joi, 8 noiembrie 2018

Ruga romanului - MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ





NUNTA  - Sfântul Nicolae Velimirovici


            Nunta este simbol al nunții celei duhovnicești, cununia sufletului cu Hristos, prin dragostea sufletului către El. Mireasa lui Hristos sunt sufletele credincioșilor. Biserica cea nepătată este, de asemenea, Mireasa Lui. Astfel, sufletul care nu se încununează cu dragostea lui Hristos se cunună cu patimile cele pământești și cu demonii. Văduva simbolizează propriul suflet plin de întristare, despărțit de Hristos – Mirele Cel Ceresc –, și lipsirea de dragostea Lui.

Sfântul Nicolae Velimirovici, Simboluri si semne, traducere de Gheorghita Ciocioi, Ed. Sophia, București, 2009, p. 66






NESTATORNICIA BOGĂȚIEI - Sfantul Tihon din Zadonsk


             Vezi ca o floare grabnic se ofileste la arsita sau la ger sau ca fumul si spuma valurilor în scurt rastimp se fac nevazute. Asemenea si avutia, cinstea si slava lumii acesteia n-apuca bine sa se iveasca si sa se arate, ca printr-o navalire a mortii sau a unei furtuni de necazuri, toate dispar de parca nici n-ar fi fost. Cauta spre morminte si vei vedea ca dupa moarte cei bogati si preamariti cu nimic nu se osebesc de cei saraci si simpli. Toti, ca si pulberea pamântului, în tarâna s-au întors si tarâna s-au facut. De vreme ce au lepadat lumea, slava i-a parasit si avutia a plecat de la ei si s-au facut bogatii asemenea cu cersetorii si cei slaviti – asemenea cu oamenii de rând, ajungând stapânii sa fie deopotriva cu slugile lor, iar cei înstariti – deopotriva cu milogii, astfel încât nu se mai poate sti unde zace stapânul si unde – sluga lui, ori unde se gaseste cel bogat si unde – cel sarac. Aceasta întâmplare si cugetarea asupra ei ne învata sa cautam adevarata bogatie si slava a sufletului, care nu se vor îndeparta de la noi dupa ce le vom dobândi si sa nu alergam dupa placerile lumii acesteia, caci ele se pierd asemenea fumului si spumei valurilor si, în loc de parelnica lor veselie, lasa în urma lor o adevarata suferinta.

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 112.





CÂLȚII SI FOCUL  - Parintele Arsenie Boca



             Toti calugarii care pentru neaparata trebuinta au mers prin orase au simtit trebuinta ocrotirii lui Dumnezeu. Rugaciunile celor din manastire i-au însotit ca o mâna de aparare. Un drum în lume îti face dovada statorniciei în calea cea duhovniceasca. De altfel nici nu se trimit din manastire decât cei mai statornici în calugarie. În ce consta primejdia? Firea omeneasca a fost asemanata cu câltii, patimile cu focul. Daca te atingi cu focul, câlti fiind, patimile amortite prin înfrânare se aprind prin simpla vedere. Calugarii traiesc într-un altfel de foc al Duhului Sfânt. Acesta se stinge când se apropie de ei întinaciunea prin simturi.


Parintele Arsenie Boca, Parintele Arsenie Boca – mare indrumator de suflete din secolul XX, Ed. Teognost, Cluj-Napoca, 2002, p. 64




MĂREȚIA LUI DUMNEZEU  - Fericitul Trifon Turkestanov



           Cât de mare si cât de apropiat Te arati într-a furtunii puternica miscare, cât de mult se vadeste a mâinii Tale tarie în serpuirile fulgerelor orbitoare; minunata este a Ta maretie. Glasul Domnului peste câmpii si în freamatul padurilor, glasul Domnului în nasterea ploilor si a tunetelor, glasul Domnului peste ape multe. Lauda Tie rasuna în vuirea muntilor celor ce sufla cu foc. Tu ca pe o haina pamântul îl scuturi. Tu pâna la cer înalti ale marii talazuri. Lauda Tie, Celui Care smeresti omeneasca trufie, scotând din adâncuri a pocaintei strigare: Aliluia!

Fericitul Trifon Turkestanov, Cunoasterea lui Dumnezeu prin mijlocirea firii vazute, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, cap. Acatist de Multumire „Slava lui Dumnezeu pentru toate”, p. 129




Minuni ale Sfântului Cosma Etolianul (I)

24 August 2016



Întreaga viaţă a Sfântului Cosma este o minune. De la vârsta de nouăsprezece ani a călătorit pe jos, fără trăsuri şi animale, prin toată Grecia şi nu numai. Minune este faptul că a întemeiat, după mărturia pururea-pomenitului arhimandrit Haralambie Vasilopulos, două sute cincizeci de şcoli greceşti şi o mie două sute de şcoli primare. Minuni sunt multele sale proorocii, dintre care cele mai multe s-au împlinit după literă, iar celelalte urmează să se împlinească în viitorul apropiat.

  
Prima minune după mucenicia sa este minunata descoperire a trupului său. Părintele Marcu a găsit în râul Apsos moaştele sale stând în picioare.

A doua minune este că la şase zile după moartea sa, când a fost săvârşită înmormântarea, trupul său era nestricat şi răspândea mireasmă.

A treia minune de după moartea sa mucenicească a fost vindecarea unei femei demonizate, care în vremea înmormântării era de faţă şi când a văzut Sfintele Moaşte s-a tămăduit. Demonul a ieşit şi femeia s-a izbăvit de el pentru totdeauna.

Tot in timpul înmormântării, Sfântul a săvârşit încă o minune: l-a pedepsit pe unul dintre călăii săi. Acel necredincios şi lipsit de pocăinţă, în ceasul înmormântării, şi-a pus pe cap camilafca Sfântului Cosma şi râdea dispreţuitor, bătându-şi joc de el. îndată însă Dumnezeu l-a pedepsit. Ticălosul rob al lui Kurt paşa s-a îndrăcit, s-a dezbrăcat de haine şi a început să strige că el l-a omorât pe Sfânt. După aceasta, sângerosul Kurt paşa l-a închis în temniţă pe ucigaşul îndrăcit, unde ticălosul şi-a dat sufletul în cel mai rău chip.

(Constantin V. Triandafillu, Sfântul Cosma Etolianul – Viaţa şi învăţăturile, traducere de Ieroschim. Ştefan Nuţescu, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2010, pp. 201-202)



Minuni ale Sfântului Cosma Etolianul (II)



Sfântul Cosma nu a săvârşit minuni numai când trăia, ci şi după sfârşitul său mucenicesc, pentru că „minunat a făcut Domnul pe cel cuvios al Său”.

Sfântul Cosma obişnuia să pună o cruce în locul unde propovăduia. La fel a făcut şi la Kollikondasi, unde a propovăduit pentru ultima dată. După sfârşitul său mucenicesc, deasupra acestei cruci, creştinii vedeau în fiecare noapte o lumină.

Câteva zile mai târziu, pe 14 septembrie, creştinii au aşezat-o în Sfântul Altar al Bisericii cu hramul Intrarea în Biserică a Născătoarei de Dumnezeu.



(Constantin V. Triandafillu, Sfântul Cosma Etolianul – Viaţa şi învăţăturile, traducere de Ieroschim. Ştefan Nuţescu, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2010, p. 202)



Minuni ale Sfântului Cosma Etolianul (III)

24 August 2016

  

Mormântul Sfântului Cosma Etolianul



        Câţiva dintre ucenicii Sfântului au mers în Naxos, ca să-l înştiinţeze despre mucenicie pe fratele Sfântului, ieromonahul Hrisant. Aveau cu ei şi câteva fire din barba Sfântului. O femeie din Neohorion, care pătimea de o boală foarte gravă, s-a tămăduit îndată ce a sărutat aceste părticele din Moaştele Sfântului.

Încă şi multe femei sterpe, după ce s-au închinat la mormântului Sfântului şi au luat de acolo puţin pământ, în scurtă vreme au devenit mame.




(Constantin V. Triandafillu, Sfântul Cosma Etolianul – Viaţa şi învăţăturile, traducere de Ieroschim. Ştefan

Pr, Dr. Alexandru Stanciulescu Barda









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu