miercuri, 29 noiembrie 2023

Constantin Negrea - Despre competență, demnitate și autoritate în Armata României

 



Despre competență, demnitate și autoritate în Armata României

General Mr. (r) Ing. dr. Constantin Negrea

29 Noiembrie 2023

 

Sunt foarte multe știri în spațiul public care îl indică pe Generalul-locotenent Vlad Gheorghiță ca viitor șef al Statului Major al Apărării. Președintele nu a confirmat, încă, noua poziție dar o va face, probabil, după ce își va reveni după lunga călătorie, încărcată de semnificații adânci pentru poporul român.

 

Știrea cu noua numire aduce doua vești bune:

 

- Prima veste bună ar fi că, în sfârșit, la conducerea Armatei va fi numit un general capabil, cu o experiență bogată, câștigată la nivelul trupelor și cu cunoștințe solide, inclusiv pe domeniul care mă interesează, acela al logisticii.  Am lucrat cu domnul general încă de pe vremea când era comandant al batalionului de tancuri din Bacău.  Din punctul meu de vedere, am creat amintiri plăcute împreună, legături camaraderești solide, cât pentru o viață.

 

- A doua veste bună ar fi că se încheie, în sfârșit, mandatul generalului Petrescu la comanda Armatei, mandat generat de un... să-l numim... „experiment” total nefericit, acela de a contraface un general pentru funcția de șef al apărării. Experimentul a fost nefericit, încă din start, pentru că personajul ales nu avea legătură continuă cu fenomenul militar fiind, mai degrabă, orientat să bifeze toate misiunile externe, completând - cu conștiinciozitate - toate punctele interesante de la rubrica turism militar.

 

Intenția de contrafacere a unui șef al Armatei a început prin numirea respectivului la comanda unei brigăzi!! Experiența de comandă la trupe a viitorului șef al Armatei se încheie, însă, după numai un an, timp în care, ca să folosim o figură de stil la întâmplare, de-abia a învățat să cunoască oamenii, să deschidă ușile și, mai ales, cum e să dai cu stângu-n dreptul (mai ales când ai trupe străine în curte!).

 

Ulterior, ascensiunea numitului continuă la divizia internațională, fără trupe, asigurându-i-se astfel și vizibilitatea la nivel N.A.T.O. Acțiunea de contrafacere se încheie prin numirea, pentru doar 4 luni, în funcția de locțiitor al șefului S.M.Ap.

 

La momentul numirii ca șef S.M.Ap. și cu un astfel de portofoliu, creionat pe „repede înainte”, te întrebi, în mod firesc, dacă respectivul, nou creat, era capabil să asigure conducerea unei armate și - mai ales - să aibă capacitatea de a subordona generali mult mai pregătiți și mai experimentați, în condițiile în care că nu a prezentat niciun proiect de management al Armatei. Iar rezultatele nu au întârziat sa apară.

 

Să exemplific puțin! În plină pandemie și într-un context internațional permanent marcat de evoluții volatile și impredictibile, gl. Petrescu propune, în ședința de lucru, reducerea Armatei (!). Evident că m-am opus! Nu o să dau mai multe detalii, pentru ca aș oferi informații sensibile din interiorul Armatei, iar inițiativa s-a stins cu replica incredibilă, devenită celebră, a generalului Petrescu: „Am zis și eu așa...”.

 

Dacă credeați că povestea se încheie aici, vă înșelați. Gl. Petrescu a propus, într-o altă ședință, reducerea comandamentelor de forțe, iar când a fost vorba de Comandamentul logistic întrunit - domeniul meu de pregătire -, m-am opus din nou. Am fost chemat, apoi, pentru a mi se propune să desființăm specialitatea maiștrilor militari de intendență. Cât de penibil poate fi să îi explici unui general abecedarul logisticii, domeniu în care aceasta categorie de personal are un rol determinant? Evident, totul s-a stins cu... „Am zis și eu așa...”.

 

A mai dat ordin ca, în aplicații, să fie consumate stocurile de hrană. Conform legii, stocurile sunt intangibile, iar consumul, cu excepția preschimbării acestora, înseamnă caz penal. Aceste aspecte se învață încă din școala militară. Reprezintă a.b.c.-ul oricărui militar. Am fost nevoit să intervin și să anuleze ordinul, prin prisma încălcării legii.

 

Un ultim exemplu: a întrerupt controlul în Armată. Intrigat fiind de faptul că nu i se executau ordinele în teritoriu, a cerut soluții. I-am spus că cea mai bună soluție este să plecăm în controale și să vedem ce se întâmplă la fața locului. Nu a fost de acord! Rezultatul: a interzis controalele în armată (!). Iată cum s-a ales praful de comanda și controlul în Armata României, un principiu fundamental în funcționarea sistemului militar. Ulterior, trecusem deja în rezervă, nici nu m-am mirat când s-a anunțat la televizor că, la o unitate a forțelor aeriene, au fost furate însemnate cantități de petrol.

 

Mă opresc aici cu exemplele, deși ar fi o listă întreagă de astfel de situații, unele penibile de-a dreptul, în care onoarea militară a devenit un cuvânt uitat! Nu e cazul de mai mult, se înțelege ideea! Vreau însă să evidențiez că astfel de inițiative trebuie să dispară, că s-a încălcat o linie roșie!

 

Ar mai fi de spus vorbe însemnate despre solidaritatea generalilor, despre sentimentul estompat al spiritului de castă sau despre obediența față de sistemul politic. Nu insist, pentru că fiecare dintre generalii, martori la întâmplările de mai sus, la momentul respectiv, fie au lăsat capul în jos, fie au luat atitudine.

 

In sfârșit, la trecerea în rezervă, după o carieră în care în care am produs nu numai Strategia de transformare a logisticii ci și peste 60 de regulamente și manuale, practic pentru tot sistemul logistic, în loc să am satisfacția firească a unei ceremonii de final, am ales, ca ultimă atitudine, să refuz sabia de general, întrucât generalul Petrescu, pentru toate gafele pe linia comenzii, nu avea - în fața mea - autoritatea de a-mi conferi respectivul însemn de recunoaștere a întregii cariere.

 

Am mai tras și în trecut semnale, în rezervă fiind, dar nu am intrat în detalii pentru a nu afecta, în ansamblu, conducerea armatei, însă suntem la un moment de cotitură, iar Armata, ca și societatea de altfel, trebuie sa își creeze propriile sisteme de apărare, pentru ca astfel de inițiative să nu mai fie posibile, iar șeful Armatei să fie ales pe considerente de competență, demnitate, autoritate etc. și nicidecum pe considerente obscure, sau mai știu eu de care tip!

 

Și cred că asta ar fi prima provocare pentru noul șef al Armatei! Succes !

 

Nota redacției -  General Mr. (r) Ing. dr. Constantin Negrea

 

Data și locul nașterii : 14 noiembrie 1964, localitatea Craiova, județul Dolj;

Naționalitate: Română;

Stare civilă: Căsătorit, trei copii.

- 2018 - Cursul postuniversitar de dezvoltare profesională „Securitate și bună guvernare” - Colegiul Național de Apărare / Universitatea Națională de Apărare „Carol I”;

- 2014 - Cursul postuniversitar de dezvoltare profesională în conducere strategică (nivel JOINT) la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”;

- 2013 - Doctor în domeniul științe militare și informații;

- 2011 - Curs postuniversitar de perfecționare în specializarea managementul resurselor de apărare pentru personalul de conducere, România;

- 2007 - Curs de specializare ACROSS, Italia;

- 2007 - Curs de introducere în terminologia NATO, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”;

- 2007 - Curs pentru ofițeri de logistică instructori în teatrele de operații LOGREP, Italia;

- 2006 - Curs avansat de operații multinaționale întrunite -  Joint la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”

- 2006 - Advanced Joint Operations Staff Officer Course la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”;

- 2005 - Curs de specializare ACROSS, Italia;

- 2004 - Misiune - locțiitorul șefului Centrului multinațional logistic întrunit/Divizia poloneză - Iraki Freedom III (Ofițer 1) în T.O. Irak;

- 2002 - Curs de management al sistemelor tehnice în domeniul blindate, automobile și tractoare, Academia tehnică militară;

- 1990 - Academia tehnică militară, Facultatea de blindate si aviație, inginer - specialitatea Tancuri și Auto;

- 1983 - Liceul militar „T. Vladimirescu" Craiova.

 

 Funcții îndeplinite:

 

- din 04.04.2018 - este numit șeful Direcției logistice;

- din 22.07.2014 - este numit locțiitorul șefului Direcției logistice;

- 24.02.2014 - este împuternicit pentru locțiitorul șefului Direcției logistice;

- 2009-2014 - șef Secție mentenanță în Direcția Logistică;

- 2007-2009 - șef Birou mentenanță forțe terestre din Direcția Logistică;

- 2006-2007 - ofițer specialist în  Biroul conducere logistică forțe terestre din cadrul Direcției   Logistice;

- supraveghere tehnică și metrologie legală din cadrul Direcției logistice - prin cumul, ofițer 2 în Biroul conducere forțe terestre;

- 2004-2005 - locțiitorul șefului Centrului multinațional logistic întrunit/Divizia poloneză - Iraki Freedom III (6 luni);

- 2002-2003 - șeful logisticii în Batalionul 116 Logistic din Brigada 2 Infanterie;

- 2000-2002 - șeful Atelierului de reparat tehnică militară din Brigada 2 Mecanizată;

- 1995-2000 - ofițer 3 cu activitatea de producție și asigurarea materială la Atelierul de reparat tehnică militară din Brigada 2 Mecanizată;

 

Notă - Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad (n. 7 septembrie 1969, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii) îndeplinește funcția de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022. Anterior, în perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al șefului S.M.Ap. În perioada august 2017 - februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu.

- Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcții cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

 - În anul 2007, a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.

- A absolvit numeroase forme de studii și de pregătire, printre care se numără cele ale Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002), curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică - Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii -  Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea „Lucian Blaga”, Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College - Carlisle, SUA.

- A absolvit Liceul Militar„Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991 şi și-a început cariera în funcţia de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în Bucureşti.

Decorații: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii[x].

-------------------------------------

 

[x] https://www.defense.ro/loctiitor-al-sefului-statului-major-al-apararii








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu