vineri, 23 iulie 2021

Alexandru Muraru - Bucovina și Basarabia au fost dintotdeauna ale României + EUGEN TOMAC catre PUTIN

 


 

Alexandru Muraru îi răspunde lui Putin: Bucovina și Basarabia au fost dintotdeauna ale României

21.07.2021 15:53

Vladimir Putin susține că România „a ocupat" Basarabia și Bucovina de Nord în 1918, la finalul Primului Război Mondial.

 

 

DIN ARTICOL

Bucovina și Basarabia au fost dintotdeauna ale României. Istoria evitată de Vladimir Putin

 

Deputatul Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a reacționat miercuri la articolul de opinie semnat de Vladimir Putin și publicat pe 12 iulie pe site-ul oficial al Kremlinului, în care președintele rus vorbește „despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor” și susține, printre altele, că Basarabia și Bucovina de Nord „au fost ocupate" de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial.

„Basarabia nu a fost „ocupată” de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial, așa cum afirmă președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, ci realipită, în urma unor procese democratice și realități istorice”, afirmă deputatul Alexandru Muraru într-un comunicat de presă, în care critică declarațiile președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, referitoare la Basarabia.

Citește și: Manifestul propagandistic al lui Putin: „Rușii și ucrainenii sunt un singur popor". România „a ocupat" Basarabia și Bucovina de Nord

În opinia consilierului onorific al premierului României, articolul de opinie al președintelui rus reprezintă „o altă denaturare semnificativă a adevărului istoric și o ultragiere a memoriei celor care au purtat idealurile de libertate și democrație pentru Basarabia”.

Revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut și denaturarea adevărului istoric nu fac decât să consolideze realitatea că narațiunile istorice false sunt parte a unui război hibrid purtat de Federația Rusă, se mai precizează în comunicat.

 

 

Bucovina și Basarabia au fost dintotdeauna ale României

 

„Bucovina a făcut parte din ținutul istoric al Moldovei dintotdeauna, până când a fost anexată de Monarhia Habsburgică în 1775, iar Basarabia, teritoriul dintre Prut și Nistru, a fost anexată prin Tratatul de la București din 1812 de către Imperiul Rus”, explică deputatul Alexandru Muraru, care mai spune că „nu doar victoriile militare din Primul Război Mondial sau intervenția armatei au stat la temelia României Mari, ci actul de voință al națiunii române și al locuitorilor majoritari români din teritoriile alipite de către imperiile care au răspuns unei realități istorice”.

Desăvârșirea unității naționale a românilor la 1918 s-a înfăptuit prin actele de unire de la Chișinău, Cernăuți și Alba-Iulia, în timp ce tratatele de pace care le-au dat consacrarea internațională au fost semnate în anii 1919-1920, susține Alexandru Muraru, care precizează că România nu a „ocupat” Basarabia și nici Bucovina de Nord în 1918, ci le-a realipit la în urma unor procese democratice prin care populația majoritar românească din aceste provincii și-a exprimat dorința de unire cu Regatul României.

 

 

Istoria evitată de Vladimir Putin

 

„Bucovina de Nord și Basarabia au fost anexate de către Rusia sovietică în urma pactului Ribbentrop – Molotov din august 1939 pe care tezele centrale și discursul oficialilor de la Moscova evită să îl amintească. Prin acest pact, s-au împărțit sferele de influență în Europa între Germania nazistă și Rusia sovietică, iar în protocolul adițional secret Basarabia era „alocată” lui Stalin, la înțelegere cu Hitler.

Anexarea Bucovinei de Nord a venit în urma lăcomiei liderului sovietic care, inițial, dorea să anexeze toată Bucovina, deși U.R.S.S. nu avea niciun drept istoric ori național, la fel ca în cazul Basarabiei”, punctează Alexandru Muraru, care este la bază istoric specializat în problematica memoriei.

 

Acesta mai explică că „anexarea doar a Bucovinei de Nord de către U.R.S.S. în 26-28 iunie 1940 s-a făcut în urma tensiunii diplomatice sovieto-germane generate de ieșirea U.R.S.S. din limitele acordului de delimitare a sferelor de interesele din august septembrie 1939, provincie nemenționată în articolul 3 al protocolului adițional al pactului Ribbentrop – Molotov”.

 

„Aceste puncte de vedere enunțate de către președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, care utilizează revizionismul, tezele disimulatorii despre trecut și denaturarea adevărului istoric  fac parte din recuzita istoriografică cunoscută post-sovietică rusă de aproape 100 ani, un semnificativ război hibrid, și au rolul de a construi narațiuni istorice false pentru a-și justifica visele post-imperiale, expansioniste, care încearcă să conteste realitățile geopolitice stabilite prin tratatele internaționale și principiile democratice pe baza cărora s-au construit și funcționează statele și instituțiile secolelor XX-XXI”, conchide deputatul Muraru.

Editor : Marco Badea

 

   

 


 

EUGEN TOMAC, ADRESĂ CĂTRE VLADIMIR PUTIN: RUSIA, CA SUCCESOARE A URSS, ARE OBLIGAŢIA MORALĂ SĂ RENUNŢE LA TEZELE CONFORM CĂRORA ROMÂNIA A OCUPAT BASARABIA ŞI BUCOVINA ÎN 1918

 

„Rusia, ca succesoare a URSS, are obligaţia morală să renunţe la tezele conform cărora România a ocupat Basarabia şi Bucovina în 1918 şi să-şi ceară scuze pentru toate crimele produse împotriva poporului român”, se arată într-o adresă transmisă de europarlamentarul român Eugen Tomac către Vladimir Putin, prin intermediul Misiunii Permanente a Federaţiei Ruse la Uniunea Europeană

Redăm mai jos textul integral al scrisorii transmise către Kremlin, postată pe Facebook de europarlamentarul Eugen Tomac.

 

 

 

„Domnului Vladimir Putin, Preşedintele Federaţiei Ruse

Domnule Preşedinte,

 

Am citit recent articolul semnat de dumneavoastră şi publicat pe pagina oficială a Kremlinului, în care aţi prezentat evoluţia unor evenimente istorice, inclusiv unele cu referire la ţara mea.

 

Susţineţi, domnule Preşedinte, preluând teza predecesorilor dumneavoastră sovietici, precum că România, în 1918, a ocupat Basarabia şi Bucovina. Iar ulterior, în 1940, URSS a „eliberat” o parte din aceste teritorii.

 

Având în vedere că omiteţi un aspect important legat de anul 1940, doresc să vă reamintesc că ţara noastră a fost pusă în situaţia de a accepta ultimatumul dat de Stalin în 26 iunie 1940, pentru că aşa s-a înţeles cu Hitler, să ne ocupe teritoriul Basarabiei în baza înţelegerii secrete din Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la Moscova la 23 august 1939.

 

De asemenea, trebuie să ştiţi că, în 1918, toate provinciile locuite de români, inclusiv Basarabia şi Bucovina, s-au unit cu ţara-mamă România. Contextul politic internaţional ne-a permis să realizăm acest obiectiv important pentru naţiunea noastră.

 

Totodată, pentru ca adevărul să nu fie prezentat deformat, vă transmit alăturat Rezoluţia Parlamentului European referitoare la comemorarea a 80 de ani de la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial şi la importanţa memoriei istorice europene pentru viitorul Europei, adoptată pe 17 septembrie 2019.

 

În acest document, la punctul C, se precizează următoarele: „Întrucât, ca o consecinţă directă a Pactului Ribbentrop-Molotov, urmat de Tratatul de prietenie şi frontieră germano-sovietic din 28 septembrie 1939, Republica Polonă a fost invadată mai întâi de Hitler şi două săptămâni mai târziu de Stalin, care a înlăturat independenţa acestei ţări, ceea ce a reprezentat o tragedie fără precedent pentru poporul polonez – Uniunea Sovietică comunistă a început un război agresiv împotriva Finlandei la 30 noiembrie 1939, iar în iunie 1940 a ocupat şi a anexat părţi din România – teritorii care nu au fost niciodată returnate – şi a anexat republicile independente Lituania, Letonia şi Estonia”.

 

Aceste evenimente tragice au produs consecinţe dramatice pentru majoritatea populaţiei din aceste teritorii. Aş aminti aici drama de la Fântâna Albă, Bucovina, din 1 aprilie 1941, când mii de români au fost omorâţi doar pentru că nu voiau să devină cetăţeni ai URSS. Au urmat apoi deportările în Siberia şi Kazahstan, unde sute de mii de familii au avut de suferit din cauza ororilor staliniste.

 

Iar pentru a-i pedepsi pe majoritatea locuitorilor din teritoriile anexate la URSS, conducerea sovietică a inventat o nouă identitate lingvistică – limba moldovenească. Înlocuind pur şi simplu caracterele latine ale limbii române cu litere chirilice. Un atac diabolic asupra culturii şi identităţii unui popor, fapt care nu poate fi trecut cu vederea niciodată.

 

Nu vă spun toate acestea din cărţi de specialitate. V-o spun în calitate de om născut în aceste teritorii, om care a trăit această experienţă de a studia în şcoală o limbă creată artificial. Am primit acasă educaţia de care am fost lipsit cu forţa de către minţile bolnave din aparatul de propagandă al URSS.

De aceea, îmi permit să vă transmit, domnule Preşedinte, că Rusia, ca succesoare a URSS, are obligaţia morală să renunţe la aceste teze şi să-şi ceară scuze pentru toate crimele produse împotriva poporului român.

 

În speranţa că veţi accepta să nu mai promovaţi pe viitor astfel de neadevăruri, vă doresc să vă găsiţi inspiraţia necesară pentru a spune adevărul despre teroarea sovietică îndreptată împotriva popoarelor provenite din teritoriile anexate. Doar aşa se pot pune bazele unei noi relaţii clădite pe respect reciproc şi promovarea adevărului.

 

Cu respect,

Eugen Tomac

Deputat în Parlamentul European”

 

 

Sursa: Prof. VALENTINA LUPU

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alexandru-muraru-ii-raspunde-lui-putin-bucovina-si-basarabia-au-fost-dintotdeauna-ale-romaniei-1606349







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu