miercuri, 14 octombrie 2020

Etgart Bitel - Bunul simţ a plecat la plimbare, iar isteria este la putere

 



Bunul simţ a plecat la plimbare, iar isteria este la putere

Etgart Bitel, Israel 

14 Octombrie 2020

 

„Conform tradiției evreiești, pe Yom Kippur, Dumnezeu iartă păcatele omului faţa de El, dar păcatele omului faţă de oameni trebuie să fie iertate chiar de victime.” (The Jerusalem Post)[1]

 

Fac parte din generația care a învățat să spună „bună ziua”, „sărut mâna”, „mulțumesc” și să îl respect pe cel diferit de mine religios, cu o altă culoare a pielii sau de altă etnie.

 

 

Bunul simţ a plecat la plimbare[2]

 

Am fost prieten cu ţigani, cu lăutari și sunt prieten de cincizeci de ani cu un ungur și de peste șaizeci de ani cu destul de mulți creștini. Cu toți aceștia ne-am ajutat și ne ajutăm reciproc. Când eram în România făceam schimb de „bunătăți” la sărbătorile fiecăruia dintre noi, iar de Anul Nou evreiesc mi se spunea de către prietenii creștini „La mulți ani”. Mi-au fost respectate sărbătorile și le-am respectat pe ale altora. Trimit în fiecare an felicitări de Paști și de Crăciun prietenilor mei creștini și mă bucur de aprecierea reprezentantului Patriarhiei Române în Ţara Sfântă şi superior al Aşezămintelor româneşti. Am spus toate cele de mai sus pentru a exprima o stare de fapt a generației mele. Este adevărat că generația de astăzi, în Israel îndeosebi este destul de nepoliticoasă și şovină. Nu știu dacă aceasta ține de educația de acasă sau de altceva, dar este o realitate tristă.

 

Au fost și anul acesta sărbătorile evreiești și le-am sărbătorit fiecare așa cum am putut, dar nu mi-au lipsit felicitările prietenilor creștini din România, Germania și cam de peste tot unde trăiesc cei cu care am împărțit binele și răul o bună parte a vieții noastre. Mai mult decât atât, am văzut felicitări ale creștinilor pe o sumedenie de pagini de reţele sociale. Este un semn de respect și de prețuire reciprocă. M-a impresionat în mod deosebit postarea unei doamne pe pagina unei publicații în limba română din Israel pe care îmi permit să o citez: „Respect față de concetățenii noștri de rit ebraic perioada de post și rugăciune” (27-28 septembrie - n.r.). Nu știu dacă persoana respectivă este din România sau din Israel și nici nu are importanță. Important este că și-a exprimat sentimentele față de cea mai sfântă zi a iudaismului, ziua de Yom Kippur (Ziua Ispășirii), zi de post negru și de pomenire a celor plecați dintre noi. Israelul este statul cel mai multi-etnic și mai multi-religios din lume. Cred că aici se găsesc reprezentanți ai aproape tuturor religiilor din lume și statul asigură tuturor posibilitatea exercitării credinței fiecăruia în absolută egalitate cu religia mozaică, religie dominantă din punct de vedere numeric.

 

 

În Israel, isteria este la putere[3]

 

Boala numită Coronavirus-19 a atacat fără preaviz întreaga lume. Provocat din cauze naturale sau produs în laborator, virusul face victime. Până în momentul conceperii acestui material s-a ajuns deja la un milion de victime în întrega lume și, dacă ar fi să dăm crezare unui exercițiu efectuat în Statele Unite ale Americii în noiembrie anul trecut, acesta este doar începutul. Exercițiul prevedea 60 de milioane de victime, cantitate necesară pentru scăderea populației globului.Dacă este adevărat sau nu, timpul o va spune. Ceea ce este adevărat și se vede cu ochiul liber este haosul și isteria provocate în lume de această pandemie. Cum nicio țară nu a fost pregătită pentru o asemenea situație, în prima fază fiecare guvern a luat măsurile pe care le-a crezut de cuviință pentru a împiedica răspândirea virusului.

 

Unele guverne au declarat carantină parțială pe o perioadă lungă, altele au declarat carantină totală pe o perioadă scurtă, iar altele, precum Suedia, nu au luat nicio măsură mizând pe „imunizarea colectivă”. S-a ajuns acum la „valul doi” al pandemiei și din nou a început isteria. Spania declară carantină parțială, Anglia nu a hotărât încă nimic, ș.a..m.d. În ceea ce privește Israelul, haosul și isteria sunt totale. Guvernul a anunțat că numărul de persoane infectate a a-juns la 6.000 și 7.000 pe zi, Israelul fiind din acest punct de vedere pe primul loc în lume, și a declarat carantină totală pentru două săptămâni cu opțiunea de prelungire pentru alte două săptămâni. În același timp nu se reușește disciplinarea populației în ceea ce privește portul măștilor de protecție, deplasarea pe distanțe limitate și abținerea de la demonstrații cu mii de participanți. Analizând cifrele anunțate de guvern se ridică câteva întrebări de logică.

 

La începutul pandemiei se făceau 2.000-3.000 de analize pe zi și rezultau 200-300 de bolnavi. Cu timpul numărul de analize a crescut și s-a ajuns la 50.000-60.000 pe zi. În această situație rezultă 5.000, 6.000 sau chiar 7.000 de bolnavi pe zi numărul crescând zilnic. Dacă gândim logic se pune întrebarea: de ce permanent numărul de bolnavi este de aproximativ 10% din numărul de cetățeni verificați? În mod normal, la același număr de analizați cifra ar trebui să varieze: din 60.000 de analizați, întro zi ar trebui să fie, să zicem, 2.000 de bolnavi, iar în altă zi 7.000 de bolnavi, iar apoi 200 de bolnavi. De ce numărul de bolnavi crește constant? Cine are interes să mențină aceste cifre la un nivel ridicat și să creeze isterie? O altă situație ciudată care s-a creat a fost anunțarea situației bolnavilor infectați cu Covid-19 internați în spitale.

 

Conform situației anunțate inițial de Ministerul Sănătății (din Israel - n.r.), spitalele erau întro situație dezastruoasă, numărul de internați depășind cu mult capacitatea normală a secțiilor specializate. Unele spitale ajunseseră, conform cifrelor publicate de minister la 120 și 150% din capacitate. În acest moment au intervenit conducerile spitalelor care au anunțat că secțiile specializate sunt ocupate în proporție de doar 50-70%. Doar în nordul țării era un spital care avea ocupate paturile din secția specializată în proporție de 80%. De unde a luat Ministerul Sănătății acele cifre exagerate și cum au fost ele verificate? Cine a avut interes să lanseze în media asmenea cifre complet eronate? Sunt întrebări logice, de bun simț la care, deocamdată nu avem răspuns. Dar isteria este la putere!

 

Notă - Colaj cu articole din Curierul de pretutindeni

Foto - The Jerusalem Post

Aranjament grafic - I.M.

--------------------------------------

[1] The Jerusalem Post - https://www.jpost.com/israel-news/politics-and-diplomacy/yom-kippur-the-time-to-review-apologies-israels-leaders-owe-its-people-643522 - 25 septembrie 2020

[2] Curierul de pretutindeni, Anul I, nr.3, 1 octombrie 2020, p.2

[3] Text apărut sub semnătura Redacţiei revistei „Curierul de pretutindeni”, Anul I, nr.3, 1 octombrie 2020, p.1.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu