joi, 5 octombrie 2017

O românca numită „regina independenţei

Cine este „prima-doamnă“ a Cataloniei,
românca numită „regina independenţei“
2 octombrie 2017, 12:04 de Simona Voicu

http://adevarul.ro/locale/vaslui/cine-prima-doamna-cataloniei-romanca-numita-regina-independentei-1_59d1ebf85ab6550cb8bb436a/index.html
Marcela Topor, alături de Carles Puigdemont FOTO El Periodico


Soţia liderul separatist Carles Puigdemont, şeful Executivului Cataloniei, este o fostă jurnalistă română. Ea pledează pentru separarea acestei regiuni autonome de Spania. Numită de presa catalană „Regina Independenţei“, Marcela Topor are 41 de ani şi este originară din Vaslui. Ştiri pe aceeaşi temă Adevărul Live, ora 11.00. Catalonia independentă: sfârşitul sau confir... Marcela Topor şi Carles Puigdemont sunt împreună din 1998 şi au împreună două fetiţe. S-au cunoscut pe când Marcela era studentă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” şi juca în trupa Teatrului Ludic de la Iaşi. Fiica unei familii modeste din Vaslui, Marcela Topor a absolvit Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui în anul 1994. Foştii colegi şi profesori şi-o amintesc drept o elevă discretă, silitoare şi pasionată de limbi străine. De altfel, după absolvirea liceului, a fost admisă la Facultatea de Litere de la Iaşi, la profilul engleză-franceză, a doua pe listă. În timpul facultăţii a cochetat cu teatrul, făcând parte din trupa de amatori a Teatrului Ludic, alături de care a străbătut lumea, participând la numeroase festivaluri internaţionale de teatru. Astfel, în 1996, pe când era în anul al doilea de facultate, avea să-l cunoască pe Carles Puigdemont.
Aflată cu trupa Teatrului Ludic la un festival ce se desfăşura în oraşul catalan Girona, Marcela l-a întâlnit Carles Puigdemont, care era directorul căminului cultural unde avea loc festivalul. Au păstrat legătura, iar doi ani mai târziu, după ce ea a absolvit facultatea, aveau să se căsătorească. După oficierea relaţiei la Girona, cei doi s-au căsătorit după ritul ortodox la Iaşi şi au împreună două fetiţe, una de 8 ani şi alta de 10 ani, botezate ortodox în Parohia Ortodoxă Română Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul şi Sf. Ierarh Grigore Palama din Girona. Rudele Marcelei povestesc că liderul catalan, împreună cu soţia sa vin aproape în fiecare an în vizită la Vaslui. “Este un om extraordinar, o iubeste foarte mult pe Marcela. Este popular, provine dintr-o familie de cofetari, cu opt copii, el fiind al doilea născut. Vin în fiecare vară aici la Vaslui, el găteşte foarte mult, îi place şi se relaxează la bucătărie. A făcut paella, dar îi place foarte mult de la noi, ciorba, sărmăluţele şi mămăliga”, a povestit mama Marcelei Topor. În prezent, Marcela Topor este jurnalistă la ziarul „Catalonia Today“, publicaţie fondată de Carles Puigdemont. Conduce un program prin care realizează interviuri online, în limba engleză, cu străini stabiliţi în Catalonia. Marcela îşi susţine soţul în activitatea sa politică. La sfârşitul anului trecut, jurnalista a publicat un editorial în care a prezentat „victoria blocului pro-independenţă în Parlamentul catalan“ drept unul dintre momentele-cheie ale anului. De asemenea, ea a sărbătorit „rezoluţia de suveranitate pentru lansarea procesului de creare a unui stat catalan“, iniţiată în ciuda opoziţiei vehemente a guvernului de la Madrid. 
 Marcela Topor a fost prezentă la inaugurarea în funcţie a soţului ei, ocupând un loc în galeria oficială a Parlamentului catalan. Carles Puigdemont a fost învestit în ianuarie 2016 la conducerea Executivului Cataloniei, când misiunea de a duce regiunea spre secesiune faţă de Spania, până în 2017. Cel puţin 884 de persoane au fost rănite, potrivit autorităţilor catalane, în urma confruntărilor cu poliţia spaniolă, duminică, în Barcelona şi alte localităţi din Catalonia, în timpul referendumului pentru independenţă al regiunii din Spania. Madridul a declarat ilegala consultarea populară şi a trimis forţele de ordine pentru a împiedica votarea. Liderul catalan Carles Puigdemont afirmă că regiunea şi-a câştigat dreptul la independenţă în urma referendumului de duminică. El a susţinut că a fost deschisă calea unei declaraţii unilaterale de independenţă. De asemenea, Puigdemont a anunţat că în zilele următoare va transmite Parlamentului rezultatele votului de duminică pentru a acţiona în conformitate cu prevederile legii referendumului.

 Comentarii

Lucifer
Cred că moldoveanca asta i-a sucit minţile catalonezului încât a început(catalonezul!) să facă prostii...

daco getul
mai spectaculos e ca se si amesteca unde nu-i fierbe oala, cica pledeaza pt independenta, in ce calitate nu se stie

Aspida
 în calitate de… agent de influență… 😏 informațiile, pe net, despre moldoveancă sunt amestecate… născută ba în 1977, ba în ’78… nu se știe exact… ba la Iași, ba la Vaslui… și, la 19≈20 de ani l-a cunoscut pe ’mnealui…

Lucifer
Poate vrea să unească Catalonia cu Moldova...

Camelian Propinatiu
Mai toata presa republicană din RO e contra Spaniei. Mai rău, presa puterilor europene critică Madridul, nu demagogia separatistă, savurând perspectiva diminuării unui rival. Iar catalanii nu pot primi independenţa fără a fi urmaţi imediat de Ţara Bascilor, tăindu-se comunicaţiile Spaniei cu Europa. La noi, în postromânism, cea mai buna aparare e 4.9% din pib la EduCultura. Să trăim din propria inteligenţă. Dar nu prea avem nici opoziţie, nici mişcare civică alta decât oengeurile cu finanţare.

daco getul
sa intelegem din articol, ca acu romania este pt independenta ca sa avem si noi o "regina" sau care e treaba, simono, ai intrebat care e pozitia oficiala a statului roman???????????

Aspida
 poziția … statului român o vom afla după ce se limpezesc apele… lor! marile puteri occidentale nu pot fi decât de acord cu fărâmițarea unui stat din preajmă… 😏 cum au salutat (mai ales Germania) cu voioșie și ruperea Iugoslaviei…

Tiberiu Kvasznicza
Moldovenii sunt pasarile migratoare ale Romaniei,ei ...inca din vremea comunista au migrat prin Banat ,Transilvania chiar si la Bucuresti!Dupa Revolutia pornita la Timisoara unde ..se striga LIBERTATE, iata ca s-au imprastiat si prin Europa!devenind LIBERi..ca pasarile...! Mai temator...pt toti va fi ..faptul ca ..vecinul Dodon, are s-ai convinga..si pe ai nostrii di dincoace Di Prut ca ei nu sunt Romani ci..MOLDOVENI!

Mircea Nistor
Româncă?! Topor?! Vaslui?! Ehehei,românul nu piere !...

Lucifer
Nasc şi la Moldova oameni(şi mai ales femei...)!


 
Sursa: Prof. Valentina Lupu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu