Marul paduret si beneficiile sale
Marul paduret (Malus silvestris) se
intalneste spontan in regiunea dealurilor, in padurile de foioase, preferand
poienile si luminisurile.
Arborele
este de 5-20 m inaltime, are trunchi drept si coroana deasa, formata din
numeroase ramuri cu spini. Scoarta este de culoare brun-cenusie. Frunzele sunt
eliptice, ovate sau rotunjite, cu baza cordata sau rotunjita. Frunzele au
limbul de 3-5 cm lungime si 2-3 cm latime, de culoare verde inchis aproape
glabre pe fata superioara si verde deschis, uneori argintii, puternic
pubescente pe cea inferioara. Fructele sunt sferic-turtite, ovoide sau conic
trunchiate, de dimensiuni variabile, cu diametrul de 3—5 cm. Pielita are
culoare verde, galbena sau rumenita pe o parte si pulpa tare, lipsita de
suculenta, cu gust acru si astringent.
Merele
padurete proaspete contin apa (77,8-88,5%), zaharuri (7,6-16,4%), acizi
(0,16-1,67%), substante tanante (0,06-0,31%), substante pectice (0,23-1,14%),
proteine (0,18-0,72%), saruri minerale, celuloza, hemiceluloza, lignina,
enzime, provitamina A, vitamina C, vitaminele din grupa B (B1, B2, B6), acid
pantotenic, vitamina PP, biotina si alte substante. Acizii organici se gasesc
in mere in forma libera (malic, citric) si combinata (malic, citric, succinic,
lactic, salicilic, axalic). Merele au 70% acid malic, 20% acid citric, 7% acid
succinic si 3 % alti acizi. Substante tanante participa la formarea gustului
(alaturi de acizii organici si zaharuri) si a duratei de pastrare a merelor.
Marul paduret se utilizeaza la prepararea cidrului, salatelor, dulceturilor, a
otetului de mere, la tratarea unor afectiuni interne si ale pielii (infuzie de
frunze si fructe).
Pectina si
complexul de vitamine din fructe contribuie la scaderea colesterolului si la
detoxificarea organismului, cat si la stoparea tumorilor canceroase. Consumul a
trei mere pe zi determina scaderea colesterolului din sange in procent de
10%-12%. Prin consumul de carne fripta cu salata de mere padurete, de trei ori
pe saptamana, se trateaza durerile provocate de ulcer, si de alte tulburari de
natura digestiva. Consumand fructe proaspete si coji sub forma de ceai, ne
aparam organismul de bolile cardiovasculare, astm bronsic si diabet zaharat.
Merele padurete au o puternica actiune antioxidanta, deoarece contin multi
flavonoizi, si prin aceasta preintampina un mare numar de afectiuni cronice si
degenerative.
http://www.agriculturae.ro/index.php/alimentatie-sanatoasa/3478-marul-paduret-si-beneficiile-sale.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu