joi, 30 mai 2024

Nicoleta Marinescu - O călătorie în lumea somnului : educație pentru o viață sănătoasă

 



O călătorie în lumea somnului :

educație pentru o viață sănătoasă

 

Prof. Nicoleta Marinescu

 

 

 Din cele mai vechi timpuri s-au scris tomuri despre somn. Oamenii erau interesați de vise, de mesajele care se transmiteau. S-au descoperit plăcuțe cu vise”pictate”. Evoluția tehnicii, a științei fac să se descifreze parte din enigmele creierului. Un lucru este sigur : de calitatea somnului depinde calitatea vieții.

O problemă complexă, cu conexiuni în toate domeniile medicinei. Ce trebuie să facem pentru a avea un somn bun, odihnitor? E nevoie încă de mici să educăm copiii pentru a înțelege câte ceva despre laboratorul somnului.

Doctorandă la Universitatea din Geneva, Irina Constantinescu își propune să petreacă câteva zile în lumea copiilor, în vederea explicării acestei taine,  într-o poveste pe înțelesul lor.

În 2009 apare la Editions Le Pommier, povestea pentru prichindei Le laboratoire du sommeil, o poveste mult apreciată, tradusă de către editură și în alte limbi.

La întoarcerea în țară autoarea se decide să abordeze același subiect, într-o povestire, în limba română, în care eroii sunt copii ieșeni din dealul Copoului. Lucrarea   apare la editura Sedcom Libris în 2021.

Am rămas impresionată de puterea unui specialist, doctor în neuroștiințe  -Irina Moisei-Constantinescu – de a prezenta sub forma unei povești,   una din enigmele sistemului nervos. Scrierea este dedicată copiiilor, dar recunosc că citind-o îți amintești de cunoștințele dobândite în anii de școală, despre somn.

Textul este completat de desenele unui cadru didactic al Universității Naționale”George Enescu” din Iași, Oana Maria Nicuță Nae.

Structura cărții, desenele, întrebările finale conduc cititorul la însușirea și fixarea unor cunoștințe utile în viața de zi cu zi.

Autoarele propun o călătorie ”extra-super-mega”  în lumea somnului,   plecând de la conceptul că: ”Somnul este un comportament care poate fi educat, când respectăm anumite reguli.” Mai mult de o treime din viață: ” dormim, pentru a putea învăța, memoriza, progresa, într-un cuvânt pentru a fi fericiți în viața de zi cu zi”. Somnul este o experiență unică, benefică, personală.

Autoarele își imaginează prin cuvânt și imagine somnul ca un trenuleț benefic, locomotiva fiind momentul în care nu ne mai putem ține ochii deschiși. Este o carte ilustrată cu explicații utilă și adulților. Preocupați de agenda zilnică, aceștia uită să mai respecte anumite reguli pentru a avea un somn odihnitor.

Doamna Iasomie-nume predestinat- împreună cu copii Rareș și Horia analizează ce se petrece în corpul nostru când dormim, află că celulele nervoase sunt ca o adevărată orchestră care își execută fiecare partea sa, comunicând prin semnale electrice. De ce dormim noaptea și ziua suntem treji? Pentru că lumina solară ne spune să fim  treji, iar lipsa acesteia ne îmbie la somn, conform orologiului intern. E important să dormim bine culcându-ne la aceeași oră, trezindu-ne la aceeași oră,  indiferent dacă este vacanță sau învățăm, lucrăm. Să nu ne culcăm cu stomacul plin, uitându-ne pe telefon, la televizor sau calculator, bombardându-ne cu diferite informații care  ne împiedică să avem un somn odihnitor. Informațiile importante se consolidează în timpul somnului. Adulții își amintesc cu siguranță că înainte de culcare mai citeau poezia pe care trebuia a doua zi să o știe pe de rost, sau mai repetau conjugarea unui verb sau declinarea unui substantiv.

Cu talent pedagogic autoarele- prin text și imagine-explică visele, coșmarurile, somnambulismul, ce este un polisomnograful.

Somnul este explicat pe înțelesul tuturor, cu mult calm și bună dispoziție venind  și cu exemple din lumea basmelor, în care eroul joacă un rol important, contribuind la izbânda binelui și la un deznodământ fericit.. Prâslea cel Voinic și merele de Aur (Petre Ispirescu), Povestea lui Harap-Alb (Ion Creangă), Prințesa și mazărea (Hans Christian Andersen), Frumoasa din pădurea adormită (Charles Perrault sau versiunea Fraților Grimm). 

Un ultim capitol, util medicilor-la nevoie- constă în ținerea unui jurnal al viselor, desenarea și povestirea acestora unor prieteni. Un grup de întrebări  sintetizează  informațiile principale. 

Un specialist în domeniu, care activează în Centrul de Medicina Somnului din cadrul Spitalului Hotel Dieu din Paris, printr-un exercițiu ludic, îmbină talentul literar și cunoștințe științifice, contribuind la educația pentru o viață sănătoasă. De-a lungul rândurilor am menționat cuvântul autoarele pentru că textul și imaginea formează un tot și pe suport hârtie și în lumea digitală. Reușita îmbinare  a celor două  suporturi informaționale asigură succes lucrării, contribuind la formarea unor deprinderi sănătoase de viață. 

 

 














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu