vineri, 23 iulie 2021

Jianu Liviu-Florian - DIALOGURI CU ELISE

 



DIALOGURI CU ELISE

 

    Faptul care ma ingrijoreaza cel mai tare, si nu pentru mine neaparat, eu sunt un gunoi prea vechi, pentru a nu ajunge mai repede la reciclat, este acela ca lumea considera ca maximul ei pericol este aceasta pandemie, care evolueaza, si se schimba, si la care se adapteaza, si nu atatea prostii, si pandemii, si boli de cap, si de organe, care evolueaza, si au evoluat, ba chiar se inmultesc si isi cer drepturile lor la ocupat Viata, si linistea, si pacea, si armonia, si echilibrul si fragila putere, a celorlalti. Care chiar le merita.

 

    Fara nicio legatura, aparent, cu aceste evolutii de mai sus, care inmultesc si complica cand problema insasi a existentei, odata ce ai aparut pe pamant, desi nu ai reclamat acest fapt, cand problema coexistentei cu tot felul de forme incapabile de continut, sau tumorale, in cocotat, revendicat, sufocat, am sa va pun  in fata unui anumit soi de productii. Care reflecta un germene latent in fiecare societate. Care... are nevoie de dezvoltare!

 

    Sa presupunem ca eu sunt un infocat programator. Care face, si face, si face, si face, in fiecare zi, programe.

    Si, cand sa imi vand, marfa pe piata, constat ca nu am niciun cumparator. Atunci, ma supar, imi incarc toate programele intr-un calculator, le duc la marginea unui camp, si inund tarlaua cu instructiuni, si surse, si coduri obiect. pentru ca statul nu mi-a dat facilitati, nu mi-a acordat sporuri, nu m-a ajutat in competita mea de programe. Ba nici nu mi-a furnizat combustibil gratuit sau subventionat pentru ele, nici piata, nici facilitati ca sa castig cat am auzit eu ca se castiga unde castiga altii.

 

    Aceste programe sunt pentru unii, la noi, castraveti, pentru altii, rosii, ardei, lubenita, toate soiurile de bunuri si marfuri agro-alimentare, cu revolta individuala, sau asociativa, ca ele sunt luate de afara.

    Dar acestea sunt teme minore. Alte productii pandemice isi gasesc un asemenea succes de piata, incat nenorocesc pe viata, insasi arta si olimpismul ei, si pacea, linistea si bucuria ei! Incepand de la auto, trecand prin tot felul de kitchuri sau produse artizanale sau de banda! Nemai vorbind de arme, putere, inteligenta diabolica, sau barbarie fanatica!

    Dar nu numai. De cate ori ati facut un lucru, care nu are nicio valoare?

    De cate ori nu ati predat ambalaje pe gratis, de cate ori nu ati raspuns chemarilor pe gratis, de cate ori nu ati facut si nu faceti voluntariat?

    De cate ori nu ati pus pomi fructiferi, pe care nu a avut cine sa ii mai culeaga?

    De cate ori nu ati pus flori, plante, vita, de care apoi a fost tot mai greu, pana cand nu s-a mai ocupat nimeni?

    De cate ori nu v-ati imaginat cate un colt de paradis, in care sa va bucurati, ca pana la urma sa ramaneti singur in el?

    De cate ori nu ati mai avut pe cine, si chiar la ce, sa invitati? Nu mai avea niciun sens. Sa aflati ca fiecare traieste, de fapt, o alta viata. Care nu mai are nimci comun cu a altuia, decat niste cuvinte si fapte, emotii, si trairi, impreuna, din urma.

    De cate ori nu ati trait senzatia de satistitie pana si la asista la ceva de pomana, la ceva in care primesti totul de-a gata? La ceva la care, si pentru care bat toate tobele? La ceva la care toata lumea ar merge, si ar ramane, cu gura cascata? Si extaziata?

    Si a doua zi, sau imediat dupa aceea, ar lua-o de la capat cu tot mai pandemica ei existenta. In toate sensurile catarii, mentinerii pe culmi, sau singuratatii, posibile?


  ***

    Faptul care ma ingrijoreaza cel mai tare nici nu mai stiu care este. Poate nici  nu este niciun motiv de ingrijorare. Ci de a sti cum se pierde. Totul. Si poate ca asa se si termina totul, pentru fiecare, care mai apuca sa termine ceva, pe lumea asta. Printr-o pierdere. Printr-o lasare in voia valurilor.

    Prea multe probleme cu care ai luptat toata viata, prea mare zbaterea, sa iesi la mal, cu ele, cu fiecare, cu toate, si acolo, de fapt, ai iesit cu nimic. Cu neincremenirea. Cat ai mai fost in stare sa pui un pas. Sa mai scrii un rand. Sa mai lansezi o barcuta de hartie. Si, in cele din urma, cu nemiscarea, si tacerea totala. Undeva, in minte, in gand, vor mai bate niste semne, niste semnale, pana cand se va stinge si ultima imagine, si ultima senzatie, si ultima auditie, si ultimele  cuvinte.

 

23 iulie 2021

 

Cu deosebit respect,

Jianu Liviu-Florian








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu