duminică, 14 iulie 2024

Alesandru Duţu - Jurnal de pe Frontul de Est (66)

 



Jurnal de pe Frontul de Est (66)

Col. (r) Prof. univ. dr. Alesandru Duţu

14 Iulie 2024

 

13-16 iulie 1941. Bătălia pentru masivul Cornești și oraşul Chișinău

 

- Marele Cartier General: „Cheia strategică a Basarabiei este în stăpânirea noastră. Bătălia pentru cucerirea și curățirea masivului Corneștilor s-a terminat. Hotinul, Soroca, Orheiul și Chișinăul au fost ocupate”.

 

- Iuliu Maniu: „Recunoștința țării pentru generalii, ofițerii și soldații români, și pentru dvs. domnule general, comandantul de căpetenie, va fi eternă”.

 

În iulie 1941, masivul deluros Corneşti constituia un bastion de apărare pentru sovietici spre vest, sud şi nord, dar şi o foarte bună bază de plecare de atac spre Prut şi spre flancul sudic al Armatei 11 germane. Importanţa sa era sporită de existenţa oraşului Chişinău, principal centru istoric, economic şi politic al Basarabiei.

 

- Pentru cucerirea masivului s-a decis ca forţele Corpului 54 armată german să treacă la ofensivă la 13 iulie, lovitura principală executându-se pe direcţia Zahaicani-Orhei-Chişinău, cu diviziile 50 infanterie germană, 5 infanterie și 1 blindată române. Concomitent, Divizia 72 infanterie germană urma să atace pe direcţia Ungheni- Gara Bucovăţ (cu un detaşament pe direcţia Corneşti-Călăraşi), iar Armata 4 română să treacă la ofensivă, la 14 iulie, cu Divizia 15 infanterie din Corpul 3 armată, în partea de sud a masivului.

 

- În conformitate cu această concepţie de luptă, acţiunile militare au fost declanşate la 13 iulie, Divizia 50 infanterie germană respingând trupele Diviziei 5 cavalerie sovietice și ocupând localitățile Brăviceni și Breanova. Apoi s-a îndreptat spre nord de Orhei, ajungând pe Nistru la 16 iulie, în zona Mărcăuți, Văscăuți.

 

- La rându-i, Divizia 5 infanterie română, după ce a atacat forțele Diviziei 9 cavalerie sovietice (9 iulie) și a cucerit satele Zgărdești și Mândrești a continuat înaintarea (în zilele de 13 și 14 iulie) pe la sud de Orhei, spre sud-est, pe direcția Morozeni-Hârtopul-Zahaicani-Izbiceni, ajungând în final pe Nistru, la Vadul lui Vodă.

 

- În acest timp, Divizia 72 infanterie germană a atacat forțele Diviziei 95 infanterie sovietică, în lungul văii Bâcului, a ocupat localitățile Bucovăț și Siliștea și s-a îndreptat spre Chișinău.

 

- La 14 iulie, generalul Erik Hansen, comandantul Corpului 54 armată german, a ordonat introducerea în luptă a Diviziei 1 blindată română, pe aliniamentul Cobâlca, Camincea şi dezvoltarea ofensivei, în spaţiul dintre Orhei şi valea Bâcului, spre Chişinău, pentru a elibera oraşul şi a intercepta apoi comunicaţia Chişinău – Tighina, spre a ieşi în spatele forţelor sovietice, care se opuneau Corpului 30 armată şi Diviziei 72 infanterie germane, şi a le bloca retragerea spre nord.

 

- Deplasându-se (15 iulie) pe mai multe itinerare, marea unitate română a ajuns în seara zilei la 8 km nord de Chişinău, pe aliniamentul nord Mihai Viteazul, Odaia lui Manoil, între unităţi ale corpurilor 2 cavalerie şi 5 armată sovietice, fiind în situaţia de a fi atacată în flanc şi spate. Pentru a contracara această posibilitate, generalul Ioan Sion, comandantul Diviziei 1 blindate, a decis să continue înaintarea spre Chişinău, constituind în acest scop două grupări tactice.

 

- Ofensiva a fost declanşată în zorii zilei de 16 iulie, în scurt timp tanchiştii căpitanului Grabinschi pătrunzând în Chişinău (ora 8.30) şi trecând, fără sprijin de infanterie şi artilerie, la lichidarea rezistenţelor opuse de inamic.

 

- Cu toate că au fost surprinse de rapiditatea atacului, forțele sovietice au reușit să dinamiteze și să incendieze principalele clădiri ale orașului (Primăria, cupola Mitropoliei, Gara centrală etc.). „Orașul - rememora Octavian Petrișor, comandant de pluton în Regimentul 1 care de luptă -, era învăluit în fum și flăcări. Am înaintat până către centrul Chișinăului observând dezastrul făcut de sovietici, clădirile principale erau distruse. Nici lăcașele de cult n-au scăpat de urgia celor fără credință în Dumnezeu. În retragere, trupele sovietice s-au năpustit asupra lor jefuindu-le, profanându-le și incendiindu-le. Din frumoasa Catedrală din centrul orașului nu mai rămăsese decât ruine fumegânde”.

 

- În timpul acţiunilor eliberatoare, sublocotenentul Aurel Marinescu a înălţat (ora 9.00) pe turla bisericii „Sfânta Treime” tricolorul românesc.

 

- Seara, în jurul ora 18.00, în oraş au pătruns şi primele elemente ale Diviziei 72 infanterie germane.

 

- Imediat, generalul Erik Hansen a felicitat divizia pentru „frumosul succes pe care l-a avut la cucerirea capitalei Basarabiei”, dând asigurări că va raporta acest lucru și lui Ion Antonescu.

 

- La rându-i, generalul Joachim von Kortzfleisch, comandantul Corpului 11 armată german, a transmis trupelor din subordine (printr-un ordin de zi) mulțumirile sale călduroase și s-a închinat „cu smerenie în fața morților și a răniților”, cerând ca faptele și jertfa lor supremă să fie „exemplu și îndemn pentru misiunile viitoare”.

 

- Relevând semnificaţia momentului, ziarul „Universul” consemna peste câteva zile: „Hotarele ciuntite acum un an au fost reîntregite de ostaşul neînfricat al României. După Bucovina eliberată de sub jugul străin acum două săptămâni, iată că, numai după alte câteva zile cealaltă provincie robită - Basarabia a revenit la matcă”.

 

- Pentru celebrarea victoriei, din ordinul lui Ion Antonescu, la 19 iulie 1941, la Patriarhie și la toate bisericile din țară au fost oficiate Te-Deumuri „spre a mulțumi lui Dumnezeu că a ajutat armatei române să reocupe Chișinăul și pentru realipirea Basarabiei”.

 

- „Cheia strategică a Basarabiei este în stăpânirea noastră. Bătălia pentru cucerirea și curățirea masivului Corneștilor s-a terminat. Hotinul, Soroca, Orheiul și Chișinăul au fost ocupate” - menționa și Comunicatul nr. 5 al Cartierului General al Comandamentului româno-german.

 

- Evenimentul a fost sărbătorit în București și în întreaga țară cu entuziasm și bucurie, populația participând la manifestările organizate cu frenetică adeziune. Pe lozincile scrise pe pancarte imense se putea citi: „Români, dreptatea învinge!”, „Nicio brazdă românească nu se uită!”, „Patria e aurul nostru!”, „Pământul morților e viața noastră!”.

 

- Momentul a prilejuit lui Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional-Ţărănesc, ocazia de a adresa un Memoriu generalului Ion Antonescu în care sublinia: „În această luptă, întreaga națiune și toți fiii ei trebuie să se înșire sub drapelul său, acolo unde cred că pot fi utili, în serviciul voinței naționale unanime, de a ne păstra hotarele și a recâștiga Basarabia, Bucovina și toate provinciile pierdute prin slăbiciunea unei cârmuiri vinovate, impusă țării prin lovitura de stat. Întreaga națiune a fost cuprinsă de nespusă bucurie, când a aflat că Cernăuții, Chișinăul și alte orașe au fost eliberate de cotropitori. Vom încerca cu toții cea mai mare satisfacție când vom afla în comunicate că reocuparea întregii Basarabii și Bucovine s-a terminat. Bucuria și satisfacția noastră a tuturor românilor va fi fără margini nu numai pentru că am câștigat două provincii frumoase și că am readus milioane de suflete românești la vatra străbună, ci și pentru că jertfa sângelui scump al armatei noastre glorioase a reparat rușinea pe care cârmuitorii inconștienți de pe vremuri au adus-o țării noastre. Recunoștința țării pentru generalii, ofițerii și soldații români, și pentru dvs. domnule general, comandantul de căpetenie, va fi eternă”.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu