duminică, 6 noiembrie 2022

Teresita Dussart - Șeful poliției finlandeze denunță contrabanda cu arme furnizate Ucrainei

 



Șeful poliției finlandeze denunță contrabanda cu arme furnizate Ucrainei

Teresita Dussart, Franța

06 Noiembrie 2022

 

Christer Ahlgren, superintendent al Biroului Național de Investigații finlandez (N.B.I.), a îndrăznit să rupă tabu-ul statului vestal ucrainean. Într-un interviu acordat  publicației „YLE” pe 30 octombrie[1], el a spus că armele furnizate de Finlanda Ucrainei, în prima săptămână după intervenția rusă, au fost introduse ilegal înapoi în Finlanda: „Acolo armele trimise în Ucraina s-au întors în Finlanda și au ajuns în clandestinitatea criminală, inclusiv în mâinile unor bande cunoscute ale crimei organizate . Și să precizez: „Au fost stabilite rute între Ucraina și Finlanda folosite pentru contrabanda cu arme”.

 

Potrivit informațiilor preliminare pe care el susține că le-a primit, aceste grupuri criminale au capturat „ arme militare, cum ar fi puștile de asalt concepute pentru forțele ucrainene” . Dar acest lucru nu ar preocupa doar Finlanda. „ Arme trimise de mai multe țări în Ucraina, au fost găsite în Suedia, Danemarca și Țările de Jos” , mai spune Ahlgren. „Rutele și contactele pentru traficul ilegal de arme din Ucraina în Finlanda sunt deja în actualitate. […] Trei dintre cele mai mari bande de motocicliști din lume, care fac parte din organizații internaționale mai mari, sunt active în Finlanda. Una dintre ele este «Bandidos MC», care are filiale în majoritatea orașelor mari din Ucraina",  a detaliat șeful poliției finlandeze pentru colegii de la YLE.

 

„Ucraina a primit un volum mare de arme și asta este bine, dar va trebui să ne ocupăm de aceste arme timp de decenii, iar prețul îl vom plăti aici”. Ahlgren regretă că „ factorii politici [au] uitat că războiul din Ucraina a dat mult de lucru forțelor de poliție, dar acest lucru nu s-a reflectat și în creșterea personalului. Astăzi, controalele de securitate sunt obligatorii pentru personalul aeroportului, dar aceleași măsuri nu sunt practicate de lucrătorii portuari, acordând astfel infractorilor o «ușă din spate» în porturile finlandeze”.

 

Ministerul de Interne ucrainean s-a grăbit să nege, declarând: „ Propagandiștii de la Kremlin creează mituri și ficțiuni periculoase despre procesele din Ucraina”. În aceeași ordine de idei, Kievul acuză publicația „YLE” că a dat publicității „informații «oarecum inventate»”, „oarecum” rămânând la latitudinea fiecăruia, informații pe care „ polițistul în realitate nu le-a spus” pentru a „ să mânji statul ucrainean în ochii aliaților săi, reacție convenabilă lui Putin ”.

 

În fața unei astfel de acuzații, mass-media finlandeză a cedat și a făcut amendamente, de data aceasta citându-l pe Markus Välimäki, director adjunct al B.N.I., care, cu titlu de „ clarificare ” a declarat: „ Poliția finlandeză nu are nicio dovadă că armele furnizate ca parte a ajutorului militar Ucrainei au fost introduse ilegal înapoi în țară”[2].

 

Catarsisul lui Christer Ahlgren nu a durat mult în fața nesfârșitului atac ucrainean. Dar aceasta nu este prima fisura în consensul geopolitic al nimicului-este-prea-bun-pentru-Ucraina. Confruntați cu imposibilitatea tehnică de a urmări fluxul de fonduri financiare și de arme trimise la Kiev, s-au auzit deja câteva voci. Printre altele, cea a secretarului general al Interpol, Jurgen Stock, în cadrul unei conferințe la sediul Asociației Presei Anglo-Americane, pe 1 iunie (declarații care au avut ecou ăn „FranceSoir” : „Nu am nicio îndoială că vânzarea de arme ilegale va crește […] Nu numai în regiunea vecină cu zona de conflict, dar știm din experiență că aceste arme pot fi traficate pe alte continente. Am văzut asta în regiunea balcanică. Am văzut asta în Africa și, desigur, multe organizații criminale încearcă să exploateze situația haotică, disponibilitatea armelor, inclusiv a armelor militare”[3].

 

În Statele Unite, vocile încep să ceară răspundere pentru utilizarea ajutorului acordat Ucrainei, și nu numai în rândurile republicanilor. Și printre democrați. Martea trecută, Pramila Jayapal, liderul Progressive Washington State House Caucus, i-a cerut președintelui Joe Biden „ să-și reconsidere strategia cu Rusia, sporind ajutorul militar și economic acordat Ucrainei prin „diplomație proactivă, dublând eforturile pentru a găsi un cadru realist pentru încetarea focului”.

 

De partea republicanilor, dacă la început nu au vrut să fie mai preți în sprijinul lor pentru Ucraina, mesajele de astăzi sunt mult mai amestecate. Rep. Kevin McCarthy a spus că dacă republicanii vor câștiga  mandatul de mijloc și să recâștige controlul asupra Congresului, se vor opune ajutorului suplimentar Ucrainei.

 

Dincolo de întrebarea pozițiilor luate, și anume dacă acest ajutor este sau nu relevant, conform lecturii geopolitice, istorice și de drept public a conflictului dintre două națiuni omogene din punct de vedere etnic, problema care împarte apele, prin care statele de legi legate. ar fi trebuit să înceapă, este cea a transparenței și a răspunderii. Termenul englezesc accountability , sau chiar deep accountability, a devenit, în plus, o axă a campaniei republicane.

 

Ar trebui să se ceară responsabilitate, de asemenea, Uniunii Europene și națiunilor sale constitutive. Polițistul finlandez a fost nevoit să-și reconsidere declarațiile. Dar faptele sunt dure. Și sunt precedate de o lungă istorie de corupție și trafic de arme din Ucraina[4].

 

Tehnicienii UE cer săptămâna aceasta ca guvernul lui Pedro Sanchez din Spania să fie responsabil pentru distribuirea fondurilor Next Generation, înainte de a plăti a treia tranșă. Aceste fonduri au fost concepute pentru a compensa consecințele măsurilor luate ca răspuns la declararea pandemiei din 2020. Aceeași meticulozitate, cerută unuia dintre statele fondatoare ale UE, este total absentă atunci când vine vorba de a cere Ucrainei să justifice utilizarea fondurilor alocate, care sunt disproporționate față de ceea ce primesc statele din sudul Europei. Cel mai ironic fiind că, miercuri, Volodymyr Zelensky a cerut ajutor financiar suplimentar din partea Spaniei în timpul vizitei lui José Manuel Albares, ministrul spaniol de externe, la Kiev. Și probabil o va obține.

 

După cum scriam într-o ediție anterioară, oficialii Curții de Conturi Europene au fost permanent absenți când a fost vorba de Ucraina din 2016. Trebuie amintit că ajutorul militar și financiar pentru această țară nu a așteptat până în februarie 2022[5].

 

-------------------------------------

[1] https://yle.fi/news/3-12670239 - 30 octombrie 2022.

[2] https://yle.fi/news/3-12672122 - 1 noiembrie 2022.

[3] https://www.francesoir.fr/politique-monde/la-tracabilite-des-fonds-vers-l-ukraine-se-perd - 5 iulie 2022.

[4] https://www.francesoir.fr/politique-monde/ukraine-des-armes-gogo-pour-nourrir-de-nouveaux-conflits-dans-le-monde - 22 iulie 2022.

[5] sursa: https://www.francesoir.fr/politique/le-chef-de-la-police-finlandaise-denonce-la-contrebande-d-armes-fournies-l-ukraine - 4 noiembrie 2022.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu