miercuri, 11 noiembrie 2020

John Swinton - Un adevăr axiomatic

 




Un adevăr axiomatic

 

În 1953, în timpul unui banchet de la New York Press Club, lui John Swinton, decanul ziariştilor din America, i s-a cerut să ţină un toast în cinstea presei independente. Iată răspunsul lui:

 

''Nu există în istoria Americii o presă independentă. O ştiţi şi voi, şi o ştiu şi eu. Nici unul dintre voi nu îndrăznește să își exprime cinstit părerile în ziarul la care scrie. Sunt plătit tocmai pentru a nu-mi exprima opiniile cinstite în ziarul pentru care scriu. Voi, ceilalţi, sunteţi plătiţi ca să faceţi la fel şi, oricare dintre voi ar face nebunia de a-şi scrie părerile în mod cinstit, ar fi imediat expediat pe stradă, căutând de lucru.

Dacă mi-aş permite o părere cinstită într-unul din numerele ziarului meu, slujba mea ar dispărea în 24 de ore.

Treaba jurnalistului este să distrugă adevărul, să mintă sfruntat, să pervertească, să denigreze, să lingă cizmele lui Mamon, să işi vândă ţara şi neamul pentru painea cea de toate zilele. O ştiţi şi voi, şi o ştiu şi eu, şi atunci de ce să închinăm pentru presa independentă? Suntem uneltele supuse şi slugile bogătaşilor din culise. Suntem Hopa-Mitică: ei trag sforile şi noi dansăm. Talentele, posibilităţile şi vieţile noastre aparţin altor oameni. Suntem doar nişte prostituaţi intelectuali.''

''Omul obişnuit nu are acces direct la evenimentele vieţii sociale, politice şi economice; cu alte cuvinte, la ceea ce se petrece în societatea în care trăieşte. În cel mai bun caz, o persoană care nu își petrece zece ore pe zi la locul de muncă, alte opt ore dormind şi restul în vreun local de distracţii poate avea şansa de a asista personal la unul sau două evenimente importante din oraşul său.

Totul se opreşte însă aici. Pentru a se informa despre ce se petrece în jurul lui, omul modern are la dispoziţie o unică sursă: mass-media.

La început au fost doar ziarele, apoi a apărut radioul, în ultimii treizeci de ani li s-au alăturat televizorul, dând oamenilor iluzia unei bogăţii informaţionale şi a diversităţii de opinie.''

 ..................................................................................................

De când cu internetul, cu formatorii de opinie (adesea niște iluștri necunoscuți, histrioni buni de gură) și rețelele de socializare... e și mai riscant să credem ce ni se livrează.

Nu mai funcționează nici decența, onestitatea (sau curajul?) de a recunoaște că nu există nicăieri presă independentă și obiectivă.

 

Sursa: ADRIAN MUNTEANU








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu