sâmbătă, 1 ianuarie 2022

RADU GABRIELA - Iulian Lucian Maidanuc

 



Iulian Lucian Maidanuc

 

 

"De ceva vreme încerc să învăţ tibetana clasică. În pofida faptului că în 2021 au fost semne că încă nu încerc destul, sau că este ceva lipsă la mine acolo, în departamentul meu intern de limbi străine :).

 

Dar măcar ştiu cum sună, în tibetană, urarea echivalentă cu Happy New Year, An Nou Fericit: སྤྱི་ལོ་གསར་པ་ལ་བཀྲ་ཤིས་བདེ་ལེགས།

 

În transliterarea Wylie ar veni cam aşa: spyi lo gsar pa la bkra shis bde legs. Dar se pronunţă mult mai simplu: chi lo sar pa la tra shi dé lek.

 

Şi înseamnă ceva de genul An Nou Norocos şi Binecuvântat. Nu sună deloc rău, este?

 

Aşa că asta vă doresc acum, şi în tibetană: să aveţi un An Nou Norocos şi Binecuvântat!"

 

 


"Religiile lumii, din nouă perspective diferite. Un volum colectiv (în care am și eu un capitol, despre tantra buddhistă) proaspăt apărut la Editura Herald. Iulian Lucian Maidanuc

 

Editura Herald

"📖 Noutate editorială: „Religiile lumii. Imagini, Texte, Tradiții", Coord. Madeea Axinciuc, 👉  https://bit.ly/3lo1OmX

 

Studiile din acest volum au un caracter interdisciplinar pregnant, fiind realizate la confluența mai multor arii tematice și metodologii de cercetare, toate reunite sub semnul studiului aplicat al religiei. Veți regăsi aici lucrări venind dinspre filosofia religiei, teologie și mistică, studii biblice, hermeneutică, istoria religiilor, sociologie, literatură, cartografie, artă religioasă. Tradițiile religioase sunt abordate pornind de la texte, imagini sau teme fundamentale, studiate în perspectiva sincronică sau diacronică.

 

Volumul cuprinde studii referitoare la tradiția iudaică (biblică, rabinică, filosofică), tradiția creștină (studiu biblic, exegeza, iconografie, cartografie), tradiția budistă tibetană (cu trimiteri, în perspectiva comparată, la hinduism, la tradiția „Bön" sau la budismul „Theravada" și budismul „Chan"). Ele sunt grupate în patru secțiuni, pe arii tematice: Studii biblice, Religie și identitate, Istoria ideilor religioase, Religie și reprezentare." "

 

Sursa: RADU GABRIELA











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu