duminică, 2 ianuarie 2022

Ion Măldărescu - Mesaj de „departe de lumea dezlănțuită”

 



Mesaj de „departe de lumea dezlănțuită”

Ion Măldărescu

02 Ianuarie 2022

 

După decenii de zbatere pentru restituirea adevărului istoric, după „n” încercări de demarare a unei rejudecări corecte a mascaradei procesuale, numită „Procesul Marii Trădări Naționale” din mai 1946[1], desfășurată la comandă și sub regie străină, în urma căruia au fost declarați criminali de război și asasinați: Ion Antonescu, Gheorghe Alexianu, Mihai Antonescu și Constantin (Pichi) Vasiliu, Șerban Alexianu - fiul fostului Guvernator al Transnistriei,  Gheorghe Alexianu a scris cartea „Gheorghe Alexianu. Monografie. Transnistria, un capitol în istoria omeniei românești”, editura Vremea, 2007.

 

Ceva mai târziu, în urmă cu șapte ani, domnul Șerban Alexianu scria un aricol în care întreba retoric: „Și cu tata, cum rămâne?”: „Cum este să scrii o carte despre tatăl tău, condamnat la moarte şi executat? Nu mi-a fost deloc uşor să mă apuc de scrierea acestei cărţi (« Gheorghe Alexianu. Monografie. Transnistria, un capitol în istoria omeniei românești », editura Vremea, 2007 - n.r.), o întreprindere oricum dificilă, pentru care s-ar fi cuvenit să am o minimă experienţă a scrisului şi mai ales a cercetării istorice.

 

Sunt atâţia care ar putea s-o facă mai bine decât mine! În plus, eu, ca fiu al celui despre care va fi vorba în paginile ce urmează, sunt pur şi simplu „condamnat” să am o perspectivă (prea) personală asupra subiectului. Să fiu, vrând-nevrând, de partea tatei.

 

Din fericire - şi o spun din capul locului, această poziţie inerent partizană nu m-a pus niciodată în contradicţie cu adevărul, cu ideea de justiţie, cu idealul de omenie şi toleranţă. Dimpotrivă, cercetând acte şi documente despre al căror conţinut nu ştiam nimic, de fiecare dată s-a confirmat părerea ce o aveam despre părintele meu. Mă întreb şi acum ce reacţie aş fi avut dacă pe parcursul cercetării mele aş fi dat peste dovezi ale vinovăţiei tatălui meu, ale « crimelor de război » săvârşite de acesta: le-aş fi publicat?

 

Probabil că nu, dar nici cartea de faţă n-aş mai fi scris-o! Voi încerca totuşi să mă detaşez, să mă distanţez cât mai mult de oamenii pe care vreau, prin scrierea acestei cărţi, să-i salvez de la uitare sau să-i apăr de ceea ce poate fiSerban Alexianu Transnistria mai rău şi decât uitarea: minciuna, calomnia şi defăimarea. Pot doar atâta să promit şi să-mi promit mie însumi - că voi încerca. Voi încerca să uit partea autobiografică, dacă pot spune aşa, a cărţii. De reuşit, rămâne de văzut cât…

 

Situaţia dificilă şi complicată în care m-am aflat tot timpul cât am scris la această carte va fi s-o înţeleagă foarte uşor oricare dintre cititori, cărora le fac de la bun început cunoscută informaţia cea mai importantă despre cine a fost tata. Unii dintre ei ştiu deja, alţii nu şi află abia acum, că tatăl meu, profesorul George Alexianu, a fost condamnat la moarte şi executat alături de mareşalul Ion Antonescu. Această împrejurare este, pentru cei mai mulţi dintre cititori, punctul de plecare, inevitabil, al acestei cărţi”[2].

 

 


1 ianuarie 2022

 

Cu puțin înainte de plecarea covidatului an 2021, în semn de respect, am urat sănătate domnului Șerban Alexianu, iar  domnia sa mi-a trimis un mesaj impresionant, parcă venit dintr-o altă lume, mai bună, mai senină, mai curată, „departe de lumea dezlănțuită”:

 

„Am apreciat cum greu se poate închipui, frumoasa discuție purtată la finalul anului ce a trecut. Am sperat, și mai toată lumea în disperarea ei a făcut același lucru, că se va întâmpla o minune în acest an și ne vom recăpăta Credința, Adevărul și Identitatea morală și spirituală. În mod sigur m-am simțit un fericit că mai există cineva care să se gândească la mine.

 

Ca răspuns la urările dumneavoastre, îmi permit să vă aștern cele câteva gânduri despre părintele meu, născut la 1 ianuarie  1897. Le adresez eternității cu gândul la cel fără de mormânt și fără nici o candelă aprinsă. Sper ca gândurile mele să nu vă deranjeze prea tare.

 

Tatăl meu s-a născut în comuna Străoanele - Putna, fiul al oierului Ovanez Alexan și a Adelei Teodoru fata preotului din  com. Faraoanele - Ajud.

 

Încerc să aștern aceste gânduri în pomenirea și dragostea ce i-am purtat-o veșnic. Am căutat să-i gândesc în tumultoasa lui viață ce a avut, ceva inedit sau special pentru a-l descrie, dar părintele meu nu a fost omul lucrurilor inedite sau speciale . Scriu deci, așa cum cred că ar dori să se scrie despre el, simplu normal și direct și cu bună credință.

 

A fost omul, dăruit vieții, profesorul studenților săi, sau cercetătorul neobosit în tainele Dreptului Public, fie un administrator exigent și corect dar pentru unii incomod,dar niciodată nedrept. Fac acest lucru în puținele cuvinte ce aștern, gândind despre el, tată și părinte al întregii familii, ca un om de o generozitate și delicateță fără seamă, care și-a jertfit viața unui ideal în care a crezut permanent și de la care nici până în ultima clipă a vieții lui nu a renunțat - Dragostea pentru Țară, pentru Neamul Românesc și pentru adevăratele lui valori.

 

Nu am și nu avem dreptul la tăcere ! Cu cât trec anii, mi se pare mai teribilă, nedreaptă și de neiertat această tăcere. Asemenea situații inadmisibile trebuies mereu denunțate și înfruntate oricum, chiar dacă pe moment nu dispunem de mijloace normale pentru a le rezolva.

 

Într-o țară ca a noastră, înclinată mai mereu spre compromis, împăciuitorism și spălarea mâinilor prin murdărirea caracterelor, asemenea lucruri nu ar mai fi posibile dacă am reacționa.

Nu știu și sper să nu fie așa, ca aceste puține dureri sufletești să deranjeze sau să fie  găsite fără sens la un 1 ianuarie oarecare.

Vă doresc dumneavoastră, familiilor dumneavoastră și întregului colectiv ART-EMIS, un An Nou bun, cu tot binele posibil !

 

Șerban Alexianu

1 ianuarie 2022”.

--------------------------------------

[1] https://www.art-emis.ro/istorie/procesul-marii-tradari-nationale-procesul-si-sentinta - 6 iulie 2011

[2] https://www.certitudinea.ro/articole/istorie/view/serban-alexianu-si-cu-tata-cum-ramane - 21 aprilie 2015








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu