sâmbătă, 25 aprilie 2020

Lucreția Berzintu - DIALOG SCURT - PANDEMIE ÎN AUSTRALIA




DIALOG SCURT - PANDEMIE ÎN AUSTRALIA

De vorbă cu BEN TODICĂ, artist Independent (Cineast, Producator TV, Jurnalist Broadcaster, Ing. de Sunet, Scriitor etc., membru AJRP.

Lucreția Berzintu: - Care este situația în Australia, în această perioadă de pandemie globală, cu noul coronavirus?

Ben Todică: - Australia, ca de altfel întregul vest este în stare de prizonierat la domiciliu în numele vieții și al păcii pe pământ. Restaurante, cafenele, biserici, teatre, școli, în general locurile publice sunt închise. Cursurile școlare se țin prin internet iar guvernul asigură fiecarui elev din casă/familie calculator gratuit. Punctele alimentare, spitale, bănci sunt funcționale cu anumite reguli de distanță și acces la servicii. Autostrăzile sunt în general goale. Benzina a coborât la un dolar litrul. E liniște. Câte o mască pe ici, pe colo, pisici, poliție, un câine cu stăpân, salvări etc. Iar media repetă: spălați-vă pe mâini cu săpun în apa curgătoare, păstrați un metru jumate distanță între voi, stați închiși în casă, dezinfectați tot ce atingeți, nu vă atingeți ochii, nasul sau gura și nu uitați să puneți mâna la gură sau cotul când strănutați.

Lucreția Berzintu: - Ce restricții sunt impuse pentru populație și ce ajutoare primesc oamenii?

Ben Todică: - S-au pus restricții la unele alimente cum ar fi ouăle (două cofraje de familie), hârtie igienică (un pachet), făina etc.; deasemeni bătrânii, personalul medical și alte servicii de sănătate au prioritate dimineața, de la 8 la 9 pentru a se evita aglumerația. Noii sosiți în Australia sunt supuși la o carantină de două săptămâni, izolați în hotel și hrăniți prin ușă. Statul oferă 1500 de dolari de familie la două săptămâni, iar pentru pensionari 750 de dolari ajutor. Permite celor cu Superavuție să-și scoată din acest fond în care a economisit pentru pensie 10 mii de dolari anual până la noi ordine.

Lucreția Berzintu: - Care este opinia publică din Australia?

Ben Todică: - Lumea se conformează ordinelor guvernamentale și locale. Înainte de pandemie, dacă întâlneam o singură persoană la mers pe jos săptămânal, pentru că în general Australia fiind întinsă, toți circulăm cu mașinile, era lucru mare, azi în schimb întâlnesc cel puțin 10 persoane la mers în fiecare zi; sigur ne ocolim la întâlnire, păstrând distanța de un metru și jumătate. Vorbim, ne salutam de la distanță. Un lucru bun cred. Am început să ne vedem.

Lucreția Berzintu: - Cum crezi că va fi lumea după această pandemie?

Ben Todică: - Dacă într-o lună, maxim două ne lasă să ne întoarcem la vechea stare, ne vom redresa repede, dacă, însă continuă până la anul, va fi un dezastru. Foamea va duce omul spre violență și furt și, desigur crimă și conflicte cu puterea, dezordine. Suntem o specie cu amnezie care va uita repede de necaz și va intra în vechea rutină. Să nu uităm din ce ne tragem și de unde venim – din peșteră.

Lucreția Berzintu: - Ce proiecte ai de viitor!

Ben Todică: - E greu să ai proiecte când nu ai o lume. Poate să-mi ajut semenii să intrăm în normalitate și abia atunci voi proiecta. Nu poți proiecta în abis. Voi sta lângă familie, voi continua să particip, să ajut, să creez pentru că de sinucis nu am de gând. Nu vreau să intru în istorie ca un Van Gogh fără o ureche.

24 aprilie 2020











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu