sâmbătă, 2 august 2014

Al 38-lea Congres ARA, 23-26 Iulie 2014


Știință și artă românească minunat reprezentată la Caltech, Pasadena, California de Sud
De Ileana Costea

© Autoarea retine drepturile de copyright pentru acest material.

Între Miercuri 23 și Sâmbătă 26 iulie 2014, la prestigiosul Institut Politechnic Caltech din Pasadena, zona Los Angeles-ului, a avut loc al 38-lea Congres al Academiei de Arte și Științe Româno-Americane (American Romanian Academy of Arts and Sciences, ARA). Am avut onoarea de a fi invitată să particip la o masă rotundă despre “Dialog între Culturi” și să țin două prezentări. Cum prezentarea făcută pe tema misiunii mele auto-impuse de a descoperi și face cunoscute “Prezențe românești surpriză în străinătate” am structurat-o cu o serie de întrebări, scriu acest articol sub aceeași formă.

Știați că ARA este cea mai veche și cea mai importantă organizație românească de peste hotare?
Scopul principal al ARA, așa cum a fost initial stabilit, este de a stimula schimburile culurale între SUA și România în diverse domenii: științe exacte, matematică, științe naturale, artă, lingvistică, literatură, științe politice și sociologie, etc. ARA a fost înființată în California în 1975, și are filiale în România, Canada, Europa si Republica Moldova. La banchetul de vineri seară, Dna. Stela Cepoi a prezentat un scurt istoric al Academiei, soțul dânsei, Jon Cepoi fiind unul dintre membrii fondatori. Cuplul Cepoi a jucat un rol important în “ținerea impreună” a comunității românești din Los Angeles, conducând ani la rând Societatea Viitorul Român. VRS și-a adus o importantă contribuție la organizarea congresului ARA de anul acesta, Președinta VRS, Ionela Kloes, ocupându-se de organizarea banchetului și a expoziției de artă, Virgil Adumitroaie, Vice-Președinte VRS, fiind Organizatorul Local al Congresului. De-a lungul anilor ARA a organizat un Congres anual in diferite locuri din Europa si SUA.

Știați că ARA s-a restructurat de curând?
Noua Predesintă este Ruxandra Vidu, Profesor la University of California, Davis, Vice Președinte este Marius Enachescu, Universitatea Politechnica București și un nou comitet executiv și de directori a fost alcătuit, din care printre alții fac parte: Dinu și Oana Leonte și Dna Carmen Sabău. Conducerea ARA își propune de a continua tradiția cu o viziune nouă adaptată timpurilor actuale creând o platformă de comunicare continuă între românii intelectuali din domeniul artelor și științelor de pretutindeni tot timpul anului, deci și între congresele anuale. Trimite-ți orice eveniment important, sau realizare profesională personală spre a fi publicată pe noul sit web ARA. Curând veți putea publica și cărți în editura ARA distribuția făcându-se și prin Amazon și Barnes & Nobles, deci oferindu-vă o piață largă.

Știați că la Jet Propulsion Lab/Caltech (JPL-ul fiind laboratorul Caltech-ului pentru NASA) lucrează 8 tineri cercetători români?
Organizatorii principali ai Congresului 38 ARA au fost cercetătorii de la JPL Andrei Stoica (General Chair) și Virgil Adumitroaie (Local Chair). Caltech-ul fiind forumul care managează JPL-ul, toți cei ce lucrează la JPL fac parte și din Caltech, ceea ce a înlesnit organizatorilor să rezerve cele doua incăperi unde s-au ținut prezentările și expozitia de artă și sala de banchet pe campusul universitar. Și pentru a permite și publicului american și noii generații, care nu vorbesc limba română, să participe la sesiuni, limba oficială a congresului anul acesta a fost engleza.

Știați că prima mireasă a lui Dracula din filmul cu același nume regizat de Francis Ford Coppola (1992; bazat pe romanul Dracula de Bram Stoker) a fost o româno-americană care îmbină calități de actriță, de producătoare de filme și de femeie de afaceri?
Este vorba de Florina Kendrick Roberts, din Cluj-Napoca, care a fost Maestru de Ceremonii la Banchetul ARA de vineri tinut la elegantul Club al Cadrelor Didactice de la Calthech, Athenaeum. Florina a jucat în filmul lui Copola (1992) alături de Anthony Hopkins, și este si proprietara Băncii RIB din România, a studiat teatru, film și știința/arta negocierii. A intervenit la masa rotunda ‘Dialogi între Culturi’, subliniind importanța intuiției în negocieri, și vorbind despre succesul pe care ea și soțul ei l-au avut, tocmai prin aplicarea intuiției, în a convinge o bancă din Turcia sa deschidă o sucursală în România. Cu grație și eficiență Dna.  Kendrick Roberts a “dirijat” intreaga seară. Masa a fost servită elegnat și mâncarea foarte gustoasă. Programul spectacolului a fost de mare clasă: O minunată voce de soprană cântând arii de operă (Daniela Podobea), frumos acompaniată la pian, un tânăr flautist talentat (Ciprian Ignat), un violinist trezitor de nostalgii (Mihai Chiriu), o cântareața de muzică usoară (Abigaila Budac) și dansuri tradiționale românești executate de trei fețe frumoase și grațioase (culmea, bulgăroaice, nu romance), încheind cu invitații la horă de printre co-meseni.

Știati că fostul ambassador al României (1999-2001), James Rosapepe, este un bun priten al românilor si României si a scris o carte, “Dracula a Murit” in care accentuează părțile pozitive ale nației si țării noastre?
Excelenţa sa Dl. Rosapepe a fost “Invitatul de Onoare” la banchetul ARA 2014. Dânsul a lăudat ospitalitatea românească, frumuseţile ţării pe care, împreună cu soţia lui jurnalistă, a parcurs-o în lung şi lat spre a o cunoaşte cât mai bine, şi excepţionala pregătire profesioanlă a tinerilor din România. Şi-a exprimat încrederea în viitorul României, printr-o scurtă poveste: Pe când era amabasdor, un român a venit să i se plângă despre trei lucruri care împiedică România să devină o ţară cu adevărat democrată: în România senatorii se ceartă între ei tot timpul în Senat, media spune multe lucruri neadevărate şi politicienii nu sunt devotaţi binelui ţării. Replica ambasadorului a fost “Aceste trei puncte sunt valabile şi pentru SUA, care este ştiut a fii cea mai democrată ţară din lume”. Rosapepe a invitat pe participanţii la evenimentul ARA să se implice în Fundaţia “Alianţa”, cu sediul la Washington, DC pe care el şi Mike Gitenstein (numit de Preşedintele Obama ca Amasador USA la Bucurteşti, 2001-2012; singurul ambasador de origine română, străbunicii lui fiind din România) şi Dan Dimăncescu, Consulul Onorific al României, la Boston, Massachusetts, au înfiinţat-o recent. Misiunea fundaţiei Alianţa este de a întării relaţiile între cele două naţiuni implicând tineri din România şi Statele Unite spre a determina schimbări.

Știati că Congresul ARA de anul viitor, ce se va ține în Italia în ultima săptămâna din Iulie?
Gândiți-vă serios la posibilitatea de a devei membru ARA şi a participa la urmatorul Congres pentru a trăi direct momentele de bucurie de a participa la un eveniment de înaltă calitate intelectuală si a vă aduce contribuţia la a face cultura si stiinţa româneasca cunoscută. Vizitaţi pagina Academiei ARA pt mai multe informatii la www.americanromanianacademy.org.

Iată o secţiune transversală a programului Congresului ARA de anul acesta.
Detalii despre programul congresului se pot găsi online la www.ara-conf.org

La Congres au participat 80 de persoane. Cuvântul de deschidere al Congresului l-a ţinut Eugen Chivu, Consul General al României la Los Angeles. Oranizatorii au invitat câteva personalităţi, Membrii de Onoare ai ARA şi membrii ai Academiei din România, să ţină prezentări “cheie”: Basarab Nicolescu (Prof. Emerit de fizică la institutul de cercetări ştiintificce CNRS din Franţa, filozof şi eseist), Constantin Bulucea (Membru al Institutului de Ingineri în domeniul electric şi al electronicii, IEEE, USA), Alexandru T. Balaban (Prof. Emerit la Universitatea Texas A&M, USA), şi Gheorghe Mateescu (Prof. Emerit de Chimie la Universitatea Case Western, USA).



S-au ţinut două Mese Rotunde: “Dialog între Culturi”, condusă de Prof. Basarab Nicolescu; şi “Business şi Entrepreneurship”, organizată de businessman-ul Jacob Segal din Los Angeles.


Pe 24 şi 25 iulie au avut loc o expoziţie de carte, prezentarea a câteva postere ştiinţifice şi o expoziţie de pictură (cu lucrări a pictorilor Alexandru Darida, Eva Halus, Katherine Arion, Jerry W. McDaniel, şi Maria Zamfir Bleyberg. Artiştii prezenţi, Arion, McDaniel şi Zamfir au fost invitaţi vineri dupa masă să spună câteva cuvinte despre arta lor.


Ziua de sâmbătă, 26 iulie a fost rezervată unor prezentări în stilul TED pe teme de tehnologie, entrepreneurship, medicină şi artă. În prezent aproape toate universităţile din SUA organizează evenimente TED (Tehnologie, Entertainment şi Design), în care un vorbitor prezintă, în numai 18 minute, o tema complexă, demnă de a fi împărtăşită, în termini simpli pe înţelesul tuturor. Participanților li s-a distribuit un program al sesiunilor. Il puteţi gasi online la http://www.ara-conf.org/arochure.pdf. S-a publicat un volum “Proceedings” cu câteva din prezentările făcute la congres (interesant, majoritatea lucrarilor publicate sunt în domenii ştiințifice). Lucrările din acest progra tipărit pe hârtie pot fi citite însa online pe pagina de web a congresului la http://www.ara-as.org/index.php/proc/issue/view/105. Diapozitivele tuturor prezentărilor de la Congres vor fi postate pe situl web în scurt timp.

Spicuiri din Program
Petru Popescu a vorbit despre parcursul lui ca scriitor şi creator de filme în Holywood şi şi-a prezentat ultimul roman, “Supleantul” despre povestea lui de dragoste cu fiica dictatorului, Zoia Ceauşescu. “Eu scriu direct în engleză. Deci se poate.” a spus el, “Şi sunt unul dintre cei trei scriitori din România care s-au afirmat în SUA, ceilaţi doi fiind Andrei Codrescu şi Norman Manea”. Hortenzia Beciu, Director pentru Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, la Johns Hopkins Medicine Internaţional (JHI) a vorbit despre business în domeniul Îngrijirii Sănătăţii. Georgiana Gălăţeanu, care predă limba română la UCLA de 24 ani, ne-a delectat cu exemple din manualul ei folosind limba “autentică” şi situaţii din viaţa de zi cu zi. În prezentarea ei, tânăra Diana Jansen, elevă a Dnei. Gălăţeanu, a dat trei exemple de străini care s-au stabilit în România şi au devenit "Mai Români decât Românii” apreciind calităţile românilor şi nepierzand nici o ocazie să “vorbească” lumii în termini frumoşi despre ţara noastră. Ileana Costea a facut o prezentare despre pictorul american Jerry W. McDaniel care are picturi de inspiraţie românească, după poemele lui Lucian Blaga – facute pentru a servi de décor de scena recitalurilor de poezie din California de Sud in Mai 2008 ale actriăei bucureştene Lidia Lazu.

Plină de miez și haz a fost prezentarea TED făcută de psihologul clinician American Dr. Joe Ferguson despre ‘Stiinta Artei: Istoria naturală a Intuiției și Esteticii’. “Atat intuiția cât și sensibilitatea estetică se nasc din experiență prin surse inconștiente, fără explicații, ca sumar al judecății de potrivire (‘fitness’) care sintetizează diverse scheme mintale și procese biofizice ce constituie personalitatea umană. Dr. Ferguson a colaborat cu Dr. Adrian Stoica (cercetător JPL și General Chair al Congersului ARA de anul acesta) la o variteate de proiecte incluzând analiza biometrică a proceselor cognitive și stărilor de gândire. La ARA Dr. Ferguson a ținut încordată atenția publicului folosindu-l pe Adrian ca exemplu în prezentarea sa. Un diapozitiv se intitulează ‘Cum funcționează Adrian?’

“Ați putea crede că Adrian fiind cercetător în domeniul roboților la JPL, el procedează totdeauna systematic. Adrian intra-adevar procedează systematic la nivel strategic, și adesea folosește algoritmi riguroși, dar nu aceasta este ceea ce conduce firul lui în cosmos sau multiplele lui propuneri profesionale creative. In fond Adrian nu poate explica cum procedează căci el nu are acces la rădăcinile propriei lui intuiții mai mult decât oricare dintre noi. De exemplu, Adrian a ajuns la plăcile plutitoare ale ‘Cloudbots’-lor lui pe norii pământului și a altor planete din propunerea innovativa, spontană cu care a venit ca răspuns la invitația NASA de a crea o confabulație în domeniul tehnicii avansate.”

Congresul ARA 2014 a fost o reușită. El după mine reprezintă și promisiunea că ARA nu va pieri, ba chiar va lua și mai multă amploare în viitor. Evenimentul a creat ocazia unui schimb de idei și de îmbogățire a cunoștiințelor în diverse domenii de artă, știință și business, și o aducere aminte a realizărilor românilor de pretutindenti și a bogatei culturii românești, o ocazie de a ne întâlni departe de țară, de crearee a unui optimism și enthusiasm deosebit. Mulțumiri și aprecieri trebuiesc adresate din inimă tuturor: conducerii ARA, organizatorilor congresului, societății VRS, celor ce au participat activ ţinând prezentări, mese rotunde și “speech”-uri gen TED de mare calitate, dar și tuturor celor care au venti să asculte, contribuind deci la întărirea spaţilui Mioritic, acel spațium despre care Blaga spunea că nu e legat de locul geographic în care ne-a fost dat să trăim ci de starea de suflet si spirit românesc pe care le purtăm în noi oriunde am fi.  O ocazie în plus de a ne simți mândri că suntem români. O ocazie în care să le arătăm și celor ce nu au origine românească, care nu cunosc cultura noastra, cum, ca români ne putem aduce cotribuţia la creerea unei culturi mai bogate și a unei lumi mai bune.

Referințe

Broșura programului distribuit participanţilor la Congresul 38 ARA 2014, Pasadena, California, Iulie 23-26m 2014

Pagina web a lui Adrian Stoica, cercetator la JPL și General Chair al Congresului al 38-lea ARA 2014

Pagina de web a lui Adrian Stoica de la JPL/NASA

Articol despre Ruxandra Vidu, Presedinta Academiei Româno-Americane de Arte și Siinţe (ARA)
Ruxandra Vidu – drumul unui român de succes: Bucuresti – Osaka - Sacramento

Marius Enachescu – Membru Corespondent – Academia Omenilor de Știinta din România



Basarab Nicolescu “The Transdisciplinary Evolution of the University
Condition for Sustainable Development”

Youtube al unui interviu luat fostului Ambasador USA in România, James Rosapepe, despre cartea ‘Dracula a murit’.



Scriitorul Petru Popescu: Zoia Ceauşescu m-a sfătuit să fug, fără să-şi dea seama cât era de profetică
Publicat pe 8 ianuarie 2013

"Supleantul", adevăr sau tăcere, 09 Oct 2009

Supleantul, într-un rol principal
Scris de Tudor Petruţ Sâmbătă, 12 Decembrie 2009


'Dracula Is Dead,' But How Is Romania? – you can listen to the story

Actriţa româno-americană Florina Kendrick Roberts, pe coperta revistei ‘Succesful Women Magazine’










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu