luni, 9 octombrie 2017

ultimele cuvinte înainte de moarte

COCIOABA DARAPANATA - Sfantul Teofan Zavoratul

Atâta timp cât nu vei hotarî în mintea ta ca te-ai mutat deja din aceasta viata si nu vei privi aceasta lume si slava ei ca pe o cocioaba darapanata, nu vei putea birui patimile pamântesti si poftele lumesti, care îl cufunda pe om în pierzare.

Sfantul Teofan Zavoratul, Psaltire sau cugetari evlavioase si rugaciuni, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 148.Iata care sunt ultimele cuvinte rostite de Steve Jobs,
înainte de moarte:

      "Am ajuns pe culmile succesului în lumea afacerilor. În ochii
altora, viața mea este un simbol al succesului. Cu toate acestea, în afară de munca mea, nu prea am alte motive de bucurie. În final, averea este doar o “felie” de viață cu care sunt acomodat, obișnuit.
       În această clipă, zăcând pe patul de spital, filmul vieții mele mi
 se perindă prin fața ochilor. Realizez că toată recunoașterea, laudele,  bogăția de care m-am bucurat au pălit, au devenit fără de sens în fața  apropiatei morți. În întunericul camerei, mă uit la luminile verzi de la aparatele care mă țin în viață, aud sunetele mecanice sacadate făcute de ele și simt respirația Zeului Morții apropiindu-se. Acum, când am făcut bani cât pentru trei generații, ar trebui să ne concentrăm pe alte aspecte ale vieții care nu au legătură cu partea financiară.. Trebuie să fie ceva mai important de atât!
    Să fie relațiile… să fie arta, să fie un vis neîmplinit din tinerețe... Fuga non-stop după bani transformă o persoană, cât de normală ar fi ea, într-o ciudățenie asemenea mie.  Dumnezeu ne-a lăsat simțurile ca să recepționăm dragostea, sentimentele celor din jur. Și nu iluziile false aduse de averi. Toți banii, toate proprietățile și investițiile din viața mea... nu le pot lua cu mine în mormânt. Tot ce pot lua sunt amintirile scăldate în iubirea dată și primită. Acestea sunt adevăratele bogății care te vor urma, te vor însoți mereu, dându-ți puterea  și lumina care sunt necesare ca să mergi mai departe.
      Dragostea nu cunoaște distanță. Viața nu are limite. Mergi unde
 vrei să mergi. Atinge vârfurile pe care vrei să le atingi. Totul se bazează pe 2 lucruri: inima și mâinile tale... Atât. Poți să angajezi pe cineva să conducă mașina în locul tău, să producă bani pentru tine. Dar nu poți plăti pe cineva să îndure boala în locul tău. Lucrurile materiale pierdute mai pot fi recuperate. Dar e un lucru care nu poate fi recuperat odată pierdut: viața.
       Când o persoană intră în sala de operație, va realiza că există o
 carte pe care nu a terminat-o de citit - “Cartea trăitului sănătos". Indiferent de etapa vieții în care ne aflăm acum, odată cu trecerea timpului ne vom confrunta cu ziua în care cortina va cădea peste noi. Pune preț pe dragostea pentru familia ta, iubește-ți consortul, prietenii.
       Poartă-te bine cu tine. Prețuiește-i pe ceilalți"

             Steve Jobs.
Surse:
Pr, Alexandru Stanciulescu Barda si Prof. Valentina Lupu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu