duminică, 18 iulie 2021

VALENTINA LUPU - ORIGINI NEBANUITE !!

 




ORIGINI NEBANUITE !!

 

 

7 lucruri obișnuite și originile lor nebănuite

 

Când mâncăm un anumit fel de mâncare sau când folosim un anumit lucru, îi cunoaștem originile, de cele mai multe ori. Știm că din Turcia provine kebabul, că sushi e din Japonia și că mașinile BMW sunt nemțești.

 

Există, însă, o mulțime de obiecte și istorii extrem de populare care au origini pe care cu greu le-am putea ghici. Îți prezentăm o selecție de astfel de lucruri, al căror parcurs s-a pierdut în negura istoriei și este adesea confundat.

 


[X]Ardeii iuți provin din Mexic, nu din India

 

Bucătăria indiană este faimoasă pentru condimentele sale. Printre cele mai des folosite condimente se numără ardeii iuți (chili), care dau mâncării iuțeala specific indiană.

 

Și totuși, acest ingredient atât de drag indienilor nu își are originile în Asia<https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_pepper#History>. Ardeii iuți provin din Mexic și au fost introduși în India de către comercianții portughezi la începutul secolului al XVI-lea.

 


[X]Jocul Sudoku nu are nicio legătură cu Japonia

 

Popularul joc a fost conceput la finalul secolului al XIX-lea în Franța<https://en.wikipedia.org/wiki/Sudoku#History>. Prima versiune a fost publicată în revista Le Siècle, iar mai apoi a fost dezvoltat de revista La France.

 

Varianta modernă a Sudoku a fost concepută de Howard Garns, un arhitect pensionar în vârstă de 74 de ani din Indiana, SUA. Datorită popularității pe care a avut-o jocul în Japonia<https://incredibilia.ro/10-reguli-din-japonia-tara-cu-cel-mai-avansat-sistem-educational-din-lume/>, majoritatea oamenilor sunt astăzi convinși că Sudoku este o creație niponă.

 


Cocktail-ul Molotov a fost inventat în... Finlanda

 

Deși are un nume cu rezonanță rusească, celebrul cocktail Molotov nu a fost creat de sovietici. Bomba incendiară artizanală a fost inventată de finlandezi<https://en.wikipedia.org/wiki/Molotov_cocktail#Name> și folosită intens în Războiul Ruso - Finlandez (1939-1940).

 

Finlandezii au botezat-o „Molotov” după ministrul de externe sovietic de la acea vreme, Viaceslav Molotov.

 


[X]Salata Caesar nu vine de la Roma

 

Salata Caesar este faimoasă în întreaga lume și se află în aproape toate meniurile restaurantelor. Deși majoritatea oamenilor cred că numele ei vine de la împăratul roman Iulius Cezar, lucrurile nu stau deloc așa.

 

De fapt, salata provine din SUA<https://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_salad> și poartă numele lui Cesare Cardini, imigrantul italian care a creat-o.

 

[X]Tempura își are originile în Portugalia

 

Tempura este un fel de mâncare din fructe de mare și legume, învelite într-un aluat extrem de subțire, iar apoi prăjite în ulei. Acest fel de mâncare este asociat la scară largă cu bucătăria japoneză.

 

Cu toate acestea, japonezii au învățat să gătească tempura de la misionarii portughezi din Nagasaki.

 


[X]Ceasurile Rolex s-au născut la Londra

 

Toată lumea a auzit măcar o dată de faimoasele ceasuri elvețiene Rolex. Însă puțini știu că societatea care a început să producă aceste ceasuri a fost creată la Londra, în 1905<https://en.wikipedia.org/wiki/Rolex#History>.

 

Inițial, compania se numea Wilsdorf and Davis, de la numele celor doi fondatori: Alfred Davis și Hans Wilsdorf. În 1908, cei doi au redenumit compania Rolex și au deschis un birou în Elveția.

 

În 1919, din cauza războiului și a taxelor vamale imense pentru produsele de lux, Davis și Wilsdorf și-au mutat compania definitiv în Elveția. Așadar, ceasurile Rolex n-au fost elvețiene chiar de la început…

 


[X]Celebrii cowboys vin din... Spania medievală

 

Deși sunt asociați exclusiv cu SUA, faimoșii cowboy își au originile în Spania medievală<https://en.wikipedia.org/wiki/Cowboy#History>. În secolul al XVI-lea, conchistadorii au exportat pe continentul american acest stil de a crește vite și cai.

 

Tradiția a prins rădăcini în special în Mexic (unde cei care o practică sunt numiți „vaqueros” – „văcari”) și în SUA. Americanii sunt cei care i-au transformat pe cowboysîn personaje de literatură și de film.

 


Probabil de aceea, majoritatea oamenilor cred că tradiția își are originile în SUA.

„Asta se va spune in viitor: Ca englezii au imprumutat limba de la americani precum romanii de la Italieni.”BT

 

Sursa: Prof. VALENTINA LUPU







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu