luni, 21 noiembrie 2022

Marin Neacsu - Un incident și multe semne de întrebare

 
Un incident și multe semne de întrebare

Col. (r) Marin Neacsu

20 Noiembrie 2022

 

Zilele trecute, în presa din „lumea bună” vuia știrea că rușii au lovit Polonia cu două rachete care au „aterizat” în localitatea Przewodów, aflată la granița ucrainiano-polonă, provocand moartea a două persoane și avarierea unui tractor cu remorcă.

 

Polonezii dădeau vina pe ruși și nu mai era mult și cereau aplicarea articolului 5 din Alianță. Reamintesc celor ce nici pană acuma nu au citit faimosul articol care apără România de dușmani, că acesta nu prevede interventie militară a N.A.T.O. ci luarea măsurilor pe care fiecare țară membră le consideră potrivite, ceea ce e cu totul altceva.

 

Bineînțeles, toți micii sateliți mai ales cei din vecinătatea graniței de Est a N.A.T.O., au luat foc, „vai vai ne atacă rușii”. Consilii de Securitate, situații de urgență, bomba nucleară, Al Treilea Război Mondial, nimic nu lipsea din meniu, gospodinele schimbaseră canalele uitând de „Aripi frânte”… dezastru. 

 

Vuvuzeaua Zelensky, cel care cere noi măsuri și ajutor din partea Galaxiei, ori de câte ori visează el ca e atacat, nu a ratat ocazia de a avertiza pe participanții la G20 că atacul cu rachetă din Polonia „nu este nimic altceva decât un mesaj transmis de Rusia G20”, că există „un stat terorist printre voi, de care trebuie să ne apărăm”.

 

Aferim! Gura păcătosului adevăr grăiește. Dar îmi place cum se exprimă: „stat terorist printre voi, de care trebuie să ne apărăm”.  Incorpore. Mare circar omul ăsta, și ce replici, nici textierul nu e de aruncat. Biden, tartorele, a dat-o cotită, că vor investiga, că să vedem, că nu știm ce e, lăsând fraierii să se perpelească și să învinuiască balaurul.

 

Polonezii mergeau pe varianta lor, rușii spuneau că nu sunt ale lor, „experții” noștri din media spuneau că a fost Batman, și Batman - Batman, nimic altceva.

 

Erdogan a spus: „M-am întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz. Există impresia generală că această rachetă nu este de fabricație rusă și această declarație deschide calea către anumite fapte, astfel încât nu ar trebui să insistăm că această rachetă a fost lansată din Rusia. Aceasta ar fi o provocare". Știa vulpoiul ceva  dar făcea și el pe Neghiniță.

 

Și tocmai când era gata să intervină și brava armată română cu militari activi, din  rezerva de stat și din retragere  și să se scoată de la naftalină toate uniformelele din dotare,  inclusiv cele donate,  cu praf de Nasiriya pe ele,  aflate la păstrare în muzeul unor renumite asociații, hopa și bomba : rachetele  nu prea fuseseră trase de ruși, stați să vedeți, că           „un avion NATO care zbura marți deasupra spațiului aerian polonez a urmărit racheta care a aterizat și a ucis doi oameni”.  Mă întreb, o fi fost N.A.T.O. 11 sau  N.A.T.O. 10, că până acuma 10 zile mișunau pe lângă Sevastopol. Ce inspirați au fost că și-au schimbat traseul, la timp.  Păi dacă ei au urmărit traseul de marți, live, cum se spune, și știu clar cine a tras și de unde, de ce o mai dau cotită, că să vedem, că mai cercetăm? Bine, de la Biden nu mă aștept nici să știe dacă s-a sculat de dimineață fără să îi spună cineva, dar nu e nimeni lângă el să îi țină și lui paltonul? 

 

Și de ce au anunțat doar pe cei din N.A.T.O. și nu întreaga lume? Nu pot să ajung  decât la concluzia că nu le convine realitatea și mai bine să mintă prin omisiune, decât să admită că nu rușii au tras. Și dacă nu rușii, atunci cine ? Păi cine mai trage prin zonă cu rachete, care nici nu sunt rusești?  Probabil pe undeva prin vreun Cincu ucrainean niște militari de diverse naționalități, sper că nu francezi că ar fi prea de tot, poate voluntari din Legiunea străinilor, se instruiau „la cald” și au confundat Estul cu Vestul, le-a luat-o busola razna și pac !, în Polonia. Nu voiau polonezii bombe nucleare? Voiaaaau! Uite că le-au căzut două pe cap, dar nu nucleare, convenționale, așa, de probă.

 

Azi presa s-a mai moderat. GMedia spune : „Sursa din cadrul N.A.T.O. nu a spus cine a lansat această rachetă și nici de unde anume a zburat. Informațiile colectate, inclusiv urma rachetei lăsată pe radar, au fost împărtășite cu NATO și Polonia”.

 

Dar scopul a fost atins, „incidentul” s-a întâmplat la momentul potrivit, pe timpul summit-ului G20 din Indonezia, Zelensky i-a informat, a transmis mesajul, era nevoie de o nouă „condamnare”.  Drept urmare,  membrii G20 au dat o declarație la final în care au informat lumea, că „deplâng în termenii cei mai fermi agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.

 

Asta îmi amintește de un incident petrecut acum eheheeee, mulți ani, prin '94 în Kuwait, în misiunea U.N.I.K.O.M. Era pe la finele lui decembrie, în ianuarie urma să se discute în Consiliul de Securitate al O.N.U. dacă se mai păstrează sancțiunile  împotriva Irakului, inclusiv misiunea O.N.U., în trei ani nu se întâmplase nimic care să recomande menținerea măsurilor. Și brusc, pe 29 decembrie,  noaptea, ca hoții, cineva, nu se știe cine, a  executat foc asupra unei mașini O.N.U. care patrula în zona kuwaitiană, ca direcție dinspre Irak, dar de pe teritoriu kuwaitian. În documentele oficială s-a spus că s-a tras dinspre Irak, asta trebuia să rețină lumea.

 

Nici nu se stinsese ecoul cartușelor, la propriu, nu la figurat,  că presa kuwaitiană, șeful poliției de graniță, care avea sediul la peste 200 km, erau la locul faptei. Eu, care eram la 1 km de locul incidentului și am plecat către locul unde militarul român, aflat în mașină și rănit ajunsese, deși am plecat imediat ce acesta a anunțat prin stație că este atacată mașina, când am ajuns i-am găsit pe toți acolo, presă, șefime oficiali. Când am ajuns eu acolo aceștia tocmai dădeau interviuri spunțnd că irakienii au atacat o mașină a ONU. Când aflaseră, când ajunseseră și cu ce, că nu era niciun supersonic parcat în zonă? Atacul și-a făcut treaba, în ianuarie,  Consiliul de Securitate a votat menținerea și chiar înăsprirea sancțiunilor împoriva „balaurului” de atunci, Irak.

 

Dacă asta se făcea în 1994, într-o misiune a O.N.U., nici nu vreau să știu ce se poate face acuma. Nimic nu mă poate opri să îmi amintesc aspecte déjà vu.  Coincidența între întrunirea Consiliului de Securitate al O.N.U. și întrunirea G20 de acuma este stranie, iar eu, am mai spus,  nu cred în coincidențe.

 

Dar pe lângă acest aspect mai este unul pe care iarăși nu îl abordează nimeni.

 

Este oficial, N.A.T.O. a urmărit traseul rachetei RACHETEI cu un avion de supraveghere, probabil unul din cele două Northrop Grumman Global Hawk care sălășuiesc prin zonă de ceva timp. Cine e curios să afle ce știe să facă  ustensila  asta, să  caute pe Goagăle.

 

Bun, deci un avion de cercetare/supraveghere și culegere de informații a văzut tot.

 

Asta e corect chiar dacă nu politic, dar ceea ce mi se pare mie incorect este altceva și nu pot să nu mă întreb: de ce ucrainienii care au tras unde nu trebuia, nu au luat măsuri să își distrugă loviturile plecate sau să anunțe ei pe „frații polonezi” : „băăăăă, vedeți că v-am trimis din greșeală un colet, trimiteți-l înapoi!” .

 

De ce marele partener invincibil și infailibil, din sfera sa înaltă, nu a  anunțat imediat Polonia sau bazele N.A.T.O., sau chiar  pe ucrainienii care au „răpus” nu știu câte sute de rachete rusești, că niște purceluși năzdrăvani zboară aiurea pe cer și  să îi doboare ?

 

- de ce, după ce pucelușii au „aterizat” (îmi place expresia folosită de media, „rachetele au aterizat”), nu au anunțat ceea ce știau și au lăsat să se propage în toată lumea, știrea că rușii au atacat Polonia? A urmărit cineva ca Polonia să răspundă imediat atacând sau declarând război Rusiei?

 

- ține cineva cu tot dinadinsul  ca războiul sau conflictul să se extindă?

 

- nu cumva „incidentul” s-a produs premeditat urmărindu-se, dacă nu mondializarea conflictului, cel puțin învinuirea, în acest caz,  pe nedrept a Rusiei? Dacă e așa, de câte ori s-a mai întâmplat asta ? Câte minciuni nerecunoscute sau nedescoperite au mai fost folosite? Asta nu e tot o „bombă murdară”?

 

- are de gând cineva să își asume răspunderea și să ceară scuze atât Poloniei cât și Rusiei pentru moartea celor doi oameni ?

 

Și ultima întrebare: Cine ne apără pe noi, în caz de atac, dacă cineva, din greșeală sau intenționat, ne trimite două colete identice, sau mai multe, pentru că noi nu avem cu ce, ne bazăm pe articolul 5, iar strategicul nu face altceva decăt să privească de sus, și la propriu și la figurat cum mor românii. Cum ne apără N.A.T.O., doar anunțându-ne după ce rachetele își fac efectul? Ce s-a întâmplat, nu au putut interveni sau nu au vrut? La asta trebuie să ne așteptăm și noi nu ? Parafrazândul pe Carol I, mai întreb și eu, Deveselu, Deveselu ce spune ?

 

Poate cineva din conducerea statului, a guvernului, a armatei, să răspundă măcar la prima întrebare?

 

PS: Să fiu sincer, parcă îmi pare rău că s-a fâsâit totul așa repede că aș fi vrut să îi aud pe experții noștri generali cum își dau cu părerea pe diverse canale,  alde Mândrăceanu și toți cei care cântă în strună - contracost, bineînțeles -, gubernanților și  televizionarilor care fac reportaje despre ținute militare  folosite înainte de a se fabrica.

 

Între timp, Biden a anunțat că cele două rachete sunt de rachete de apărare ucrainene. Așa se explică de ce nu au fost distruse sau interceptate de N.A.T.O., sistemele N.A.T.O acționează doar împotriva rachetelor ofesive, mai ales rusești. Pe de altă parte, între pozițiile rusești și  Przewodów sunt peste 1.000 km. Să fi urmărit americanii rachetele 1.000 km fără să facă nimic ? De ce ? Ca să se facă de râs?

 

Aranjament grafic - I.M.

 

Bibliografie web

- https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/doua-persoane-ar-fi-murit-dupa-ce-o-racheta-ruseasca-ar-fi-lovit-teritoriul-poloniei-stat-nato.html

- https://www.stiripesurse.ro/volodimir-zelenski-discurs-in-fata-liderilor-g20-racheta-din-polonia-este-un-mesaj-pentru-marile-puteri_2658410.html

- https://www.stiripesurse.ro/surpriza-in-declaratia-finala-a-liderilor-g20-pe-tema-razboiului-din-ucraina_2658320.html

- https://www.stiripesurse.ro/ingrijorari-ca-razboiul-s-ar-putea-extinde-consiliul-national-de-securitate-al-poloniei-se-reuneste_2658365.html
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu