sâmbătă, 31 mai 2025

Felicia Nichita-Toma - La Liceul din Voloca din Ucraina a sunat ultimul clopoțel

 



La Liceul din Voloca din Ucraina a sunat ultimul clopoțel

Felicia Nichita-Toma, Cernăuţi, Bucovina

01 Iunie 2025

 

În fagurele limbii române, dar cu un dăngăt plin de jale, a sunat ultimul clopoțel la Liceul din vechea și româneasca vatră Voloca pe Derelui

 

Deşi suntem de veacuri cu rădăcinile crescute în acest pământ străbun, ceea ce se întâmplă în  ultima vreme cu şcolile noastre româneşti, cu limba română, trezeşte tristeţe şi ne pune în gardă. Nu găsim, până ce, nici răspuns la întrebarea: ce vom face din 2027, când din 33 de licee vom rămâne doar cu 4 licee cu limba română de predare și 13 bilingve (cu limba de predare în română și ucraineană)?

 

E îngrijorător faptul că la Voloca, vatră veche românească, atestată documentar pentru prima dată cu aproape 500 de ani în urmă, în hrisovul emis de voievodul Petru Șchiopul din 30 martie 1575 (Teodor Bălan. „Documente bucovinene”, vol. I, 1507, 1653, pag 70- 73), conform legii ucrainene, din 2027, nu va mai fi liceu cu limba română de predare, ci doar gimnaziu, iar tinerii români își vor continua studiile la liceele cu limba ucraineană de predare din Cernăuți.

 

Pe parcursul a sute de ani volocenii  au vegheat și veghează  cu sacralitate la altarul Graiului Matern, pentru că poartă în suflet dragostea şi iubirea pentru valorile naţionale. La Liceul din Voloca excepţionalii dascăli veghează lumina Graiului Matern, a valorilor identitare. Noi, foştii elevi, le mulţumim pentru străduinţa de a-i instrui pe copii în limba română, în graiul strămoşilor.  Or, după cum afirma Nicolae Iorga „Şcoala cea mai bună e aceea în care înveţi înainte de toate a învăţa”, iar „cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viaţă” (Aristotel).

 

Aici, în nordul istoric al Bucovinei, la Voloca,  limba română e la ea acasă. Dar şi tradiţiile, portul, cântecul şi dansul popular sunt păstrate cu pietate şi perpetuă din moşi-strămoşi. În pofida faptului că instruirea e în limba română,  Liceul din Voloca a fost desemnat cu ani în urmă cu Diploma de Merit şi Medalia de Argint,  participând la cea de-a 10-a expoziţie internaţională „WorldEdu”, organizată în capitala Ucrainei, or. Kiev, cu sprijinul Ministerului Învăţământ şi Ştiinţă al Ucrainei,  ceea ce dovedeşte încă o dată că instruirea în limba română nu e o piedică în calea afirmării, ba dimpotrivă, tinerii cunosc la perfecţie atât limba lor maternă, cât şi limba de stat, cea ucraineană, iar şcoala se evidenţiază printre instituţiile de învăţământ fruntaşe din raion şi regiune, cu locuri premiante la olimpiade.

 

Ultimul sunet de clopoţel va rămâne o zi esenţială în viaţa fiecărui absolvent al Liceului din comuna Voloca pe Derelui, raionul Hliboca. Amintiri unice, frumoase, pe care nu le va putea şterge nici timpul din inimile acestor tineri frumoşi, care trăiesc sentimente atât de bucurie, pentru că au avut pe parcursul anului realizări deosebite, cât şi de tristeţe, pentru că se despart de pruncie, de şcoala dragă. Or, tinereţea e cel mai mare atu al fiecărui om şi trebuie s-o trăiască cu demnitate pentru a profita din plin de ceea ce ne-a dăruit soarta. Acum, când orizontul spre viitor li e larg deschis, iar inima le bate mai puternic ca niciodată, amintirile copilăriei, clipele frumoase, trăite în şcoală, devin tot mai copleşitoare, mai încărcate de emoţii.

 

Astăzi, ultimul sunet de clopoțel la Liceul din Voloca a început, ca de obicei, cu rugăciunea „Tatăl Nostru” şi binecuvântarea  vrednicului slujitor la altarul Credinței și Neamului, protopopului Ion Gorda, parohul Bisericii „Sfântul Nicolae” din localitate, care, prin daru-i haric de a propovădui cuvântul dumnezeiesc, în cuvântul său preoţesc i-a îndemnat pe şcolari la credinţă, la ascultare şi muncă asiduă pe făgaşul învăţământului, la cinstirea şi respectarea celor vârstnici, a părinţilor, profesorilor.

 

Un cuvânt de încurajare a tinerilor care se despart pentru totdeauna de copilărie, de școala dragă, l-a avut primarul Valentin Hlopina, dar și directorul Marin Guraliuc.

 

Având ca liant dragostea tinerilor români din Voloca pentru Cuvântul Matern, faţă de Neam, de tradiții și obiceiuri, pe care le păstrează cu pietate, prin mesajul său evocativ, Excelența Sa Irina-Loredana Stănculescu a atins sufletul profesorilor, elevilor, mulţumindu-le pentru rezultatele frumoase la învăţătură, părinților și dascălilor pentru eforturile care le depun alături de copii pentru ca aceşti muguri ai viitorului societăţii să se realizeze reușit în viață, felicitându-i pe şcolari şi dascăli cu ultimul sunet, încheierea anului de învăţământ și urându-le absolvenților succese la răscrucea drumului, să-şi aleagă calea corectă, să-şi valorifice la maximum valorile, oportunităţile vieţii, să reprezinte destoinic şcoala, neamul, păstrându-şi limba, verticalitatea.

 

Conform tradiţiei, câţiva elevi din clasa a 11-a au depus flori la bustul lui Ştefan cel Mare din curtea şcolii, Voievodul moldav, graţie căruia mai vorbim în limba română, fiind omagiat aici în fiecare an și la 26 octombrie, de ziua victorioasei bătălii din Codrii Cosminului.

 

A fost o sărbătoare învăluită în lumina Graiului Matern, în lumina adevărului că cine studiază în Limba Maternă are perspective strălucite de viitor. Învăţând, desigur, şi limba de stat, copiii trebuie să-şi cunoască la perfecţie, să-şi iubească şi să-şi ocrotească limba maternă fără de care nu au viitor.

 

------------------------------------

Sursa - http://zorilebucovinei.com/news/show/6554/?fbclid=IwY2xjawKmgAtleHRuA2FlbQIxMABicmlkETBCRHd0 ... 30 mai 2025








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu