vineri, 30 noiembrie 2018

UNGARIA " M A R E " Date istorice





UNGARIA " M A R E "
Date istorice


Numele "Ungaria" derivă din turcă’înseamnă "10 săgeți", numarul triburilor turcice venite în Panonia: 3 triburi de turci Cabari (proveniți din Khazari - popoare turcice care au adoptat iudaismul), 6 triburi de populații turcice, care au format baza ungurilor (cel mai puternic tribul maghiarilor) și un trib de Baschiri.

Ungaria Mare nu a existat! Ungaria Mare a fost un artificiu administrativ, o decizie luată în 1867, în urma unor intrigi şi aranjamente de culise.Ungaria Mare nu a fost împlinită printr-un eveniment ca procesul prin care s-a constituit România Mare, prin jertfa a sute de mii de români ! Unde este jertfa ungurească la 1867?!

Unde a fost jertfa ungurească atunci când, după un veac şi jumătate de ocupaţie turcească totală, Budapesta este eliberată de armatele austriece? Când turcii, care transformaseră Ungaria în paşalâc, au fost alungaţi de armatele austriece, în acea armată nu a fost niciun ungur!

In cele aproape două secole de ocupaţie turcească, nu s-a înregistrat nicio rezistenţă, opoziţie ungurească la ocupaţia musulmană.


Principatul medieval ungar, creaţie a Bisericii Catolice, nu a avut o omogenitate etnică. Regii Ungariei de origine maghiară îi numeri pe degete, într-o jumătate de mileniu!  Dupa Mohaci, în 1527, statul ungar dispare. Dispare Ungaria, dar nu şi Transilvania.


De ce nu dispare şi principatul Transilvania odată cu Ungaria, la 1527? Pentru toate cancelariile, Ungaria şi Transilvania erau entităţi separate.


Insistenţa cu care ne atacă detractorii maghiari ne obligă la comparaţia între cel calomniat şi calomniator!  Câţi sunt românii care au făcut istorie pentru Budapesta, şi câţi sunt maghiarii care au marcat istoria pentru români? Câţi sunt românii cu nume maghiarizat cu care se fălesc maghiarii, şi câţi sunt maghiarii cu nume românizat?.


Avem nevoie de aceste două liste. Pentru cei ce vor face listarea românilor care împodobesc Pantheonul unguresc, să verifice satul Buia, unde s-au născut cei doi matematicieni Farkas şi Janos Bolyai.  Tatăl, Farkas din Buia, scris Bolyai, era român, tot satul Buia era românesc la 1800, iar numele Farkas, adică Lupu, este nume de botez la românii din Ardeal, din Maramureș! 


Pentru acei unguri care nu mai ostenesc blamându-i pe români, să le reamintim: la Trianon, în 1920, s-a decis crearea statului Ungaria! Budapesta nu mai fusese capitala unui stat  suveran din 1527, după dezastrul de la Mohaci.

Abia după 400 de ani, la Trianon, a apărut din nou un stat ungar. Pentru prima oară în istorie, ungurii erau majoritari în propria ţară. Statul ungar era, pentru prima oară, un stat naţional!

Comunitatea  internaţională le-a făcut ungurilor acest dar, iar ei, maghiarii, consideră că la Trianon, s-a produs cel mai mare dezastru din istoria lor!

Cum puteţi deplânge dispariţia graniţelor care aparţineau altora, adică habsburgilor?!
Până la Trianon, vreme de 400 de ani, ungurii au trăit sub guvernarea şi administrarea altora, ba a turcilor, ba a austriecilor. Abia după Trianon, ungurii s-au trezit fără stăpân, liberi să se guverneze cum vor!

Ştiţi, care a fost prima iniţiativă a politicienilor maghiari, a liderilor de la Budapesta? Au trimis la Bucureşti o delegaţie, de trei conţi maghiari, care i-au propus regelui Ferdinand şi lui Ionel Brătianu ca Ungaria să se lipească la România, într-un stat dualist, după modelul dualismului austro-ungar instituit în1867!  Lipsiţi de exercițiul guvernării, al libertăţii, fruntaşilor unguri le-a fost teamă de riscurile şi provocările la care te supune suveranitatea. S-au simţit singuri şi neajutoraţi, neasistaţi!

Unde era dispreţul politicienilor maghiari faţă de tot ce este românesc atunci când au venit la Bucureşti cerşindu-ne întovărăşirea ?!  Prin ce impuneau românii în faţa maghiarilor ? Prin faptul că în această parte a Europei, statul cel mai vechi cu o continuitate de 600 de ani, era statul român.
Aşa s-au petrecut lucrurile după Trianon! jenant pentru unguri, iar guvernanţii şi apoi istoricii români, ne-am abţinut să-l popularizăm.

Abnegaţia ungurească sistematică, instituţionalizată, de a calomnia tot ce este românesc, ne obligă să părăsim atitudinea de a-i lăsa pe neprieteni în plata Domnului. Bunătatea noastră şi bunul nostru simţ sunt considerate slăbiciune, prostie!  Avem nevoie de o strategie prin care să contracarăm eforturile sistematice ale celor care ne calomniază şi ne sabotează!
 


 Prof. Ion Coja








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu