luni, 10 iunie 2024

Alesandru Duţu - Războiul de 1.421 de zile (26)

 



Războiul de 1.421 de zile (26)

Col. (r) Prof. univ. dr. Alesandru Duţu

09 Iunie 2024

 

 

Marţi, 6 iunie 1944. A 1.081-a zi de război!

 

- Trupele aliate occidentale debarcă în Normandia.

 

- Foreign Office-ul: „Forţele ruse vor ocupa, cu siguranţă, România, şi Uniunea Sovietică va stărui pentru menţinerea frontierei sale din 1941, astfel că Basarabia şi Bucovina de Nord vor rămâne în frontierele U.R.S.S.”.

 

- Iuliu Maniu: „România se găseşte în cea mai grea situaţie, deoarece va fi ocupată ca o ţară inamică şi tratată în consecinţă”.

 

- Ion Antonescu: „Ţara în aceste momente are nevoie de unire, ordine, muncă, acţiune coordonată. Orice altă atitudine poate transforma un dezastru presupus într-unul real, sau şi acesta poate fi cazul, va putea transforma - prin acţiunea necugetată a câtorva - într-o catastrofă, o situaţie foarte grea şi periculoasă”.

 

Trupe aliate occidentale încep debarcarea în nordul Franţei, pe litoralul Normandiei (Operația „Overlord”).

 

Foreign Office-ul anticipează: ,,În ceea ce priveşte statele mici din Europa Centrală şi de Sud-Est, satisfacerea revendicărilor teritoriale ale Uniunii Sovietice faţă de Polonia, asociată cu împingerea Poloniei spre vest pe seama Germaniei, nu numai că va face dominantă influenţa sovietică în Polonia, dar va acorda, de asemenea, U.R.S.S. o frontieră comună de-a lungul Carpaţilor cu Cehoslovacia. Împreună cu tratatul de alianţă sovieto-ceh din decembrie 1943, acest lucru va permite U.R.S.S. păsrtarea unei puternice influenţe asupra Republicii cehoslovace restaurate. Este probabil că forţele ruse vor ocupa Ungaria, şi este, de asemenea, probabil ca această ţară să cadă sub influenţa predominantă a Uniunii Sovietice în perioada de după sfârşitul ostilităţilor.

 

Forţele ruse vor ocupa, cu siguranţă, România, şi Uniunea Sovietică va stărui pentru menţinerea frontierei sale din 1941, astfel că Basarabia şi Bucovina de Nord vor rămâne în frontierele U.R.S.S. Guvernul sovietic şi-a exprimat, în secret, guvernului Majestăţii Sale dorinţa de a avea baze în România. În timp ce politica sa faţă de Bulgaria nu este încă clară, guvernul sovietic va manifesta, probabil, un interes foarte mare pentru acestă ţară, unde influenţa rusă a fost întotdeauna şi cu siguranţă va fi puternică. Trebuie să luăm în calcul posibilitatea ca Uniunea Sovietică să obţină baze în Bulgaria, de unde ea ar putea exercita într-o largă măsură un control asupra Strâmtorilor. În Iugoslavia, guvernul sovietic cooperează îndeaproape cu partizanii şi, cu toate că geografia va limita, probabil, gradul în care ea poate să domine Iugoslavia, în perspectiva influenţei ei aici, este probabil ca aceasta să fie mare”.

 

Iuliu Maniu îşi convoacă apropiaţii politici cărora le precizează (conform unei Note a Serviciului Special de Informaţii):

 

- „că invazia trebuie socotită ca fază finală a războiului în Europa;

 

- că în cel mult o săptămână – după ce întregul efort german va fi concentrat în vest – Sovietele vor începe o mare ofensivă, care va duce, între altele, la ocuparea treptată a teritoriului român;

 

- că România se găseşte în cea mai grea situaţie, deoarece va fi ocupată ca o ţară inamică şi tratată în consecinţă;

 

- că toate eforturile ce s-au făcut ca România să nu se găsească în această situaţie - în momentul în care trupele sovietice vor pătrunde în inima ţării - n-au dat niciun rezultat şi nici azi dl. mareşal Antonescu nu înţelege să încerce o schimbare fundamentală sau să înlesnească opoziţiei să facă această schimbare pentru a salva ţara;

 

-  că faţă de intransigenţa dl. mareşal Antonescu în politica sa, e nevoie să se apeleze la mijloace extraordinare, cu atât mai mult cu cât ştirile primite de la Ştirbey şi Vişoianu arată că nu ne putem aştepta de la bunăvoinţa străinătăţii, atâta vreme cât nu se întreprinde nicio acţiune efectivă împotriva germanilor;

 

- că România nu poate să iasă din sistemul german decât în două feluri: ori cu sprijinul dl. Mareşal Antonescu – care deţine puterea de fapt – şi acesta nu vrea, ori cu concursul unei părţi din armată, şi aceasta nu se poate, fiindcă armata în stare să lupte este încadrată între trupele germane. Că dacă nu se va întreprinde o acţiune în cel mai scurt timp, atunci soarta României este pecetluită”.

 

Luând cunoştinţă de acest lucru, Mareșalul Ion Antonescu a pus următoarea rezoluţie pe documentul S.S.I.: „Dacă informaţia corespunde adevărului este făcută încă o dată dovada uşurinţei foştilor oameni politici. Dar refuz să cred că informaţia este riguros exactă. În tot cazul să se pună la dosarul opoziţiei şi să aşteptăm. La agitaţii de cameră răspundem înţelelpt cu teamă, la acţiunea reală vom vedea cum se răspunde. Ţara în aceste momente are nevoie de unire, ordine, muncă, acţiune coordonată. Orice altă atitudine poate transforma un dezastru presupus într-unul real, sau şi acesta poate fi cazul, va putea transforma - prin acţiunea necugetată a câtorva – într-o catastrofă, o situaţie foarte grea şi periculoasă”.

 

Din portul Constanţa pleacă spre Istanbul, vasul „Kasbek”, sub pavilion turc, cu „460 emigranţi evrei maturi şi 279 evrei copii”.

 

Pe alte fronturi:

 

- I.V. Stalin informează pe Winston Churchill că ofensiva de vară a trupelor sovietice, „organizată conform înţelegerii de la Teheran, va începe pe la jumătatea lunii iunie, întru-unul din sectoarele importante ale frontului” şi se va desfăşura „în etape, prin atacuri succesive ale diferitelor armate” transformându-se în cursul lunii iulie ,,într-o ofensivă generală a trupelor sovietice”.

 

- În Pacific, Gruparea navală a amiralului Mark Mitscher ocupă baza navală japoneză Majuro din arhipeleagul Marshall.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu