luni, 7 noiembrie 2022

Beatruce Pichiu - LA MULȚI ANI DOMNULE PROFESOR!

 




LA MULȚI ANI DOMNULE PROFESOR!

𝐃𝐮𝐦𝐢𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧-𝐃𝐮𝐥𝐜𝐚𝐧 (n. 5 noiembrie, în acte 6 noiembrie 1938, Mârghia/Argeș).

 

„Concluzia esenţială care se desprinde din comentarea tuturor temelor abordate este aceea că suntem cu toţii rezultatul unei raţiuni care traversează întreaga existenţă de la astre până la ultimul grăunte de nisip.

Avem cu toţii o singură raţiune: aceea de a fi în acord cu intenţia primă a creaţiei – indiferent de modul în care ne interpretăm originea.

Dispunem acum de argumente ştiinţifice prin care înţelegem că nu suntem singuri într‑un univers indiferent şi rece la patimile şi suferinţele noastre, că nu ne‑am născut întâmplător, ci cu un rost bine precizat.

Fiecare dintre noi îşi ocupă locul său în Univers, în virtutea unei gândiri înscrise dincolo de noi. Acest rost ne conferă motivaţia de a fi şi calea de eliberare, de salvare.

Avem nevoie de o nouă conştiinţă, o nouă gândire, o nouă paradigmă, o Nouă Spiritualitate.

În fiecare clipă, cu fiecare gând pe care îl avem, cu fiecare acţiune, pledăm pentru viaţă sau pentru moarte. Alegerea ne aparţine. Respectul pentru valorile etice, pe care se sprijină însuşi Universul, nu mai reprezintă o simplă convenţie socială, ci o condiţie vitală a propriei existenţe, înscrisă în structura noastră biologică, în ADN‑ul nostru.

Niciodată până la aceste studii de Neurofiziologie de la cumpăna dintre secolul trecut şi cel în care ne aflăm nu am avut o motivare ştiinţifică a Binelui şi Răului provocate nouă înşine, semenilor noştri şi mediului cosmic şi ambiant printr‑un simplu gând.

Am fost aşezaţi în acest punct din Galaxie, alături de luceferi, cum le spunea genialul nostru poet, oferindu‑ni‑se toate instrumentele de care avem nevoie pentru a prospera şi a înflori, nu pentru a ne ucide. Trebuie doar să vrem. Trebuie doar să cedăm din orgoliul nostru, atât de puţin, pentru a câştiga atât de mult.

Fizica actuală ne spune că suntem atât de indisolubil conectaţi unii cu alţii prin fire şi forţe invizibile, încât nu putem decât ori să evoluăm împreună, ori să dispărem împreună.

Vreau să cred în înţelepciunea de pe urmă, alegând viaţa.”

Dumitru Constantin Dulcan, 𝑪𝒓𝒆𝒊𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒔̦𝒊 𝑴𝒊𝒏𝒕𝒆𝒂 𝑼𝒏𝒊𝒗𝒆𝒓𝒔𝒖𝒍𝒖𝒊

 

În Seria de autor Dumitru Constantin-Dulcan, publicată de Editura Școala Ardeleană au apărut:

 

𝑰𝒏𝒕𝒆𝒍𝒊𝒈𝒆𝒏𝒕̦𝒂 𝑴𝒂𝒕𝒆𝒓𝒊𝒆𝒊 (𝒆𝒅𝒊𝒕̦𝒊𝒆 𝒂𝒏𝒊𝒗𝒆𝒓𝒔𝒂𝒓𝒂̆): https://bit.ly/3UnYPtV

 

𝑻𝒉𝒆 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒍𝒍𝒊𝒈𝒆𝒏𝒄𝒆 𝒐𝒇 𝑴𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓: https://bit.ly/3FMeizY

 

𝑳𝑰𝒏𝒕𝒆𝒍𝒍𝒊𝒈𝒆𝒏𝒄𝒆 𝒅𝒆 𝒍𝒂 𝑴𝒂𝒕𝒊𝒆̀𝒓𝒆: https://bit.ly/3h1Pzgw

 

𝑪𝒓𝒆𝒊𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒔̦𝒊 𝑴𝒊𝒏𝒕𝒆𝒂 𝑼𝒏𝒊𝒗𝒆𝒓𝒔𝒖𝒍𝒖𝒊: https://bit.ly/3SZZpgk

 

𝑴𝒊𝒏𝒕𝒆𝒂 𝒅𝒆 𝒅𝒊𝒏𝒄𝒐𝒍𝒐. 𝑺𝒊𝒏𝒕𝒆𝒛𝒂 𝒔̧𝒊 𝒔𝒆𝒎𝒏𝒊𝒇𝒊𝒄𝒂𝒕̧𝒊𝒂 𝒆𝒙𝒑𝒆𝒓𝒊𝒆𝒏𝒕̧𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒎𝒐𝒓𝒕̧𝒊𝒊 𝒄𝒍𝒊𝒏𝒊𝒄𝒆: https://bit.ly/3UoZ0VD

 

𝑺𝒐𝒎𝒏𝒖𝒍 𝑹𝒂𝒕̦𝒊𝒖𝒏𝒊𝒊 (în colab. cu Editura Eikon): https://bit.ly/3T4YtHE

 

𝑰̂𝒏 𝒄𝒂̆𝒖𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒔𝒆𝒏𝒔𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒑𝒊𝒆𝒓𝒅𝒖𝒕 (𝒗𝒐𝒍. 𝑰 + 𝑰𝑰) (în colab. cu Editura Eikon): https://bit.ly/3NEGhn8

 

În 2015, Editura Școala Ardeleană a publicat volumul omagial 𝑫𝒖𝒎𝒊𝒕𝒓𝒖 𝑪𝒐𝒏𝒔𝒕𝒂𝒏𝒕𝒊𝒏-𝑫𝒖𝒍𝒄𝒂𝒏𝑼𝒏 𝒑𝒓𝒐𝒎𝒐𝒕𝒐𝒓 𝒂𝒍 𝑵𝒐𝒊𝒊 𝑺𝒑𝒊𝒓𝒊𝒕𝒖𝒂𝒍𝒊𝒕𝒂̆𝒕̦𝒊, coordonat de Vasile George Dâncu: https://bit.ly/3DuwRWw

 

Dumitru Constantin-Dulcan este coordonatorul Colecției Noua Spiritualitate, publicată de Editura Școala Ardeleană: https://bit.ly/3UoiYzZ

 

 

 

𝐏𝐫𝐨𝐟. 𝐮𝐧𝐢𝐯. 𝐝𝐫. 𝐃𝐔𝐌𝐈𝐓𝐑𝐔 𝐂𝐎𝐍𝐒𝐓𝐀𝐍𝐓𝐈𝐍-𝐃𝐔𝐋𝐂𝐀𝐍

(n. 6 noiembrie 1938, Mârghia, Argeș) a fost Șeful Catedrei de Neurologie a Spitalului Militar

 

Central (1992-2005) și Șeful Catedrei de Neurologie și Neuropsihosomatică a Universității „Titu Maiorescu” București (2005-2016). Absolvent al Colegiului „I.C. Brătianu” din Pitești (1956) și al Facultății de Medicină Generală din cadrul Institutului Medico-Militar (1962). Specializare în Neurologie (1971) și Psihiatrie (1983). Competențe în Explorări neurofiziologice EEG, EMG, PE, Terapia durerii. Doctor în științe medicale (1976). Participări la cursuri, documentări, congrese în Beijing, Roma, Berlin, Paris, Marsilia, Geneva, Istanbul, Viena, Minneapolis, Londra, Toronto, Sydney, Bangkok, Madrid, Lisabona, Florența, Moscova, Rhodos, Nisa. Membru al Societății Române de Neurologie, al Organizației Internaționale de Cercetare a Creierului (IBRO), al Societății Române de Psihiatrie, al Societății Române de Acupunctură, al Ligii Române pentru Sănătate Mentală, al Societății Române de Neuropsihoendocrinologie, al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România și din Străinătate și a numeroase societăți științifice naționale și internaționale. Doctor Honoris Causa al Universității din Pitești.

A elaborat ca autor unic sau coautor o serie de lucrări de specialitate, precum: „Electroencefalografie” – ghid, Editura Militară, 1986; „Atlas de electroencefalografie”, Editura Științifică, 1997; „Actualități în epilepsie”, Editura Tehnică, 1998; „Electroencefalografie” (ed. a II a, revizuită și adăugită), Editura Andrei Șaguna, 1998; „Urgențele neurologice în medicina generală”, Editura Tehnică, 2001; „Urgențele neurologice în condițiile războiului modern”, Editura Militară, 2003; „Electroencefalografie”, Editura Universitară „Carol Davila”, 2006; „Electromiografie”, Editura Universitară „Carol Davila”, 2006; „Electroencefalografie clasică și modernă la adult și copil”, Editura Medicală, 2008; „Neurologie clinică”, Editura Universității „Titu Maiorescu”, 2008; „Neurologie clinică și lucrări practice”, Editura Universității „Titu Maiorescu”, 2012; „Neuropsihosomatica. Note de curs”, Editura Eikon, 2014 etc.

Este mai ales cunoscut pentru lucrările cu conținut eseistic și filosofic: „Inteligența Materiei”, Editura Militară, 1981 (ed. a II a, revizuită și adăugită, Editura Teora, 1992; ed. a III a, revizuită și adăugită, Editura Eikon, 2009); „Somnul rațiunii”, Editura Sinopsis, 2001 (ed. a II-a și a III a, revizuite și adăugite, Editura Eikon, 2014); „Notes sur la métaphysique de Maurice Carême”, 2003; „Gândirea omului modern. Culmi și limite”, Editura Amaltea, 2006; „În căutarea sensului pierdut” (vol. I și II), Editura Eikon, 2008; „Către noi înșine” (vol. I-II), Editura Eikon, 2010, 2013; „Mintea de dincolo. Sinteza și semnificația experiențelor morții clinice”, Editura Eikon, 2013 (ed. a II-a, revăzută și adăugită, Editura Școala Ardeleană, 2015); „Creierul și Mintea Universului”, Editura Școala Ardeleană, 2019; „Inteligența Materiei” (ediție aniversară – în română, engleză și franceză – cu un text însoțitor de Neale Donald Walsch), Editura Școala Ardeleană, 2021.

Este coordonatorul colecției Noua Spiritualitate din cadrul Editurii Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.

În 2015, Editura Școala Ardeleană a publicat volumul omagial „Dumitru Constantin-Dulcan – Un promotor al Noii Spiritualități”, coordonat de Vasile George Dâncu.

Este posesorul a patru brevete de invenții de uz medical: Metodă și aparat pentru determinarea zonelor ce cuprind puncte utilizate în acupunctură pentru marcarea lor optică, OSIM, 1975; Metodă și aparat destinat pentru analgezia prin acupunctură, OSIM, 1975; Metodă și instalație pentru bioalfapunctură, OSIM, 1975; Metodă și aparat electronic pentru captarea, selectarea și aplicarea semnalelor bioelectrice, OSIM, 1977.

A participat la studii clinice internaționale ca investigator principal: Betarm – 02 – RO „Schering – AG” – Tratamentul cu Betaferon în Scleroza multiplă, 2000 2007; SPIRID – „Merck”, Germania – Testarea unui nou medicament în dischineziile induse de L Dopa la parkinsonieni, 2002 2003; SPIRID O – „Merck”, Germania – Testarea unui nou medicament în dischineziile induse de L Dopa la parkinsonieni, 2003 2006; GlaxoSmithKline – 2004, studiu randomizat, dublu orb, controlat Placebo, privind eficacitatea și siguranța unui nou medicament în scleroza multiplă; Programul AVONEX – Grecia, 2007; Programul Copaxone – Israel, 2007.

Autor a numeroase conferințe cu conținut științific.

A publicat peste 300 de studii comunicate la congrese și simpozioane naționale și internaționale (peste 100 de participări), incluse în volume colective ori apărute în reviste de specialitate.

Se înscrie în palmaresul său participarea la circa 200 de emisiuni Radio și TV.

Este prezent în lucrări lexicografice de prestigiu: Dinu, Ion M., „Figuri de dascăli argeșeni”, Editura Paralela 45, 2001, p. 107; Mihailide, M., „Medici scriitori și publiciști români. Dicționar bibliografic”, Editura Viața Medicală Românească, 2003, p. 86; Stoica, M., Onofrei, M., „Dicționar bibliografic. Scriitori, publiciști, folcloriști ai Argeșului (de la Neagoe Basarab până azi)”, Editura Argeș Press, 2010, p. 65.

Premii și decorații: 1992 – Premiul pentru filosofie „Vasile Conta” al Academiei Române, pentru lucrarea „Inteligența Materiei”; 2000 – Ordinul Național „Steaua României” în gradul de Comandor; 2001 – Premiul literar „George Florin Cozma” pentru eseul „Somnul rațiunii”; 2003 – Premiul Belgiei pentru critica literară la opera lui Maurice Carême cu lucrarea intitulată „La métaphysique dans l’oeuvre de Maurice Carême”; 2004 – Premiul „Ștefan Odobleja” al revistei „Observatorul militar”; 2004 – Ordinul „Meritul Sanitar” în gradul de Ofițer; 2006 – Diploma Salonului de Carte Universitară a Editurii Universitare „Carol Davila” pentru monografiile „Electroencefalografia” și „Electromiografia – Potențiale evocate”; 2008 – Premiul de Excelență pentru lucrarea „În căutarea sensului pierdut” acordat de Societatea Business Press; 2011 – Premiul „Constantin Noica” pentru lucrarea „Inteligența Materiei”, ed. a III a, acordat de Academia Oamenilor de Știință; 2013 – Premiul „Cartea care dăinuie” pentru lucrarea „Inteligența Materiei”, în cadrul Festivalului de Carte Transilvania, Cluj-Napoca; 2014 – Medalia de Excelență „Goldability” pentru promovarea științei spiritualității; 2015 – Premiul de Excelență în Medicina Militară; 2015 – A fost nominalizat între cei „100 de români pentru istoria lumii”, în cadrul unui proiect Radio România; 2020 – Premiul Revistei „Cronica Timpului” (sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România).

 

Beatruce Pichiu

Sursa: RADU GABRIELA










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu