sâmbătă, 12 octombrie 2024

Marian Ilie - Manolescu Mai Vechi

 



Marian Ilie  -  Manolescu Mai Vechi

 

Solenoid e un roman inegal şi dezarticulat, cu pagini absolut de prisoscînecat într-un talmeş-balmeş de simboluri”, scrie Nicolae Manolescu în ultimul număr al revistei „România literară” despre ultima carte a lui Mircea Cărtărescu!

„O vreme, lectura m-a împins să cred că, de fiecare dată, bulgărele de zăpadă iniţial se va transforma în avalanşă. Iată o posibilă construcţie romanescă, mi-am spus. Dar autorul a părăsit repede ideea, dacă va fi avut-o, şi reluările, mereu din alt punct, dar mereu aceleaşi, n-au mai avut spor. Construcţia romanului a rămas astfel în stadiul de şantier”.

Concluzia lui Manolescu ar trebui să-l îngrijoreze pe Mircea Cărtărescu: „Solenoid se sfîrşeşte banal, chiar din punct de vedere al scenariului autorului... Solenoid este un roman amorf, fără o construcţie limpede, în orice caz, vizibilă cu ochiul liber, curgând la întîmplare, pe măsură ce e scris, încrustînd în epica lui poveşti diverse şi minunate, biografii legendare, parabole strălucitoare, dar lăsîndu-ne finalmente sur notre soif. Păcat!”.

Semnificativ este faptul că anul acesta este pentru prima oară cînd Mircea Cărtărescu nu mai este propunerea Uniunii Scriitorilor din România pentru Premiul Nobel! În acest fel, toată investiţia de ani de zile care s-a făcut de către ICR-ul lui Patapievici se năruieşte, dovedindu-se încă o dată că un lucru artificial creat nu poate să aibă viaţă lungă.

Norbert Mappes Niediek din cotidianul german „Frankfurter Rundschau” îi pune definitiv lui Cărtărescu pecetea de „plagiator”.

Nicolae Manolescu în „Istoria critică a literaturii române” şi-a luat o serioasă marjă de siguranţă, considerînd opera lui Cărtărescu „atinsă uneori de aripa geniului, minoră alteori”!

Cîteva versuri din volumul „Nimic”, apărut tot la Humanitas în 2010, în care cuvîntul cel mai des folosit  de Cărtărescu este „mişto”:

-„Zâmbeşte-mi şi tu şi mi se rupe de tot” (p. 45).

-„o femeie mişto, pulpe mişto” (p. 57).

-„Nimeni nu mă fute la cap.” (p. 73).

-„Mişto miroase a pământ/ când vine metroul” (ib.).

-„Văd în schimb o fată tânără şi dulce într-un tricou mişto.” (p. 95).

-„era aşa mişto încât mi-a ars inima” (p. 96).

-„Mişto e Calea Moşilor privatizată.” (p. 100).

-„E foarte mişto Calea Moşilor.” (p. 102).

-„cu viaţa lui futută definitiv.” (p. 107).

-„Ce-i mai mişto pe lume decât să te fuţi?” (p. 17).

 

 

 

Pentru comformitate, postez mai jos unul din linkuri, cu mentiunea ca articolul aparea ca editorial in Romania literara in ianuarie 2016 - deci acum mai bine de 8 ani, timp in care in Cartarescu s-a continuat pomparea de bani si innaltarea de osanale, literatura romana fiind vaduvita de accesul pe piata externa al unor valori autentice - sub privirile (mult prea) ingaduitoare ale regretatului presedinte al USR, cel care l-a si lansat in literatura romana pe cel criticat. Intortocheate mai sunt caile... domeniului literar, la noi!

 

https://www.cotidianul.ro/nicolae-manolescu-desfiinteaza-romanul-solenoid-al-lui-mircea-cartarescu/#google_vignette










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu