carnet de smecher
"Şmecher”
vine de la faptul că boierii olteni care aveau podgorii au angajat câte un
specialist în degustarea vinurilor. Cum în germană cuvântul “schmecken”
înseamnă a avea gust, a fi bun la gust, s-a ajuns ca specialistul respectiv, pe
care nu îl puteai păcăli cu vin prost, să fie numit “şmecher”, adică un individ
isteţ, imposibil de fraierit. El era cu mintea limpede.
Anecdota
spune că era o vreme când saşii din Siebenburgen (cum i se mai spunea
Transilvaniei), treceau Carpaţii pentru schimburi comerciale şi ajungeau şi în
zona Drăgăşanilor, de unde cumpărau vin. Ofereau la schimb articole de
meşteşugărie, pe care saşii le produceau de o calitate recunoscută în toată
Europa.
Oltenii
au găsit repede o modalitate să-i păcălească pe negustorii saşi. Le dădeau să
mănânce, apoi le serveau vinul cel mai tare pe care-l aveau. Cum saşii nu erau
obişnuiţi cu băutura, se „ameţeau” repede, iar când începeau negocierile pentru
preţul produselor, erau aproape beţi şi nu mai reuşeau să vândă la preţ bun.
Pe
când cumpărau vinul, oltenii le dădeau să guste şi din ăla şi din ăla şi din
ăla. şi imediat negustorii saşi se „pileau” la loc.
Când
încărcau vinul târguit, pe lângă faptul că era cumpărat la un preţ mult peste
cel normal, vinul bun era înlocuit cu cel mai rău zaibăr şi tulburel. Când
ajungeau acasă, își dădeau seama că negustorii saşi erau păcăliţi: vindeau
ieftin produse de calitate şi cumpărau vin scump și prost.
Așa
a apărut meseria de Smecker, care îi însoțea pe negustorii saşi spre podgoria
Drăgăşani pentru a face schimb de produse şi pentru a aduce vin în
Transilvania.
După
ce saşii se îmbătau, intra în joc „Der Schmecker”, „cel care degustă”. Toţi îl
respectau şi nici unul nu-i ieşea din vorbă. Dintre toţi el era singurul care
nu punea strop de băutură în gură.
Acesta
negocia și stabilea preţul de vânzare a produselor meşteşugăreşti și tot el
gusta vinul şi fixa preţul de cumpărare. Oltenii i-au spus ”șmecher” și au
înțeles că el este ”cel care nu poate fi păcălit.
Acum
știu că vreți toți carnet din ăsta!
Sursa:
Radu Gabriela
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu