joi, 29 iulie 2021

Vasile Astărăstoae - Un paradox

 Un paradox

Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae

28 Iulie 2021

 

Într-un interviu pentru documentarul „Hold-Up”, celebru virolog francez Luc Montagnier (Premiul Nobel pentru Medicină) declara că, după ce o persoană este vaccinată, virusul nu este ucis sau neutralizat. În schimb, virusul găsește „o altă soluție” sub formă de variante. Virologul ar mai fi spus: „În fiecare țară este la fel: curba vaccinărilor este urmată de curba deceselor”. Imediat după această declarație, „experți în virologie, epidemiologie și sănătate publică” au sărit ca arși și au susținut că această afirmație este falsă, deoarece mutațiile fac parte din evoluția naturală a virușilor. Acest lucru nu explică însă evoluția paradoxală a pandemiei: țările cu o rată mare de vaccinare nu stăpânesc mai bine epidemia comparativ cu cele cu o rată mică de vaccinare. Dimpotrivă. De exemplu, dacă comparăm datele valabile la 24 iulie 2021 observăm că numărul de infecții, spitalizări, decese este în creștere semnificativă în țările „fruntașe” la vaccinări (Marea Britanie, Spania, Portugalia, Israel, Ungaria, Polonia etc.) comparativ cu țările care au vaccinat mai puțin (România, Bulgaria). Mai mult, apare și un paralelism inexplicabil: odată cu atingerea unui prag de 30% populație vaccinată, apare și o creștere a cazurilor de infectați.

 

Unii cercetători încearcă să lege această evoluție de două fenomene cunoscute: antibody-dependent enhancement (A.D.E.) și enhancement respiratory disease (E.R.D.). Antibody-dependent enhancement (A.D.E.) este un fenomen în care legarea unui virus la anticorpi îmbunătățește intrarea acestuia în celulele gazdă, urmată de replicarea acestuia. A.D.E. poate provoca boli respiratorii grave și leziuni pulmonare acute după infecția cu virusul respirator (E.R.D.) cu simptome de infiltrare monocitară și un exces de eozinofile în căile respiratorii. A.D.E. împreună cu mecanismele dependente de celulele helper T de tip 2 pot contribui la dezvoltarea bolii asociate vaccinului (V.A.D.E.)

 

Anticorpii (structurile în formă de „Y”) se leagă atât la viruși, cât și la receptorii Fc gamma (etichetați FcγRII), pe celulele imune care promovează infecția celulară[1].

 

Altfel spus, ADE apare atunci când anticorpii generați în timpul unui răspuns imun recunosc și se leagă de un agent patogen, dar nu pot preveni infecția. În schimb, acești anticorpi acționează ca un „cal troian”, permițând agentului patogen să pătrundă în celule și să exacerbeze răspunsul imun determinând o patologie gravă.

 

În unele situatii, A.D.E. a rezultat din vaccinare cum ar fi de exemplu, la un vaccin pentru virusul respirator sincițial (R.S.V.), pentru rujeolă (o versiune timpurie a vaccinului realizată prin inactivarea virusului) sau recent (2016) după vaccinare anti-virusul dengue (vaccinul a fost dat la 800.000 de copii din Filipine - paisprezece copii vaccinați au murit după ce au întâlnit virusul dengue în comunitate și drept urmare vaccinul a fost recomandat numai copiilor cu vârsta peste 9 ani care fuseseră deja expuși la virus).

 

Enhancement respiratory disease (E.R.D.) include mecanisme non-bazate pe anticorpi, cum ar fi cascadele de citokine și imunopatologia mediată de celule. E.R.D. are manifestari clinice severe de infecții virale respiratorii asociate cu intervenții medicale (în special vaccinuri). Manifestări clinice similare pot apărea ca rezultat al infecțiilor naturale. E.R.D. poate fi asociat cu o gamă largă de mecanisme moleculare, incluzând activitatea anticorpilor dependenți de FcR și activarea complementului (adică A.D.E.), dar și altor mecanisme independente de anticorpi, cum ar fi moartea celulelor țesuturilor, eliberarea citokinelor și / sau celulele imune locale activare.

 

A.D.E. și E.R.D. au fost raportate pentru SARS-CoV și MERS-CoV atât in vitro, cât și in vivo. Măsura în care ADE contribuie la imunopatologia COVID-19 este investigată activ în prezent. Astfel, într-un articol (Antibody-dependent enhancement and SARS-CoV-2 vaccines and therapies[2], care recenzează peste 100 de publicatii pe aceasta tema, Wen Shi Lee , Adam K. Wheatley , Stephen J. Kent , Brandon J. DeKosky  afirmă „Datele din studiul SARS-CoV și al altor virusuri respiratorii sugerează că anticorpii anti-SARS-CoV-2 ar putea exacerba Covid-19 prin îmbunătățirea dependenței de anticorpi (A.D.E.). Studiile anterioare privind vaccinul respirator sincițial și virusul dengue au evidențiat riscuri de siguranță clinică la om legate de ADE, rezultând în studiile de vaccin eșuate”.

 

Sunt prezentate în acest articolposibilele mecanisme ale A.D.E. în SARS-CoV-2, câteva principii de atenuare a riscurilor pentru vaccinuri și terapii, ce tipuri de studii ar putea dezvălui relevanța A.D.E. în patologia bolii Covid-19 și se examinează modul în care datele emergente ar putea influența intervențiile clinice. Selectez câteva afirmații.

 

Cu privire la mecanisme: „A.D.E. apare prin două mecanisme distincte în infecțiile virale: prin preluarea îmbunătățită a virusului mediat de anticorpi în receptorii Fc gamma IIa (FcγRIIa) care exprimă celulele fagocitare care duc la creșterea infecției virale și a replicării acestora sau prin funcțiile efectoare excesive mediate de Fc ale anticorpilor sau formarea de complex imunitar care provoacă inflamație și iunopatologie îmbunătățite. Datele disponibile sugerează că cel mai probabil mecanism A.D.E. relevant pentru patologia Covid-19 este formarea de complexe imune anticorp-antigen care duce la activarea excesivă a cascadei imune în țesutul pulmonar”

 

Cu privire la riscurile vaccinurilor SARS-CoV-2:

 

- pentru E.R.D. „Studii la șoareci au arătat imunopatologie E.R.D. la animalele vaccinate cu SARS-CoV după provocarea virală. Imunopatologia observată a fost în mare parte împotriva proteinei nucleocapsidelor. Hashem și colab. au arătat că șoarecii vaccinați cu un vector viral adenovirus 5 care exprimă MERS-CoV S1 au prezentat patologie pulmonară în urma provocării virale, în ciuda conferirii protecției. Profilurile de siguranță ale vaccinurilor Covid-19 trebuie monitorizate îndeaproape în timp real în timpul studiilor de eficacitate umană, în special pentru modalitățile de vaccinare care pot avea un potențial teoretic mai mare de a provoca imunopatologie (cum ar fi formulări inactivate de virus întreg sau vectori virali)”;

 

- pentru A.D.E. „Dovezile pentru A.D.E. induse de vaccin la modelele animale ale SARS-CoV sunt contradictorii și ridică potențiale probleme de siguranță. Studiile de imunizare SARS-CoV pe modele animale au produs astfel rezultate care variază foarte mult în ceea ce privește eficacitatea de protecție, imunopatologia și potențialul A.D.E., în funcție de strategia de vaccinare utilizată”.

 

Interesante sunt analizele privind eficiența unor terapii (anticorpi monoclonali, transfuzii etc.) în contextul A.D.E. Autorii concluzionează: „A.D.E. a fost observată în SARS, MERS și alte infecții cu virus respirator uman, inclusiv R.S.V. și rujeolă, ceea ce sugerează un risc real de A.D.E. pentru vaccinurile SARS-CoV-2 și intervențiile pe bază de anticorpi. Cu toate acestea, datele clinice nu au stabilit încă pe deplin un rol pentru ADE în patologia Covid-19 umană. Pașii pentru reducerea riscurilor de A.D.E. de la imunoterapii includ inducerea sau administrarea de doze mari de anticorpi neutralizanți puternici, mai degrabă decât concentrații mai mici de anticorpi non-neutralizanți care ar fi mai probabil să provoace A.D.E. Mergând mai departe, va fi crucial să se evalueze seturile de date clinice pentru animale și semne de A.D.E. și să se echilibreze riscurile de siguranță legate de ADE cu eficacitatea intervenției dacă se observă A.D.E. clinică. Studiile clinice animale și umane în curs vor oferi informații importante despre mecanismele A.D.E. în Covid-19. O astfel de dovadă este extrem de necesară pentru a asigura siguranța produsului în intervențiile medicale la scară largă care sunt probabil necesare pentru a reduce povara globală a Covid-19.

 

Alt autor, Darrell O. Ricke în „Two Different Antibody-Dependent Enhancement” (ADE) Risks for SARS-CoV-2 Antibodies[3].

 

 ajunge la concluzii asemanatoare: „Progresia bolii Covid-19 include limfopenie, citokine și chemokine proinflamatorii crescute, acumularea de macrofage și neutrofile în plămâni, dereglare imunitară, furtuni de citokine, sindrom de detresă respiratorie acută (A.R.D.S.) etc. Dezvoltarea vaccinurilor pentru SARS, MERS-CoV și alte coronavirusuri au fost dificil de creat datorită răspunsurilor îmbunătățite ale bolii (A.D.E.) induse de vaccin la modelele animale. Mai mulți betacoronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2 și SARS-CoV-1, extind tropismul celular prin infectarea unor celule fagocitare (macrofage imature și celule dendritice) prin absorbția de virus a receptorului Fc legat de anticorpi. Îmbunătățirea dependentă de anticorpi (A.D.E.) poate fi implicată în observarea clinică a severității crescute a simptomelor asociate cu niveluri ridicate timpurii de anticorpi SARS-CoV-2 la pacienți.

 

Sugarii cu sindrom inflamator multisistemic la copii (MIS-C) asociat cu Covid-19 pot avea, de asemenea, .A.D.E cauzată de anticorpii SARS-CoV-2 dobândiți matern, legați de mastocite. Riscurile A.D.E. asociate cu SARS-CoV-2 au implicații pentru tratamentele Covid-19 și MIS-C, vaccinurile cu celule B, terapia cu anticorpi SARS-CoV-2 și terapia cu plasmă convalescentă pentru pacienți. Anticorpii SARS-CoV-2 legați de mastocite pot fi implicați în MIS-C și sindromul inflamator multisistem la adulți (MIS-A) după infecția inițială Covid-19. Anticorpii SARS-CoV-2 legați de receptorii Fc de pe macrofage și mastocite pot reprezenta două mecanisme diferite pentru A.D.E. la pacienți.Aceste două riscuri diferite ale A.D.E. au posibile implicații pentru vaccinurile cu celule B SARS-CoV-2 pentru subseturi de populații bazate pe vârstă, anticorpi cu reactivitate încrucișată, variabilități ale nivelurilor de anticorpi în timp și sarcină. Aceste modele pun un accent sporit pe importanța dezvoltării de vaccinuri cu celule T SARS-CoV-2 sigure care nu depind de anticorpi.”

Există și opinii contrare mai ales pe site-ri de informare, de propaganda - cum este de exemplu[4]. Iată răspunsurile la două întrebări:

- Ar trebui să fiu îngrijorat de faptul că copilul meu va dezvolta A.D.E. după vaccinare?

Vaccinurile recomandate în mod curent astăzi nu provoacă A.D.E. Dacă ar face acest lucru, vor fi eliminate din utilizare. Studiile clinice de fază III sunt concepute pentru a descoperi reacțiile adverse frecvente sau severe înainte ca vaccinul să fie aprobat pentru utilizare.

- Noile vaccinuri Covid-19 pot provoca A.D.E.?

Nici boala Covid-19 și nici noile vaccinuri COVID-19 nu au prezentat dovezi ale cauzării A.D.E. Persoanele infectate cu SARS-CoV-2, virusul care cauzează Covid-19, nu au fost susceptibile de a dezvolta A.D.E. după expunerea repetată. Acest lucru este valabil și pentru alte coronavirusuri. De asemenea, studiile privind vaccinurile în laborator cu animale sau în studiile clinice efectuate la oameni nu au găsit dovezi ale ADE

 

În concluzie, există o suspiciune rezonabilă că vaccinurile ar putea declanșa A.D.E.; când există incertitudini și controverse științifice în aplicarea unor măsuri este recomandabilă precauția maximă. Cu atât mai mult la minori și tineri.

 

P.S.1. Prezenta notiță este adresată „experților”, vedetele pandemiei (la televizor) care ne sufocă cu tot felul de sfaturi, amenințări și previziuni apocaliptice. De aici limbajul tehnic utilizat. Sper să-l înțeleagă.

 

P.S.2. Alt paradox: deși vaccinații sunt protejați față de varianta delta doar în proporție de 39% (potrivit declarațiilor oficialilor din Israel), transmit virusul, reprezintă 40% dintre cei internați și mor de Covid-19, nevaccinații sunt acuzați de toate relele. Poate pentru că ultimii nu contribuie la progresul științei și la bunăstarea financiară a firmelor producătoare de vaccinuri?

 

P.S.3. Sunt întrebat de ce nu răspund atacurilor la persoană venite din partea a diferitelor personaje. Răspunsul e simplu: prefer să-i ignor pentru că nu mă afectează și interesează părerea persoanelor respective și știu că dacă „te bagi în tărâță te mănâncă porcii”.

 

Aranjament grafic - I.M. după „The-scientist”

 

 --------------------------------------

 

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Antibody-dependent_enhancement

[2] Nature Microbiology vol. 5, pag.1185-1191, 2020, https://www.nature.com/articles/s41564-020-00789-5

[3] Frontiers in Immunology, 2021, https://www.researchgate.net/publication/349569875_Two_Different_Antibody-Dependent_Enhancement_ADE_Risks_for_SARS-CoV-2_Antibodies

[4]. https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/vaccine-safety/antibody-dependent-enhancement-and-vaccines
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu