joi, 11 mai 2023

Observatorul - Eugen E. Caraghiaur (15 aug. 1923 - 11 mai 2023)

 




Eugen E. Caraghiaur

( nãscut la 15 aug. 1923 in oraºul basarabean Comrat - decedat 11 mai 2023 la Montreal )

 

 

Eugen Enea Caraghiaur , inginer , om de afaceri, politician, jurnalist, scriitor român din diasporã, de origine basarabeanã, stabilit de câteva decenii la Montreal-Quebec (Canada).

 

Nãscut la 15 aug. 1923 la Comrat, rãmâne mereu cu inima si sufletul întoarse spre bastinã si prins cu rãdãcinele fiintãrii sale de tãrâna neamului. Se considerã descendent, în linie discretã, al unei Curti Princiare Cumane, purtând titlul de Print.

Începe studiile la Facultatea de Mine la Politehnica din Timisoara (1943), unde fondeazã Miscarea anticomunistã a Tineretului Universitar National Tãrãnesc (1945). Pentru luptã antibolsevicã si pro-Basarabia este arestat si condamnat la moarte (17 aug. 1948) de NKVD si Tribunalul Militar din Timisoara.

 

Evadeazã, trecând Dunãrea înot spre Iugoslavia si ajunge în Europa Occidentalã. Urmeazã un drum al patimilor; suportã detentia în mai multe închisori, dezerteazã din aceste cetãti ale mortii cu peregrinãri si eforturi supraomenesti în Austria, Franta, Italia precum si traversarea Atlanticului cãtre Canada.

 

În perioada de stabilire temporarã în Franta (1949), urmeazã studiile la Universitatea Nancy, unde obtine diploma de minier-geolog; apoi continuã sã învete la Universitatea seralã de la Roma (Italia).

 

Dupã pãrãsirea Europei (1951) se prezintã ca o personalitate deosebit de complexã, dispunând de o energeticã si activism temperamental, lansându-se într-o amplã activitate publicisticã si politicã. Este redactor în diverse etape ale ziarului, Partidului Tãrãnesc National din Refugiu, "Dreptatea" din New York si redactor al emisiunilor televizate TeleRoumanie.

Din 1954 se stabileste în Canada.

 

Originar din frãmântatul spatiu al Bugeacului basarabean, este autorul unui numãr de peste 40 de volume cu cele mai diverse teme - poezie, beletristicã, studii critice, economie politicã, istorie, istoriografie si etnografie - apãrute de-a lungul mai multor zeci de ani în Canada, Italia, România si Basarabia.

Pentru Printul Eugen Enea Han Caraghiaur, Basarabia a fost si a rãmas o icoanã - o sursã de inspiratie, de mângâiere si încurajare, care l-a mentinut într-o permanentã stare de revenire spre sine, spre izvoarele primordiale ale bulgãrului de tãrânã maternã.

 

În strãinãtate a luptat continuu pentru cauza româneascã, fiind un militant convins pentru redresarea moral-politicã si economicã a societãtii.

 

Începând activitatea ca simplu miner într-o minã de cupru si aur, ajunge om de afceri.

 

A editat peste 30 de volume de versuri, debutul editorial producându-se destul de târziu, în 1977, cu "Poeme din Canada", apãrut la Montreal. Urmeazã volumele: "Suflet basarabean" (Nagard, Italia, 1982); "Meteoriti" (Deva, 1990); "Cântãri iubirii" (Chisinãu, 1991); "Flori de brumar" (Bucuresti, 1999) si multe altele.

Poet sufletist, E.E.Caraghiaur a mentinut scânteia spiritualitãtii nationale, adunând în fagurii poeziei sale lumina, cãldura, farmecul si armonia limbii de acasã. Din versurile lui se desprinde un dor nesfârsit de meleagurile natale. De asemenea publicã ciclul românesc-memorialistic "Lumini si umbre", compus din cinci volume istorice: "Visuri si tentatii" (1997), "Caleidoscopul amarului" (1999), "La rãscrucea destinului" (1999), "Sub teasc" (2000), "Pãienjenis" (2001), toate editate sub egida Fundatiei "Adevãr istoric si concordie nationalã" din Bucuresti.

În aceste opere autorul realizeazã o adevãratã frescã a societãtii rãvãsite de tãvãlugul ruso-sovietic, dezvãluind întortocheatele culise politice, guvernamentale, religioase, militare etc. de la mijlocul secolului XX.

 

Este decorat cu Crucea Patriarhalã (1976), fiind fondatorul si co-ctitorul principal al Bisericii Sf. Ioan Botezãtorul din Montreal. Presedinte-fondator al Congresului Canadian Român (1984). Recipiendar al Medaliei de Aur "Mihai Eminescu" (1997), decernatã la Chisinãu de Liga Culturalã pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni si Uniunea Scriitorilor din R.Moldova. Membru al Uniunilor Scriitorilor din România si din R. Moldova.

 

Departe de tarã, Eugen E. Caraghiaur a rãmas pânã in ultima zi un basarabean veritabil, smuls cândva din glia-mamã si spulberat în cele patru zãri, dar care în ciuda hainului destin, si-a pãstrat bãrbãtia, iar pentru ea - si graiul, si neamul, si patria.

 

Grupul de la Observatorul , care in vreme a prezentat, cãrti si articole scrise de Eugen E. Caraghiaur , si care i-a acordat titlui si diploma de personalitate a comunitãti românesti ii va pãstra frumoase amintiri.

Dumnezeu sã-l odihneascã in pace, alãturi de alte valori ale neamului românesc de pretutindeni !

 

Observatorul    5/11/2023









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu