duminică, 4 noiembrie 2018

Marul paduret si beneficiile sale




Marul paduret si beneficiile sale


Marul paduret (Malus silvestris) se intalneste spontan in regiunea dealurilor, in padurile de foioase, preferand poienile si luminisurile.

Arborele este de 5-20 m inaltime, are trunchi drept si coroana deasa, formata din numeroase ramuri cu spini. Scoarta este de culoare brun-cenusie. Frunzele sunt eliptice, ovate sau rotunjite, cu baza cordata sau rotunjita. Frunzele au limbul de 3-5 cm lungime si 2-3 cm latime, de culoare verde inchis aproape glabre pe fata superioara si verde deschis, uneori argintii, puternic pubescente pe cea inferioara. Fructele sunt sferic-turtite, ovoide sau conic trunchiate, de dimensiuni variabile, cu diametrul de 3—5 cm. Pielita are culoare verde, galbena sau rumenita pe o parte si pulpa tare, lipsita de suculenta, cu gust acru si astringent.




Merele padurete proaspete contin apa (77,8-88,5%), zaharuri (7,6-16,4%), acizi (0,16-1,67%), substante tanante (0,06-0,31%), substante pectice (0,23-1,14%), proteine (0,18-0,72%), saruri minerale, celuloza, hemiceluloza, lignina, enzime, provitamina A, vitamina C, vitaminele din grupa B (B1, B2, B6), acid pantotenic, vitamina PP, biotina si alte substante. Acizii organici se gasesc in mere in forma libera (malic, citric) si combinata (malic, citric, succinic, lactic, salicilic, axalic). Merele au 70% acid malic, 20% acid citric, 7% acid succinic si 3 % alti acizi. Substante tanante participa la formarea gustului (alaturi de acizii organici si zaharuri) si a duratei de pastrare a merelor. Marul paduret se utilizeaza la prepararea cidrului, salatelor, dulceturilor, a otetului de mere, la tratarea unor afectiuni interne si ale pielii (infuzie de frunze si fructe).



Pectina si complexul de vitamine din fructe contribuie la scaderea colesterolului si la detoxificarea organismului, cat si la stoparea tumorilor canceroase. Consumul a trei mere pe zi determina scaderea colesterolului din sange in procent de 10%-12%. Prin consumul de carne fripta cu salata de mere padurete, de trei ori pe saptamana, se trateaza durerile provocate de ulcer, si de alte tulburari de natura digestiva. Consumand fructe proaspete si coji sub forma de ceai, ne aparam organismul de bolile cardiovasculare, astm bronsic si diabet zaharat. Merele padurete au o puternica actiune antioxidanta, deoarece contin multi flavonoizi, si prin aceasta preintampina un mare numar de afectiuni cronice si degenerative.


http://www.agriculturae.ro/index.php/alimentatie-sanatoasa/3478-marul-paduret-si-beneficiile-sale.html









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu