duminică, 18 iulie 2021

Ștefan Dumitrescu - UN EVENIMENT EDITORIAL: Constantin Lupeanu

 



UN EVENIMENT EDITORIAL DE O IMPORTANT EXCEPȚIONALĂ ÎN CULTURA ROMÂNĂ

„Crimă la MAE”,

„Templierul din Carpați”

și

„Ambasador în Musonia sau zilele și nopțile unui ambasador”

 de Constantin Lupeanu

 

    Au apărut de curând la Editura Rawex coms cele trei cărți ale marelui sinolog, Excelența sa, dl Constantin Lupeanu, ambasador mulți ani în China, în Vietnam, în Singapore. De asemenea Director mulți ani al Institutului cultural de la Beijing.  Este vorba despre romanele „Crimă la MAE”, „Templierul din Carpați” și „Ambasador în Musonia sau zilele și nopțile unui ambasador”. Omul de cultură, dl Constantin Lupeanu, este cel care prin truda sa neobosită a fost peste o jumătate de veac puntea de legătură dintre cele două mari culturi, milenara cultura chineză și milenara cultura daco-română, cultura poporului din Carpați.

Având o cultură vastă asimilată în deceniile cât a fost ambasador în Țările din Asia prin  munca sa de traducător cultivat și inspirat omul acesta a  îmbogățit ca nimeni altul cultura milenarei Chine cu creații ale bogatei culturi daco-române, și cultura română cu operele de mare valoare ale culturii chineze. Puțini oameni au norocul să aibă un destin fabulos ca domnul Constantin Lupeanu, la rândul lui o Personalitate fabuloasă. Dumnealui i se datoresc zeci de opere traduse din literatura chineză în română și zeci de opere ale culturii române, în primul rând capodoperele literaturii, care îmbogățesc de acum vasta cultură chineză.

    De data această îl vedem pe dl Constantin Lupeanu în ipostaza de romancier. Precizăm că dl Lupeanu este autorul altor trei romane publicate înainte  acestora. Așadar autorul are o bogată experiență de romancier. Romanele dlui Constantin Lupeanu ne amintesc de romanele lui Mircea Eliade. Aduc în literatura română spiritul, farmecul culturilor exotice, și acea dimensiune milenară a unei culturi străvechi. Romanul „Templierul din Carpați ne evocă veacurile de început ale nașterii cnezatelor și voievodatelor. Epicul este dens, povestea are dramatism și frumusețea scriiturii de început de veac. Fantasticul și spectaculosul, se împletesc în mod inspirat în romanul  „Ambasador în Musonia sau zilele și nopțile unui ambasador”. Puțini scriitori au reușit o sinteză atât de profundă și de frumoasă între spiritul european și spiritul  culturilor străvechi asiatice. După lectura lor putem să afirmăm că romanele d-lui Constantin Lupescu se citesc pe nerăsuflate. Ele răspund  atât setei de cunoaștere a omului cult, cât și cititorilor sau cititoarelor care pleacă în vacanță. Domnul Constantin Lupeanu scrie o literatură care te îmbogățește, care te farmecă și te relaxează. De aceea recomandăm cu căldură cele trei cărți ale  distinsului ambasador.

 Ștefan Dumitrescu, scriitor







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu