vineri, 23 iulie 2021

Jianu Liviu-Florian - Comentariul textierului la filmul LaCOASA de Ben Todica

 



Comentariul textierului la filmul LaCOASA de Ben Todica, versuri Jianu Liviu

 

~*~

Autorul pleaca de la ceea ce l-a deranjat.

Zgomotul unei masini de tuns iarba, intr-o scoala.

Un zgomot intre atatea altele. Totusi, insistent, perturbativ, oricarei minti calme, care vrea sa isi traiasca in liniste si pace, viata.

Fara cioocane de presa in urechi, fara apeluri urgente la a face ieri, ce se da ca tema azi, fara sters pe jos in fata tuturor clientilor, de o factura comunicativa - chiar la nivel inalt - sau sub orice critica, sau submediocra, sau mediocra, fara a trai in impulsuri de vita injugata, toata viata, la ...progresul social. "Al societatii umane in general".

 


Autorul mai pleaca de la un element secund. Consumul. Neregenerabil. Mai ales acolo unde exista oameni care ar fi NORMAL sa isi doreasca sa isi depaseasca conditia de simpli: pietoni. Soferi. Statori cu mintile pe un scaun. Agitatori de idei.

Ei bine, nu exista nicio samanta de campion tanara, halterofil, atlet, etc... care sa se antreneze in joaca, la cativa zeci de metri patrati de cosit iarba. Normal, o sa spuneti? Sau - joaca de a trai - cum se spune in franceza corect? - la joie de vivre - cu rezultatele olimpice glorioase, la nivel de reprezentare sau nonprezentare - olimpica - nationala - si umana? mai ales in materie si spirit de minte sanatoasa, in corp sanatos?

 

La final, scriind pe explozie declansata de evenimentul persistent urlator al cartierului, autorului nu poate sa nu ii treaca prin cap, totusi, ce inseamna acest ... mic rahat, comparativ cu unul mare, de exemplu, ce ar fi insemnat daca in locul acelui aparat de tuns iarba, aici s-ar fi desfasurat un razboi in toata regula.

 

Domnul Ben Todica raspunde cu un film. Nu inainte de a cere textul, pentru a fi publicat.

Dar merge mai departe, in film.

 


I-am spus dupa vizionare ca seamana a fi o productie MOSFILM.

Posibil sa fi recunoscut scene din al doilea razboi mondial. eu.

castile tunderilor, pareau a fi franceze.

sa fi fost o sursa de inspiratie pentru CANTAREATA CHERALA, a domnului Eugen Ionescu.

 

E posibil ca domnul Todica sa fi stiut mai mult?

Sa aiba certitudini?

ca se lanseaza din spatiu - din sateliti - obuze covidate?

 

asa cum altii sustin ca s-a lansat un obuz penetrant asupra Cernobalului?

 

Oficilalitatile olimpismului politic din toate tarile sunt de o tacere si o pace, si o impacare de-a dreptul paradisiaca, in aceasta privinta.

Adevarul este absolut clar.

 

Poate fi urmarit la televzor, chiar. Zilele acestea.

 

Totul in viata e exact ca acolo. exista chiar, pe steagul olimpic, si culoarea transparenta totala, cu toata istoria la zi, a olimpismului.

 

Autorul nu poate controla si nici nu isi propune, modul in care cei care ii recepteaza emiisiile, bune sau rele, le interpreteaza si le pun in scena. nu este eugen ionescu, care nu admitea nicio schimbare de la text, plus, decorul scris.

in plus scenariile, regiile, textele, etc - prezentate - nu s-au jucat decat in viata.

nu pe vreo scena. sala. stadion. mare intindere. chiar planetara. sau universala.

De aceea autorul nu are niciun drept, cu atat mai putin de copyright, cu atat mai putin de om, ca sa ceara cuiva, ceva. sau chiar dreptul la respect.

 

este infinitezimal comparativ cu drepturile acordate omului la zi, pentru a face ceea ce este prezentat in montaj.

 


Sigur, domnul Ben nu putea prezenta intr-o secventa atat de scurta atatea razboaie, atatea crime, atatea atrocitati, atatea torturi, atatea descompuneri de constiinte, si fiinte, in malaxorul vointelor raului, sau, zise binelui, pe un text atat de scurt, si inca, pornind de la o coasa.

si un aparat pe motorina.

 

ecuatia vietii devine absurda, intr-o lume care se devoreaza, si isi autodevoreaza mediul si se inmulteste de o factura, si pe o factura materiala, care isi pierde spiritele cele mai de seama, si ramane cu gunoaiele umane, sau inconstiente, sau rase la creier, cele mai bine reprezentate.

 

Plec de la premisa ca atata timp cat suntem pe terenul punctului si al virgulei, s-au evitat pana si cuanticele rani la degetele olimpice, asupra carora sa nu se sufle repede, sa nu se linga, si sa treaca.

 

~*~

Cu deosebit respect,

Jianu Liviu-Florian



Incat ma intreb, cine o fi vrut sa tunda mai cu spor, si la ce, pe lumea asta?

Incat il deplang pe Carol, cu sulul lui, in fata, de la Nicolae Balcescu, Carol, liceu, Craiova,

cu betigasul, parand a fi un Inalt Imputrernicit cu Traditia si cu

Morala, si de Avangarda - din Afganistan,

- pe lumea cu/ fara par -

de cantere, si cantareti...

*** 

la tot felul de emisii,i trageri, si cantari...

Jianu Liviu-Florian





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu