duminică, 1 noiembrie 2020

VIRGIL CIUCA - Budapesta apără ferm drepturile minorității maghiare din Ucraina

 Budapesta apără ferm drepturile minorității maghiare din Ucraina.

Ungaria avertizează că va bloca accederea Ucrainei în UE și NATO

Ce face Romania ?

 

 

Alegerile locale din Ucraina, derulate la sfârșitul săptămânii trecute, au declanșat un război diplomatic între Budapesta și Kiev, notează Jurnalul Național, citat de BucPress și preluat de Romanian Global News.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că decizia Ucrainei de a interzice intrarea pe teritoriul său a doi oficiali guvernamentali maghiari, pe motiv că aceștia ar fi intenționat să influențeze procesul electoral din țara vecină, a fost „patetică și absurdă”.

Ungaria amenință acum cu blocarea aderării Ucrainei la NATO, potrivit sursei citate.

Într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, Peter Szijjarto a salutat victoria obținută de candidați de etnie maghiară în alegerile locale din Ucraina.

 

Acest lucru înseamnă, potrivit șefului diplomației de la Budapesta, că opinia cetățenilor care trăiesc la granița cu Ungaria, zonă locuită de o numeroasă populație de etnie maghiară, trebuie ascultată în viitor, relatează Reuters.

 

În același mesaj, Szijjarto a spus că Budapesta nu a primit nicio notificare oficială asupra interdicției de intrare pe teritoriul Ucrainei a celor doi oficiali guvernamentali ungari, acuzați de „amestec” în scrutinul electoral local.

Cu toate că și 17 primari români au fost aleși în fruntea localităților din Regiunea Cernăuți, niciun oficial de la București nu s-a obosit să-I felicite pe aceștia și să sublinieze importanța lor în păstrarea școlilor și identității românești a românilor din Nordul Bucovinei.

Ministerul ucrainean de Externe a anunțat că l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru a-i înmâna o scrisoare de protest pentru ceea ce Kievul consideră a fi „agitația politică” provocată de oficialitățile ungare în favoarea unui partid care a contestat alegerile din Ucraina.

 

Convocarea ambasadorului ungar, precum și interdicția de intrare primită de oficialitățile de la Budapesta reprezintă „pași neprietenoși” ai Ucrainei față de Ungaria, a declarat Szijjarto, care a caracterizat aceste decizii drept „jalnice și absurde”.

 

„Prin modul său de acțiune, Ucraina transmite mesajul că a renunțat la sprijinul Ungariei pentru eforturile sale de integrare euroatlantică”, a avertizat apoi voalat Szijjarto, citat de Reuters.

 

De altfel, nu este pentru prima oară când Ungaria dă de înțeles că va bloca aderarea Ucrainei la NATO, unul dintre dezideratele autorităților de la Kiev.

 

Cele două țări s-au mai contrat de câteva ori în ultimii ani, după ce Budapesta a acuzat conducerea ucraineană că limitează constant drepturile celor aproape 150.000 de membri ai minorității maghiare, în special în domeniul educației.

 

Conflictul bilateral a atins cote periculoase, după ce, în 2017, Ucraina neonazista a aprobat o legislație care restricționează utilizarea limbilor minorităților în școli.

 

Mai mult, în 2018, tensiunile s-au amplificat, din cauza eliberării de paşapoarte ungureşti cetăţenilor ucraineni de etnie maghiară, într-una din localităţile de la graniţa dintre cele două state, iar Kievul l-a declarat persona non grata pe consulul Ungariei de la Beregovo și i-a cerut să părăsească țara.

 

La vremea respectivă, Ucraina, care interzice dubla cetăţenie, a considerat gestul Ungariei drept „o provocare la adresa securității naţionale”, acuzând Budapesta că se comportă ca și când regiunea Transcarpatia i-ar aparține teritorial.

 

La 20 septembrie 2018, agenţia ucraineană de presă „Ukrinform” a publicat o înregistrare video cu o ceremonie organizată la Consulatul Ungariei din Beregovo, oraş situat la frontieră, în cadrul căreia au fost înmânate paşapoarte ungureşti unor etnici maghiari, care au depus jurământ de credinţă Budapestei.

 

Înregistrarea susținea că acestora li s-ar fi cerut să nu informeze autorităţile ucrainene în legătură cu obţinerea dublei cetăţenii.

 

La scurt timp, a început să circule in mediile neonaziste din Ucraina o „listă a morții”, unde erau menționate 300 de nume de maghiari, inclusiv oficiali de la Budapesta între care și Szijjarto, precum și etnicii din Transcarpatia care abia primiseră cetățenia ungară.

 

Lista a fost publicată pe site-ul ucrainean ultranaționalist „Mirotvoreț”, care era, de fapt, o bază de date cu numele celor considerați „dușmani ai Ucrainei”.

 

Din acel moment, acuzațiile dintre Budapesta și Kiev au escaladat constant, invocând și implicând, pe rând, actori importanți din NATO, UE și SUA, țară care își dorește de mult timp un cap de pod în Ucraina, în confruntarea cu Rusia.

 

„Prin modul său de acțiune, Ucraina neonazista transmite mesajul că a renunțat la sprijinul Ungariei pentru eforturile sale de integrare euroatlantică”, a declarat Peter Szijjarto, citat de Jurnalul Național.

 

Sursa: VIRGIL CIUCA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu