vineri, 26 octombrie 2018

MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ - DOAR O VORBĂ.....!




EMIGRANTUL  - Sfantul Tihon din Zadonsk 



Vedem în lume ca oamenii se stramuta dintr-un loc în altul, dintr-o localitate în alta, dintr-un sat în altul, dintr-un oras în altul si toata averea mobila o iau cu ei. Acesti oameni se numesc emigranti. Tot asa si crestinii adevarati, care au în inimile lor credinta vie, ca o faclie, emigreaza cu inimile si cugetele lor din lumea aceasta în celalalt veac; ei se nasc în lume, dar se stramuta în Patria cereasca. Despre aceasta, Sfântul Pavel, vasul ales al lui Hristos, spune dimpreuna cu toti credinciosii: „Cetatea noastra este în Ceruri, de unde si asteptam Mântuitor, pe Domnul Iisus Hristos” (Filipeni 3, 20).

Noi traim cu trupul pe pamânt, dar cu sufletul ne suim la Ceruri. Acolo a mers Domnul Hristos, Capul nostru; într-acolo ne grabim si nazuim cu suspine si noi, madularele Lui. Într-acolo a mers Începatorul nostru, Domnul Iisus Hristos, într-acolo privim si noi si Îi urmam. El ne atrage într-acolo, ca pe ai Lui. Acolo este Patria noastra, acolo este casa noastra, acolo este mostenirea noastra, acolo este avutia noastra, bogatia, cinstea, slava, mângâierea, bucuria si toata fericirea noastra. Noi nu cautam în lumea asta decât cele absolut necesare.

Sfantul Tihon din Zadonsk, Comoara duhovniceasca din lume adunata, traducere de rasofora Domnica Talea, Ed. Egumenita, Galati, 2008, p. 485



LAPTELE FIERBAND  - Sfantul Simeon din Dajbabe



             Întocmai precum laptele spumega si se ridica atunci când fierbe, tot astfel se înalta cel plin de mândrie atunci când se lauda pe sine. Întocmai precum laptele poate da pe dinafara, tot astfel poate cel plin de mândrie sa saraceasca.

Sfantul Simeon din Dajbabe, The Orthodox Word, nr. 271-72, traducere de Laura Marcean, Ed. St. Herman, Platina, SUA, 2010, cap. Selected Verses from the Treasury of St. Symeon’s , p. 37-53.


SUSURUL APEI  - Sfantul Ioan din Kronstadt



        Asa cum curg râurile catre mare, curg sufletele oamenilor catre Dumnezeu.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 444.



AVARUL  - Sfantul Ioan din Kronstadt



            Avarul pune mare pret pe lucruri; pe oameni, cei care au nevoie de lucruri, nu-i pretuieste; îi pare rau de obiecte, nu-i pare rau de oameni, desi omul este fiinta nepretuita. Pe sine se iubeste, pe altul nu. Tot ceea ce pretuieste el este pâna la urma gunoi, apa care curge si nu se mai întoarce. Domnul este pentru toti oamenii izvor nesecat; El a pus totul la picioarele omului, lumea întreaga.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 218



ADANCUL BUCURIEI ADEVARATE  - Fericitul Trifon Turkestanov



Întocmai ca un fulger ce lumineaza camarile ospatului, facând sa para jalnica-a facliilor lumina, asa ai stralucit si Tu într-al meu suflet pe neprins de veste, în vremea celor mai adânci trairi de bucurie ale vietii. Si dupa luminarea Ta fulgeratoare, cât de lipsite de culoare, întunecate si nalucitoare pareau a fi acele bucurii. Sufletul meu spre Tine nazuieste.

Slava Tie, hotar si tarmurire a celei mai înalte nazuinte omenesti!

Slava Tie pentru neostoita noastra însetare dupa împartasirea cu Dumnezeu.

Slava Tie, Celui Ce ai însuflat în noi nemultumirea de cele pamântesti;

Slava Tie, Celui Ce cu razele Tale cele mai gingase ne-ai învesmântat.

Slava Tie, Celui Ce stapânia duhurilor întunericului ai surpat si ai osândit spre nimicire orice rau;

Slava Tie pentru aratarile Tale, pentru fericirea de a Te simti si de a vietui cu Tine.

Slava Tie, Dumnezeule, întru vecie!



Fericitul Trifon Turkestanov, Cunoasterea lui Dumnezeu prin mijlocirea firii vazute, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, cap. Acatist de Multumire „Slava lui Dumnezeu pentru toate”, p. 129-130


Sursa: Pr. ALEXANDRU STANCIULESCU BARDA








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu