joi, 9 martie 2017

Cartea Albă privind Viitorul Europei






Cartea Albă privind Viitorul Europei (II)
Cele cinci scenarii

Iată cele cinci scenarii, cu titlurile formulate de comisarii europeni:
Scenariul 1: Continuând pe acelaşi drum.
Scenariul 2: Accent exclusiv pe piața unică
Scenariul 3: Cei care doresc mai mult realizează mai mult
Scenariul 4: Mai puțin, dar mai efficient
Scenariul 5: Mult mai mult, împreună

Şi iată cum ar trebui formulate pentru a spune adevărul:
Scenariul 1: UE şi TOATE statele membre ale UE rămân cu suveranitatea, cu competenţele pe care le au în acest moment.
Scenariul 2: TOATE cele 27 de state îşi recapătă suveranitatea cedată către UE, în toate domeniile, mai puţin comerţul (piaţa unică).
Scenariul 3: O PARTE din cele 27 de state hotărăsc ca pe lângă suveranitatea la care au renunţat, deja, să mai cedeze către UE şi întreaga suveranitate în domeniul monetar, financiar, fiscal, bugetar, al apărării, al afacerilor externe, al ordinii publice, al serviciilor sociale .
Scenariul 4: O PARTE din cele 27 de state hotărăsc ca pe lângă suveranitatea la care au renunţat, deja, să mai cedeze către UE şi întreaga suveranitate ÎN UNELE din domeniile prevăzute la scenariul 3.
Scenariul 5: TOATE cele 27 de state hotărăsc ca pe lângă suveranitatea la care au renunţat, deja, să mai cedeze către UE şi întreaga suveranitate în domeniul monetar, financiar, fiscal, bugetar, al apărării, al afacerilor externe, al ordinii publice, al serviciilor sociale.
Se observă că nici în textul comisarilor nici în traducerea făcută de mine, care spune despre ce vorbim, de fapt, nu se face nici o referire la “vitezele”, “cercurile concentrice”, “nucleul dur” şi “periferia” care au inflamat atât de tare pe patrihoţii de pe malurile Dâmboviţei.
Domnul Juncker şi colegii săi din Comisia Europeană una gândesc şi alta scriu. Ei evită cuvintele competenţe şi suveranitate, deoarece ştiu că popoarele Europei nu sunt de accord cu deposedarea lor de suveranitate, de puterea politică, de puterea de a adopta şi a impune legi, norme de convieţuire socială.
Comisarii europeni repetă, de mai multe ori, sintagma “mai multă cooperare”, dar ceea ce vor ei este mai multă putere, mai multă suveranitate, mai multe competenţe pentru UE şi mai puţină putere, mai puţină suveranitate pentru popoarele Europei. Ceea ce vor domnii comisari, este, de fapt, mai puţină democraţie (demos=popor; kratos=putere).
Popoarele Europei vor, întradevăr, mai multă COOPERARE între ele şi între statele lor.
Această COOPERARE se poate realiza în toate domeniile vizate de comisari, fără ca popoarele să fie deposedate de suveranitatea lor naţională. Nimic nu împiedică cele 27 de state membre să-şi COORDONEZE legislaţia comercială, monetară, fiscală, bugetară, în domeniul apărării, al afacerilor externe, al migraţiei, al ordinii interne, al serviciilor sociale.
 Lansând această Carte Albă privind Viitorul Europei, domnul Juncker şi colegii săi cheamă pe toţi cetăţenii Europei să participe la dezbaterea ei, să vină cu propuneri la elaborarea proiectului care să ducă Europa spre pace, bunăstare, libertate şi solidaritate.
Voi încerca să răspund la această invitaţie, creionând şi locul pe care cred că ar trebui să-l ocupe România în acest proiect. În partea a III-a a intervenţiei mele.

Constantin Cojocaru
8 martie 2017








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu