luni, 14 noiembrie 2022

PAVEL RATUNDEANU-FERGHETE - personal, național și, tradițional

 




personal, național și, tradițional

 

 

~*~

 

Cine-i soarele tău? Acord mi-ai dat voie, Ben să fiu eu pe cont propriu, mi-ai dat voie, să fiu eu, în plăcerea și vrea lui Dumnezeu declarat de conștiință, performanță, iubire națională, pasională,

pe  verticală demențială, dându-

ne  pe spate ca la carte, cu înălțime lină să ne lumină în grădină roind cu albină-păsor blând de doină, cu pomină, din stupină dezvoltându-ne mental și național-universal?

Contribui la dezvoltarea inteligenței și omeniei României

Aflu povești frumose de la dumneavoastră,

că sunteți: frumoși, cuminți-sănătoși și luminoși, generoși-hristoși

ca cei botezați.

Dragostea-i dragoste.

Lui Florin Persic i se spune și Hărmălaie (de ce? Că le înhâie vorbele, că după ce-l pornești la vorbe, greu, îl oprești ca pe bătrânul din Nunta Zanfirei, care pornit la joc, bătrânul e greu de pornit, dar odată pornit, că îi ia picioarele foc, e greu ca Persic, că lui, îi ia gura foc și pară, ca ciocâlia și privigătoarea cu cântul, în primăvară, umplând cu doinitul și horitul România, mândra noastră țară măiastră, albastră și fără modru ca haiducu-n codru, ca mândra Chira Chiralina cu care Panait Istrate inima ne alină și încântă, în al Domnului Precestă grădină, cu lumină lină ce ne îngână păgână / creștină, ca fotosinteza-n frunză, prin soare și binecuvântare, în limba cea dintotdeauna iubire și de pomină fericire și, doină română, cu artă și, cu îndemână, maternă și eternă.

Ești o personalitate distinctă, cu notoriate, chiar dacă te hăituiesc leii / tigri, în safarii ecuatorului, Daktari, al soarelui.

Am stat prea mult, în banca mea, cu inconfort, cu osteneala, cu arta scrisului, mai mult cu transpirație, în loc de inspirație, din socio-ecuție, trecând totul prin filtru personal, național și, tradițional.

 

Animalul din mine, își cere drepturile?

(Cu ce și dacă aș avea, în ce?)

Doar cu tine doar, în  viața mea, n-am fost ghinionist, că doar tu și Ionică din Gepiu.

Tu, știi, că nu fac rău nici la o furnică, cum zice în serialul Clanul.

Cum zice un om celebru, nimeni n-a luat credit, împrumut, la bancă, cu pistolul pus la tâmple, zice guvernatorul băncii.

Multe emoții, frumoase, serioase vorbe, verbe

și proverbe,

în ecuații

fără speculații.

 

~*~

PAVEL RATUNDEANU-FERGHETE






COMENTARII:


Multe Felicitări pentru frumoasele gânduri din  Turnurile de fildeș. Ne bucurăm de a putea dovedi lumii câtă convingere și conștiință de sine au românii, unul dintre ei numindu-se Pavel Rătundeanu Ferghete,  văzut pentru marele public prin ochii Maestrului cineast și scriitor Ben Todică,
 Cu stimă și considerație, 
 Melania Rusu Caragioiu







Un comentariu: