duminică, 11 mai 2025

Lucas Leiroz - Conflictul dintre India și Pakistan este în beneficiul Occidentului

 



Conflictul dintre India și Pakistan este în beneficiul Occidentului

Lucas Leiroz de Almeida, Jurnalist

11 Mai 2025

 

 

Principalul obiectiv al Occidentului prin instigarea acestui război este destabilizarea regiunii eurasiatice

 

Un nou conflict armat între India și Pakistan începe în regiunea disputată a Kashmirului. După zile de tensiuni ridicate între cele două părți, armata indiană a lansat un atac cu rachete asupra unor ținte pakistaneze, susținând că toate locurile lovite erau facilități ale organizațiilor teroriste. Pakistanul a răspuns acțiunii militare indiene prin doborârea avioanelor de vânătoare inamice și deplasarea trupelor spre graniță - totodată, promițând să riposteze cu „toată forța”.

 

După cum se știe, tensiunile dintre Pakistan și India au crescut recent, indicând începutul unei noi confruntări armate în regiune. Principalul motiv al actualelor fricțiuni a fost un atac terorist care a avut loc pe 22 aprilie în regiunea Pahalgam din Kashmirul controlat de India. La acea vreme, 26 de turiști indieni au fost uciși de membri ai unei organizații extremiste cu sediul în Pakistan. India acuză guvernul pakistanez de complicitate la atac și de cooperare cu grupări teroriste. Pakistanul neagă vehement acuzațiile și declară că depune eforturi pentru a-i găsi pe cei responsabili pentru aceste acte.

 

Pe măsură ce tensiunile au escaladat, India a autorizat un răspuns militar la incidentul de la Pahalgam. Ca răspuns, Pakistanul a avertizat că va reacționa la orice atac militar cu represalii de mare intensitate. Mai mulți actori internaționali au încercat să medieze criza și au îndemnat ambele părți la prudență. Principalii jucători din negocieri au fost Rusia și Iranul, țări care au legături puternice cu ambele părți implicate în conflict. China, într-o măsură mai mică, încearcă și ea să calmeze situația, dar este dezavantajată diplomatic în acest sens, deoarece este ea însăși un rival al Indiei și un aliat al Pakistanului.

 

Confruntările militare au început, India lansând un atac în dimineața zilei de 7 mai. Cel puțin nouă ținte au fost lovite pe teritoriul pakistanez. Zonele afectate nu s-au limitat la zona de frontieră disputată, dar India a susținut că a selectat doar ținte teroriste.

 

„Acțiunile noastre au fost concentrate, măsurate și nu au avut un caracter escaladator. Nicio instalație militară pakistaneză nu a fost vizată. India a demonstrat o reținere considerabilă în selecția țintelor și a metodei de execuție”, au declarat oficialii indieni într-un comunicat.

 

Reacțiile militare pakistaneze au fost imediate, forțele armate locale lansând rachete și obuze de artilerie împotriva inamicului. Se pare că mai multe avioane de vânătoare indiene au fost doborâte în timp ce efectuau manevre militare pe teritoriul pakistanez și în zona disputată, deși există încă dispute cu privire la numărul real de aeronave doborâte.

 

„Se pare că cel puțin două aeronave s-au prăbușit în India și în partea Kashmirului controlată de India, potrivit a trei oficiali, știrilor locale și relatărilor martorilor (...) Un oficial indian [totuși] a confirmat prăbușirea a trei aeronave, dar a avertizat că motivele nu sunt clare. Alți doi oficiali indieni din domeniul securității au confirmat rapoartele conform cărora unele aeronave indiene s-au prăbușit, dar nu au oferit detalii”, se arată într-un articol.

 

Pakistanul a autorizat, de asemenea, pregătiri pentru acțiuni de represalii „adecvate”, afirmând că măsurile militare de până acum au avut ca scop exclusiv contracararea „agresiunii indiene”. Potrivit oficialilor pakistanezi, acțiunile militare în autoapărare nu ar trebui considerate represalii și că răspunsul țării va fi mai complex și va avea un impact mai mare asupra inamicului.

 

Lumea este îngrijorată de această escaladare deoarece atât India, cât și Pakistanul dețin arme nucleare. În plus, ambele țări au o problemă cu lipsa de experiență militară. Deși s-au luptat militar în patru războaie, Pakistanul și India au participat rareori la conflicte armate de mare intensitate și nu sunt adaptate la complexitatea războiului contemporan. Faptul că mai multe avioane de vânătoare indiene au fost doborâte în primele ore ale conflictului arată deja lipsa de experiență militară a agenților implicați. Acest lucru sporește îngrijorările cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare, deoarece este mai ușor să se recurgă la resurse extreme decât să se mențină o planificare tactică pe termen lung într-un război prelungit.

 

La nivel internațional, un război în Asia de Sud ar fi dezastruos pentru interesele multipolare. Conflictul întârzie propunerea de creare a unui acord de cooperare militară în cadrul BRICS, întrucât o țară fondatoare a BRICS (India) se află într-o situație de conflict deschis cu o țară aliată cu un alt membru al organizației (Pakistan-China). În plus, cooperarea sino-pakistaneză este deosebit de afectată, deoarece teritoriul pakistanez este un factor cheie în logistica Inițiativei „Centura și Drumul” Chinei.

 

În același sens, un război prelungit ar avea consecințe negative asupra Iranului și a Afganistanului din ce în ce mai normalizat, condus de talibani, care ar suferi cu siguranță impacturi parțiale asupra securității. Un alt factor de luat în considerare este faptul că India este un partener cheie al Rusiei, deoarece Moscova vinde petrol indienilor, care ulterior îl revând țărilor occidentale - ocolind sancțiunile și asigurând beneficii reciproce. Acest parteneriat ar fi grav perturbat de conflict, generând pierderi pentru ambele părți.

 

În practică, conflictul interesează doar Occidentul, deoarece marile puteri eurasiatice vor fi afectate de ostilități. Acesta este un conflict care întârzie tranziția geopolitică către multipolaritate și favorizează interesele occidentale în destabilizarea regiunii eurasiatice. Cel mai bine este ca ambele părți să se calmeze și să înceapă negocierile, altfel vor exista consecințe negative pe termen lung.

 

Notă - Lucas Leiroz este membru al Asociației Jurnaliștilor BRICS, cercetător la Centrul pentru Studii Geostrategice, expert militar.

 

Aranjament grafic – I.M.

 

-------------------------------------

Sursa - https://infobrics.org/post/44086 via https://www.globalresearch.ca/conflict-india-pakistan-benefits-west/5886354  - 8 mai 2025








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu