joi, 19 noiembrie 2020

Eugen Ionescu - Lecţia de economie "predată" în emisfera sudică, în condiţii de pandemie - Ziarul BURSA #Internaţional

 



CORESPONDENŢĂ DIN AUSTRALIA

Lecţia de economie "predată" în emisfera sudică, în condiţii de pandemie

Eugen Ionescu

Ziarul BURSA #Internaţional / 18 noiembrie

 

În teribila bătălie purtată cu virusul devastator Covid-19, pe glob au fost adoptate politici variate, dintre care aş menţiona cele două poziţii extreme. Astfel, unele state au mers pe teoria darwinistă "Survival Of The Fittest", a cărei traducere în română ar fi "supravieţuirea celui mai adaptat" (or mai puternic). Alţii au considerat că viaţa omenească este mai presus decât costul economic şi au optat pentru suprimarea virusului.

 

Cu menţiunea că şi aceste ţări au făcut eforturi pentru a oferi asistenţă medicală la cel mai înalt standard, concomitent cu încurajarea şi propagarea măsurilor preventive în societate, în categoria darwinistă aş include Suedia şi SUA, unde numărul infecţiilor şi cel al deceselor au atins cote foarte înalte. Justificarea politicilor adoptate l-a reprezentat costul foarte mare al închiderii economiei, fie ea şi pe timp limitat. Într-adevăr, nu ştiu dacă cineva a calculat costul carantinei şi al spitalizării a milioane de cetăţeni (acolo unde, fireşte, mai există locuri în spitale), a celor care mor în terapie intensivă or din cauză că sistemul sanitar ajunge în colaps. Ca să nu mai vorbim despre "contribuţia" negaţioniştilor şi a celor care nu respectă regulile sanitare, astfel contribuind la sufocarea sistemului spitalicesc...

 

Situaţia din Europa este evidentă pentru toată lumea, popoarele de pe "bătrânul continent" fiind confruntate cu un al doilea val mai catastrofic decât primul. Iar în România mi se pare că este şi mai grav, întrucât se încearcă jumătăţi de măsură, guvernul căutând să invoce o stare tolerabilă a infecţiilor şi deceselor în scopul de a organiza alegeri parlamentare în decembrie.

 

Altfel s-a procedat în emisfera sudică. Australia şi Noua Zeelandă au adoptat politica eliminării virusului indiferent de cost. Ca în majoritatea ţărilor de pe glob, şi aici virusul a fost importat prin turism - în special prin vasele de croazieră care au adus călători infectaţi din diferite părţi ale lumii.

 

Populaţia s-a supus, efectul s-a produs!

 

Primul ministru australian a declarat de la bun început că, în lupta contra pandemiei, nu mai contează deficitul bugetar şi pentru atingerea obiectivului costul "va fi cât va fi." S-au introdus măsuri draconice: "total lockdown", închiderea totală a economiei - cu excepţia magazinelor şi pieţelor alimentare, farmaciilor şi serviciilor de utilităţi, populatia fiind obligată să se carantineze la domiciliu.

 

Era permis să iasă la cumpărături doar un membru al familiei. Se putea face plimbare de o oră pe zi, nu mai departe de 5 km de casă. De la 9 seara nu a fost voie să ieşi din casă. Vizitele - complet interzise, purtarea măştii - obligatorie din momentul ieşirii din casă, pedepsele - la fel de draconice, amenda minimă fiind de 1500 de dolari.

 

Ţara a fost închisă, iar cetăţenii care se întorceau acasă din strainătate au fost carantinaţi două săptămâni în hoteluri pentru a preveni transmisia intracomunitară.

 

Nota bene: în primele 6 luni, statul la hotel a fost suportat de guvern.

 

Fiecare caz de infecţie a fost urmărit pentru a identifica sursa infectării, iar când aceasta nu s-a putut găsi situaţia a fost încadrată în categoria "cazuri mister", care rămâneau în atenţia autorităţilor. S-au înfiinţat centre de testare gratuită şi fiecare cetăţean era încurajat să se testeze la cel mai aparent neînsemnat simptom, fie el şi o simplă răceală. De pildă, în Melbourne a fost testată peste 60% din populaţie, costul suportat de stat fiind de multe milioane, ajungându-se în acest oraş ca de la 1 noiembrie să nu mai fie înregistrat niciun caz de infectare.

 

 

https://www.bursa.ro/corespondenta-din-australia-lectia-de-economie-predata-in-emisfera-sudica-in-conditii-de-pandemie-02562140






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu