duminică, 12 martie 2017

Greco-ortodocsii la periferie,






Greco-ortodocsii la periferie,

asta e cuvantul de ordine al crestinilor occidentali, in speranta fireste a refacerii unitatii crestine, inca de la renuntarea la Cortina die Fier, la Lagarul ortodoxo-comunist si egalitarismul inspirat de Profetul biblic Amos si Karl Max. 

Din 1990, intr-un document declasificat al serviciilor secrete din USA, se face o departajare intre (1) greco-ortodocsii sarbi, romani si bulgari, (2) catolicii de Visegrad, polonezi, slovaci, maghiari si (3) catolicii, protestantii din vest, mai ales germani. In acelasi an, la un Congres mondial in Anglia, la care am participat, se lua act de esecul dogmei comuniste antinationale si anticrestine si de viitorul inevitabil al curentelor nationalist si / sau religios. 

La nivel spiritual, Fericitul papa Ioan Paul II pleda neobosit pentru un crestinism, care respira cu doi plamani, ortodox si occidental, pentru unitate in diversitate, iar Papa Francisc merge mai departe, nu pune nici o conditie. Extinderea UE/NATO, la orizont fiind mereu refacerea unitatii de credinta de la Vancouver la Vladivostok, trecea cu vederea atat observatiile serviciilor secrete din SUA, cat si prognoza savantilor din intreaga lume intruniti in Anglia. 

Tranzitia de la egalitarismul dictatorial oriental la libertatea capitalista occidentala, de la Lagar ortodoxo-comunist la UE/NATO a fost extrem de dura in est si a adancit falia neincrederii dintre frati. Ipocrizia politic corecta poate menaja senibilitatii, dar in acelasi timp intimideaza, creaza confuzi si in final isi fura singur caciula.

Dupa criza financiara din 2008 treptat iluziile dispar. Astazi se accepta, ceea ce se stia inca din 1990. Cele trei regiuni au traditii nationale si religioase difererite, asa ca integrarea europeana va fi cu cel putin trei viteze, pentru : (1) greco-ortodocsi, (2) Grupul de la Visegrad, (3) Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana. 

Pentru neomarxisti, adeptii paradigmelor secularizate ale acumularii capitalului la Centru si la Perifierie, romanii de la Dunarea de jos au o pozitie apropape neschimbata in Imperiului Roman, Bizantin, Otoman, Austriac, Rus, UE. Pe de alta parte dialogul, inceput la Bucuresti de Fericitul Ioan Paul II, va continua la apropiata vizita a papei Francisc. Unirea a schimbat radical destinul periferiei, maghiarilor, polonezilor, lituanienilor, uncrainienilor si nu in ultimul rand a ardelenilor, care au pus bazele emanciparii nationale si sociale a romanilor, Marii Uniri de la 1918.


Links:
http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Formula-moldo-valaha-a-statului-a-esuat-Viorel-Roman-Agero.htm
http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Scoala%20Ardeleana%20si%20cea%20moldovalaha%20de%20Roman.htm
http://www.marianagurza.ro/blog/2017/03/01/dr-viorel-roman-romania-e-in-europa/
http://www.amosnews.ro/ce-asteapta-romanii-de-la-papa-francisc-2016-11-03
https://www.academia.edu/28173741/Viorel_Roman_Europa_Crestina.pdf
https://www.academia.edu/27240741/Occidentalizarea_lumii
https://www.academia.edu/27241088/Chestiunea_orientala
http://www.prodiaspora.de/V5/index.php/proza/1456-viorel-roman-dezmembrarea-europei
http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Napoleon-Hitler-Merkel-VR-Agero-2016.htm
https://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/COMENTARII/Fraude%20financiare%20inocente%20de%20Viorel%20Roman.htm

www.viorel-roman.ro
https://www.academia.edu/
viorel-roman-bremen.over-blog.de
Berlin la 12 martie 2017








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu