sâmbătă, 14 februarie 2015

Ben Todică, din Moldova în Melbourne, vineri la “Lumea şi noi”




sursa TVRi







Viaţa bate filmul, cam aşa s-ar putea sublinia un portret al jurnalistului independent din Melbourne, născut în Moldova, dacă s-ar lua în calcul numai aventurile sale de mai bine de un an, până să ajungă pe pământ australian. Deşi nu şi-a dorit niciodată să părăsească ţara natală, atunci când a făcut armata la grăniceri, Benoni Todică n-a ratat pasul peste fâşie, să fumeze o ţigară cu un confrate sârb. Şi atât, lucrul într-o zonă secretă îi alungase pofta şi posibilitatea unui paşaport.



Sudor ca pregătire la şcoala profesională, la revenirea din cătănie a continuat să filmeze – marele său hobby, crescut în vecinătatea cinecluburilor bănăţene şi dezvoltat de o şcoală de cineaşti organizată de Ion Popescu Gopo. A fondat şi a condus la rândul său un cineclub şi un cinematograf în plan local, şi – mai mult – a fost cooptat să promoveze în imagini invenţiile româneşti de la minele de uraniu din Ciudanoviţa, părăsite de sovietici. Emisiunea trece în revistă filmări inedite, care documentează industrialismul socialist după 40 de ani!
 
Mina Ciudanoviţa

Un prieten i-a cerut sfatul să treacă graniţa, dar nu s-a descurcat. Aşa a ales Benoni lumea largă, constituind ad-hoc un grup de trecere ilegală a frontierei; clienţi erau destui. Prietenul s-a accidentat, n-au avut altă soluţie decât să se predea la Vârşeţ. Arestaţi două săptămâni acolo, apoi încă pe atât la Belgrad, aveau să fie îndrumaţi spre lagărele de refugiaţi din Italia. Şcoala vieţii, dar şi o întâlnire accidentală cu… Emil Cioran! Deja Ben avea în minte Suedia, cea mai avansată civilizaţie, în opinia lui.



Dar a ajuns în Australia, după un an de aventură. Într-o comunitate românească în plină expansiune, şi-a găsit diverse job-uri, şi-a cumpărat maşină… Dar nimic nu s-a comparat cu reluarea vechii pasiuni, aceea de a filma, de a edita şi difuza imaginile. Cu o şcoală de ingineri de sunet şi experienţa radioului comunitar, a intrat în pâine încă din 1993, când a fost pion principal la punerea în pagină a unui serial – „Dulce şi amară libertate” - la Canal 31, Melbourne.

A reuşit astfel să facă publice – video, audio, apoi şi în scris (în România i-au fost editate trei cărţi de interviuri şi eseuri) – numeroase activităţi din comunitatea românească, de la Ambasada României, ţinând în acelaşi timp isonul spiritului românesc de pretutindeni. Fără să i-o fi cerut cineva, Ben Todică este un blogger în virtutea unui patriotism asumat peste mări, ţări şi oceane. Observă, se frământă, comentează, dă mai departe, pe scurt: îi pasă! Cum se scria în prefaţa volumului „În două lumi”, jurnalistul lucrează la reactivarea fondului sufletesc uman, iar acţiunea sa rezonează în diaspora într-un mod aparte.







***



Răspuns la aprecieri și comentarii:
Viața creativă a unui om nu poate fi comprimată in 25 de minute.
Îmi place mult interviul pe care mi l-a luat Cristina Mihai, dar și varianta tv a lui Doru Ionescu este bună. E drept că el s-a axat pe un portret, mai mult pe evadarea spectaculoasă ce prinde la public. Acum nu știu ce cerințe au cei de la TVRi, dar știu că pot fi limitați de timpul de emisiune și de mulți, mulți alți factori. Doru a dat dovadă de multă inventivitate. E un compozitor, un meșter în ale filmului! Admir aceste echipe de la Lumea si noi, care pleacă spre necunoscut ȘI ADUC NESTEMATE.

Mulțumesc tuturor că mă încurajați în toate cele și mă ajutați să mă bucur.
Cu recunoștință,

Ben Todică



18 comentarii:

  1. Dorrina Sisu/Dublin15 februarie 2015 la 01:01

    Bună dimineața!
    Sunt la jumatea emisiunii și nici nu mai clipesc, așa de mult m-a captivat.
    Cele bune cu sănătate, domnule Todică!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Ben,
    mulţumim pentru împărtăşirea filmului.. da, o viaţă de om.. destine şi oameni multă sănătate şi doriri de bine din partea noastră
    cu drag Emilia şi Dorin

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitări, Ben Todică!
    Impresionant!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut emisiunea. Bine realizata, de profesionisti.
    Ai fost la inaltime. FELICITARI!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo Ben!
    MA bucur pt tine!
    Daca nu pot sa deschid fisierul, poti sa mi-l trimiti si mie?
    Felicitari inca o data!

    RăspundețiȘtergere
  6. Multe felicitari pentru perseverenta si reusita ta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Prof. Elena Anusca-Doglan15 februarie 2015 la 03:13

    Felicitari pentru tot ce faceti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ioan Miclău - Gepianul15 februarie 2015 la 03:44

    Frace Benule,
    Felicitări! Sunt mândru de prietenia noastră.
    Ești un Om al Culturii și Artelor!
    Cu drag și frăție,
    Ioan Miclău - Gepianul

    RăspundețiȘtergere
  9. Felicitari, Ben!
    E bine sa se-auda si de romanii de la Antipozi.
    Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  10. Felicitari Ben!!
    Iti doresc in continuare Energie, Inspiartie si Sanatate!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Stiam traseul, dar l-am urmarit cu vocea si persoana ta inimitabile, cu imaginile, cu umorul, cu inimosenia ta dumnezeiasca. Sa ne traiesti ca ne trebuiesti.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua,
    Aici e ora 7 si m-a trezit Mobilul. Am deschis tv si am ajuns pe tvr si m-a fascinat o emisiune, un interviu luat unui roman crescut si educat in desavarsirea principiilor si credintelor.
    Mi-a facut placere sa ma uit si admir sinceritatea si munca, pasiunea dvs pentru a pastra ceea ce e romanesc.
    Multumesc
    Aveti o sotie frumoasa, o familie care te face sa te gandesti ca nu ai trait aiurea, ci ca lasi ceva in urma ta.
    Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce as putea sa mai spun eu acum, dupa ce atatia prieteni au vorbit asa de frumos? Sigur, si eu,ca si domnul Miclau, cunosteam povestea vietii tale, dar altceva este sa te vad in cadre putine, ori doar sa iti aud vocea intr-un film, si altceva este sa fii filmat, de un profesionist. Sincer iti spun, am observat emotia din glasul tau, din gesturile mainilor tale. Si iti mai spun ceva, vocea ta molcoma, te apropie foarte mult de vorba noastra, de firea noastra de ardeleni. Sa iti traiasca familia. In sfarsit v-am vazut pe toti. Sunteti o familie fericita, asta se vede de aici,de acasa. Calde imbratisari tuturor.

    Cu prietenie Costi si Doina Marta

    RăspundețiȘtergere
  14. Interesant...din 1972 am lucrat la instalatia de la Ciudanovita-Dobrei, cu cercetare pilot si in mina la -200...Poate ca ne-am intalnit si la Oravita fara sa ne cunostem...atmosfera este bine redata.

    RăspundețiȘtergere
  15. CRISTINA MIHAI Canada17 februarie 2015 la 11:59

    Am vazut documentarul tv, mi-a placut tare mult. Bravo!
    Acuma sunt putin subiectiva si am la suflet mai mult interviul pe care mi l-ai acordat, dar a fost frumos si ma bucur pt tine si, mai ales, ma bucur ca ai reusit sa pastrezi toate filmele de arhiva.
    Ah, si inca ceva; sotia ta arata superb!

    RăspundețiȘtergere
  16. Felicitari pentru Interviul tau!!
    xoxo

    RăspundețiȘtergere
  17. Da, documentarul povesteste o istorie din cele 10+ care s-ar fi putut spune bazat pe interviul pe care l-am citit:) (dat Cristinei)
    Din punctul meu de vedere, acest documentar nu a adresat o intrebare: de ce Ben Todica pt emisiunea respectiva si nu Ion Vasile? Nu ca m-as fi asteptat sa ne puna mesaje in creier, dar linia simplistica care a fost aleasa lasa pe dinafara un aspect important: esentialul despre Ben Todica!

    RăspundețiȘtergere
  18. Stimate d-le Ben Todică,
    Emisiunea de la TVR internațional, a fost o reușită și vă felicit pentru tot ce ați realizat. Când mă gândesc la persoana dvs.în vine în minte zicala: Is nice to be important but is more important to be nice!!! Ceea ce este remarcabil, este faptul că sunteți și important și nice. Ceea ce faceți pentru românii de la antipozi și pentru păstrarea limbii și tradițiilor, este fără îndoială un lucru extraordinar. Vă felicit și vă mulțumesc!
    Cu deosebit respect,
    Florin Gheorghiu

    RăspundețiȘtergere