_roman_1518494438.html
https://ioncoja.ro/viorel-roman-romania-stat-mafiot/
http://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/
https://www.academia.edu/36367451/Statul_de_drept_opinii
https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf
http://viorel-roman-bremen.over-blog.de/2017/11/mafia-paralela.html
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf
https://www.academia.edu/23211833/BISERICA_-_STATUL_Romania_201
https://www.academia.edu/38582114/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83
https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/





Feudalismul actual moldo-valah / 34 / Diaspora,

cei cinci milioane de fugari la munca in vest, temporar sau definitiv, sunt boicotati la alegeri pentru ca submineaza unitatea de nezdruncinat din jurul conducerii superiore de partid si de stat, FRN, PMR, PCR, FSN (PDL, PSD etc.), in simfonie cu Biserica Mantuirii Neamului.

Diaspora, iobagii din Lagarul de dupa Cortina de Fier n-aveau drepturi. Daca prin hazard ajungeau in vest, erau santajati sa plateasca valuta ca sa scape de cetatenie ca de o boala venerica la ambasada unde erau tratati cu un dispret, o dusmanie fara margini. Drepturile omului occidental sunt valabile numai in afara ambasadei, tarii. Vezi mineriadele, demonstratiile, cozile la ambasade la votare.

Romanii, membri ai Uniunii Europene, Aliantei nord-atlantice, refuza vechile umilinte. Fireste ca ei au drepturile omului occidental de jure, dar de facto sunt tolerati in vest si desconsiderati in est, la Bucuresti pentru ca fug de devalmasia orientala, rit, glie, neam, din Imperiul Sfantului Andrei in Imperiul Sfantului Petru.

Cei ce uita coruptia cu larg caracter de masa, clientelismul, nepotismul, spaga moldo-valaha sunt confruntati brutal cu realitatea, bataia si gazarea, ca in vara anului trecut. Lagar si Cortina de Fier. Lupta de la Portile Orientului dintre cele doua „State paralele“ incompatibile continua.

Războiul dintre statele paralele II : Miorita USA, P.O.BOX 193, WEST SACRAMENTO,

CA 95691, USA, Anul XII, Numărul 133, martie 2018, p.7

www.mioritausa.news
http://www.logossiagape.ro/2018/02/13/viorel-roman-razboiul-dintre-statele-paralele/
http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx
http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/
https://www.academia.edu/36408311/Stat_catolic_cu_popor_ortodox_Kopie.pdf
https://www.academia.edu/36367451/Statul_de_drept_opinii
http://confluente.org/viorel_roman_1518494438.html
http://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/
https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf
http://viorel-roman-bremen.over-blog.de/2017/11/mafia-paralela.html
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf
https://www.academia.edu/23211833/BISERICA_-_STATUL_Romania_201
https://www.academia.edu/38582114/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83

https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/




Feudalismul actual moldo-valah / 33 /
Să mergem împreună!

este motto-ul călătoriei apostolice din zilele 31 mai – 2 iunie 2019 a Papei Francisc, asta înseamnă că trebuie să luăm act de diversitate nu numai in cele trei zilele ale vizitei la Bucuresti, Iasi, Blaj, Simleul-Ciuc, ci să ne asumăm ce ne unește, pentru ca Romania să-și regăsească, alături de o conștiință interioară, o căutare a demnității și un viitor care pentru toată lumea să aibă garanție.

Cat de important e acest deziderat vedem la alegerile recente unde fortele ortodoxe moldo-valahe, FRN, PMR, PCR, FSN (PNL, PSD etc.), castiga toate alegerile din anul 1938, dar sunt supuse de la aderarea, integrarea in Uniunea Europeana si Alianta militara nord-atlantica, trazitiei spre rationalitatea occidentala, catolica, greu de intales si suportat, dar nu imposibil de depasit, pentru ca Papa Francisc ne reaminteste de rădăcinile creştine ale Europei. Crestinismul respira cu doi plamani, ortodox si catolic, spune Sfantul Papa Ioan Paul II la Bucuresti in anul de gratie 1999.

http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/
https://www.academia.edu/36408311/Stat_catolic_cu_popor_ortodox_Kopie.pdf
http://www.logossiagape.ro/2018/03/26/viorel-roman-teocratia-moldo-valaha/
https://www.academia.edu/23211833/BISERICA_-_STATUL_Romania_201
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf
http://www.totpal.ro/ortodoxie-si-occident-2016-de-viorel-roman/
http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx

https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/



Feudalismul actual moldo-valah / 32 / Dimitrie Grama

Draga Viorel, fiind in tara am asistat la alegerile pentru Parlamentul UE si Referendul cerut de Presedintele Iohanis. M-am bucurat ca o lume mai tanara si mai lucida a iesit majoritara si ca la un orizont indepartat a aparut o luminita pe cerul intunecat al Romaniei. Ce m-a uimit este faptul ca aproape 30% din populatia unei tari poate in continuare sa voteze Imoralitatea, Coruptia, Abuzul si Hotia!

Ce m-a uimit este, ca atunci cand un criminal care a condus ilegal o tara manipuland justitia servila si intimidata la tacere, este dus, in sfarsit la inchisoare, un partid intreg, PSD, prin reprezentantul respectiv, o doamna dezorientata social-politic-juridic si lingvistic, se exprima cam in felul urmator: "Tot partidul PSD al sustine si e alaturi de Dragnea si familia lui (la fel de corupta) si suntem indurerati de "tragedia" lui!"

Cum adica, indurerati pentru ca un hot-criminal in sfarsit poate fi pedepsit?  Cum adica un partid alaturi de asa ceva? Un partid, cat de cat democratic, chiar si in Africa sau Mongolia, ar fi declarat exact invers! Ar fi spus ca se distanteaza de asa un element care binenteles este exclus din acel partid pe vecie! Si ce tupeu are acel Dragnea care in drum spre inchisoare spune: "Si Mandela a fost la inchisoare si apoi a devenit Presedinte". Da, asa este, dar Mandela nu a stat douazeci si cinci de ani la inchisoare pentru Coruptie si Furt al Bunului Obstesc!

Ce ma mira este faptul ca eu comentez aceste lucruri si nu jurnalistii de la canalele TV!

Deci, in concluzie, dragul meu, ceva parca s-a schimbat, dar este mai mult parca decat schimbat. Vom vedea ce va alege poporul roman la urmatoarele alegeri si mai ales vom vedea ce se va intampla pe plan social-politic intr-o tara care bajbaie inspre o democratie pe care doar cei traiti in diaspora mult timp o inteleg cat de cat. Cei din diaspora nu vor fi alesi in vreun guvern roman, ei sunt un fel de paria si din cei vreo 4 - 5 milioane cu drept de vot, doar vreo 375.000 au putut vota. Romania a avut grija sa-i scoata pe linia moarta!

Nu mai este ca dupa 1848 cand Romania si-a format cadrele de elita din cei care s-au reintors dela Paris, Roma, Berlin si Viena. Nu, acum se aduc "cadre" din Teleorman, Balta Alba sau Scornicesti!.

Atata timp cat un schimb valutar la o banca dureaza 1/2 de ora, atata timp cat un simplu act de orisice fel necesita zece stampile si saptamani de alergatura pe la diverse "oficii", atata timp cat mass-media este inculta si total aservita, aceasta tara isi va continua drumul ei lent inspre "ceva", care si demagogic este neclar!

Dar, asta-i! Mie imi place! E un balsam pentru antrenarea gandirii ilogice si asa imi antrenez si gandirea logica! DG

http://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/
http://www.totpal.ro/ortodoxie-si-occident-2016-de-viorel-roman/
http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx
http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/
https://www.academia.edu/36408311/Stat_catolic_cu_popor_ortodox_Kopie.pdf
http://www.logossiagape.ro/2018/03/26/viorel-roman-teocratia-moldo-valaha/
https://www.academia.edu/23211833/BISERICA_-_STATUL_Romania_201
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf

https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/



Feudalismul actual moldo-valah / 31 / Incotro?

Marsul camasilor albe asupra Bucurestiului pentru a-l scoate din temnita pe Liviu Dragnea, cum ameninta el la mitingul de la Craiova, nu s-a pus inca in miscare, de aceea se intreaba nu numai reputatului jurnalist de politică internațională Corneliu Vlad: spre est sau vest?

Fortele feudale moldo-valahe vor spre est. Modelul lor este sobornicia si duhovnicia moscovita si consantinopolitana. Imperiul Sfantului Pavel. Ei n-au avut niciodata experienta reala a occidentului, pe care nu-l intaleg si fireste nu-l accepta, de aceea trag de timp, de banii din vest si ii imping in fata pe tigani si evrei sa scoata catanele din foc. Si dupa Ceausescu, Iliescu, Nastase, Ponta, Dragnea, matriarhatul, doamnele la Putere azi, Viorica Vasilica , Olguta, Carmen, Rovana etc. sunt pe aceiasi linie orientala, antioccidentala, in simfonie cu Biserica Nantuirii Neamului. Urmasii lor vor fi la fel.

https://www.viorel-roman.bucuresti-nonstop.ro/articol_big.php?id=353
https://www.academia.edu/36701780/Tiganii_si_evreii_romani
https://d-nb.info/1025131827/04

Aceasta situatia s-a creat in timp, pentru ca greco-catolicii din Imperiul Sfantului Petru, Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, Biserica Unita cu Roma, Scoala Ardeleana, n-au trecut Muntii Carpatii si au fost pusi in afara legii in 1948. Din 1989 ies din catacombe. Cei sapte episcopi uniti cu Roma, sfinti ai Bisericii catolice, lichidati de fratii lor ortodocsi moldo-valahi, vor fi pomeniti in curand la Blaj de papa Francisc, care vine in Romania cu dorinta „Să mergem împreună toți!”.

Majoritarea romanilor de o parte si alta a Carpatilor vor in Europa. Multi din cei cinci milioane, care s-au bajenit in vest, au fugit de „drepturile omului oriental“, de coruptia, clientelismul, nepotismul fanariot de la Bucuresti, sunt ortodocsi moldo-valahi. Aici, in UE ei se bucura de toate „drepturile omului occidental“ si de sprijinul concret al Bisericii romano-catolice.

La referenum, ar fi fost mai clara intrebarea: „Spre Roma sau Moscova / Istambul?“


https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/





Feudalismul actual moldo-valah / 30 / Europa

este speranta romanilor, asta e rezultatul scrutinului din 26 mai 2019. In Transivania si in Europa, unde au fugit de fortele feudale cinci milioane, toti vor drepturile omului occidental, respectarea acquis-ului UE, forma laică, modernizata a codului canonic romano-catolic, nu clientelismul feudal moldo-valah, in lanturile grele ale soborniciei si duhovniciei moscovite si constantinopolitane. In toate hartiile de dupa alegeri se vede falia religioasa, culturala, de o parte si alta a Carpatilor.

Mimarea alegerilor din vremea regilor, proletarilor si neo-comunistilor, 1866-2007, fraudarea lor cu Autobuzul, Suveica, Stampita, Stalin etc., (vezi cele 18 metode analizate de Mitrea) si sabotarea diasporei nu mai fuctioneaza, pentru ca e prima in istorie data cand ministrul de interne, jandarmul, politistul, responsabili cu buna organizare si rezultatele, pierd alegerile si inseala asteptarile legitime ale conducerii superioare de partid si de stat in simfonie cu Biserica Mantuirii Neamului.

http://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/
http://www.totpal.ro/ortodoxie-si-occident-2016-de-viorel-roman/
http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx
http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/
https://www.academia.edu/36408311/Stat_catolic_cu_popor_ortodox_Kopie.pdf
http://www.logossiagape.ro/2018/03/26/viorel-roman-teocratia-moldo-valaha/
https://www.academia.edu/23211833/BISERICA_-_STATUL_Romania_201
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf

https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/




Feudalismul actual moldo-valah / 29 / Larry Watts

Lupta multiseculara, motivata religios, a ortodocsilor condusi de Moscova, a catolicilor condusi de Roma si Islamului, pentru mostenirea Imperiului Roman de Rasarit, Bizantului, Imperiului Otoman, a genarat o asa zisa Chestiune Orientala din care moldo-valahii fac parte din 1774, iar ardelenii din 1948, dupa lichidarea de catre ortodocsi a Bisericii greco-catolice unite cu Roma, Scolii Ardelene.

Trecand prin Moldova si Valahia, in opt cruciade lupta rusii pentru eliberarea Constantinopolul, dar sunt opriti mereu de Occident, care vrea refacerea unitatii crestine, nu adancirea prapastiei dintre est si vest. Chestiunea Orientala se incheie de jure dupa primul razboi mondial, dupa prabusierea Imperiului Otoman si sultanul merge in exil dupa 600 de ani de domnie, dar de facto ea e mai actuala ca oricand in Moldova / Transnistria, Ucraina / Crimeea, Georgia, Armenia, Irak, Jemen, Israel / Palestina, Iordania, Siria, Libanon, Turcia, Egipt, Libia, Tunisia, Algeria, fara a uita fireste tarile balcanice pacificate recent, dupa razboiul religios intre ortodocsi, catolici si mahomedani.

Daca in sec. 18-20 Rusia ortodoxa si Turcia islamica erau adversare, azi ele incearca impreuna sa faca cat de cat fata superioritatii Occidentului. Pe de alta parte Moscova si Roma sunt azi de acord ca „Nu suntem concureti, ci frati!“, un pas hotarator pe calea refacerii unitatii de credinta, la care participa si ortodocsii moldo-valahi, dupa vizitele Sfantului papa Ioan Paul II si a papei Francisc.

O cronologie a Chestiunii Orientale din care fac parte romanii, nolens, volens:

1744, De la Pacea de la Kuciuk Kainargi, Tarul rus e protectorul ortodocsilor din Imperiul Otoman si Sultanul al mahomedanilor din Imperiul pravoslavnic. Greco-catolicii ardeleni, uniti cu Roma din 1698 nu fac parte din feudalismul moldo-valah dependent si de Inalta Poate, de aceasta dependenta duhovniceasca si soborniceasca moscovita si constantinopolitana, prezenta pana in zilele noastre.

1792, Tarul rus protector intervine la Sultan la ungerea lui Voda ortodox la valahi sau moldoveni.

1812, Tarul rus elibereaza Basarabia ortodoxa de islam, Sultanul si o integreaza in Imperiu sau. E inceputul unei politici expansioniste, care ajunge la apogeu sub ortodoxo-comunisti, Stalin.

1829, Sub protectoratul rusesc, gen. Kiseleff modernizeaza Principatele romane in Perioada Regulamentara, in vederea integrarii lor in patru gubernii a Imperiului rus, pravoslavnic.

1859, Dupa Razboiul Crimeeii, nesocotind protectoratul Imperiului rus asupra ortodocsilor din Imperiul turc, Occidentul impune Unirea Principatelor sub Cuza, dar Unirea cu Roma esuiaza.

1866, Alegerea la Bucuresti a principelui romano-catolic, paralizeaza protectoratul rus, pravoslavnic si turc, islamic si Romania devine Regat pro-occidental sub Carol I. Unirea cu Roma se amana.

1918, Marea Unire, dupa ce dispar Imperiile rus, turc si austro-ungar. Rusia ortodoxo-comunista, Kominternul vrea imediat lichidarea noului stat national, unitar roman. Scoala Ardeleana, greco-catolicii nu trec muntii si fara Unirea cu Roma, izolata, Romania Mare e dezmembrata.

1944, Revin rusii. Romania e obligata sa lupte si pe frontul de vest, dupa care e dezmembrata si pusa, cu acordul de la Ialta a aliatilor anglo-saxoni, din nou sub protectoratul Moscovei si exploata colonial cu ajutorul agentilor KGB. SOVROM. Biserica Unita cu Roma e interzisa, sapte episcopi uniti cu Roma sunt lichidati fizic si 2000 de bisericii sunt reorietate cu baioneta spre Bucuresti.

1964, Dupa Planul Valev de extinderea protectoratului moscovit si dezmembrarea tarii, Declaratia de independenta la Bucuresti.

1989, Rusia renunta la marxism-leninism, e din nou pravoslavnica, revine revolutionara in forta la Timisoara si Bucuresti si reda puterea, cu acordul de la Malta a aliatilor anglo-mozaicilor, celui ales, uns de Moscova, lui Ion Iliescu, agentilor KGB, GRU in pozitii cheie, care refuza venirea Sf. papa Ioan Paul II in Romania. Razboi civil in Transnistria / Moldova si Iugoslavia.

1999, Dupa vizita la Bucuresti a Sfantului papa Ioan Paul II, Romania se integraza in UE/NATO.

2014, Rusia reactiveaza Chestiunea Orintala in Orientul Apropiat, Siria, anexeaza Crimeea. Conflict de durata cu Occidentul, ca dupa razboiul Crimeeii, 1853/6. Romanii din nou duplicitari, de jure in Occident, de facto in Ortodoxie. NATO vine la Campia Turzii, Deveselu si Kogalniceanu.

2019, Papa Francisc in vizita in Valahia, Moldova, Transilvania, ii beatifica la Blaj pe cei sapte episcopi martiri greco-catolici. Biserica Unita cu Roma iese din catacombe, nu trece muntii.

*

Dupa trecerea in revista a relatiilor protectoratului, simbiozei ortodoxe ruso-moldo-valahae,1774-1918, apoi ruso-romane, si mai ales proliferarea pe acest fundament al unui feudalism oriental similar la rusi si la romani, fireste ca un credincios crestin oriental nu poate trata impartial tematica genuin religioasa a Chestiuni Orientale, cea mai complicata problema a istoriei universale.

Iata insa ca profesorul american Larry L. Watts, deschide un capitol cu totul nou in istoriografia romaneasca, distins cu Premiul Gheorghe I. Brătianu al Fundației Culturale Magazin Istoric pentru cartea sa “Oaia albă în turma neagră. Politica de securitate a României în perioada războiului rece”, Editura Rao, București, 2019, 516 pagini, 55 Lei, depaseste orizontul parohia ortodox. Cartea e fara egal in istorografia romaneasca: Cuprins; Introducere; Cap. 1, Loialități împărțite: Tăierea firelor clandestine ale controlului sovietic (1963-1964); Cap. 2, Criza din Cuba: Zorii unei politici de securitate independente (1962-1966); Cap. 3, Medierea între America și Vietnam (1965-1966); Cap. 4, Măsuri active ale sovieticilor împotriva României: Modelul Interkit (1965-1989); Cap. 5, Transformarea alianței și trecerea la dezarmare (1978-1985); Cap. 6, Eforturile blocului sovietic de a prezenta România ca pe un agresor: Problemele maghiară și poloneză din 1989.

Dupa ce a schimbat paradigma istoriografiei decriptand Chestiunea Orientala, cazul Romaniei, din vremea Razboiului Rece dintre comunism si capitalism, de fapt dintre ortodoxie si catolicism, Imperiul Sfantului Pavel si Imperiul Sfantului Petru, cu doua volume monumentale, „Cei dintâi vor fi cei din urmă. România și sfârșitul Războiului Rece“, trad. din lb. engleză de Adriana Bădescu, Editura RAO, București, 2013, 700 pagini, și „Ferește-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al Blocului sovietic cu România“, Editura Rao, București, 2016, 800 pagini, profesorul Ilie Bădescu, membru corespondent al Academiei Române, susține propunerea reputatului jurnalist de politică internațională Corneliu Vlad, ca profesorul Larry Watts să fie primit în Academia Română ca membru de onoare, si daca s-ar discuta obiectiv pro si contra, e imposibil, din punct de vedere stiintific, al adevarului istoric, de gasit un argument contra.

https://www.academia.edu/37994648/THE_EASTERN_QUESTION_-CHESTIUNEA_ORIENTALA
https://www.academia.edu/27241088/Chestiunea_orientala
https://de.calameo.com/books/005516518cfc86f9b53b8

https://www.academia.edu/38581016/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83




Feudalismul actual moldo-valah / 28 /
 Dimitrie Grama

Draga Viorel,

atatea nume, atatea statistici, atate comparatii istorico-politice, atatea pareri si concluzi… !!!

De pomana!

Asa cum am spus acum vreo 15 ani, nimic nu se va schima in Romania in urmatorii 75 de ani. Doar retorica si felul in care este expusa ea printe cei care inca mai cred in "puterea cuvantului scris".

Rahat cu persi!

Cine mai citeste aceste randuri, altii decat cei cativa "batraniori" ca tine si mine si alti fraieri?

Tinerii corora li s-au prins degetele de tangenta telefonului mobil si care, in fond, profita de coruptia scolii si a universitatilor. De ce sa inveti cand pot cumpara o diploma?

Taranul sau sarmanul needucat care traieste de azi pe maine si care este manipulat cu o ceapa degerata in plus?

Manelistii, frizerii, bucatarii sau astrologii care sunt noile evenimente si vedete culturale si mas-mediale?

Tiriac cu invitatii lui de vanatoare ard de nerabdare sa-ti cunoasca parerea? Nu numai a ta, dar parerea oricui?

Nici un papa de la Roma, nici un Mitropolit si nici un cap luminat nu poate schimba ceva. Nu a sosit momentul potrivit pentru NIMIC!

Suntem un popor mic, neimportant, enorm de falos, de cadem in propria prostie si din pacate din ce in ce ma needucat. Avem Conducere reprezentativa: needucata, proasta, parazitara, clientelara, corupta, faloasa, agresiva si, cu ingaduinta noastra, atotputernica!

Romanul isi merita soarta pentru ca si-o alege el insusi.

Se dau exemple, artistii indeamna lumea sa iasa la vot si lumea iese! Ce alege lumea sau ce poate lumea sa aleaga? Toata clasa politica este la fel: needucata, proasta, parazitara, clientelara, corupta, faloasa, agresiva si, cu ingaduinta nostra, atotputernica.

Romanul a descoperit "perprtum mobile" al Imoralitatii, Coruptiei, Hotiei de Obste, Minciunii Publice, etc.

Sa fim mandrii!!!

Dar, cum am mai spus de atatea ori, prefer romanul, asa cum e el, si prefer Romania, asa cum e ea, celorlalte natiuni europene, mai ales celor din Vest unde am trait si am fost om de succes 50 de ani!

Ti-am mai scris si tie si in esee/carti, dece! Cu drag, DG

http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx
https://www.academia.edu/38581016/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf
http://confluente.org/viorel_roman_1502122822.html
https://www.academia.edu/34504213/Semnele_vremii_complet.pdf
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf

https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/


Feudalismul actual moldo-valah / 28 b / Dimitrie Grama

Draga Viorel, fiind in tara am asistat la alegerile pentru Parlamentul UE si Referendul cerut de Presedintele Iohanis.

M-am bucurat ca o lume mai tanara si mai lucida a iesit majoritara si ca la un orizont indepartat a aparut o luminita pe cerul intunecat al Romaniei. Ce m-a uimit este faptul ca aproape 30% din populatia unei tari poate in continuare sa voteze Imoralitatea, Coruptia, Abuzul si Hotia!

Ce m-a uimit este, ca atunci cand un criminal care a condus ilegal o tara manipuland justitia servila si intimidata la tacere, este dus, in sfarsit la inchisoare, un partid intreg, PSD, prin reprezentantul respectiv, o doamna dezorientata social-politic-juridic si lingvistic, se exprima cam in felul urmator: "Tot partidul PSD al sustine si e alaturi de Dragnea si familia lui (la fel de corupta)  si suntem indurerati de "tragedia" lui!"

Cum adica, indurerati pentru ca un hot-criminal in sfarsit poate fi pedepsit?  Cum adica un partid alaturi de asa ceva? Un partid, cat de cat democratic, chiar si in Africa sau Mongolia, ar fi declarat exact invers! Ar fi spus ca se distanteaza de asa un element care binenteles este exclus din acel partid pe vecie! Si ce tupeu are acel Dragnea care in drum spre inchisoare spune: "Si Mandela a fost la inchisoare si apoi a devenit Presedinte". Da, asa este, dar Mandela nu a stat douazeci si cinci de ani la inchisoare pentru Coruptie si Furt al Bunului Obstesc!

Ce ma mira este faptul ca eu comentez aceste lucruri si nu jurnalistii de la canalele TV!!!

Deci, in concluzie, dragul meu, ceva parca s-a schimbat, dar este mai mult parca decat schimbat. Vom vedea ce va alege poporul roman la urmatoarele alegeri si mai ales vom vedea ce se va intampla pe plan social-politic intr-o tara care bajbaie inspre o democratie pe care doar cei traiti in diaspora mult timp o inteleg cat de cat. Cei din diaspora nu vor fi alesi in vreun guvern roman, ei sunt un fel de paria si din cei vreo 4 milioane cu drept de vot, doar vreo 375.000 au putut vota. Romania a avut grija sa-i scoata pe linia moarta!

Nu mai este ca dupa 1848 cand Romania si-a format cadrele de elita din cei care s-au reintors dela Paris, Roma, Berlin si Viena. Nu, acum se aduc "cadre" din Teleorman, Balta Alba sau Scornicesti!.

Atata timp cat un scimb valutar la o banca dureaza 1/2 de ora, atata timp cat un simplu act de orisice fel necesita zece stampile si saptamani de alergatura pe la diverse "oficii", atata timp cat mass-media este inculta si total aservita, aceasta tara isi va continua drumul ei lent inspre "ceva", care si demagogic este neclar!

Dar, asta-i! Mie imi place! E un balsam pentru antrenarea gandirii ilogice si asa imi antrenez si gandirea logica!, DM

http://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/
http://www.totpal.ro/ortodoxie-si-occident-2016-de-viorel-roman/
http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx
http://www.logossiagape.ro/2018/04/15/viorel-roman-stat-catolic-cu-popor-ortodox/
https://www.academia.edu/36408311/Stat_catolic_cu_popor_ortodox_Kopie.pdf
http://www.logossiagape.ro/2018/03/26/viorel-roman-teocratia-moldo-valaha/
https://www.academia.edu/23211833/BISERICA_-_STATUL_Romania_201
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf

https://gradinaculecturi.wordpress.com/2017/04/12/dr-viorel-roman-semnele-vremiispre-est-sau-vest/




Feudalismul actual moldo-valah / 27 / alegerile / papa Francisc

INTERVIUL cu Ion Olteanu, au generat, spune Corneliu Leu, UN PUNCT DE VEDERE CARE, CHIAR DACĂ ESTE PREA CRITIC, ARE DEMNITATE ȘI RAȚIUNE PATRIOTICĂ si cred ca completat cu remarcile actuale ale lui Iulian Fota si Razvan Theodorescu poate fi util in preajma alegerilor si mai ales a vizitei a papei Francisc in Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania.

https://www.academia.edu/38582114/Viorel_Roman_feudalismul_actual_moldo-valah%C4%83 *

2012 am renuntat la visul constructiei unei Romanii Europene si ne-am apucat de constructia unei Romanii Feudale. Am cistigat alegerile parlamentare, tara este a mea, sunt ministru eu sunt vataful, sunt numit manager de spital, spitalul este al meu, sunt presedinte de partid, este al meu, rector, tot a mea este universitatea. Traiasca Romania Feudala ... ei hotarasc cine trebuie sa se imbogateasca si cine nu, cine este promovat si cine nu, cine vorbeste si cine trebuie sa taca. 


Iulian Fota
*
N-avem ce cauta in Europa Centrala … a austrocratiei, o lume de alte traditii, cu care noi nu avem nimic in comun. Lumea protestanta si lumea catolica, extrem de respectabile, datatoare de masura pentru Europa Occidentala si pentru periferia ei creatoare, care este Europa Centrala. Viitorul nostru nu poate fi altul decat al locului unde ne aflam, in Europa de Sud-Est, in Europa Orientala, in relatii excelente cu cealalta Europa, cu care, intamplator, institutional, ne invecinam. 


Razvan Theodorescu
*
Putând fi controversată, dar pastrând o consecvență meritorie, publicistica lui Viorel Roman circulă foarte mult în cercurile academice și printre românii de pretutindeni oglindind punctul de vedere personal al unui om ce caută resursele unui posibil progres pentru neamul său, dar care se exprimă altfel, ne fiind legat de servituțile, prejudedcățile sau obligațiile guvernamental-administrative ale celor din țară. Făcând cunoștință cu o parte din această publicistică, ne dăm seama și de deschiderile dar și de direcționările pe care le capătă părerile moștenite nativ, când sunt filtrate prin experiența altor neamuri și sunt privite din perspectiva detașată a celui racordat la alte culturi, chiar dacă temele sunt spinoase și pot produce justificate reacții.
Prin perseverența sa pe anumite direcții a căror impunere, în loc de argumentare o forțează prin confesionalism, ca și prin formulări repetate obsesiv fără să-i pese că poate părea unul dintre cei care vrea să adâncească anumite rupturi în loc de a aduce înțelegere și pace, Viorel Roman riscă a fi luat drept un autor care, încăpățânat în a eticheta formal, își subminează cu adevărat valoroasa capacitate interpretativă de a analiza istoricește lucrurile. Astfel, refuzul de a aprecia alte valori ale spiritualității românești decât cele care au legătură cu sechelele Sfântului Imperiu Roman de sub coroană germană, ca și edulcorarea stării românilor sub Habsburgi, ar putea pune sub semnul întrebării obiectivitatea fondului analizei sale. În vreme ce repetarea la infinit a unui sens pejorativ pentru eticheta de „moldo-valah” îi compromite forma, ducându-ne cu gândul la antipodul acestui moldo-valahism pe care, superb, Caragiale îl descria în Marius Chicoș-Rostogan. Pentru că, recunoscând că și Caragiale, prin însăși opțiunea sa de viețuire a preferat civilizația mediului berlinez, mofturile pedagogului de la periferia dominației germanice în Europa l-au lăsat rece.

Apreciind dedicarea perseverenței despre care am vorbit în legătură cu lucida știință politică a lui Viorel Roman și cu valoarea exercițiului său analitic asupra societății românești, noi am dori ca el să devină pentru țara sa de baștină, nu un „pedagog de școală nouă” ca în viziunea dreptmeritat acerbă a lui Caragiale ci, mai degrabă un „Popă Tanda”, ca în viziunea generos-constructivă a lui Slavici. Experiența sa de viziune dintr-o depărtare care-i poate face critica obiectivă și eficace, ca și a altor conaționali trăind pe alte tărâmuri, cu altfel de structuri moral-sociale trebuie, așadar, cunoscută, publicată larg și pusă în dezbatere, dacă vrem să avem un anume folos național de pe urma ei. Așa că dialogul pe care ni-l propune își găsește loc binemeritat pentru Grupul nostru de reflecție. Dorit sau nedorit, Viorel Roman devine un reper care, indiferent cum, nu trebuie neglijat într-o panoramă a explicațiilor pe care le căutăm în diacronia contemporaneității noastre. 

Corneliu Leu
* Statul si Biserica 2014 și Privind inapoi cu manie

Cu prilejul comemorarii unui secol de la primul razboi mondial, a 75 de la cel de al doilea si 25 de la cel de al treilea (Razboiul Rece) încercăm sa trecem in revista destinul tragic al europenilor in sec. XX si mai ales situatia si perspectivele romanilor. Statul si Biserica, tema primului nostru dialog, a unui cercetator din Centrul lumii, Europa, si a unuia de la Periferie, de la Limesul de la Dunarea de jos, Romania, ambii animati de dorinta a gasi adevarul si nu argumente impotriva adversarului, se continuă prin replici ample sau chiar câteva încercări de monolog:  

1. Statul si Biserica 2014

Viorel Roman (Bremen): Privită din Centru, realitatea romanesca nu se deosebeste de cea din alte tarii de la Periferie. Alta este fireste perspectiva si speranta Periferiei raportandu-se la Centru, de unde vin toate impulsurile politice, culturale, socio-economice si nu in ultimul rand cele teologice, hotaratoare. 
Totul incepe cu marea catastrofa a sec. XX. Dupa primul razboi mondial, internationalismul, ortodoxo-comunismul lui V.I. Lenin si capitalismul presedintelui USA Woodrow Wilson, inlocuiesc vechea lupta dintre natiuni si imperii. Egalitatea proletarilor, eliberati de exploatarea omului de catre om si libertatea capitalului devin noile evanghelii, care au amenintat lumea si cu bamba atomica. Atat in Lagarul ortodoxo-comunism cat si in Lumea libera, omul devine in acest lung Razboi Religios Rece, derizoriu, secundar. 
Dupa primul razboi mondial s-a realizat totusi unitatea nationala a romanilor. Dupa Unire urma ca Dacia Mare sa devina o mare dioceza a Romei si misiunea apostolica a Sfantului Stefan al Ungariei sa ia sfarsit. Asa ca nobili catolici maghiari au venit la Bucuresti sa ceara regelui catolic Ferdinand I, ca Ungaria si Romania, dupa unirea cu Roma, sa formeze o unitate ca Polonia, impotriva hoardelor din Asia, a barbarilor atei in mantia rosie ortodoxo-comunista. N-a fost sa fie asa, din contra, ortodocsii moldo-valahi continua traditia coruptiei, clientelismului, nepotismului turcofanariot, masoneriei antilatina si tara se dezmembreaza, fara aliati si fara sa se traga un foc de arma. Apoi romanii revin in lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolitane, iar Biserica Unita cu Roma, Scoala Ardelena sunt lichidate. 
Dictatura de dezvoltare a lui I.V. Stalin a depasit subdezvoltarea cronica moldo-valaha pana cand succesul lor economic intra in contradictie cu interesele Moscovei. Intelegerea ruso-americana, renuntarea la Lagar rus si la paradigmele ortodoxo-comuniste i-a gasit pe romani nepregatiti. Asa ca dupa ce le-a fost impus profetul mincinos Karl Marx, care promitea libertatea cu pumnul in gura si granite inchise, acuma romanii se inchina la Vitelul de Aur, impus de anglo-saxoni: numai asa sunt ei politic corecti si acceptati, de bine de rau, ca ortodocsi in lumea occidentala, in UE/NATO. Pe de alta parte vizita la Bucuresti a Fericitului Ioan Paul II din anul 1999, așa cum am mai consemnat în însemnările mele, a ramas fara urmari iar consecintele nu intarzie sa fie vizibile, la fel ca dupa primul razboi mondial. Dar acest fenomen asupra căruia eu am insistat mereu este unul de lungă durată, asa ca îl las pe Ion Olteanu să comenteze realitatea romaneasca recenta, dupa evenimentele dramatice din vara si iarna lui decembrie 2013, cu viziunea sa de autohton.

Ion Olteanu (Bucuresti): Ce s-a intamplat in vara trecuta si mai recent mi-au intarit convingerea ca Statul de drept la romani ramane in continuare o Forma fara fond si ca atat clasa politica cat si populatia tarii nu sunt capabile si nici nu-si doresc functionarea democratica a principalelor institutii politice si administrative. Astfel , dacă vorbim despre guvernarea actuală, s-ar putea crede că USLul reinvie practica din vremea lui Nicolae Ceausescu, cand Parlamentul fusese anihilat complet:
a) Ceausescu conducea tara prin Decrete ale Consiliului de stat. Legile emise de Parlament aveau rol butaforic, de propaganda politica si bune de a fi folosite numai atunci cand decidentii politici doreau.USL-ul conduce prin Ordonante, care modifica aplicarea legilor existente dupa cum socoteste Guvernul.
b) In vremea lui Ceausescu, aproape toti parlamentarii erau membrii PCR si respectau intocmai hotararile Partidului. Constiinta proprie nu avea nici-o influenta asupra votului. Acum, situatia este identica, cu mica deosebire ca sunt 3 partide in Coalitia denumita USL, dintre care PSD este partidul care hotaraste.
c) PCR , inainte de 1989, era organizat si condus ca un partid de tip leninist, caracterizat prin trei trasaturi fundamentale: - Centralismul democratic (cuvantul democratic era pus pentru deruta) excludea orice opinie separata de cea exprimata de Comitetul Central, care, la randul sau, executa fara nici-o abatere hotararile Secretarului General (in alte tari, hotararile Organului de conducere colectiv : Prezidiul, Biroul Permanent, Secretariatul etc). Astazi, orice abatere de la disciplina partidului este sanctionata, inclusiv prin excludere. Este interesant cu ce degajare, presedintii de partid ne informeaza ca in Parlament, partidul lor nu va vota o anumita lege sau ca nu va participa la vot ori ca va parasi sala. Aceste declaratii denota cat de siguri sunt presedintii ca in partidul lor domneste disciplina deplina si ca parlamentarii nu se lasa condusi de propria constiinta. Recent m-a uimit si Monica Macovei atunci cand a cerut public sa fie exclusi din partid parlamentarii PDL care au votata alaturi de USL. Oare, aceasta este democratia de Partid ? Conditia de baza a unui parlamentar trebuie sa fie libera exprimare a vointei proprii si nu disciplina de partid. - Partidul actioneaza ca un "detasament de lupta", fiind organizat dupa reguli militare (in interiorul partidului erau stabiliti inamicii, obiectivele de cucerit, tactica si strategia, partidul isi instruia membrii, le punea la dispozitie armele si munitiile necesare, infruntarea era dusa pana la victoria finala, neexecutarea era pedepsita, opiniile separate erau consiiderate tradare, tradatorii erau executati fara mila samd). - Principala arma folosita in lupta politica (atata timp cat nu se recurgea la razboiul civil) era propaganda prin care erau manipulate masele de nemembrii si falsificata realitatea.Astazi, partidele cheltuiesc sume enorme pentru propaganda manipulatorie, care, folosind mijloacele moderne de care beneficiaza masmedia, a devenit arma principala cu care sunt ingenunchiati inamicii politici. Interesant este ca acum , ca si atunci, finantarea cheltuielilor de propaganda se face de la Bugetul Statului (vezi folosirea ilegala a fondurilor bugetare si, in deosebi, transferul banilor publici in maini particulare pentru pusculita de partid). 
d) Partidele nu erau bazate pe asocierea libera si democratica a celor care aveau opinii politice similare ci asocieri cu puternice trasaturi de gasca, in jurul unui lider sau a unui grup restrains de indivizi, care au monopolizat conducerea. Murea liderul, partidul era preluat de mostenitorul acestuia si nu de o persoana emanata printr-un sistem de alegeri democratice. 
Astazi, PSD dar si celelalte partide, sunt gasti adunate in jurul unui lider si motivate prioritar de interese materiale.

Viorel Roman (Bremen): Ca să nu se considere că toate aceste aspecte nocive vin numai din această guvernare, cred că ar trebui să subliniem câteva caracteristici ale ultimului sfert de veac și anume : 
•  Din decembrie 1989, la conducerea ţării au revenit activiști de partid si de stat pregătiţi de Moscova, eșalonul doi, periferizat de Ceaușescu. Fără ca ei să fi e desemnaţi, probabil, de serviciile rusești, reactivarea celor cu studii, în URSS, este evidentă. 
• Funcţionarii, îndeosebi cei din sistemul sanitar și cultură, au în continuare salarii mici. Excluși de la această practică sunt cei din Serviciile Speciale. 
• Dificultatea retrocedării proprietăţilor, a caselor nationalizate, a bisericilor și proprietăților Bisericii Unite cu Roma este notorie și încă nerezolvată.
•  Transformarea gospodăriei ţărănești într-una nerentabilă este în curs. Metodele sunt identice cu cele de după război. De la distrugerea bazei materiale, până la importul de produse agricole.
• Hotărârile și ordinele cu caracter juridic, economic sau organizatoric sunt haotice. Ordonanţele de urgenţă modifi că unele legi abia adoptate de Parlament.
• Dispariţia flotei, degradarea transporturilor, ca și popularizarea criticilor trecutului este o realitate. Nu se înlătură, însă, cauzele fenomenelor în discuţie. Critica situaţiei financiare, corupţia generalizată sunt la ordinea zilei de decenii, așa că până și organele UE s-au resemnat.
• Extinderea birocraţiei corupte. România este considerată, în mediile de afaceri, ca ţara cu cel mai ridicat risc de instabilitate legislativă.
• Cu invectivele naţionalism, șovinism este discreditat, și astăzi, interesul naţional.
• Degradarea învăţământului (ajuns tarabă de vândut diplome), ca și selecţionarea și promovarea cadrelor, generează în rândul tineretului sentimentul neputinţei și inutilităţii. Pe marea majoritate a studenţimii nu o mai interesează nici o manifestaţie politică.
• Clasa politică s-a îmbogăţit, peste noapte, prin privatizare, comisioane sau furând, pur și simplu, miliarde din banul public cu credite neperformante ș.a.m.d.
Ion Olteanu (Bucuresti): Sa luam pe rand partidele din Coalitie: 
- PSD avea pe vremea lui Iliescu un minim de predictibilitate, pentruca Iliescu avea autoritate asupra partidului iar actiunile acestuia se corelau cu profilul sau intelectual si moral, precum si cu interesele sale.
Acum, Ponta este o interfata condusa de un grup de baroni locali cu pondere mare in colectarea de voturi in timpul alegerilor. Banuim cine sunt acesti baroni dar nu le cunoastem interesele si, fiind mai multi indivizi cu interese diferite, deciziile sunt luate in urma unor ’N combinatii de X’. Stim in ce directie vor sa actioneze acesti baroni dar nu avem cum sa anticipam cand si cum vor actiona. Tinand seama ca secretul in cadrul partidului este pazit drastic, intreg partidul devine o bomba politica cu declanasare imprevizibila.
Totodata, Ponta este un om amoral adica fara de morala si fara caracter. Pe el nu-l preocupa daca actiunile sale respecta rigorile vreunei morale (crestine, mozaice, islamice) ci, doar, daca ele vor raspunde intereselor sale politice, economice si de putere. Din acelasi aluat este si grupul de baroni care controleaza partidul. Acesti oameni nu au retineri, rusine si nici-o preocupare pentru binele general, se avanta in actiuni dubioase fara teama pentru ca stiu ca nu are cine sa-i pedepseasca.In acelasi timp, Ponta are acele comportamente, care il ajuta sa ramana la conducere si sa rezolve problemele baronilor. Ponta ramane la conducerea formala a PSD pentru ca asculta de comanda grupului de baroni, isi schimba parerea dupa cum i-o cere situatia, minte fara limite, isi apara acolitii chiar daca sunt lichele sau infractori dovediti, improvizeaza cu usurinta pentru a amagi pe cei care inteleg situatia reala, manipuleaza prin bani si alte favoruri functionarimea, pensionarii si alte categorii anchilozate mental, inoada si sfarma aliante in functie de interesul personal si fara nici-o ezitare sau respect fata de logica si morala.
Pe de alta parte, baronii locali, in cel mai bun caz sunt preocupati sa tina sub control electoratul din propria feuda. Intersul general, al Romaniei, nu este problema lor, cu exceptia festivalurilor patriotarde si a declamarii pe scenele publice. Maestria baronilor consta in a lasa oamenilor din feuda lor indeajuns cat sa nu se razvrateasca si nu atat de mult, incat sa ingradeasca posibilitatile baronilor de a fura banul public pentru ei si familiile lor.
In PSD, raul a prins radacini adanci, inca din vremea lui Iliescu si a ajuns acum la forma sa primitiva si intruchipat intr-un grup de oameni de cea mai joasa valoare umana si morala. Longevitatea politica a lui Iliescu, contribuie la mentinerea acestei stari, care va dura multi ani si dupa disparitia lui. Din aceasta cauza nu vad posibil ca PSD sa se reformeze, astfel incat sa raspunda cuvantului ‘democratic’ din denumirea sa. Daca Ponta va fi schimbat, locul lui va fi ocupat de un altul asemanator, pentru ca altceva nu vor accepta baronii. Intr-un viitor nu pre indepartat va fi nevoie ca noua generatie cu orientare de stanga sa se rupa de PSD si sa alcatuiască o noua formatie politica, de stanga, care sa respecte democratia in interiorul si in afara ei.
- PNL nu mai este un partid al celor cu gandire politica liberala iar daca si-a mai pastrat ceva din aceasta alcatuire, acel ceva este total anihilat de grupul de persoane, pe care Crin Antonescu si le-a adus in preajma si care are in fapt dreptul de decizie in partid. Ca urmare PNL nu mai actioneaza in baza doctrinei liberale si in interesul Romaniei ci exclusiv pentru interesele lui Antonescu si al celor din conducerea partidului. Despre PNL nu poti spune ca este de dreapta, stanga, centru etc. PNL s-a transformat treptat intr-o gasca. Printre membrii PNL se regasesc si putini oameni de buna credinta, cu gandire liberală si care, neavand alte posibilitati de asociere, ezita sa paraseasca partidul. Acesti oameni nu au nici-o influenta asupra partidului, decat, pe ici pe colo, prin unele organizatii locale, unde trebuie sa aiba grija cat si cum transforma gandul in verb. Influenta negativa a baronilor locali ai PNL este calitativ la fel de puternica ca si la PSD dar, cantitativ, mai redusa potrivit cu numarul baronilor PNL. La fel ca in PSD, Antonescu si-a format o sleahta gata in orice moment sa hamaie, la comanda, impotriva adversarilor politici. Pentru a alimenta aceasta grupare cu indivizi adecvati, Antonescu a nesocotit orice criterii de racolare sau de promovare. Iesirea PNL de la guvernare s-ar putea sa duca la iesirea de pe scena a lui Antonescu si a acolitilor lui. Atunci se va vedea care este raportul de forta intre baronii PNL si liberalii de valoare din cadrul partidului.
- Partidul Conservator functioneaza ca un SRL in care patronul ia hotararile, stabileste si rupe aliantele, organizeaza si finanteaza propaganda, primeste sau alunga membrii de partid, dintre care cei din conducere au fisa postului ca orice salariat. In fond, PC exista multumita mizeriei din PSD si PNL.
- UNPR este o grupare de mercenari, condusa ca o unitate militara. 
De asemenea, se remarcă faptul că USL beneficiaza în plus de sprijinul unor grupuri de parlamentari, alcatuite in baza unor reglementari anacronice si anume:
- UDMR nu este un partid ci o uniune etnica, care nu are ce cauta in Parlament. Parlamentarii UDMR nu vor actiona pentru interesul general al Romaniei ci, numai pentru interesul grupului etnic, care de multe ori este potrivnic interesului general. Acceptarea in continuare a situatiei in care aceasta grupare etnica beneficiaza de drepturi parlamentare este o mare slabiciune a romanilor. Ungurii trebuie sa-si exercite drepturile politice ca toti ceilalti cetateni in cadrul partidelor politice.
Dansul politic al UDMR si tendinta lui de a se alia cu partidul aflat la putere constituie astfel un bonus nelegal acordat majoritatii parlamentare. - Parlamentarii minoritatilor nationale sunt deasemenea o aberatie similara UDMR iar votul lor permanent alaturi de Putere este deasemenea un bonus pentru majoritate. - Independentii reprezinta un cancer politic, pentru ca nici-unul dintre ei nu a ajuns in Parlament prin votul electoratului ci in urma dezertarii din celelalte partide parlamentare. Mentinerea lor ca Parlamentari este una din mizeriile perpetuate dealungul a 24 de ani prin toleranta vinovata a tuturor partidelor. Independentii voteaza intodeauna alaturi de majoritate; inca un bonus.

Viorel Roman (Bremen): Subscriind la  acestea, aș încerca iarăși să văd cauzele mai vechi ale acestor aspecte ale răului. Dupa 1989 totul s-a privatizat, învăţământul, sănătatea, siguranţa personală, sărăcia, armata. Cei care supravieţuiesc cu câţiva euro pe zi, subadministraţia de la București, n-au încotro. Așa că nu-i surprinzător că milioane fug spre Vest. Oricum, din toate timpurile, numai în Occident s-au putut afirma Enescu, Brâncuși, Vlaicu, Vuia, Coandă, Cioran, Eliade, etc. Probabil că în cultura de anonimat de la Porţile Orientului nu ar fi ieșit din mediocritate. La moldo-valahi nu există o clasă de mijloc sau o burghezie naţională, ca în Apus, ci numai intermediari, agenţi, dealeri, vătafi, interlopi, care cu toţii sunt hotărâţi să distrugă orice șansă de integrare reală în UE, pentru că ei nu au o religie, ci popi, care să-i ierte mai mult decât pot ei fura. Zeci de miliarde de euro le stau la dispoziţie ca să modernizeze ţara, dar ei nu le folosesc pentru că ar trebui să dea socoteală la UE pentru ei. Nu mai există bănci sau întreprinderi autohtone notabile, ci numai filiale ale unor bănci și companii străine. Totul depinde de buget și de șansa de a primi contracte privilegiate, bineînţeles, în cârdășie. Contractele, examenele, licenţele, locurile de muncă, aprobările devin facile numai prin corupţie, influenţă, șpagă, etc. Capitalism de cumetrie. Că de la buget se fură, știe arhimandritul Pârvu și cum: „Slujbașii ţării, căftăniţii vând la preţ de piatră seacă și fi er vechi bunurile realizate de tine, sub oblăduirea șefi lor lor, împart banii, apoi sunt judecaţi de ochii lumii și primesc pedepse cu suspendare, adică mulţumesc, la revedere, te chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale.” Croitoru e mai puţin folcloric: „Clicile antreprenorilor de carton ale politicienilor nu se îmbogăţesc din riscurile pe care și le asumă pe bani proprii, ci din alocările de la buget, iar cei care plătesc impozite și taxe n-au ce face, au ghinionul de a fi moldo-valahi, români captivi.” 
Ce să-i faci?! 500 de ani au supravieţuit moldo-valahii sub cea mai incompetentă administraţie din lume, cea turco-fanariotă, 50 de ani sub cea sovietică. Acuma ei sunt în UE/Europa numai aparent, pentru că noua statuie a lui Kemal Atatürk e pe Calea Victoriei și faptul că în locul Aeroflot-ului rus s-a instalat, la București, Turkish Air pe Magheru sunt indicii mai sigure. Ortodocsii moldo-valahii sunt, în continuare, provinciali turco-pravoslavnici, chiar dacă bacșișul se cheamă acuma comision și Înalta Poartă e UE. De la vlădică la opincă nu s-a schimbat mai nimic. vezi „Scrisoarea deschisă adresată poporului român” de arhimandritul Iustin Pârvu și pe www.badpolitics.ro Lucian Croitoru „În România nu e capitalism, clicile de antreprenori de carton-politicieni au acaparat economia”. 
Ca și Vodă, președinţii ortodocsi moldo-valahi au o soartă ca sub fanarioţi. Ceaușescu este lichidat, Iliescu a lichidat economia, Constantinescu s-a auto-lichidat, Băsescu vrea o amnistie pentru el și îi pregătește pe Ungureanu & Tismăneanu cel Tânăr să-i convingă pe naivi că o Formă fără fond, statul lui, o ficţiune dependentă de FMI, e cu UE compatibil. Cam cum au încercat și eșuat, sub sovietici, și Ana Pauker & Tismăneanu cel Bătrân. Noua clasă politică imită establishmentul din Vest. Cutumele turco-fanariote sunt însă cât se poate de reale. Vodă e deasupra legii și împreună cu boierii cei mari decid totul în Consiliul Suprem de Apărare al Ţării. Baronii locali, boierii mici și maziliţii își cumpără însă funcțiile fără nici o jenă, ca sub fanarioti. E o chestiune de psihologie socială și, tocmai de asta aș trece în revistă cele cinci principii ale școlii sociologice de la Frankfurt:
• Principiul reciprocităţii. În fi ecare societate umană există un cod de comunicare, reguli clare după care se fac cadouri, se salută, se acceptă, se exclud, se fac complimente, se jignesc, etc. Așa ajung oamenii în final să-și coordoneze activitățile și să coopereze pozitiv, adică să facă căsătorii, afaceri, organizaţii stabile sau să coopereze negativ, să divorţeze, să intre în confl ict, război, etc.
• Principiul preferinţei. În fiecare societate se fac în permanenţă judecăţi de valoare, o departajare între bun și rău, între tolerabil și intolerabil, se moralizează permanent și, de regulă, învinge ceea ce a fost din totdeauna, sfânta tradiţie. În relaţiile noastre preferăm sau respingem. De aceea s-a instituţionalizat toleranţa pentru celălalt, care merge până la a crede că și în știinţele sociale este posibilă lipsa de prejudecăţi.
• Principiul identităţii colective. Societățile umane au graniţe – unii sunt acceptaţi, alţii sunt excluși. În numele individualismului, cosmopolismului, globalizării putem, desigur protesta, dar fără mare succes.
• Principiul camuflării și al comunicării subtile, indirecte, sau al tabuului. Toate societățile umane au un cod de comunicare în care este implicit, totuși foarte clar definit, ceea ce se poate spune și ceea ce este după perdea, interzis, tabu. Chiar și cei care luptă împotriva tabuurilor, de regulă le reformulează, modernizează pe cele vechi sau creează unele noi, cum a fost cazul iluminiștilor, sau, mai recent, al comuniștilor, al globaliștilor.
• Principiul consecinţelor fatale. Fiecare acţiune, întreprindere umană are o consecinţă mai mult sau mai puţin dorită, care, la rândul ei, generează altele la fel de puţin controlabile ș.a.m.d. În trecut, acest lanţ al slăbiciunilor era defi nit ca ceea ce ţi-e scris, soartă sau destin. În zilele noastre, în era individualismului, acest principiu, oarecum fatalist, este controversat pentru că omul modern crede că totul depinde de el. 
Fundamentul cultural al normelor și valorilor, al organizaţiilor este codul religios al societăţii, după cum se poate observa folosind modelul american și principiile germane. Adevăr implacabil cu care s-au luptat imperialiștii din sec. XIX, comuniștii din sec. XX și se confruntă în zilele noastre teoreticienii și practicienii globalizării, ai integrării în UE. Pentru că, fără o armonizare a valorilor ortodoxiei cu cele ale Occidentului, integrarea social-economică, a organizaţiilor din est și vest, este iluzorie. Greco-ortodocșii ori se reorientează și reorganizează după achiziţiile comunitare occidentale, ori rămân la periferia Europei. Chestiune veche și bine cunoscută, din păcate, azi, politic, incorectă. 
De un mileniu se pune problema refacerii unităţii creștine și numai apoi a celei politicoadministrative în Europa. În prezent se procedează exact pe dos. Se implementează acquis-ul UE, forma laică a codului canonic romano-catolic, și apoi, sau, în cel mai bun caz, concomitent, va avea loc cândva, cumva și armonizarea valorilor. 
În tranziţia culturii organizaţiilor greco-ortodoxe moldo-valahe spre modelul UE, se introduc de peste un deceniu legi, instituţii occidentale, în speranţa că forma va genera fondul, dar, pentru că se ocolește încă dihotomia valorilor, normelor, pe scurt dimensiunea religioasă a integrării în Europa, rezultatele sunt sub așteptări, sau periculoase ca deraparea financiară, falimentul Greciei.

Ion Olteanu (Bucuresti): Exact. Iar asta ne îndreptățește să vedem cam în ce raporturi se află Biserica si o asemenea societate. Pentru că, alaturi de stat, un mare rol in educarea cetatenilor unei tari il are biserica. Institutiile statului contribuie la educarea cetatenilor in primul rand prin aplicarea legilor deci a disciplinei contractuale, complet si in mod egal pentru toti. Statul roman nu face fata acestei cerinte, pentru ca indivizii care il alcatuie au ca principal scop sa-si creieze un statut, care sa-i fereasca de rigorile legii. Procedand astfel, statul din vremea lui Ceausescu, ca si cel de acum, devine o unealta a Satanei, inpingand oamenii sa se alature raului si lipsei de onoare. Ca urmare, societatea romaneasca este lipsita de orice resurse care sa se impotriveasca raului, ci dimpotriva ea este cea care corupe tinerele generatii si le anihileaza firavele indemnuri de moralitate si respect al legii, primite in familie si la scoala. Cel mai bun exemplu il constituie cohortele de politicieni tineri ortodocsi care se dovedesc atat de priceputi in minciuna si lipsiti de un minim de moralitate. Ar fi de asteptat ca Biserica romaneasca, al carei corp de slujitori este relativ redus ca numar (nu cred ca depaseste 20 mii) si este aproape in totalitate supus unui sistem educational bine organizat, sa poata fi mobilizata pentru a interveni in educarea mirenilor, asupra vietii carora isi mentine permanent atentia. Si totusi nu se intampla asa, daca avem in vedere institutiile bisericesti adica pe ierarhii ei. In ultimul timp, cu regret regasesc in comportamentul institutiilor bisericesti multe invataminte primite atunci cand am fost scolit in filozofia materialismului istoric cu privire la raportul dialectic dintre baza si suprastructura. Baza materiala, care potrivit teoriilor marxiste este determinanta pentru formarea suprastructurii (lumea gandirii, a ideilor), se bucura de atentia obsesiva a multor ierarhi, cu speranta ca prin cresterea puterii materiale a bisericii, se va extinde credinta si morala crestina. Aceasta preocupare excesiva pentru baza materiala se regaseste in straduinta institutiilor bisericesti sa mareasca avera imobiliara a Biserici dar si a slujitorilor ei. Sunt multi preoti si calugari, care isi cunosc menirea de pastori ai sufletelor mirenilor. Dumnezeu sa-i rasplateasca aici si in lumea de apoi. Insa, cei ce-i conduc, extaziati in fata puterii economice a Statului Vatican, sunt convinsi ca prin marirea bazei materiale a BOR precum si prin amplificarea cantitativa a puterii sale administrative, vor accede mai bine la sufletele oamenilor. Or, tocmai exemplele negative din viata Vaticanului si straduinta noului Papa, Francisc, sa aduca un nou suflu in Biserica Catolica ar putea sa ajute ierarhia ortodoxa sa inteleaga ca bogatia nu intareste temeliile credintei crestine. In plus, BOR vadeste prea mult respect si, uneori, chiar obedienta fata de puterea politica. Lipsesc aproape total reactiile Biserici fata de excesele puterii, chiar si atunci cand principalele victime sunt mirenii si sufletele lor. In mod frecvent, in plan local Biserica trece cu vederea comportamentele amorale ale alesilor iar de multe ori le ofera acestora, contra donatii, spatii publicitare pe peretii interiori ai constructiilor bisericesti. Desigur ca nu este menirea Bisericii sa fie leagan al luptei politice si al razvratirii in forta. Dar, protestul pasnic, prin care populatia sa ii atentioneze pe politicieni ca isi nesocotesc obligatiile asumate ca reprezentanti alesi poate sa fie un obiectiv comun al mirenilor si al clerului care ii pastoreste. Lupta impotriva Satanei nu ar trebui sa determine Biserica sa aiba o atitudine de dezvaluire a comportamentului amoral al alesilor? Iubirea de seaman si grija pentru sufletul mirenilor nu-i cere Biserici sa condamne minciuna si hotia politicienilor si a demnitarilor statului roman? Oare tacerea si ingaduinta repetata cand raul isi face culcus langa usa Pronausului bisericesc nu devine un indemn ca raul sa-si caute lacas si dupa aceasta usa? Iata dece consider ca Biserica ortodoxa, in deosebi acolo unde statul nu isi indeplineste rolul educativ fata de cetatenii sai, ar trebui sa actioneze fara retinere in viata sociala, indemnand pe credinciosi sa apere viata publica de influenta politicienilor verosi.

Viorel Roman (Bremen): Ajungând astfel la corupția statului de drept și ca sechelă a tuturor vicisitudinilor și ca rezultat Românii aniversează un secol de când tezaurul lor se afl ă la Moscova și două secole de când rușii au obţinut de la turci dreptul de a-i proteja, de a-i avea subordonaţi pe ortodocșii moldo-valahi și un mileniu de când au fost forţaţi să preia o ierarhie ortodoxă groco- slavă, străină de limba și originea lor latină. Altfel le tăia popa (greco-slav) limba (latină). 
Aderarea de jure la UE/NATO este percepută de moldo-valahi ca un alibi, paravan în spatele căruia ei pot continua practicarea cutumelor orientale, paternaliste, clientelare fanarioto-pravoslavnice. Fiindcă proprietatea privată garantată în domeniul financiar, încredererea într-un sistem socialpolitic și de drept stabil este reţeta bunăstării și progresului. Politica și banii sunt cele două feţe ale aceleiași monedei. O societate prosperă are nevoie de un sistem de drept și social-politic stabil, garantat de o politică în care cetăţenii să aibă încredere. Ea nu se obţine, firește, peste noapte, dar este indispensabilă, mai ales în zilele noastre ca urmare a globalizării. Românii știu foarte bine, după experimentul colectivismului ortodoxo-comunist, că fără o proprietate privată în domeniul financiar nu este posibilă bunăstarea pentru că energiile se blochează în politica de a obţine, redistribui bunuri materiale prin Pile, Cunoștinţe și Relaţii – PCR. În articolele Statul la români și Corupţia la români (http://www.totpal.ro/viorel-roman-statul-la-romani-ed-a-ii-a/) se poate vedea cum statul ortodox nu garantează proprietatea privată, nu există un sistem social, de drept stabil garantat de o politică credibilă, în care cetăţenii să aibă încredere și astfel să prospere material. De aceea economia subterană este azi de 50 miliarde euro și o treime din forţa de muncă activă a fugit în Vest. Criza actuală din UE nu se compară cu falimentul Lagărului ortodoxo-comunist, cum se întreba Vladimir Bukowski în cartea sa Uniunea Europeană o nouă URSS? (Ed. Vremea, București, 2006 p. 166), decât în măsura în care sunt unele încercări mai ales ale greco-ortodocșilor de a socializa pierderile cu EuroBonds, de a se folosi de UE ca instrument de diluare a responsabilităţii. Indiferent ce decizii se vor lua în urma crizei financiare și de încrederea actuală e puţin probabil că de la simplul cetăţean în cele 27 de state suverane ale UE să fi e scoasă din funcţie libertatea de a lua decizii și de a purta apoi responsabilitatea lor, pentru că forţă europenilor de a lungul istoriei nu s-a bazat pe numărul de locuitori sau pe resurse materiale notabile. Aici ar trebui să precizez faptul că Europa, Sfântul Imperiu Roman, Liga Creștină, azi UE/NATO s-a clădit pe patru piloni care rămân valabili și în zilele noastre: 
• literatură clasică greco romana
• dreptul roman, statul de drept, sacralizarea ratiunii si scolii, eticii si moralei
• biserica Romei, urmașul Sfântului Petru și 
• energia neamurilor germanice, care au preluat, odată cu botezul la Roma a-l împăratului Carol cel Mare misiunea civilizatoare romană.
Corelaţia dintre statul de drept și bunăstare este evidentă, ele merg mână în mână. S-a demonstrat si statistic de către Banca Mondială: cu cât încrederea în justiţie este mai mică cu atât mai mic este BIPul pe cap de lucuitor. 
Bazându-se pe datele de la Banca Mondială, FAZ Grafik Brocker a făcut diagramă Rechtsstaat und wirtschaft liche Prosperitaet gehen Hand în Hand in den Transformationsstaaten Mittel und Osteuropa: Uzbekistanul, Kirghizia, Turkmenia nu au nici BIP/locuitor mare, nici încredere în justiţie. La polul opus sunt Slovenia, Cehia. România este cu Bulgaria și Muntenegru pe la mijloc, BIP/locuitor 7.500 euro și încrederea în justiţie sub 60%. Încrederea în justiţie este mai mare la transilvăneni și bănăţeni decât la moldo-valahi. 
În acest context, ideea statului de drept, a UE fără Biserica crestina s-a dovedit contraproductivă, pentru că are la bază o falsă conștiinţă, generată de escamotarea normelor, valorilor, judecaţilor religioase pe care le-a făcut în prealabil. UE se bazează pe codul canonic romano-catolic, actualizat și modernizat, așa-zisul acquis communautaire. Credinţa și ordinea lumii se condiţionează. 
Incompatibilitatea generata de Marea Schisma, 1054, dintre greco-ortodocși și romano-catolici nu este insurmontabilă. O condiţie a înţelegerii și aplicării statului de drept, drepturile universale ale omului, așa cum le înţeleg și aplică occidentalii, este continuarea dialogului dintre Președintele României, patriarhul ortodox cu Papa de la Roma pentru a depăși tranziţia, incertitudinea și de a câstigă încrederea partenerilor occidentali, este păprerea mea pe care o subliniez și în concluzie. 

Ion Olteanu (Bucuresti): Mi-aș permite și eu niște concluzii :
a) Atata timp cat USL/PSD va detine majoritatea in Parlament, Romania va avea un traseu sinuos si imprevizibil. Tendinta generala a actiunilor politice va fi anihilarea opozitiei, consolidarea puterii grupului de conducere din Bucuresti si a baronilor locali, subordonarea tuturor institutiilor statului astfel incat dreptul de decizie sa apartina conducatorilor politici de la centru si din teritoriu, amagirea populatiei inclusiv prin favoritisme selective orientate in special spre principalele grupuri sociale, care detin pondere in votul electoral. Concentrarea deciziilor in mana  catorva mii de persone si slabirea puterii institutiilor statului vor anihila inceputurile democratice, facand posibile derapaje majore pe traseul viitor al Romaniei.
b) Monopolul puterii urmarit întotdeauna de cineva, iar acum de USL si in primul rand de PSD nu se poate face fara coruptie, ca principal sursa de finantare a actiunilor politice si de satisfacere a intereselor grupurilor de la centru si din teritoriu. Prin urmare, coruptia va creste, bugetul statului va fi spoliat, vor fi ignorate principalele nevoi ale Romaniei (investitii, invatamant si sanatate), se va accentua polarizarea sociala (tot mai putini bogati si tot mai multi saraci), clasa de mijloc va disparea, primitivismul politic va fi generalizat, se vor acutiza tendintele centrifuge pentru extinderea autonomiei la diferite regiuni (Transilvania de vest, Judetele cu majoritate maghiara, Bucovina, Dobrogea), exodul tinerilor de valoare se va generaliza, va creste ponderea imigrantilor (turci, arabi, evrei, chinezi), care nu vor putea fi controlati de statul romanesc si vor constitui un catalizator puternic al coruperii institutiilor nationale. 
c) Este posibil ca PSD sa faca in continuare mari greseli politice si sa provoace reactii din partea UE cu consecinte negative in plan economic, astfel incat pana la alegerile parlamentare din 2016 sa se aspreasca atitudinea electoratului PSD.Daca intre timp celelalte partide, inclusiv PNL, vor fi capabile sa depaseasca faramitarea actuala si sa devină o soluție alternativă la PSD, s-ar putea ca noul Parlament si noul Guvern sa aiba o alta alcatuire. Nu vor fi schimbari uriase, dar s-ar putea reaseza politica sociala si cea economica pe un nou fagas, cu alte perspective decat cele actuale. Din nefericire, cu năravurile lui urâte, Basescu ramane principalul advers-ar politic al PSD. El nu are resurse imaginative si isi mentine aceleasi comportamente care l-au compromis grav, ducând la mari esecuri. Deasemena, PDL se pare ca nu a functionat niciodata ca un partid de sine statator, fiind prea supus dictaturii lui Basescu, asa ca este lipsit de initiative si balteste intr-o atitudine echivoca, lipsita de orice combativitate politica. Nici el, nici alte formații alcătuite clientelar nu pot constitui o opoziție perpetuând mahalaua politică și agravând urâtele ei năravuri.
d) Principalele cauze ale stagnarii Romaniei sunt educatia precara a romanilor, in primul rand a celei contractuale, aplicarea partiala, stramba si selectiva a legilor. Raul, tentatiile lipsei de moralitate si a comportamentului necivilizat se regasesc si in societatile occidentale. Acolo, insa, cetatenii stiu ca orice incalcare a legii ii va scoate din randul celor demni de stima si le va transforma viata intr-un calvar. Cei mai multi romani sunt convinsi însă ca, oricat ar gresi, se vor descurca ei cumva. De aceea, a fi descurcaret, in Romania este o calitate.


Solutii : 

Teoretic, sunt multe solutii. Romania are multe probleme dar, cu exceptia gradului redus de educatie și de bună credință a corpului electoral, nici una nu-i afecteaza radical fiinta nationala, teritoriul si structura sociala. De bine de rau, avem un minim de stabilitatea si echilibru macroeconomic, dispunem de resurse naturale, populatia este muncitoare si disciplinata daca este motivata cum trebuie. Totusi, ori de cate ori aud analisti, politicieni, intelectuali ca enunta solutii salvatoare ma impiedic in intrebarea: Dar cine poate sa actioneze in aceasta directie? La aceasta intrebare nu avem raspuns pentru ca cei care au, sau ar putea avea puterea in stat nu sunt capabili sau nu sunt interesati; ori, pur si simplu, nu vor sa adopte masurile respective. In acest caz avem dreptul să vorbim si despre o anumita lipsa de sanse: Din nefericire, in ultimii zeci de ani, Dumnezeu nu ne-a dat nici un conducator intelept. Pe de alta parte, electoratul nu este educat sa-si apere drepturile si sa-i judece pe cei alesi cum isi indeplinesc indatoririle. De aici decurge inexistenta societatii civile si lipsa de activism civic a romanilor, acestea fiind motivele grave care împiedică coagularea populatiei in jurul unei idei.


In aceste conditii imi raman trei sperante:

1) Timpul va aduce o inbunatatire in randul electoratului: cei batrani din mediul rural se vor primeni, deasemenea se va reduce numarul pensionarilor de la oras proveniti din mediile mai putin educate, o buna parte din emigrantii de varsta mijlocie se vor intoarce in tara cu o noua atitudine, electoratul tiganesc se va reduce si el prin emigratie, tot mai multi tineri vor intelege ca la alegeri este hotarata soarta lor, s.a.m.d.
2) UE, aparand intersele investitorilor occidentali, nu va tolera derapajele mari de la mecanismele democratice ale statului de drept si vor obliga politicienii romani sa fie mai precauti cu actiunile lor. Totodata, continuarea federalizarii UEva ingusta spatiul de brambureala al politicienilor romani.
3) Descentralizarea administrativa in Romania va reduce dezavantajele democratiei reprezentative si va favoriza inlocuirea ei, acolo unde va fi posibil, cu democratia directa. La nivel national e greu de gasit un politician, care sa asigure reforma generala a vietii romanilor dar intr-un judet, oras sau comuna aceasta s-ar putea realiza, fiind de asteptat ca ex. bun sa aiba rezonanta si sa fie imitat. Procesul e de durata, dar nu imposibil ; si orice progres local poate inbunatati viata a mii de romani. 
Viorel Roman (Bremen): La Periferie, in lumea crestinilor orientali, ortodocsi, si asta este valabil in tot orientul, de la Bucuresti pana in Tokio, din Belorusia pana in Bangkok, Statul si Biserica formeaza o unitate de nezdruncinat. Conducatorul Statului si Bisericii, sau a Credintei asiatice, e trimis de Sus, venerat fara conditii de fideli. Un echilibru al puterilor in stat este privit cu 16
neincrederea acordata influentelor de neinteles din occident, din Centrul lumii. Asta genereaza o structura social-politica, care a existat si inainte de 1944. 
La Periferie, conducerea tarii este in mana a circa o mie de clanuri, care coopereaza clientelar cu Centrul si mimeza, de bine de rau, democratia de tip Westminster. Rezultatul e bine cunoscut: bogati si saraci; forme fara fond; subdezvoltare; dependenta financiara de Centru; fuga celor calificati; precariat fara clasa de mijloc etc. Clanocratia de la Periferie va fi depasita numai cu timpul de supravegherea de la Centru a sistemului de drept, a bugetului de stat, de regionalizare, de emigranti luminati etc. Problema e ca in nici o tara orientala nu s-au obtinut rezultate notabile pe aceasta cale. Va reusi UE/NATO in Romania, Grecia? 
La romani numai dictatura de dezvoltare, de inspiratie ortodoxa, despotica, teoretizata de Mihail Manoilescu, aplicata 1938-1989, a avut un oarecare succes. Dar furia cu care au distrus ortodocsii moldo-valahii dupa Revolutia din decembrie tot ceea ce construiseră cu mari eforturi este fara precedent ; si este putin probabil ca o vor lua din nou de la capat, ca Sisifus. O revenire la dictatura de dezvoltare, la autarhie, nu mai este posibila in globalizarea vremurilor noastre. O tranzitie lenta supravegheata de UE / Centru se va izbi de rezistenta clanocratiei si de pasivitatea contemplativa a credintei orientata spre Moscova si Constantinopol. 
Singura perspectiva viabila de a iesi din groapa istorica in care sunt tinuti ortodocsii moldo-valahi de greco-pravoslavnici de un mileniu este continuarea dialogului inceput de Fericitul Ioan Paul II in vederea Unirii cu Roma si integrarea in civilizatia occidentala. Easte părerea mea și am mai spus-o.
Așadar, privită din Centru, realitatea romanesca nu se deosebeste prea mult de cea din alte tarii de la Periferie. Alta este fireste perspectiva Periferiei raportandu-se la Centru, de unde vin toate impulsurile politice, socio-economice si nu in ultimul rand cele teologice. 
„ Statul si Biserica”, tema unui cercetator din Centru si a unuia de la Periferie, din afara si din Romania, ambi animati de a gasi adevarul și nu argumente impotriva adversarului, continuă în aceeași neconvențională formă de dialog, dar fără replici de răspuns imediat, pe tema : 2. Privind înapoi cu mânie
Viorel Roman (Bremen): După 1989, multora ne-a devenit clar ca refacerea statului roman se va face printr-un dialog cu Roma. De aceea a venit Fericitul papa Ioan Paul II la Bucuresti, subliniind momentele în care tara intra in UE/NATO. Dar, dacă vorbim despre nostalgia românilor, după Institutul Român de Studii Sociale, 53% din români s-ar întoarce în epoca lui Ceaușescu. Conform 17
unui studiu al Pew Research Center dintre bulgari numai jumătate sunt de acord cu trecerea la un sistem democratic occidental. În fostul Lagăr nostalgia după dictatura ortodoxo-comunistă este a tot prezentă. În Rusia dispariţia URSSului este considerată o mare catastrofă geopolitică. Mai ales că, după revenirea la ortodoxie nu a fost rezolvată niciuna din problemele economice, social-politice. Asta poate explica de ce milioane de ortodocși emigrează în masă spre vest. Din România sunt deja trei milioane. Majoritatea probabil, cu sindromul Optimismului Nerealist, care bântuie ca o fantomă prin Europa, ca fantomă a Ligii Comuniștilor văzută de Marx în 1848. În How unrealistic optimism is maintained in the face of reality, Tali Sharot, Christoph Korn & Raymond Dolan constată in Nature Neuroscience; epub 9 oct. 2011, că 80% din occidentali suferă de Optimism Nerealist, sunt incapabili să gândească realist când sunt confruntaţi cu realităţi dure pentru care nu sunt pregătiţi. Asta poate explică în parte și protestele așa-zișilor Indignaţi de falimentul statului social, o relicvă a Războiului Rece. În Europa Centrală creșterea economică de 35% a ajuns la 0,5% în primul deceniu al sec. al XXI-lea. Venitul a 90% din populaţie stagnează sau scade, numai 10%, prosperă. După ce fascinaţia comunismului a dispărut, se volatilizează și cea a Americii. Euforia din 1989, când s-a renunţat la Cortina de Fier care-i despărţea pe ortodocși de occidentali, s-a transformat treptat într-o nostalgie după timpurile bune din trecut. Până în 1989 mai era speranţa ca, după Războiul Rece și refacerea unităţii creștine va apărea un nou model de urmat, după ce ortodoxo-comunismul slav și capitalismul anglo-saxon protestant au eșuat. Globalizarea este numai aparent ceea ce se dorea. Fără refacerea unităţii creștine se blochează energii sociale, cooperarea și coordonarea activitaţilor economice bate pasul pe loc. În UE, România, Bulgaria sunt ţinute într-o carantină cu speranţa că Schisma din 1054 va fi depășită și se vor orienta spre vest. 
Ce-i de făcut? Vizita Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea la București a deschis noi perspective ortodocșilor. Cu toate că dialogul cu Roma nu-i pe măsura așteptărilor, președinţii moldo-valahi Ceaușescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu sunt conștienţi, într-o măsură mult mai mare decât domnitorii greco-fanarioti sau regii germani de necesitatea ieșirii în lume din groapă istorică în care sunt ţinuţi în lanţurile grele ale duhovniciei și soborniciei moscovite și constantinopolitane de mai bine de un mileniu urmașii legiunilor pierdute de la Dunărea de Jos, romanii. Integrarea lor, mai ales a moldo-valahilor, care nu au făcut parte din Sfântul Imperiu Român și Liga Creștină, azi UE și NATO, este numai un început promiţător, un cadru formal necesar, dar departe de a fi suficient. Integrarea în Europa a moldo-valahilor trebuie completată cu dimensiunea spirituală pentru a ajunge la o emancipare naţională și socială a tuturor românilor, de facto, nu numai de jure. Asta se poate realiza numai prin refacerea unităţii în diversitate cu Biserica Romei de către Președintele ţării și Patriarhul său ortodox. De un real folos în acest demers este Preafericitul Lucian cardinal Mureșan, arhiepiscop major de Făgăraș și Alba Iulia, membru de onoare al Academiei Române, experienţa Bisericii Române Unită cu Roma, greco-catolică, a Școlii Latiniste, care au jucat un rol esenţial în dezvoltarea culturii române moderne. Pentru că ideea emancipării, renașterii naţionale este a corifeilor Școlii Ardelene, tot așa cum fapta unităţii naţionale este a moldo-valahilor. Sinteza dintre ideea și fapta naţională, dar mai ales orientarea spirituală de la Moscova și Constantinopol spre Roma, spre Europa occidentală trebuie să meargă mână în mână. După asta sunt nostalgici, asta speră toţi românii, nu reîntoarcerea la dictatură de dezvoltare.
Ion Olteanu (Bucuresti): In fapt si de drept, statul comunist (proprietar quasi universal cu o birocratie sovietizata adica fara niciun respect fata de cetatean) nu a fost reformat ci desfiintat, ceea ce a provocat o pierdere uriasa in plan economic si social, pentru ca :
a) Industria, agricultura sisistemul de irigatii au fost demolate.Eu stiu ca Ceausescu, prost sfatuit si manipulat, a creat o industrie care nu tinea seama nici de pietele estice si nici de cele vestice. In plus, idiotenia cu fortarea in anii 80 a rambursarii datoriei externe a mancat un deceniu din viata morala a tehnologiei importate. In 1980 produceam la un nivel calitativ apropiat de cel occidental si superior celui estic ; dar in 1990, multe capacitati industriale erau depasite tehnologic iar calitatea produselor era scazuta din cauza componentelor si materialelor indigene de proasta calitate. Marea dezordine financiara si valutara a creat o criza generalizata, care a paralizat total investitiile. Exceptie faceau doar Casa Poporului si cele doua mari bulevarde nou croite in urma demolarilor. Pierderile prin demolare si dirijarea putinelor resurse spre investitii neproductive (in 1989, Bucurestiul avea excedent de locuinte si de spatii de birou) au secatuit tara.In 1990, cu cei 1,5 miliarde dolari SUA mosteniti de la Ceausescu puteam foarte bine sa lansam un program de readucere la viata a capacitatilor de productie in domeniile care aveau piata de desfacere. Marele demolator Petre Roman a optat insa pentru a defini industria un cimitir de fier vechi, ceeace dupa alti 10 ani a si ajuns sa fie iar Romania a devenit un mare exportator de fier vechi. Oare acest comportament al tanarului nostru Premier a izvorat numai din prostie?
b) Principalele componenteale economiei nationale au fost desfiintate Marii nostri economisti (Vacaroiu si Postolache) au preferat sa lanseze programul antiinflationist prin import de bijuterii si de electronica moderna, pentru a absorbi banii pe care Guvernul ii aruncase pe piata, obligand toate intreprinderile sa restituie partile sociale cumparate de populatie si lasand astfel industria fara fonduri de rulment.Guvernul de atunci a lovit crancen economia si prin desfiintarea proprietatii statului (Legea 15/1990) dar fara a stabili un sistem de gestionare a societatilor comerciale infiintate peste noapte si inainte de adoptarea L 31/90 care reglementa regimul Societatilor Comerciale. Nepunand nimic in locul fostului proprietar, economia nationala a intrat intr-o deriva dezastruoasa. Concomitent au fost lasate la indemana hotilor dotarile tehnice din agricultura, IAS-urile si CAPurile.Creditul intern a fost abolit prin retragerea BNR din aceasta activitate si crearea BCR, banca inprovizata si fara bani. Ani de zile nu a mai functionat creditul intern iar cel extern nu aparuse inca.Banca de Investitii, singurul creditor al Industriei si-a incetat activitatea. Banca Agricola si BRCE, responsabile cu finantarea agriculturii si a comertului exterior sau apucat de hotii.Toate ministerele au fost transformate in institute de cercetare pentru uzul informational al noilor politicieni, care, in mod covarsitor erau oameni fara nici o pregatire sau experienta in gestionarea economica.Au fost desfiintate Bazele de aprovizionare (BATM) astfel ca fiecare fabrica trebuia sasi importe materiile prime si materialele necesare productiei.Am trait acea perioada ca membru al administratiei centrale si am cunoscut foarte bine, atitudinile criminale ale Guvernului si ale oamenilor de nimic infiltrati atunci in Administratia centrala. Insistentele mele disperate de a mentine ordinea au fost imediat catalogate ca incercari de revenire la metode staliniste de conducere a economiei (vorbele d-lui Petre Roman, aprobate cu entuziasm de ceilalti aplaudaci din Guvern).Inca de atunci mi-am aratat dezacordul fața de d-nul Petre Roman si sleahta lui de lichele sau inconstienti (Vacaroiu, Draganescu, Zisu, Vatasescu, Aurel de la Cluj, Postolache si multi altii ).Ca urmare, pana in 1993 - 1994, economia romaneasca fusese dusa inapoi la nivelul anilor 50. In toate intreprinderile sa constituit in urmatorii 3 - 4 ani binomul Director / Presedinte de sindicat care, impreuna cu birocratia Administratiei centrale, au lansat uriasele retele de coruptie si au instrainat avutia nationala pe nimic. Si astazi, cei mai multi nu fac deosebirea intre dezetatizare si privatizare. In continuare, instrainam pe cai legale sau prin coruptie parti importante din proprietatea statului roman. In acelasi timp fiscalitatea este asezata aproape integral pe umerii intreprinzatorilor autohtoni, singurii in masura sa construiasca o economie privata (aceasta este adevarata privatizare) orientata spre progresul Romaniei.
Investitorii straini, beneficiaza de regula de facilitati fiscale si de alta natura iar profiturile lor sunt repatriate sau folosite pentru a-si extinde proprietatea.
c) Au fost desfiintate institutiile Statului. Pe de alta parte, Iliescu a ucis statul roman, adoptand hotarari criminale atat in decembrie 1989 cat si ulterior.Aveam un Parlament. De ce a trebuit sa fie desfiintat si creat un organism fara noima: FSN. Nu puteau fi inlocuiti conducatorii Parlamentului si pastrat Parlamentul pana la alegerile din luna mai 1990 ?... Pentru ca un Stat fara Parlament se transforma intr-o Gasca de uzurpatori.Guvernul fusese oricum inlocuit ; dar inca din luna ianuarie 1990 acesta sa derobat de responsabilitatile economice, impingand rezolvarea problemelor spre agentii economici si spre mecanismele economiei de piata, care bineinteles nici nu incepusera sa functioneze. Deci, Guvernul functiona numai pentru a gestiona viata politica si a rezolva solicitarile celor din gasca.Frontierele tarii au fost deschise iar exportul se facea fara nici un control, calea sigura pentru instrainarea avutiei nationale si formarea marilor imbogatiti, care pana astazi controleaza statul, administratia si economia.Guvernatorul BNR se plangea atunci ca inca nu avem piata energiei. Dar noi nu mai aveam nicio piata. Taranii au fost lasati la cheremul hotilor turci si arabi sa le colecteze cerealele in timp ce silozurile statului se umpleau de sobolani si de lilieci. Fructele si legumele putrezeau pe camp, fermele zootehnice erau depopulate iar cresterea animalelor in gospodariile taranesti era limitata la propriile nevoi.In aceste conditii, valoarea deficitului comercial a depasit repede valoarea intregului export pe vest realizat in 1989.Foarte rapid a fost desfiintat Monopolul Statului dar nu s-a pus in loc nimic. Si astazi, dupa 23 de ani Monopolul Statului este, in fapt, inlocuit cu Monopolul Privat. Primul era prost gestionat dar ultimul nu este supus niciunui control.Dece sa actionat ca Statul roman sa ramana fara principalele institutii? Cine l-a indemnat pe d-nul Ion Iliescu sa procedeze asa? Dece nu a aparat ordinea care cat de cat era in tara dandui noua orientare politica? Oare inducerea haosuluisi si inlocuirea ordinei legale cu bande de batausi au izvorat numai din nepriceoperea celui autodeclarat „liber cugetator“ sarac dar cinstit? Sau realitatea se regaseste in actiunile celor care au atacat in mod crminal statul roman, reusind sal desfiinteze total, ceea ce nu sa intamplat nici in primul razboi mondial cand a fost ocupata cea mai mare parte a tarii? Deci, in 1989 si in anii urmatori nu a avut loc nicio refacere a Statului roman. Pe de alta parte nici nu pot sustine ca in acei ani blestemati, Statul roman a inceput un dialog cu Roma.Principalii autori externi ai dezastrului economic si social de atunci au fost politicienii de doi bani ai occidentului, lichele din economia de piata vestica, evreii pusi pe inbogatire, razbunare si razboi anticrestin. Desigur ca romanii folositi de autorii externi au provenit din gunoiul social adunat in anii comunismului.
V.R.: Situatia catastrofala a Statului este clara, pe de alta parte BOR se vrea, declara autonoma fata de noul stat din UE, dar solidara cu Moscova.
I.O.: Prima parte o consider o situatie conjuncturala si se refera la autonomia de clasa politica si nu de stat. BOR nu poate ierta tradarea politicienilor ca au acceptat aquisul, legile Europei occidentale si obligatiile de membru al UE, care reduc foarte mult din ascendentul BOR fata de mireni si fata de institutiile statului. Daca maine am iesi din UE, BORul ar fi cel mai puternic aliat al Statului. Chiar si astazi, BOR-ul sprijina statul roman dar incearca sa se distanteze ideologic de politica vest21
europeana a Guvernului. Actiunile anti vesteuropene ale lui Dan Voiculescu si Crin Antonescu au in spate indemnurile ortodocsiei ruse si romane. Cat priveste solidaritatea BOR cu Moscova, ai pe deplina dreptate. Eu nu am intalnit, un copil care sa nu fi preluat anticorpii (codurile) din laptele mamei. De unde atata putere a BOR-ului sa se rupa de mama lui?
V.R.: Statul roman se vrea occidental si Biserica e orientala. S-a renuntat la simfonia constantinopolitana dintre Stat si Biserica la Bucuresti? Avem de a face cu o noua erezie?
I.O.: Consider ca exagerezi in ceea ce priveste orientarea statului roman. Acesta nu se vrea occidental ci doar declara ca isi doreste o apropiere de occident. In realitate, statul roman, condus de forte feudale / boierii ortodocsi vrea sa ramana in orient. In orice caz, Presedintele, Parlamentul, Guvernul, Justitia isi indreapta ochii spre occident numai atunci cand sunt in pericol interesele personale ale politicienilor sau functionarilor, care populeaza aceste institutii ale Statului. Experienta ultimilui an ofera nenumarate si nepieritoare exemple de confirmare a acestei afirmatii. 
Cat priveste simfonia dintre stat si biserica, nu cred ca exista vreo tendinta de slabire. Ea chiar daca nu se aude, se simte insa puternic. Desigur ca Ierarhia ortodocsa uneori susoteste vorbe dizidente prin conclavurile sale dar la lumina zilei, politicienii zilei sunt cautati si curtati de fiecare ierarh mai important. Nu te amagi ca maine poimane, romanii speculand lipsa simfoniei se vor refugia in bratele Romei. Te asigur ca vei gasi si peste multi ani aceasi ortodocsi romani naclaiti in sosul antioccidental pregatit cu atat sarg de preotime. S-ar putea ca unii „cetateni ai Europei“ sa mimeze alta piesa dar in suflet vor ramane ortodocsi autentici inca multi ani. Amintesteti cat timp ia trebuit Romei si barbarilor sa renunte la zeii lor, chiar dupa ce Imparatul Carol ce Mare a impus crestinismul cu sabia. Inertia sufletului si a credintei se consuma in secole.
V.R.: Puciul parlamentar recent, un guvern cu de trei ori mai mult ministrii ca Germania, cu functionari platiti mai bine decat ca cei din sfera productiva, nefolosirea fondurilor UE, clientelism algoritmic, coruptie cu larg caracter de masa etc. ilustreaza incompatibilitatea si blocajul unui stat ortodox numai mimetic in UE/NATO.
I.O.: Nu am comentarii. Asa este. Dar inteleg ca recunosti mimetismul Statului roman, atunci cand se declara orientat spre Occident.
V.R.: Situatia din Grecia, Cipru si Bulgaria nu-i nici ea mai incurajatoare.
I.O.: Mie mi se pare ca situatia de acolo nu este atat de grava ca in Romania. Grecii si Cipriotii au un nivel de trai mai ridicat. Ei fac scandal ca sa nu isi piarda privilegiile. Biserica lor este mai aproape de izvoare. Nu bea apa cu canciocul slav.
Bulgarii, speriati de turci, prefera sa ajunga in bratele protestantilor. Pe cand la noi, ortodocsii securisti vad sperante in monahism si in masonerie (vezi cugetarile d-lui general Dragomir Gheorghe, fost adjunct la SIE). Bineinteles ca s-ar dori ca cele doua salvari sa vina prin aeroporturile Seremetevo si Vnukovo.
V.R. Cei de facut? Anul viitor partida ortodoxa FRN, PMR, PCR, FSN, PSDR, PSD, PC, PNL, USL vrea sa sarbatoreasca 25 de ani de la asa zisa Revolutie, continuitatea cutumelor fanariote, grecopravoslavnice in cea mai saraca tara din Europa.
I.O.: Prea putin ma intereseaza ce vor sa sarbatoreasca cele 10 mii de lichele, care au preluat puterea in Statul roman. Pe mine ma intereseaza prostia oamenilor de rand. Voi reveni la sfarsit asupra acestei teme.
V.R.: In realitate ceea ce sa petrecut in anul de gratie 1989 e un esesc imens, pentru ca nu a refacut unitatea crestina.
I.O.: Asa este. Principalul vinovat este insa Vaticanul. In cei peste 1000 de ani in care a educat populatia occidentala si birocratia laica sa respecte cele 10 porunci, Vaticanul a invatat ca multimile nu trebuie lasate de capul lor. Dece ia trebuit Vaticanului 10 ani sa inteleaga ca romanii si alte popoare estice sunt si ei crestini si ar trebui reeducati dupa napasta ortodoxo-comunista? Nu avea Vaticanul impreuna cu statele occidentale forta administrativa si economica sasi asume aceasta misiune? Cei 200 milioane de ortodocsi nu cred si ei in Isus Hristos?Nu acuz Vaticanul ca nu a facut el in estul Europei ce trebuia de secole sa faca bisericile ortodocse nationale dar nici numi vine sa las problema in vant, constatand doar esecul in realizarea unitatii crestine. O mie de ani, catolicii au dat vina pe statele nationale din estul Europei ca au sustinut schisma religioasa. Dar in 1990, nu mai aveam stat national. Dece in acel moment, Vaticanul nu a actionat si a asteptat pana in 1999 sa dea primul semnal ca se gandeste si la crestinii ortodocsi din Romania? Dece atunci, cand a inceput sa se gandeasca, a manifestat atata pudoare in a actiona asupra birocratiei ortodoxo-comuniste, care a supravietuit desfiintarii structurilor statale comuniste si actioneaza pana astazi sa refaca acelasi stat ortodocs si antioccidental? Nu stiau ca statul german, dupa distrugerea lui totala in 1945, a fost refacut in cativa ani tocmai de catre birocratia germana care supravietuise?
V.R. Asa ca acuma Rusia se reface in parametrii satrapiei euroasiatice si aspira spre vest, spre Balcani, iar Romania si Moldova au din nou optiunea: Roma sau Moscova?
I.O.: Rusia are o populatie cu puternice influiente asiatice. Este o mare intrebare daca crestinismul va reusi vreodata sa o elibereze de aceste influiente. Biserica Ortodoxa Rusa sunt sigur ca nu o va face, pentru ca ierarhia ei poarta puternice vestminte ale credintelor asiatice.
Cat priveste Romania si Moldova, ele vor dansa intre Roma si Moscova, atata timp cat Vaticanul nu-si va asuma responsabilitatea pentru crestinii din estul Europei. Meritul lui Pavel este ca, adresandu-se neamurilor barbare a deschis caile pentru inmultirea crestinilor si deci pentru cresterea fortei lor in lume dar Petru este cel care si-a indeplinit misiunea primita de la Isus Hristos si a pus piatra de fundatie la Biserica LUI. Daca Vaticanul se considera aparatorul Bisericii lui Isus Hristos, atunci Vaticanuli sa-si asume reponsabilitatea pentru toti crestinii. Imi este teama ca staruinta Vaticanului de a inmultii crestinii in Asia si Africa este o manifestare a Tonen ideologiei sau in limbaj comunist „valovaia“. Este important numarul crestinilor, dar Europa a fost si trebuie sa ramana un continent crestin. Apostolii au crestinat Europa si nu i-au impartit in catolici si ortodocsi. Autorii schizmei raman Vaticanul si ierarhia Bisericii din Constantinopol. Trupul lui Isus Hristos sangereaza si azi din cauza lor.
V.R.: Eu pledez pentru Roma, pentru emacipare, pentru o Biserica Romanesca si un nou stat de tip occidental, care sa nu mai fie tolerat cum au fost sute de ani ortodocsii ardeleni in Sfantul Imperiu Roman de Natiune Garmana si astazi mai toti romanii si tiganii in occident.
I.O.: Suntem foarte multi romani care pledam pentru aceasi cauza. Marea deosebire este ca d-ta traiesi in superordinea din Bremen iar noi ne trezim in fiecare zi in mirosul si grohaitul de cocina.
Problema este cum sa iesim din aceasta mizerie? Oare suntem noi romanii DE AZI capabili sa gasim calea? Imi este teama ca fara toiagul binevoitor al Vaticanului nu suntem capabili. Anii ortodoxo-comunismului ne-a indobitocit si dupa 1989 se depun toate silintele sa nu ne dezmeticim. Pe de alta parte, noi crestinii ortodocsi nu santem copii ca sa putem fi aliniati si indemnati sa mergem in siruri oranduite. Intre timp am crescut si din cauza a tot felul de deprinderi rele, simplul indemn sa ne unim cu Roma nu ajuta sa sarim peste umbra noastra.
V.R.: Pe langa propagarea idealului de mai sus, faptul ca dialogul, unirea cu Roma este submina la Bucuresti lamureste si o serie de fenomene, care altfel sunt mai greu de intales. De ce au ortodocsii salarii de zece ori mai mici ca in vest, de ce sunt ei monitorizati, rau vazuti, de ce nu li se iarta datoriile?
I.O..: Problemele materiale au o mare importanta, acolo unde situatia se inrautateste (Grecia, Spania etc). Desigur ca si romanii isi doresc sa o duca mai bine. Dar la noi exista o mare rezerva de rabdare. Iliescu si cu Roman au reusit sa aduca in anii 90 venitul romanilor la 12 lei pe zi. Crescand aceste venituri cu cate 1 euro/zi in fiecare an, am putea avea o pace sociala timp de multi ani. Pe aceasta asteptare modesta mizeaza SPD-ul. Baronii lor au inteles ca pot ajunge miliardari daca asigura acest mic progres pentru ceilalti. Problema cea mai mare a romanilor este ca resimt cu o mare durere lipsa ordinii si a respectului fata de lege / contract, clientelismul, nepotismul, coruptia, risipa si hotia nepedepsita. Acesta este motivul principal al respingerii lui Traian Basescu. Presupun ca in ultimele saptamani sau lamurit multi romani cat de mult iubeste dl. Basescu principiile si tinuta consecventa si cat de dispus este la propriul sacrificiu. Imi pare rau de ardeleanul Emil Boc, om cinstit si corect, ca sa lasat terfelit ca o carpa. Mai cu seama, tineretul iesit din puzderia de universitati unde li sau servit zilnic gogosile capitalismului si ale globalizarii precum si romanii care au plecat in occident sa munceasca sunt revoltati de mizeria sociala si politica din tara. In cativa ani se vor duce in vesnicie actualii pensionari, inclinati sa se gandeasca in primul rand la Lumea de apoi!. Pe ei ii satisface BORul. Marele pericol este ca populatia activa se sufoca, se umple de venin, intra in deruta si se alieneaza. La salvarea acestor crestini sa se gandeasca Vaticanul. Aceasta este marea problema a natiunii romane. Solutia d-tale (Unirea cu Roma!) nu mai este valabila. Mentinerea pe agenda a acestei idei are valoare pentru a intelege dece crestinii occidental au ajuns la ordine, in timp ce noi cei din orient ne balacarim in aceasta mlastina sociopolitica. Desigur ca si crestinii occidental au problemele lor, care nu sunt minore, dar, in final societatea occidentala este mult mai avansata. Odata, inteleasa cauza suferintelor noastre, a ortodocsilor, nu inseamna ca avem si solutiile pentru inlaturarea ei. Sper ca Vaticanul nu considera ca daca de maine bisericile ortodocse s-ar supune Papei, de odata, aici in est ar curge laptele si mierea. Cunoastem amandoi situatia din fostul RDG, unde integrarea in standardele occidentale nu este incheiata nici azi, desi acolo au fost facute toate demersurile pentru alinierea la occident.
In afara de aceasta abordare obiectiva nu trebuie ignorata latura subiectiva. Ierarhia ortodoxa din Romania nu va accepta subordonarea sa Vaticanului si orice insistenta pe aceasta cale va avea un rezultat pervers. Va creste opozitia fata de ideia Unirii cu Roma si ne va indeparta de telul adevarat.
V.R. Unirea cu Roma a Bisericii nu inseamna subordonare orientala, ci contract occidental, nu inseamna clientelism fara de lege, ci demnitate, depasirea statutului de tolerat ortodox la Periferie. Vezi istoria Bisericii unite cu Roma. Intre Vatican si Fanar este o mare deosebire, de la cer la pamant.
I.O.: In prezent, noi romanii avem mari probleme cu Administratia adica cu birocratia laica, care a supravietuit desfiintarii statului in 1989. UE ne obliga sa preluma codurile morale din occident, inclusiv legile occidentului. Din acest punct de vedere, misiunea BOR-ului de ai reeduca pe crestinii ortodocsi este scurtcircuitata, normele crestine ajungand la cetateni direct prin intermediul legislatiei. Deci, este un mare pas inainte pentru ca avem o legislatie bazata pe coduri morale crestine, care in occident a fost creata cu atata efort din partea Vaticanului de a lungul multor secole. Insa, problema ramane cum sa actionam ca aceste legi sa fie aplicate si respectate. Numai birocratia laica este in masura sa o faca. Si nu este vorba de cei 1,3 milioane de salariati la stat ci doar de un detasament decateva mii de Inalti functionari (die Beamten). Cine ii poate reeduca pe acestia? Numai UE, care trebuie sa lase deoparte pudoarea si sa-si impuna vointa. In 1948, cand am trecut de la economia de piata la economia de stat, URSS si-a impus modelul cu ajutorul miilor de consilieri plasati in toate ministerele, prin intermediul Sovromurilor si al PCR condus de Sectia Internationala a CC al PCUS de la Moscova precum si a agentilor KGB. Oare, miscarea inversa se poate realiza numai cu bunavointa si apeland doar la constiinta oamenilor? Raspunsul este NU si occidentul cunoaste foarte bine acest raspuns. Daca, totusi, nu se tine seama de aceasta realitate, inseamna ca statele occidentale au nevoie de oaia raioasa pentru asi ameninta propria populatie. Asa au procedat de la al II-ea Razboi Mondial incoace cu Lagarul socialist. Mizeria politicianismului o inteleg. Dar, in acest caz, Vaticanul ce face? Nu intelege situatia? Ma indoiesc.


http://www.clipa.com/a3551-Ghinionul-de-a-fi-moldo-valah-premize-si-7-teze.aspx









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu