joi, 17 octombrie 2024

Michel Chossudovsky - Instabilitatea climatică la nivel mondial. „Militarizarea vremii” ca instrument al războiului modern

 



Instabilitatea climatică la nivel mondial. „Militarizarea vremii” ca instrument al războiului modern

Prof. Michel Chossudovsky

17 Octombrie 2024

 

 

Armata S.U.A. „schimbă vremea”? „Militarizarea vremii” ca instrument al războiului modern? Sunt prea multe coincidențe și contradicții.

 

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în septembrie 2017. Este confirmat în mare măsură de documente oficiale (O.N.U., U.E., U.S. Air Force, în domeniul public și rapoartele M.S.M., inclusiv C.B.C., History Channel)

 

Introducere și actualizare a autorului

 

Summitul O.N.U. privind schimbările climatice (C.O.P.28) din noiembrie 2023 a avut loc la Dubai, Emiratele Arabe Unite, cu participarea a peste 150 de șefi de stat și de guvern. Printre cei 65.000 de participanți s-au numărat reprezentanți ai organizațiilor societății civile, interese de afaceri, organizații internaționale, filantropii miliardare și organizații internaționale (30 noiembrie - 13 decembrie 2023). C.O.P.28 a aprobat CO2-Net Zero. Narațiunea falsă a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pregătește scena pentru declanșarea haosului economic și social. 

 

Bill Gates, la rândul său, a venit cu „generozitate” în salvarea fermelor de familie cumpărând ferme falimentare în toată America.  Potrivit globaliştilor, producţia de alimente declanşează schimbările climatice. Ce se propune pentru a salva planeta de la încălzirea globală: mâncați carne sintetică și insecte[1]. „Mâncarea cu carne cultivată în laborator sau insecte măcinate ar putea duce la economii mari de emisii de carbon și apă, precum și la eliberarea pământului pentru natură”. Aceasta este concluzia unui studiu finanțat de Fundația Gates[2] care calculează beneficiile ecologice ale alimentelor „mai verzi” care ne lovesc în farfurii.

 

„Criza climatică într-un moment în care temperaturile globale ating cote record  (2023) și evenimentele meteorologice extreme afectează oamenii din întreaga lume”: C.O.P29 din noiembrie 2024, va avea loc la abia o săptămână după alegerile din SUA. Acesta va avea loc la Baku, Azerbaidjan, în centrul geopolitic instabil al Mării Caspice. Azerbaidjanul - care în mod ironic este un mare producător de petrol - s-a angajat în favoarea  energiei verzi (CO2 Net Zero ), necesitând o reducere drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră”. Sună absurd.

 

Tehnici E.N.M.O.D.

 

Tehnicile de modificare a mediului care fac obiectul acestui articol au fost excluse cu grijă din dezbaterea privind schimbările climatice. Există o istorie lungă și complexă a tehnicilor E.N.M.O.D.: „Matematicianul american John von Neumann, în colaborare cu Departamentul de Apărare al S.U.A., și-a început cercetările asupra modificării vremii la sfârșitul anilor 1940, în apogeul Războiului Rece și a prevăzut „forme de război climatic încă neimaginat”. În timpul războiului din Vietnam, s-au folosit tehnici de însămânțare a norilor, începând din 1967 în cadrul Proiectului Popeye, al cărui obiectiv era prelungirea sezonului musonilor și blocarea rutelor de aprovizionare inamice de-a lungul traseului Ho Chi Minh. Armata S.U.A. a dezvoltat capacități avansate care îi permit să modifice în mod selectiv modelele meteorologice. Tehnologia, care a fost dezvoltată inițial în anii 1990 în cadrul Programului de cercetare aurorală activă de înaltă frecvență (H.A.A.R.P.) , a fost un anex al Inițiativei de Apărare Strategică - „Războiul Stelelor” (vezi articolul de mai jos)

 

Criza uraganului în sud-estul Statelor Unite

 

În ceea ce privește criza actuală: Ar fi putut fi utilizate tehnicile E.N.M.O.D. pentru a controla intensitatea uraganelor? Uraganul Milton a fost Categoria 1 și în 24 de ore a fost recategorisit la Categoria 5. Cel mai catastrofal uragan din Florida din istoria recentă? Uragan intens. Este foarte rar. În Florida a fost solicitată o urgență pentru ca oamenii să-și evacueze casele.  Greg Reese oferă dovezi cu privire la tehnica de „însămânțare” a norilor pentru controlul uraganelor, începând cu anii 1950. Vezi declarația  vicepreședintelui Lyndon B Johnson din 1962. „Controlul vremii” de astăzi implică utilizarea tehnologiilor electromagnetice avansate. (vezi analiza mea mai jos)

 

Cum să conduci uraganele, să inundați casele și să furați litiu. Armarea tehnicilor E.N.M.O.D.

 

În timp ce tehnicile de modificare a mediului (E.N.M.O.D.) au fost disponibile armatei americane de mai bine de jumătate de secol, nu există nicio dovadă de 100% că aceste tehnici au fost folosite pentru a declanșa condiții meteorologice extreme. Valurile de căldură din vara anului 2022, însoțite de incendii devastatoare, în Europa de Vest, Africa de Nord,  California, India, Pakistan și Valea râului Yangtze din China au afectat simultan viețile a milioane de oameni din întreaga lume, cu consecințe sociale și economice devastatoare. „Delta fluviului Yangtze nu a cunoscut niciodată temperaturi atât de ridicate de când au început înregistrările istorice iar temperaturile ridicate ca aceasta sunt însoțite de secetă”[3].

 

Conform rapoartelor din august 2022, producția zilnică de hidroenergie pe Yangtze a scăzut cu 51%, ceea ce a dus la suspendarea producției în regiunea mega-industrială Chongqing, care are o populație de peste 30 de milioane de oameni. În mai 2022, Pakistanul a fost printre primele 23 de țări din lume care se confruntă cu secetă gravă și deșertificare. Câteva luni mai târziu, în perioada musonului, Valea râului Indus a experimentat cea mai gravă inundație din memoria vieții. Precipitațiile din provinciile Sindh și Baluchistan „au fost de cel puțin șapte ori mai mari decât cele normale”[4]. „Schimbarea climatică provocată de om” a fost vestită în mod casual drept cauza inundațiilor din Pakistan, care „au ucis 1.508 de oameni, au inundat milioane de acri de pământ și au afectat 33 de milioane de oameni. Peste jumătate de milion de oameni au rămas fără adăpost”.

 

CO2? Cauzalitatea evenimentelor meteorologice extreme

 

Deși nu există dovezi concrete că valurile de căldură și inundațiile din 2022 au fost cauzate de tehnicile E.N.M.O.D. , problema manipulării climei trebuie totuși abordată și analizată. Documentele militare americane, precum și rapoartele științifice confirmă că „tehnicile de modificare a mediului” (E.N.M.O.D.) erau pe deplin operaționale la mijlocul anilor 1990. Pe de altă parte, nu există nicio dovadă fermă , așa cum a subliniat mass-media (care citează în mod obișnuit oameni de știință climatologic autorizați) că aceste condiții meteorologice extreme sunt rezultatul așa-numitelor „emisii de gaze cu efect de seră induse de om”. Mai mult, trebuie înțeles că aceste emisii de gaze cu efect de seră - care se presupune că declanșează „încălzirea globală” – sunt folosite ca pretext și justificare pentru adoptarea unor măsuri drastice și inutile care să conducă la destabilizarea totală a agriculturii. Aceste măsuri au fost aplicate simultan în mai multe țări. Ele sunt susținute ca parte a unui „consens climatic” care constă și în interzicerea utilizării combustibililor fosili.

 

Procedura de bază este următoarea: „ agenda climatică”  (adică încălzirea globală) constă în  limitarea utilizării îngrășămintelor în vederea „reducerii emisiilor de azot” (de exemplu, în Țările de Jos, Vestul Canadei) . „Până la punctul în care este imposibil ca fermele să continue să funcționeze”. Acest lucru, la rândul său, conduce la declanșarea penuriei extinse de alimente, precum și a foametei. 

 

Sunt prea multe coincidențe și contradicții. Cauzele condițiilor meteorologice extreme trebuie abordate. O mare parte din informațiile despre utilizarea E.N.M.O.D. și impactul acestuia sunt „clasificate”.

 

Chestiunea ar trebui  să facă obiectul unei investigații interguvernamentale (sub auspiciile A.G.O.N.U.) efectuată în conformitate cu termenii  Convenției internaționale istorice din 1977 ratificate de Adunarea Generală a O.N.U. care interzice „utilizarea militară sau de altă natură ostilă a tehnicilor de modificare a mediului având efecte larg răspândite, de lungă durată sau severe.” (Vezi AP, 18 mai 1977). Atât S.U.A., cât și Uniunea Sovietică au fost semnatare ale Convenției: Fiecare stat parte la prezenta convenție se angajează să nu se angajeze în… folosirea militară a tehnicilor de modificare a mediului cu efecte larg răspândite, de lungă durată sau grave ca mijloc de distrugere, deteriorare sau rănire a oricărui alt stat parte. (Convenția privind interzicerea utilizării militare sau sau a oricărei alte utilizări ostile a tehnicilor de modificare a mediului, Națiunile Unite, Geneva, 18 mai 1977[5]. Intrată în vigoare: 5 octombrie 1978.

 

Este de remarcat faptul că, în februarie 1998, Comisia pentru Afaceri Externe, Securitate și Politică de Apărare a Parlamentului European a organizat audieri publice la Bruxelles cu privire la programul H.A.A.R.P.(17) „Propunerea de rezoluție” a Comisiei a prezentat Parlamentului European: „Consideră H.A.A.R.P… în virtutea impactului său de anvergură asupra mediului ca fiind o preocupare globală și solicită ca implicațiile sale juridice, ecologice și etice să fie examinate de un organism internațional independent…; [Comitetul] regretă refuzul repetat al Administrației Statelor Unite… de a depune mărturie în audierea publică… cu privire la riscurile de mediu și publice [ale] programului H.A.A.R.P.”

 

Războiul vremii

 

Tehnicile de modificare a mediului (E.N.M.O.D.) constituie instrumente ale „războiului meteo”. Ele fac parte integrantă din arsenalul militar al S.U.A. „Modificarea vremii va deveni o parte a securității interne și internaționale și ar putea fi făcută unilateral... Ar putea avea aplicații ofensive și defensive și chiar poate fi folosită în scopuri de descurajare. Capacitatea de a genera precipitații, ceață și furtuni pe pământ sau de a modifica vremea spațială... și producerea de vreme artificială toate fac parte dintr-un set integrat de tehnologii [militare]”. Studiu comandat de U.S. Air Force: vremea ca multiplicator de forță – deținerea vremii în 2025[6], august 1996.

 

Trebuie remarcat faptul că, odată cu închiderea programului The High-frequency Active Auroral Research Program (H.A.A.R..P) din Alaska în 2014, Agenția Pentagonului pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA) a fost implicată activ în cercetarea E.N.M.O.D., cea mai mare parte fiind clasificată. Un grup consultativ oficial al Agenției pentru Proiecte de Cercetare Avansată pentru Apărare (D.A.R.P.A.) convoacă [martie 2009] o întâlnire neclasificată... pentru a discuta despre geoinginerie,... D.A.R.P.A. este cea mai recentă dintre agențiile oficiale de finanțare a științei sau societăți științifice de top care explorează controversatul idee.

 

În raport cu contextul actual, inclusiv războiul din Ucraina , Pentagonul a formulat contururile unei agende militare globale, un „război lung”, un război fără frontiere. „Războiul meteo” face parte dintr-un arsenal militar diversificat de sisteme de arme convenționale și strategice. E.N.M.O.D. este potențial o armă de distrugere în masă (A.D.M.), cu capacitatea de a destabiliza ecosistemul unui inamic, de a-i distruge agricultura, de a dezactiva rețelele de comunicații.

 

Manipularea vremii este arma preventivă prin excelență. Poate fi îndreptată împotriva țărilor inamice sau chiar a „națiunilor prietene”, fără știrea acestora. Manipularea climei poate fi folosită pentru a destabiliza economia, ecosistemul și agricultura unui inamic. Tehnicile E.N.M.O.D. pot submina o întreagă economie națională, pot sărăci milioane de oameni și „ucide o națiune” fără desfășurarea de trupe și echipament militar.

 

Articolul de mai jos se concentrează pe istoria și analiza E.N.M.O.D. De asemenea, furnizează citate directe dintr-un document din 1996, disponibil public, al Forțelor Aeriene ale SUA, care confirmă planul Pentagonului de a „arma  vremea”.

 

Michel Chossudovsky,   16 septembrie 2022, 8 octombrie 2024

 

Armata SUA „deține vremea”? „Armând vremea” ca instrument al războiului modern?

 

Michel Chossudovsky

septembrie 2017

 

Introducere

 

Matematicianul american John von Neumann, în colaborare cu Departamentul de Apărare al SUA, și-a început cercetările privind modificarea vremii la sfârșitul anilor 1940, în apogeul Războiului Rece și a prevăzut „forme de război climatic încă neimaginat”. În timpul războiului din Vietnam, s-au folosit tehnici de însămânțare a norilor, începând din 1967 în cadrul Proiectului Popeye, al cărui obiectiv era prelungirea sezonului musonilor și blocarea rutelor de aprovizionare inamice de-a lungul traseului Ho Chi Minh.

 

Armata S.U.A. a dezvoltat capacități avansate care îi permit să modifice în mod selectiv modelele meteorologice. Tehnologia, care a fost dezvoltată inițial în anii 1990 în cadrul Programului de Cercetare Aurorală Active de înaltă frecvență (H.A.A.R.P.) , a fost un anexă a Inițiativei de Apărare Strategică – „Războiul Stelelor”. Din punct de vedere militar, H.A.A.R.P. - care a fost desființat oficial în 2014 – este o armă de distrugere în masă, care operează din atmosfera exterioară și capabilă să destabilizeze sistemele agricole și ecologice din întreaga lume.

 

Oficial, programul H.A.A.R.P. a fost închis în locația sa din Alaska. Tehnologia de modificare a vremii învăluită în secret, totuși predomină. Documentele H.A.A.R.P. confirmă că tehnologia era pe deplin operațională de la mijlocul anilor 1990 (pentru mai multe detalii a se vedea articolul intitulat „Weather Warfare” - autor Michel Chossudovsky, publicat pentru prima dată în „Ecologist”, în 2008 (care rezumă cercetările anterioare asupra proiectului H.A.A.R.P.) 

 

Trebuie subliniat faptul că, în timp ce armata SUA confirmă că războiul meteorologic este pe deplin operațional, nu există dovezi documentate cu privire la utilizarea sa militară împotriva inamicilor SUA . Subiectul este un tabu în rândul analiștilor de mediu. Nu a fost întreprinsă nicio investigație aprofundată pentru a dezvălui dimensiunile operaționale ale războiului meteorologic. Impactul tehnicilor E.N.M.O.D. pentru uz militar a fost documentat de CBC TV la mijlocul anilor 1990: Raportul C.B.C. TV a recunoscut că instalația H.A.A.R.P. din Alaska, sub auspiciile forțelor aeriene americane, a avut capacitatea de a declanșa taifunuri, cutremure, inundații și secete:

 

„Nu doar teoreticienii conspirației sunt preocupați de H.A.A.R.P. În ianuarie 1999, Uniunea Europeană a numit proiectul o preocupare globală și a adoptat o rezoluție prin care se cere mai multe informații despre riscurile sale pentru sănătate și mediu. În ciuda acestor preocupări, oficialii de la H.A.A.R.P. insistă că proiectul nu este nimic mai sinistru decât o unitate de cercetare științifică radio”.

 

„Armele electromagnetice... împachetează un wallop invizibil de sute de ori mai puternic decât curentul electric dintr-un fulger. Unul poate arunca rachetele inamice din cer, altul ar putea fi folosit pentru a orbi soldații pe câmpul de luptă, altul pentru a controla o mulțime nestăpânită prin arderea suprafeței pielii. Dacă detonează peste un oraș mare, o armă electromagnetică ar putea distruge toate componentele electronice în câteva secunde. Toți folosesc energia direcționată pentru a crea un impuls electromagnetic puternic”.

 

Energia direcționată este o tehnologie atât de puternică încât ar putea fi folosită pentru a încălzi ionosfera pentru a transforma vremea într-o armă de război.  Imaginați-vă că folosiți o inundație pentru a distruge un oraș sau tornade pentru a decima o armată care se apropie în deșert.  Armata a petrecut o cantitate enormă de timp modificând vremea ca concept pentru mediile de luptă. Dacă un puls electromagnetic ar declanșa un oraș, practic toate obiectele electronice din casa ta ar face cu ochiul și s-ar stinge și ar fi distruse definitiv” (C.B.C. 1996).

 

Reportaj TV C.B.C. 1996 despre proiectul H.A.A.R.P.

 

„The Invisible Machine: Electronic Warfare”:  History Channel. „Program excelent de History Channel privind războiul electronic (EW) care implică utilizarea spectrului electromagnetic sau a energiei direcționate pentru a controla spectrul, a ataca un inamic sau a împiedica atacurile inamice prin spectru”.

 

„Vremea ca multiplicator de forță: deținerea vremii”

 

În acest articol, vom oferi citate cheie dintr-un document din 1996 al US Air Force care analizează tehnicile de modificare a vremii pentru uz militar. Obiectivul de bază din punct de vedere militar este „Deținerea vremii”. La momentul în care acest studiu a fost comandat în 1996, programul H.A.A.R.P. era deja pe deplin operațional, așa cum este documentat de documentarul CBC. Scopul declarat al Raportului (în domeniul public) este descris în cele ce urmează. În această lucrare, arătăm că aplicarea adecvată a modificării vremii poate oferi dominație în spațiul de luptă într-un grad niciodată imaginat. În viitor, astfel de operațiuni vor spori superioritatea aerului și spațiului și vor oferi noi opțiuni pentru modelarea spațiului de luptă și conștientizarea spațiului de luptă acolo, așteptând ca noi să le unim pe toate.” în 2025 putem „deține vremea”. Document AF 2025 Final Report comandat de U.S. Air Force[7].

 

Modificarea vremii oferă luptătorului de război o gamă largă de opțiuni posibile pentru a învinge sau constrânge un adversar”. Capabilitățile, spune acesta, se extind la declanșarea inundațiilor, uraganelor, secetei și cutremurelor. Modificarea vremii va deveni o parte a securității interne și internaționale și ar putea fi făcută unilateral... Ar putea avea aplicații ofensive și defensive și chiar poate fi folosită în scopuri de descurajare. Capacitatea de a genera precipitații, ceață și furtuni pe pământ sau de a modifica vremea spațială... și producerea de vreme artificială toate fac parte dintr-un set integrat de tehnologii [militare]”.

 

De la îmbunătățirea operațiunilor amicale sau perturbarea celor ale inamicului prin adaptarea la scară mică a modelelor meteorologice naturale până la dominarea completă a comunicațiilor globale și a controlului contraspațiului, modificarea vremii oferă luptătorului de război o gamă largă de opțiuni posibile pentru a învinge sau constrânge un adversar. Unele dintre capabilitățile potențiale pe care un sistem de modificare a vremii le-ar putea oferi unui comandant șef de luptă de război (CINC) sunt enumerate în tabelul 1. (sublinierea adăugată)

 

De ce am vrea să ne încurcăm cu vremea? este subtitlul capitolului 2 al Raportului

 

„Potrivit generalului Gordon Sullivan, fostul șef de stat major al armatei, „Pe măsură ce avansăm tehnologia în secolul al 21-lea, vom putea să vedem inamicul zi sau noapte, în orice vreme - și să mergem după el fără milă”. Capacitatea globală, precisă, în timp real, robustă și sistematică de modificare a vremii ar oferi CINC-urilor de război un puternic multiplicator de forță pentru a atinge obiectivele militare. Deoarece vremea va fi comună pentru toate viitoarele posibile, o capacitate de modificare a vremii ar fi aplicabilă universal și ar avea utilitate în întregul spectru de conflict. Capacitatea de a influența vremea chiar și la scară mică o poate schimba de la un degradator de forță la un multiplicator de forță”.

 

Sub titlul „Ce înțelegem prin «modificarea vremii»?”, raportul precizează:

 

„Termenul de modificare a vremii poate avea conotații negative pentru mulți oameni, civili și militari deopotrivă. Prin urmare, este important să se definească domeniul de aplicare care trebuie luat în considerare în această lucrare, astfel încât potențialii critici sau susținători ai cercetărilor ulterioare să aibă o bază comună pentru discuții.

 

În sensul cel mai larg, modificarea vremii poate fi împărțită în două mari categorii: suprimarea și intensificarea modelelor meteorologice . În cazuri extreme, ar putea implica crearea de modele meteorologice complet noi, atenuarea sau controlul furtunilor severe sau chiar alterarea climei globale la o scară de anvergură și/sau de lungă durată. În cazurile cele mai blânde și mai puțin controversate, poate consta în inducerea sau suprimarea precipitațiilor, norilor sau a ceții pentru perioade scurte de timp pe o regiune la scară mică. Alte aplicații de intensitate scăzută ar putea include modificarea și/sau utilizarea spațiului apropiat ca mediu pentru a îmbunătăți comunicațiile, a perturba detectarea activă sau pasivă sau în alte scopuri.”

 

Declanșarea furtunilor

 

„Tehnologiile de modificare a vremii ar putea implica tehnici care ar crește eliberarea de căldură latentă în atmosferă, ar furniza vapori de apă suplimentari pentru dezvoltarea celulelor norilor și ar oferi suprafață suplimentară și încălzire atmosferică mai scăzută pentru a crește instabilitatea atmosferică. Esențiale pentru succesul oricărei încercări de a declanșa o celulă de furtună sunt condițiile atmosferice preexistente la nivel local și regional. Atmosfera trebuie să fie deja condiționat instabilă, iar dinamica la scară largă trebuie să susțină dezvoltarea norilor verticale. Accentul efortului de modificare a vremii ar fi de a oferi „condiții” suplimentare care ar face atmosfera suficient de instabilă pentru a genera nori și, în cele din urmă, dezvoltarea celulelor de furtună. Calea celulelor de furtună odată dezvoltate sau îmbunătățite depinde nu numai de dinamica mezo-scală a furtunii, ci și de modelele de flux de vânt atmosferic la scară regională și sinoptică (globală) din zonă, care în prezent nu sunt supuse controlului uman”.

 

Informațiile americane sunt implicate în ingineria climatică?

 

In iulie 2013, știrile M.S.N. a raportat că C.I.A. a fost implicată în a ajuta la finanțarea unui proiect al Academiei Naționale de Științe (N.A.S.) care se concentrează pe geo-inginerie și manipularea climei. Raportul nu numai că a recunoscut aceste tehnologii, ci a confirmat că serviciile de informații americane au fost implicate în mod obișnuit în abordarea problemei manipulării climatice: „Scopul studiului N.A.S. susținut de C.I.A. este de a efectua o „evaluare tehnică a unui număr limitat de tehnici de geoinginerie propuse”, conform site-ului web N.A.S.. Oamenii de știință vor încerca să determine care tehnici de geoinginerie sunt fezabile și vor încerca să evalueze impacturile și riscurile fiecăreia (inclusiv „preocupările de securitate națională”)[8].

 

„CIA ajută la finanțarea cercetării, deoarece N.A.S. intenționează, de asemenea, să evalueze „preocupările de securitate națională (care ar putea fi) legate de tehnologiile de geoinginerie implementate undeva în lume”, a spus Kearney.

 

Într-o declarație trimisă prin e-mail, Christopher White, un purtător de cuvânt al biroului de afaceri publice al C.I.A., a declarat pentru M.S.N.: „Pe un subiect precum schimbările climatice, agenția lucrează cu oamenii de știință pentru a înțelege mai bine fenomenul și implicațiile sale asupra securității naționale”.

 

Aramjament grafic – I.M.

 

-----------------------------------------

[1] BBC - https://www.bbc.com/news/science-environment-61182294 - 25 aprilie 2022

[2] https://www.technologyreview.com/2021/02/14/1018296/bill-gates-climate-change-beef-trees-microsoft/

[3] https://www.rfa.org/english/news/china/yangtze-drought-08162022144952.html - 16 august 2022.

[4] https://globalnews.ca/news/9134387/pakistan-flood-waters-recede/

[5] http://www.un-documents.net/enmod.htm

[6] https://www.geoengineeringwatch.org/documents/vol3ch15.pdf

[7] https://www.geoengineeringwatch.org/documents/vol3ch15.pdf

[8] https://slate.com/technology/2013/07/cia-funds-nas-study-into-geoengineering-and-climate-change.html - 17 iulie 2013.

Sursa - https://www.globalresearch.ca/does-the-us-military-own-the-weather-weaponizing-the-weather-as-an-instrument-of-modern-warfare/5608728 - 8 octombrie 2024.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu