marți, 23 octombrie 2018

Cugetări despre bătrânețe + CURMALELE




Cugetări despre bătrânețe

Ştiţi ... timpul are un fel al său de a se mişca repede şi de a nu-ţi da răgaz să devii conştient de trecerea anilor. Parcă mai ieri eram tânăr, abia căsătorit şi urcându-mă la bordul noii vieţi alături de partenera mea de cuplu. Într-un fel, parcă s-a întâmplat cu ani în urmă şi mă întreb unde s-au dus toţi aceşti ani. Ştiu că i-am trăit pe toţi. Am străfulgerări în care văd cum era odată, cu toate speranţele şi visele.
Dar iată că acum trăiesc ... iarna vieţii mele şi sunt luat prin surprindere. Cum am ajuns aici atât de repede? Unde s-au dus anii şi unde s-a dus tinereţea? Îmi amintesc clar cum întâlneam oameni mai în vârstă decât mine de-a lungul anilor şi cum gândeam că aceşti oameni mai în vârstă erau la ani distanţă de mine, astfel încât această iarnă părea atât de departe, încât nici măcar nu mi-o puteam imagina prea bine.
Dar iată-mă aici ... prietenii mei sunt şi ei pensionari şi au încărunţit, se mişcă mai încet şi eu văd în ei persoane vârstnice. Unii sunt într-o formă mai bună, alţii într-o formă mai proastă decât mine, dar la toţi constat o mare schimbare ... Nu mai regăsesc în ei pe cei de care îmi amintesc că erau tineri şi vibranţi, ci ... ca şi mine, vârsta lor începe să se arate şi acum suntem noi acei oameni mai în vârstă pe care îi vedeam şi în care nu ne imaginam că ne vom transforma. Acum, în fiecare zi am sentimentul că şi a face un duş reprezintă o provocare pentru ziua respectivă! Iar a trage un pui de somn după-amiaza nu mai înseamnă răsfăţ,ci obligaţie! Căci dacă nu dorm din proprie voinţă, adorm pe locul în care mă aflu!
Astfel, intru acum în acest alt anotimp al vieţii mele nepregătit pentru toate durerile şi junghiurile, pentru pierderea puterii şi a capacităţii de a merge şi de a face lucruri pe care mi-am dorit să le fac dar nu am reuşit niciodată ! Cel puţin însă ştiu că iarna a sosit şi nu ştiu cât va dura. Asta ştiu, că atunci când s-a terminat pe acest pământ, s-a terminat pur şi simplu. Va începe o nouă aventură!
Da, am regrete. Există lucruri pe care nu aş fi vrut să le fac, lucruri pe care ar fi trebuit să le fac, dar, într-adevăr, sunt şi multe lucruri de care mă bucur că le-am făcut. Toate s-au întâmplat într-o singură viaţă. Aşa că, dacă nu te afli în iarna vieţii tale, lasă-mă să-ţi reamintesc că ea va sosi mai repede decât îţi închipui. Deci, orice ce ţi-ai dori să realizezi în viaţă, tesfătuiesc să realizezi repede! Nu amâna prea mult lucrurile! Viaţa trece repede.
Fă azi tot ceea ce poţi, căci nu poţi şti cu siguranţă dacă te afli sau nu în iarna vieţii tale!
Nu ţi s-a promis că tu vei avea parte de toate anotimpurile, aşa că trăieşte pentru azi şi spune toate lucrurile pe care vrei ca cei dragi să şi le amintească ... şi speră că ei te vor aprecia şi iubi pentru toate lucrurile pe care le-ai făcut pentru ei în toţi anii trecuţi!
"Viaţa" este un dar pentru tine. Felul în care îţi trăieşti viaţa este darul tău pentru cei care vin după tine. Transformă-l într-unul fantastic.


TRĂIEŞTE-ŢI BINE VIAŢA!
BUCURĂ-TE DE AZI!  FĂ CEVA AMUZANT!  FII FERICIT!  FĂ DIN ACEASTĂ ZI UNA GROZAVĂ!
Ţine minte, "Adevărata avere este sănătatea, nu nişte amărâţi de bani."
ÎN SFÂRŞIT, GÂNDEŞTE-TE LA URMĂTOARELE: AZI EŞTI MAI BĂTRÂN DECÂT AI FOST VREODATĂ, TOTUŞI EŞTI MAI TÂNĂR DECÂT VEI FI DE ACUM ÎNAINTE, BUCURĂ-TE DE ACEASTĂ ZI, DE LA UN CAPĂT LA ALTUL AL EI.
Copiii tăi devin tu, dar nepoţii tăi sunt perfecţi!
Să ieşi din casă este bine, a te întoarce acasă este mai bine!
Uiţi nume, dar ... este bine, căci alţi oameni uită şi că te-au cunoscut vreodată!!!
Nu-ţi mai pasă de lucrurile de care îţi păsa, dar cu siguranţă îţi pasă că nu-ţi mai pasă de ele.
Dormi mai bine pe un fotoliu cu televizorul zbârnâindu-ţi în faţă decât într-un pat. Acesta se numeste "pre-somn".
Îţi lipsesc zilele când totul mergea doar apăsând pe un buton de "pornit" şi "oprit". Ai tendinţa de a folosi mai multe cuvinte cu patru litere ... "când", "unde.
Ceea ce odată erau pistrui, sunt acum pete hepatice.
Dar VECHI este bun în anumite sensuri: cântece vechi, filme vechi şi mai ales prieteni vechi!
Bucură-te "prieten vechi!" Trimite acest mesaj altor prieteni vechi şi fă-i să râdă aprobator.

Nu ceea ce Aduni, ci ceea ce Răspândeşti spune ce fel de viaţă ai trăit.



Primit de la Gigi C. prin Prof. Valentina Lupu







Incredibil – chiar și 1 curmală cauzează un proces ireversibil în organism
Alimentându-ne doar cu curmale și apă, avem posibilitatea de a supraviețui ani întregi.


Curmalele – un fruct extraordinar, care în multe țări este descris drept unul ce întărește sănătatea și prelungește viața. Se spune că în China există un grup de oameni centenari, ce au ca aliment de bază curmalele. În orice caz, aceste fructe sunt foarte folositoare și se recomandă a fi consumate în loc de dulce. Și pe lângă toate, ele au și proprietăți curative.
Doctorii au stabilit că scăzuta cantitate de zahăr în sânge provoacă un simț considerabil de foame, însă după consumul doar a câtorva curmale, foamea va dispărea. Astfel, organismul va fi îndestulat cu o cantitate mică de mâncare, ceea ce va preveni abuzul de alimente și afectarea stării sufletești.
Acestea conțin 23 tipuri de aminoacizi, care nu se găsesc în majoritatea altor fructe.
La fel, curmalele sunt bogate și în triptofan de aminoacizi, care este foarte important pentru funcționarea optimă a creierului și menținerea unei stări psihice normale, îndeosebi pentru persoanele in vârstă.Triptofanul transformă procesul de îmbătrânire în unul mai lent. Acesta permite într-o oarecare măsură întreruperea procesului de îmbătrânire a celulelor. Adițional, datorita triptofanului, curmalele au acel efect ușor calmant și somnifer.
Pe lângă triptofan, curmalele conțin și alt aminoacid – glutamic, care împiedică arsurile din cauza nivelului ridicat de suc gastric. Seleniu – scade riscul îmbolnăvirilor cancerigene, întărește sistemul imunitar și reduce riscul îmbolnăvirilor cardio vasculare.
Datorită combinației cantității enorme de zahăr (glucoză și fructoză(26-55%), care se asimilează rapid de organism) cu vitamina B 5, fructele palmierului de curmale au proprietatea nu doar de a ține satul, ci și de a recupera forța fizică, energie și prospețimea creierului și a nervilor.
Ca și majoritatea produselor alimentare de origine vegetală, curmalele nu conțin colesterol. Valoarea energetică pentru 100 gr. a parții comestibile a fructelor – 142-274 calorii, ușor uscate – 340 calorii. Curmalele conțin dela 40 până la 77,5 componente uscate. Acestea au puține calorii deci consumați-le fără griji in loc de dulce și nu veți avea probleme cu cântarul.
Specialiștii susțin ca 10 curmale în zi sunt deajuns pentru a asigura nevoiea zilnică de magniu, cupru, sulf și jumate din fier, o pătrime din nevoia de calciu. Astfel consumând doar curmale și apă poți trai câțiva ani.
Medicina contemporană și-a îndreptat atenția către acest fruct drept obiect de studii îndelungate, cercetări științifice datorită căreia au fost descoperite beneficiile acestui produs.
Printre care:  Curmalele nu reprezintă o cale de transmitere a anumitor bacterii, microbi și paraziți dăunători sănătății;  Curmalele conțin substanțe care nimicesc bacteriile dăunătoare din organismul omului;  Curmalele – leacul și mâncarea perfecta pentru cosmonauți și mult mai folositoare decât caviarul;  Curmalele conțin substanțe ce contribuie încordării puternice a mușchilor uterului, ceea ce simplifică procesul de naștere la femei, făcându-l mai rapid și mai puțin dureros;  Curmalele conțin vitamina A care îmbunătățește vederea;  Datorită vitaminei B, curmalele sunt folositoare pentru funcționarea și dezvolta-rea normală a sistemului muscular;  Curmalele îmbunătățesc pofta de mâncare.
Se recomandă consumul curmalelor în următoarele cazuri:  La stresuri mentale.Se consideră ca curmalele uscate influențează pozitiv asupra creierului, mărind productivitatea lui cu 20% si mai mult;  La epuizare și oboseală fizica.Doar peste jumătate de oră dela consumul curmalelor chiar și către o persoană supra obosită se întoarce puterea și energia;  La bolile cailor respiratorii;  La bolile cardiovasculare, datorită conținutului înalt de kaliu;  La anemie;  La prevenirea îmbolnăvirilor stomacului și intestinelor;  La mărirea cantității spermei la bărbați;
 La impotența;  La rău de mare;  La răceală;  La prevenirea pierderii sarcinii;  Pentru fortificarea pereților capilarelor;  Pentru îmbunătățirea sistemului digestiv;  Pentru îmbunătățirea vederii;  Pentru fortificarea circulației sangvine, și scăderii tensiunii arteriale;  Pentru scăderea efectului secundar al antibioticelor;  Pentru îmbogățirea laptelui matern cu vitamine;  Pentru stoparea sîngerării gingiilor;  Pentru micșorarea probabilității formării chiagurilor de singe;  Pentru lecuirea amețelilor provocate de bolile urechii interne;  La sindromul premenstrual al femeilor;  La reglarea conținutului de zahăr în singe;  La eliminarea din organism a ionilor de metale grele;  La micșorarea riscului de formare a cancerului al pancreasului.  


https://eushtiu.com/incredibil-chiar-si-o-curmala-cauzeaza-un-proces-ireversibil-in-organism/ 

 http://doctor.info.ro/curmalele.html





CURMALELE

Beneficiile curmalelor sunt nenumarate avand in vedere ca aceste fructe sunt bogate in fibre naturale. Aceste produse naturale contin, deasemenea calciu, sulf, fier, potasiu, fosfor, mangan, cupru si magneziu. Se considera ca o curmala este necesarul minim pentru o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Fructele ajuta in lupta impotriva constipatiei, tulburarilor intestinale, cresterii in greutate, afectiunilor cardiovasculare si cancerului. Fiind un aliment laxativ, curmalele s-au dovedit a fi benefice pentru cei care sufera de constipatie. Ele se pot scufunda in apa peste noapte si consumate sub forma de sirop in dimineata urmatoare pentru a asigura un efect laxativ. Continutul nicotinic care este prezent in curmale este benefic pentru tratarea oricarui tip de tulburari intestinale. Consumul regulat de curmale ajuta la mentinerea unui control asupra ritmului de crestere a organismelor patologice si, prin urmare, la mentinerea florei intestinale normale. Curmalele sunt o parte importanta intr-o dieta sanatoasa. Ele contin zahar, grasimi, proteine, precum si multe vitamine esentiale. In cazul in care sunt consumate cu pasta de castraveti, se poate pierde cu usurinta in greutate. Un kilogram de curmale contine aproape 3.000 de calorii. Aceste calorii sunt suficiente pentru a indeplini cerintele de zi cu zi ale unui organism uman. Ele pot fi utilizate si ca un inlocuitor al zaharului sau chiar la prepararea bauturilor alcoolice fermentate. Curmalele uscate se pot macina si folosi ca faina. Curmalele proaspete au mult mai putine calorii decat cele uscate si contin cantitati mici de vitamina C, care lipsesc din cele uscate. Curmalele proaspete furnizeaza o energie de 96 kcal/100g iar cele uscate furnizeaza 248 kcal/100 g. Doar unul sau doua soiuri de curmale au o concentratie modesta de fier, restul au un continut mult mai mare. Acest lucru, impreuna cu energia usor de asimilat, le fac un aliment ideal pentru cei care sufera de anemie si afectiuni care produc oboseala cronica. 25 g de curmale pe zi sunt suficiente pentru a satisface nevoile de fier ale organismului. Avand acest efect energizant, curmalele se recomanda anemicilor, celor extenuati, convalescentilor, copiilor, sportivilor, precum si persoanelor in varsta. Desi contin doar in cantitati mici vitamina B, ele ofera in schimb cantitati suficiente de acid folic. Magneziul continut de curmale tonifica muschii si intarzie imbatranirea, evitand acumularea deseurilor alimentare. Curmalele exercita o actiune benefica si asupra prostatei si rinichilor. Unele experimente au evidentiat intarirea musculaturii uterine ca urmare a consumului de curmale. Acest lucru este benefic in special in ultimele luni de sarcina. Cercetarile au constatat o legatura intre curmale si o reducere a hemoragiei postpartum. Curmalele sunt un beneficiu real pentru femei atat in timpul sarcinii cat si in perioada de alaptare. Se considera ca, curmalele contin elemente care contribuie la atenuarea depresiei mamelor si imbogatirea laptelui matern cu elemente necesare cresterii rezistentei copilului la diverse boli. Curmalele ajuta la mentinerea starii de sanatate a inimii. Atunci cand sunt lasate in apa toata noaptea si consumate zdrobite dimineata, acestea se dovedesc a fi destul de benefice pentru inima. Ele ajuta la intarirea inimii, daca sunt consumate de doua ori pe saptamana.
Curmalele sunt considerate un stimulent sexual foarte eficient. O mana de curmale, atunci cand sunt inmuiate in lapte de capra proaspat o noapte intreaga si apoi macinate in lapte, cu un amestec de praf de nucsoara si miere, devine un tonic foarte util pentru rezistenta sexuala. Curmalele sunt cunoscute ca un remediu excelent pentru intoxicatia alcoolica. Unul dintre principalele avantaje ale consumului de curmale este capacitatea acestor fructe de a mentine un sistem nervos sanatos, datorita continutului bogat de potasiu. Cercetarile au recomandat ca aportul ridicat de potasiu (aproximativ 400 mg) poate sa reduca riscul de accident vascular cerebral cu 40%. S-a constatat ca, consumul zilnic de curmale timp de patru saptamani poate imbunatati calitatea de lipide (grasimi) in sange, fara cresterea nivelului de zahar. Deoarece curmalele contin fluor, acestea pot ajuta la prevenirea aparitiei cariilor dentare. Totusi fructele uscate trebuie consumate cu moderatie. Clatirea gurii cu apa in timpul si dupa mese ar trebui sa contribuie la prevenirea cariilor dentare. Dupa ce ati mancat fructe cu un continut ridicat de zahar, care lasa reziduuri pe dinti (cum ar fi curmalele uscate) trebuie sa va spalati intotdeauna pe dinti. Curmala furnizeaza si o bautura utila in cazul afectiunilor pulmonare. Pentru a beneficia de actiunea sa expectoranta, trebuie preparat un decoct din 50 g de curmale, care se fierb intr-un litru de apa, timp de zece minute. Se strecoara si se bea in patru prize in timpul zilei. Cu un continut ridicat de glucide, acest fruct nu este recomandat diabeticilor. Desi curmalele contin valori nutritive extraordinare, alegerea lor trebuie facuta cu mare grija, deoarece suprafata lor adeziva atrage diverse impuritati. Prin urmare, ar trebui sa se consume doar acele curmale care sunt corect ambalate. Altfel inainte de consum, curmalele trebuie spalate pentru a elimina impuritatile prezente in ele.

Dr. Roxana Popescu

https://www.youtube.com/watch?v=Z1y4_rVBiv0 https://www.youtube.com/watch?v=8cuBxkTel5A https://www.youtube.com/watch?v=W5-u43N-4Bs https://www.youtube.com/watch?v=VUyEPf-IvdM








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu