miercuri, 12 iunie 2024

N. Grigorie Lăcrița - TRANS-UMANISMUL

 



TRANS-UMANISMUL

 

Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița

05.06.2024

 

 

A devenit cumplit de evident că tehnologia ne-a depăşit umanitatea.”

(Albert Einstein)

 

Trans-umanismul este o mișcare intelectuală și culturală internațională care sprijină folosirea noilor științe și tehnologii pentru a îmbunătăți abilitățile și aptitudinile mentale și fizice ale oamenilor și a ameliora ceea ce ea vede ca aspecte nedorite și nenecesare ale condiției umane, cum ar fi prostia, suferința, boala, îmbătrânirea și moartea involuntară.

Gânditorii transumaniști postulează că ființele umane vor fi transformate mai devreme sau mai târziu în ființe cu abilități atât de mult extinse încât să merite eticheta de „postumane”, „post-umanism”, „dincolo de umanism”, sau, și mai precis, „după umanism”, „în afara umanităţii”.

Într-o asemenea „omenire”, care va fi a Inteligenței Artificiale (IA, sau AI), în care va avea loc fuziunea corpurilor umane cu sfera digitală, ca un progres evolutiv, se va vorbi de „homo digitalis”.

Trans-umanismul este „o umanitate viitoare profund transformată”, „o mișcarea ce esențializează cele mai îndrăznețe, curajoase, imaginative și idealiste aspirații ale umanității”, care merge până acolo de a fi „cea mai periculoasă idee din lume”.

Trans-umanismul, la care se poate ajunge numai cu Inteligența Artificială, constă, în esența sa, în dezvoltarea și punerea la dispoziția omenirii de tehnologii care să permită îmbunătățirea capacităților intelectuale, fizice și psihologice ale oamenilor, până a-i face nemuritori, realizând astfel „un viitor post-uman”, numai cu oamenii (dacă se mai pot numi oameni) artificiali, care vor fi entități superinteligente, complet non-conștiente, fără viață, fără sentimente, fără conștiință, fără nimic uman în ele, în care nimeni nu mai deține nimic.

În viitorul post-uman, care va fi creat de Inteligența artificială (IA), oamenii vor fi tot mai mult îmbunătățiți până când vor ajunge să fie înlocuiți în cele din urmă cu inteligențe artificiale, având astfel loc trecerea de la Homo Sapiens la Homo Digitalis, la entități superinteligente complet non-conștiente, fără viață, fără sentimente, fără conștiință, fără nimic uman în ele.

Aceste „inteligențe artificiale” vor ajunge să fie atât de puternice chiar până la a putea atrage sfârșitul umanității, ajungându-se astfel la „un viitor fără oameni naturali”, respectiv la un viitor numai cu „homo digitalis”.

Deci, Inteligența Artificială poate produce schimbări atât de mari care pot ajunge până la a face oamenii nemuritori, dar artificiali, fără a mai fi naturali, care vor fi „entități superinteligente complet non-conștiente, fără viață și fără conștiință”.

Omul ființă vie” va evolua până la ultima treaptă a dezvoltării sale, care va fi și ultima, cea în care își va trăi ultima sa dezvoltare.

Cu toate că „o asemenea evoluție a omenirii este cea mai periculoasă din lume”, nu se face nimic concret, efectiv, în mod real pentru stoparea acesteia care, în mod sigur, va conduce la sfârșitul umanității.

Din contră, satanicii conducători care vor să cucerească întreaga lume, cel mai mare accent îl pun pe dezvoltarea acelor tehnologii care pot fi cele mai distructive pentru omenire, pentru a la folosi în realizarea scopului lor nebunesc.

Dacă, în urmă cu aproape 100 de ani, Albert Einstein considera că  „A devenit cumplit de evident că tehnologia ne-a depăşit umanitatea.”, acum probabil că ar spune că „A devenit cumplit de evident că tehnologia poate fi sfârșitul umanității.”

 

 

Definiții la Inteligenței artificiale

 

 „Homo Digitalis” este „individul creat de tehnologia informaţiei”; mai are o altă expresie concurentă, pe „Homo interneticus”, care exprimă aproape același fenomen. 

Homo sapiens”, adică: „om înțelept”, este denumirea științifică pentru singura specie umană existentă în prezent. Specii dispărute din genul Homo (Omul) includ: „Homo ergaster”, care a dat naștere lui „Homo erectus” (existent în urmă cu aproximativ 1,8 până la 0,1 milioane de ani) care, la rândul său, a dat naștere „Homo neandarthalian”, care a evoluat până la noi, la „Homo sapiens”. Se spune că Pământul era cutreierat cândva de cel puțin șase specii de oameni.

Inteligența artificială (prescurtat AI sau IA) se referă, în general, la capacitatea mașinilor, sistemelor automate sau a computerelor: 1) de a raționa, de a folosi orice informaţie care nu provine de la om și de a imita inteligența umană; 2) de a interpreta corect datele din mediul extern și de a stabili soluția corectă într-o situație dată; 3) de a învăța, automat, continuu și iterativ, pe baza informațiilor colectate anterior, și de a generaliza, plecând de la un caz particular; 4) de a îndeplini atribuții și sarcini pe care le-ar face oamenii.

Trans: element de compunere însemnând „dincolo”, „peste”, care servește la formarea unor adjective, a unor substantive și a unor verbe. UMANISM: privitor la om, omul, ca valoarea supremă. TRANSUMANISM: „dincolo”, „pesteom, „dincolo de om”, care urmează după om. DupăHomo SapiensurmeazăHomo Digitalis”.

 

 

 

Bibliografie

 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Transumanism

https://ro.wikipedia.org/wiki/Postumanism











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu