sâmbătă, 23 iunie 2018

TECHNOLOGIE DE LA RECONNAISSANCE




TECHNOLOGIE DE LA RECONNAISSANCE


Ziare.com – Puși Dinulescu – Mioara Vergu – Liliana Popa – George Anca
Din China pana in America, presa scrie despre condamnarea lui Dragnea


Cel mai puternic om al stangii aflate la putere in Romania, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani si jumatate de inchisoare - cu executare -, in prima instanta, intr-un caz de angajari fictive, scriu principalele agentii de presa si posturi internationale, preluate in toata lumea.

Aceasta condamnare "reprezinta o lovitura puternica la adresa ambitiilor (lui Dragnea, n.red.) de a ramane stapanul jocului pe scena politica" din Romania, comenteaza AFP.

Dragnea, in varsta de 55 de ani, care si-a clamat mereu nevinovatia, nu va merge insa la inchisoare inainte ca aceasta condamnare sa fie confirmata in apel de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), noteaza agentia franceza.

Curtea l-a condamnat dupa doua amanari, iar liderul PSD nu a comentat imediat, scrie The Associated Press.

Ca lider al majoritatii aflate la putere, Dragnea ar fi, in mod normal, premier, insa nu poate ocupa postul din cauza unei condamnari, in 2016, cu privire la o frauda electorala, comenteaza AP.

Reuters: Condamnarea ii slabeste acapararea asupra Guvernului

Totodata presedinte al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea a fost gasit vinovat ca a incitat la abuz de putere, tinand pe statul de plata al unei agentii de stat doua femei care erau angajate PSD, pe cand era presedinte de consiliu judetean, in perioada 2006-2013, scrie si Reuters.

Aceasta este "o noua condamnare penala" a lui Dragnea, care nu a ajuns premier din cauza unei condamnari anterioare, si ar putea sa-i slabeasca acapararea asupra celui mai mare partid din tara si asupra Guvernului de la Bucuresti, aflat la putere de cinci luni, comenteaza agentia.

Potrivit sistemului romanesc, sentinta de joi este preliminara si poate fi aplicata numai in urma unui apel. Pana atunci, el va ramane liderul PSD si presedintele Camerei inferioare a Parlamentului roman, pe timpul procesului.

Sustinerea luptei impotriva coruptiei, intr-unul dintre statele UE cele mai afectate de acest flagel, a dominat politica Romaniei de la aderarea tarii la Uniunea Europeana, in urma cu peste zece ani, iar magistrati s-au plans adesea de presiuni politice.

"Hotararea de astazi este un act curajos din partea magistratilor romani, ea este de o importanta primordiala pentru sistemul judiciar", e citat de Reuters jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

La inceputul lui 2017, tentative ale coalitiei lui Dragnea de a slabi legislatia cu privire la lupta impotriva coruptiei au declansat cele mai ample proteste care au avut loc in tara in ultimele decenii.

Parlamentul a adoptat saptamana aceasta modificari legislative despre care unii critici afirma ca ar putea sa-i incurajeze pe infractori sa actioneze in deplina impunitate - o ultima intorsatura intr-o drama regionala ce releva fragilitatea democratiilor post-comuniste est-europene, mai comenteaza Reuters.


Era vazut ca un Dumnezeu

Parchetul anticoruptie DNA a cerut sa fie condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare cu executarea, scrie si Swissinfo.ch.

Alte publicatii scriu ca DNA a cerut zece ani de inchisoare, cumuland pedepsele solicitate de DNA. Dragnea a fost insa achitat pentru fals intelectual.

Aceasta condamnare intervine pe fondul unor tensiuni exacerbate intre majoritatea de stanga si magistratii romani, acuzati de putere ca fac parte dintr-un "stat paralel" si ca "fabrica dosare" impotriva politicienilor, noteaza site-ul elvetian.

Liderul PSD si presedintele Camerei Deputatilor era vazut ca un "dumnezeu" de catre subordonatii sai, in perioada in care a "incitat" doua angajate de la Protectia Copilului din fieful sau din Teleorman (sud) sa lucreze pentru filiala locala a partidului pe care o conducea la momentul faptelor, a declarat un martor.

Dragnea a fost condamnat deja la doi ani de inchisoare - cu suspendare - dupa ce a fost gasit vinovat de frauda electorala, ceea ce-l impiedica din 2016 sa fie premier. El este suspectat de asemenea de deturnare de fonduri europene intr-un al treilea dosar, in curs de anchetare. Averea i-a fost plasata sub sechestru.

Aflata la originea unei reforme controversate a justitiei din 2017, coalitia de stanga a trecut luni prin Legislativ amendamente la Codul de Procedura Penala care risca, denunta opozitia, sa franeze lupta impotriva coruptiei.
Comisia Europeana, care a avertizat Bucurestiul in mai multe randuri cu privire la riscul unor pasi inapoi in eforturile impotriva acestui flagel, a anuntat joi ca "urmareste cu ingrijoare" modificarile legislatiei penale.  Reuters.


Urmeaza Brazilia

Dragnea este vizat intr-o ancheta in Brazilia, intr-un caz de spalare de bani, scriu si jurnalistii de la Euronews.

O ancheta a fost deschisa de organul anticoruptie din Romania cu privire la presupusa implicare a lui Dragnea in infiintarea "unei grupari criminale organizate" cu scopul de a obtine fonduri europene, scrie postul de televiziune paneuropean.

La inceputul lui iunie, peste 100.000 de sustinatori ai PSD au participat la un miting impotriva agentiilor anticoruptie romane, acuzate de formatiunea aflata la putere ca detin prea multa putere.

Parlamentul a adoptat miercuri modificari fundamentale in proceduri, ingreunand anchetele penale ale procurorilor, iar opozitia si criticii sustin ca acest lucru va permite o impunitate a coruptiei la nivel inalt in Guvern si ar putea antrena anularea condamnarii lui Dragnea din 2016.


"Adevaratul lider al Romaniei, condamnat"

China Noua semnaleaza, intr-o scurta nota de presa, ca presedintele Camerei Deputatilor a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu executarea, de catre ICCJ, intr-un caz de angajari fictive.

EUObserver comenteaza, tot intr-o nota, ca liderul PSD este considerat "adevaratul lider" al tarii.

"Eu cred cu putere in nevinovatia mea", a declarat cel mai puternic politician din tara, luna trecuta, intr-un interviu acordat Politico, iar acum jurnalistii scriu de condamnarea sa.

Sapte angajati ai Serviciului Social si pentru Protectia Copilului au fost condamnati la pedepse similiare, dar cu suspendare, scrie Focus News.

Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, care a lucrat la aceeasi agentie a statului, a fost achitata in acest caz, dupa ce a fost de acord sa plateasca prejudiciul.



Dragnea, Iohannis si Kovesi

"Fiecare dintre voi poate fi atins de bratul lung al statului paralel", a declarat Dragnea pe 9 iunie, la mitingul PDS impotriva luptei anticoruptie, vizand "procurori corupti" si referindu-se la sefa DNA Laura Codruta Kovesi si magistrati pe care i-a acuzat de legaturi cu sericiile secrete, scrie Al Jazeera.

In saptamanile dinaintea sentintei de joi, judecatori si procurori au denuntat presiuni tot mai mari asupra lor si au reactionat dur dupa ce Dragnea i-a comparat pe procurori, intr-un interviu televizat, cu politia secreta din perioada comunista, noteaza postul panarab cu sediul in Qatar.

"Magistratii au dreptate sa fie furiosi", declara in schimb presei, saptamana trecuta, presedintele roman Klaus Iohannis. "Cum poate un politician, care este si un infractor, sa indrazneasca sa ameninte procurori la televizor?", denunta Iohannis, care a infruntat frecvent Guvernul.

CE, care monitorizeaza sistemul judiciar din Romania, a declarat joi pentru AFP ca "urmareste indeaproape si cu ingrijorare evenimentele din Romania", potrivit Al Jazeera.

Guvernul a obtinut o victorie luna trecuta, dupa ce Curtea Constitutionala a dispus ca Iohannis sa aprobe demiterea lui Kovesi.

Iohannis a anuntat ca are nevoie de timp ca sa reflecteze la aceasta hotarare, insa presa locala scrie ca, daca incearca sa amane demiterea lui Kovesi, PSD ar putea sa lanseze o procedura de destituire a sefului statului.





PUȘI  DINULESCU

Republica infractorilor

Încă de la început, statul nostru decembrist a încăput pe mâna infractorilor.
Organizând diversiunea teroristă, şi-a pătat labele de sânge, dând pradă morţii peste o mie de oameni.
Morţii din decembrie nu s-au sinucis, asta e sigur.
Iar să dai vina pe haos, nu e numai de râsul oamenilor, dar şi al curcilor. Deşi mai sunt indivizi cu mintea mai dusă cu pluta, care pot înghiţi astfel de gogoriţe, unii din ei putând fi chiar destul de cultivaţi.
Bunăoară, pe vremuri, şi niscai studenţi ai lui Freud.
Cică, la un moment dat, marele om le pune următoarea întrebare:
— Dacă un om cu o geantă plină de bani trece printr-un loc întunecos şi i se fură geanta, cine-i de vină?
— Păi, întunericul, zice un student.
— Întunericul nu este decât o împrejurare. Nu poate fi de vină o împrejurare!
— Păi, el! zice altul. Că s-a aventurat printr-un mediu nesigur!
— Şi poliţia pe cine să caute şi judecătorul pe cine să condamne?
— Primăria a fost de vină, că n-a pus felinare pe-acolo! adaugă alt deştept.
— O fi un pic şi primăria de vină, zice profesorul, dar cel care s-a năpustit asupra trecătorului şi i-a luat geanta? La el nu v-aţi gândit! La cel care a comis infracţiunea de tâlhărie!?
— Hai, domle, dar ce? A tras Iliescu în oameni?
— O fi tras haosul! Mai ştii?
Văd că nu mă pot înţelege cu toată lumea. E şi firesc! După cum spune unul, Puşi Dinulescu, nu răzbunarea e arma prostului, ci subiectivitatea!
Ziare.com




MIOARA VERGU

Mai tragic nu se poate! Aşa cred.

Îmi povesteşte o persoană de încredere aflată în preajma mitingului de aseară: „erau foarte multe persoane în vârstă, pensionari.” Pensionari de lux – zic eu. „Nu, pensionari cu pensii normale, adică mici.” Protestau în favoarea PSD- ALDE- îndrăznesc eu. „NU! Se plângeau că „din cauza nenorocirilor făcute de ăştia nu mai avem nicio speranţă că ni se întorc copiii acasă! Rămânem din ce în ce mai singuri, mai bătrâni şi mai bolnavi”. Şi ce mai ziceau oamenii? „Păi, cei care au copii la liceu şi la facultate sunt disperaţi că nu au argumente să-i ţină în România. Învaţă să devină buni profesionişti pentru a pleca din ţară!”

Ce să comentezi?!? Asta nu-i politică, asta e, doar, viaţă.


*


LILIANA  POPA

De curînd Gabriela Tanase și-a lansat primul volum de versuri, mai precis pe 2 iunie 2018,la Salonul International De Carte Bookfest Bucureşti,
Titlul volumului, ,,Semne pentru păpuşa de lut'', m-a făcut să-i spun la finalul lansării că Păpușa de lut va deveni una de marmură, o să vedem dacă am avut dreptate sau nu. Timpul ...
Lirismul Gabrielei Tanase are o sensibilitate subtilă, o elevată simțire, vine dintr-o familie de mari artiști, scriitori.
Are puterea discursului a...dînc, să nu uităm că prima facultate absolvită este cea de filosofie. Filosofează scriind, metaforele, hiperbolele vin de la sine. Are idei și poezia asta înseamnă, idei....
O definește emoția permanentului, fără să îl caute cu un scop precis. Scrie sub impulsul irepresibil al inspirației.
Are premisele, anvergura unui scriitor adevărat. Așa am judecat și simțit eu tot ceea ce a scris de-a lungul timpului.
Gabriela Tanase a re opiul scriitorului, are idei, lumină și genune, are magie și mister, dar mai ales inteligență artistică și cultură. Un scriitor trebuie să aibă cultură, altfel nu se poate. Labiș avea 21 de ani cînd a scris primul volum și avea cultură și evident telent de geniu...
Gabriela Tanase are o eleganță a rostirii încît atunci cînd vorbește/recită se face liniște....Are o elegnață în toate, cred e cuvîntul care o definește. o definește.
Este un artist atipic, nu vrea să scrie după nici unfel de regulă, lege....Îmi spunea adeseori că arta nu ar nevoie de legi.
Eu o cunosc din 2012 și vă asigur că e o sărbătoare orice întîlnire cu ea.
În mod sigur are țărmul ei cu munți și dealuri, cu izvoare și luceferi și un petec de cer unde poate scrie și respira cu sufletul, cu spiritul ...


IUAES Inter-Congress on
Metropolitan Ethnic Cultures: Maintenance and Interaction
July 24-28, 2000, Beijing, China




LUCIAN BLAGA AND TAO

Dr. George Anca, Romania


I do not crush the world’s corolla of wonders
My mind does not kill
the mysteries I meet
on my way
in flowers, eyes, on lips or in tombs.
The light of others
strangles the spell of the hidden, unpenetrated
in depths of darkness,
but I,
I with my light increase the secret of the world –
as the moon with her white rays
does not diminish, but shimmering
intesifies night’s mystery.
I do myself enrich the dark horizon
with shivers, great shivers of sainted secret,
and what’s not comprehended
becomes even more incomprehensible
under my own watching –
because I love
flowers and eyes, and lips and tombs.



Lucian Blaga, Poems of Light, A Romanian- English Bilingual Edition, English versions by Don Eulert, Stefan Av`danei, Mihail Bogdan; Minerva Publishing House, Bucure]ti, 1975, p. 77.

This is the first poem in first poetical collection Poemele luminii / Poems of Light of Lucian Blaga appeared in 1919. In 1942, he published Religie ]i spirit / Religion and Spirit including a chapter on Tao.
Both poetry volumes and philosophical ones came out parallelly establishing a greater poet or philosopher according to commentators. The three trilogies, republished even during communist regime, are outstanding: Trilogia cunoa]terii / The Trilogy of Knowledge (“About philosophical consciousness”, “Lucypherical Knowledge”, “The Experiment and Mathematical Spirit”), Minerva, Bucure]ti, 1983, 738 p.; Trilogia culturii / The Trilogy of Culture (“Horizon and Style”, “Mioritic Space”, “The Genesis of Metaphor and the Sense of Culture”), Minerva, 1985, 478 p.; Trilogia valorilor / The Trilogy of Values (“Science and Creation”, “Magical Thought and Religion”, “Art and Value”), Minerva, 1987, 636 p. The universe of Blaga poetry was left out from  40’s to 60’s, the philosopher remained sort of pray for transition post-censorship scissors, while poetry, starting with Eminescu, became embarrassing for many, anyhow as if forgotten.
Yet in view of a conference on ahimsa – Jainist and Buddhist concept of nonviolence – the poem of Blaga seemed consonant. More so with Tao on the way to an anthropological congress in China. Actually, “Chinese temptation” as part of “Asian temptation” in Romanian culture we happened to illustrate with Description of China by Nicolae Milescu Sp`taru (XVII-th century) and Shun by George C`linescu (XX-th century).
Blaga, we think, makes philosophical references to Lao-tz[ and Kung-tz[ (Confucius) but is free from “temptation”. By rereading his chapter on tao, a striking feeling that Romanian poet renounced to self for trying to – if not be a Chinese – live a total empathy with Chinese spirit embodied by Lao-tz[ and Kung-tz[.
In the Trilogy of  Knowledge  Blaga retained Lao-tse’s, Book on the sense and virtue the verse that the words of truth are reversed (“Philosophy and Common Sense”), and also a poem commented as expressing the secret meaning (tâlc) of the world, fertile efficiency of negativity, of the void, in the Kosmos, maternal-feminine sense of existence, perfection of the germinative and of all tender things (“Thoughts and systems”). Paradoxes of Hui-Shi (IV-th c. B Ch.) - e. g. “an arrow in flight is neither moving nor resting” are taken as arguments of transcendental tao (“The paradoxes of metaphysics”).
In The Trilogy of Culture, Spengler symbols for cultures are evoked: ancient culture: isolated body; occidental culture:  three dimensional infinity; Arabian culture: the cave (vault); Egyptian culture: labyrinthic way; Chinese culture: the path in nature; Russian culture: endless plan (“Culture and space”). Also three formative expectations: “Be your self!”; “Be like the master!” (Chief of the academy or school); “Be as only one was!” (Christ, Buddha, Confucius). (“Formative expectation”).
Trilogy of Values includes the following chapters: Introduction; From Indra to Nirvana; Tao; Cosmic health; Measure and ecstasy; Generalized wonder; Uncreated light; The birth of logos; Mystical state and faith; Faith-quake; Religiosity-thrill; Definition of religion; The sacred; Certitude and superconsciousness. Systems (Indian) and aphorisms (Chinese) are  fundaments of the construction. In order to decipher Chinese spirit, one has to renounce to self. A divinatory impressionism is seen in painting, lyrics, thinking. The fragility, tenderness, ephemerity are the accessible face of a deep, total mystery (secret/ tain`) beyond the time. Much emphasis draws Blaga on meaning – mystery (tâlc/noim`, tain`, essential in his own poetry and philosophy), or instant-eternity, as an instruction to tao.
As Monet differs from integral divinatory Chinese impressionism, so does Rousseau, with his love for nature, as compared to Lao-tse. Blaga sees the great thinker of China closer to Pascal, Novalis or Nietzsche, as aphorisms are concerned. Tao as “non-existence”, “non-action”, “emptiness” is reanalyzed, with difference from Indian Brahman-Atman or Plotin’s the Unique. Lao-tz[ has influenced more the Chinese poetry, art and mystique, while Kung-Tz[ (Confucius) guided more than anybody else the Chinese life itself, assumes Blaga. Organization of life, ancient mores and rites were according to Kung-Tz[, expressions and manifestations of the Tao. Kung-Tz[ is a genius creator of rites, the greatest one the mankind has given.
About poems on Tao by Lao-tse quoted in own translation (from German?) by Lucian Blaga, one can wonder what is translator’s contribution, that is, how tao-atmosphere reaches the soul of Romanian reader.
Beyond philosophical discourse, the strong poetical mind, embodied by Chinese spirit and Tao, as core of it, meets Blaga’s own poetry up to euphony.


Lao-tse:
Lumea este un lucru spiritual
nu-i [ng`duit s` te por\i cu ea brutal
Cine ac\ioneaz` o stric`.
Cine vrea s` o cucereasc` o pierde
(The world is a spiritual thing
it is not permitted to be brutal with it.
Who acts does spoil it,
Who wants to conquer it loose it).


Lucian Blaga:
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii
(I do not crush the world corolla of wonders)

Blaga doesn’t crush Tao. He almost lets himself to be crushed:

Give me a body
you mountains,
you oceans
give me another body to pour my madness
in totally!
Big earth, be my trunk,
be the chest for this tremendous heart
be shelter of the storms that crush me            ,
be the amphora for my stubborn ego.



TECHNOLOGIE DE LA RECONNAISSANCE
par George Anca
(Roumanie)

Intervention à la table ronde «Le français : langue d’innovation», Forum «Nouvelles Technologies et Francophonie», 22 et 23 Mars 2006, Timişoara. Roumanie et Francophonie. États Généraux : 20 = 28 Mars 2006-03-28

Les affirmations clefs :
la reconnaissance peut être synonyme de la francophonie
il n’y a pas de connaissance sans reconnaissance
la technologie la plus parfaite c’est le corps humain

Propositions pour le sommet de la francophonie, septembre 2006, Bucarest.
- pédagogie des nouvelles technologies dans le monde francophone
- des jeux d’enfants  dans l’univers «Laissez les enfants lire», projet initié par  Geneviève Patte, Marina Debattista, George Anca
- livres à grands caractères dans les pays francophones


TECHNOLOGIE DE LA RECONNAISSANCE

En recevant en préambule les « axes » et le triptyque «innovation, compétitivité et création », comme guide de cet atelier, on pourrait penser même à la langue roumaine étant une des « langues françaises », mais aussi de la langue française, comme expression de la créativité roumaine.
Vraiment, les personnalités roumaines francophones -  qu’on pourrait encadrer entre le culte traditionnel de la France et la francophonie de l’âge du globalisme ou mieux encore, du glocalisme – ont reconnu les valeurs françaises et à leur tour, elles ont été reconnues en France et dans leurs pays d’origine.
Si Brancusi disait que les artistes font des jouets, on voit aussi des savants jouer. Dans le musée de la Bibliothèque Pédagogique Nationale, nous détenons des lettres échangées par Spiru C. Haret et Gustave Eiffel, en 1912, à l’égard de quelques mouvements pas encore clarifiés du cerf volent et qui pourraient être utilisés pour éviter les capotages, tout comme les accidents d’aviation.
J’ai eu l’occasion de connaître le musicien Dimitrie Cuclin, illustre élève de Vincent d’Indy, le philosophe Mihai Şora, un bon ami de Gabriel Marcel, l’historien des religions, Mircea Eliade, collègue de Paul Ricœur, V.G.Paléologue, l’herméneute de Brancusi, l’écrivain Georges Astalos, ancien boursier de Pierre Emmanuel et lauréat de l’Académie Française pour la poésie.
La reconnaissance peut être synonyme  de la francophonie. Le sanskrit « abhijnana » et le grec « anagnorisis », à côté du théâtre de Kalidasa ou de la poétique de la tragédie d’Aristote, se présentent devant nous comme une invitation à la reconnaissance de soi. Le titre complet de la pièce « Sakuntala » est « La reconnaissance de Sakuntala ». La fille de la nymphe, mère du peuple indien, femme de Dushyanta est reconnue également par Apollinaire. Mais le philosophe le plus illustratif de la reconnaissance est à présent Paul Ricœur avec son « Parcours de la reconnaissance » qui met à jour les pensées classiques de Hegel jusqu’à Jacques Lacan.
À Timişoara, à la Maison d’Édition Amarcord on a publié, sous le patronage de l’Ambassade de France en Roumanie , la traduction du livre de Paul Ricœur, « La mémoire, l’histoire, l’oubli » dont nous citons :
« Sous l’histoire, la mémoire et l’oubli.
Sous la mémoire et l’oubli, la vie.
Mais raconter la vie, ça c’est une autre histoire,
Inachevée ».
Le testament philosophique de Paul Ricœur, « Parcours de la reconnaissance », a été conçu comme parcours des moments de la vie même de l’auteur, est par conséquent, paraphrasé, « Le parcours de Paul Ricœur ».
Reconnaître c’est d’abord identifier ou distinguer un objet, un lieu ou une personne,perdus de vue depuis longtemps. C’est aussi se reconnaître soi même, contre la méconnaissance de soi même. Le troisième moment du parcours, c’est la reconnaissance mutuelle.
On dit dans la sémantique générale de la psychothérapie qu’il n’y a pas de connaissance sans reconnaissance. Dans un autre sens, la reconnaissance est le sentiment d’un bien fait, « la mémoire du cœur » (Hans Christian Andersen).
On parle de la perspective de mondialisation de la (re)connaissance de l’homme et de la société, de la anosognosie (non reconnaissance du trouble), la non reconnaissance des droits nouveaux.
Les analogies spirituelles avec la technologie biométrique de la reconnaissance faciale, rétinienne, vocale, de l’écriture, de la parole d’empreintes, d’entités, d’images, rappellent que la technologie la plus parfaite  c’est le corps humain.
En fait, la technologie et la littérature sont entrées dans un rapport de complémentarité et en approchant informatique et création, démarches algorithmiques, textualités électroniques , nouvelles pratiques de lecture – écriture, incidence des technologies sur la représentation, cyberpunks.
Dans le milieu littéraire , on cite souvent le « Voyage » de Baudelaire :
« O, Mort, vieux capitaine, il est temps ! levons l’ancre !
Ce pays nous ennuie,ô Mort ! Appareillons !
Si le ciel et la mer sont noir comme de l’encre,
Nos cœurs que tu connais sont remplis de rayons !

Verse-nous ton poison pour qu’il nous réconforte !
Nous voulons, tout ce feu nous brûle le cerveau,
Plonger au fond du gouffre, Enfer ou Ciel, qu’importe
Au fond de l’Inconnu pour trouver du nouveau ! »
Charles Baudelaire a été le poète français le plus traduit en roumain. Parmi ses traducteurs, il y en a un qui était aveugle. On peut saisir comme véritable innovation, l’assourdissante version roumaine qu’il a réalisée à la poésie »Les Petites Vieilles » :
« Honteuses d’exister, ombres ratatinées,
Peureuses, le dos bas, vous côtoyez les murs;
Et nul ne vous salue, étranges destinées !
Débris d’humanité pour l’éternité mûrs ! »

« De soartă ruşinate, voi umbre scorojite,
Ce-n tremur mergeţi frânte, lungi ziduri dibuind,
Nu vă salută nimeni, amarnice ursite !
Umane vreascuri doară-n vecie înflorind ! »
C’est sur une piste indo-européenne à partir de Kalidasse jusqu’à Apollinaire (dans sa fameuse « Chanson du Mal-Aimé ») que l’éternelle reconnaissance abhijnana de Sakuntala est présente :
« L’époux royal de Sacontale
Las de vaincre se réjouit
Quand il la retrouva plus pâle
D’attente et d’amour yeux pâlis
Caressant sa gazelle mâle »
Mon ami, le grand sociologiste des Indes, André Beteille,avec père français et mère bengali, je le vois comme une abhijnana – reconnaissance entre Dushyanta et Sakontala, mais aussi entre francophonie et indianisme.
Sur le terrain de l’éducation, le psychologue parle de l’estime de soi en tant qu’un résultat d’une autoévaluation, un « baromètre »révélant dans quelle mesure nous vivons en concordance avec nos valeurs. (Michelle Larivey)
On peut être valorisé ou dévalorisé devant les propres yeux par nos différentes actions. L’importance de l’estime de soi pour la qualité de vie se manifeste étant favorable à l’actualisation, attrait  pour les semblables, une base pour une certaine relation épanouissante, un gage pour la réussite.
La carte de la francophonie adopté par la Conférence ministérielle de la francophonie Antananarivo, le 23 nov.2005 re-consacre la langue française comme un précieux héritage
commun et un moyen d’accès à la modernité, un outil de communication, de réflexion et de création qui favorise l’échange d’expérience.
Entre 25 juin et 2 juillet à Sinaïa  va se dérouler le 20-e Congrès du CIÉF sous l’Appel « Francophonies et dialogues interculturels ». Les thèmes proposés sont :
.  Idées de soi, visions de l’autre
.  Pensée migrante
.  Francophonie, mémoires et racines
.  Voix et visions du 21-e siècle
.  Francophonie et francophilie
.  Écriture des sens, sens de l’écriture
.  Représentation des marges
.  Diversité et pluralisme culturels
.  Arts francophones à l’échelle mondiale
.  Traductions plurielles de la culture francophone
.   Enseigner la francophonie.
La Roumanie est l’un des 50 États membres de la francophonie, sans du moins être un pays francophone, mais étant placé dans l’espace francophone et de la latinité innée, selon la Carte. La « roumanité » peut être vue comme un cas de convergence positive, dans l’espace francophone contemporain. L’impact du français parmi les Roumains est aussi observable, par exemple, dans la communauté roumaine de Belgique, matérialisé dans l’émancipation sociale, la tolérance, la convivialité et le métissage culturel au-delà du roumain et du français également. Des trois perspectives divergentes du « vivre ensemble » dans une société multiculturelle, on distingue trois abords :
. l’approche assimilationniste
. l’approche communautarienne
. l’approche interculturelle
La dernière propose l’élaboration des modalités du « vivre ensemble » à partir des interactions concrètes des individus, ou des groupes porteurs d’histoire, de codes et d’héritages culturels différents. (Marc André)
On peut se demander si Bucarest peut-il faire figure de centre littéraire francophone, si l’on suit le titre du livre « Roumanie, capitale…Paris ». Dans son étude « Centre(s) et périphérie(s)  dans les lettres francophones, m-me M.Perişanu  souligne que l’aire des études francophones peut s’élargir et se restreindre, selon une géométrie variable. « Mouvante et dérangeante parfois, la francophonie littéraire est une patrie mythique encore trop morcelée, représentant un nouvel espace littéraire original ». L’exil linguistique des écrivains tels Elena Văcărescu (Hélène Vacaresco), Tristan Tzara, Emil Cioran, Panaït Istrati, Mircea Eliade, Eugen Ionescu (Eugène Ionesco), Valentin Gheorghiu, Vintilă Horia, Bebe Fundoianu (Benjamin Fondane), Gherasim Luca, Dumitru Ţepeneag, Paul Goma, Bujor Nedelcovici, Georges Astalos, Matei Vişniec, a apporté au patrimoine francophone du XX-ième siècle un pilier soutenant tout un pan de la modernité: l’ennui, l’attente vide, le sens existentiel de la négation, la déconstruction, l’avant-gardisme expérimental, l’expression de la dérision.
« Le mot sablier » de Dumitru Tsepeneag est un roman charnière qui figure concrètement le trajet qui mène l’écrivain du roumain au français.
Cioran parlait de « l’immatérielle suprématie de la langue française » et de la manière dont celle-ci (vraie ascèse) a discipliné sa pensée : « J’aurais dû choisir n’importe quel idiome, sauf le français, car je m’accorde mal avec son air distingué ; il est aux antipodes de ma nature, de mes débordements de mon moi véritable et de mon genre de misères. Par sa rigidité, par la somme des contraintes élégantes qu’il représente, il apparaît comme un exercice d’ascèse ou plutôt comme un mélange de camisole de force ou de salon. Or, c’est précisément à cause de cette incompatibilité que je suis attaché à lui ».
Un jeu périphérie – centre c’est l’épatante histoire des relations Provence et Roumanie ayant son sommet dans l’amitié de Frédéric Mistral et de Vasile Alecsandri, auteur de la chanson « La gente latine » couronnée à Montpellier par Mistral même.
Le choix de la France est bien roumaine. Le sculpteur Brancusi et George Apostu sont passés au-delà, à Paris. Cristian Breazu y est au comble de sa création. Les dramaturges viennent en force après Eugène Ionesco. Le théâtre de la francophonie de l’exil ou de la prison est celui de Georges Astalos dont le présent stand de Timişoara, en synchronie avec celui de la Foire du livre de Paris, où il a un stand à lui, à 30 livres plantés aux pals de Dracula et son double, montre des titres tels :
« Dracula et ses doubles ».Du sommaire : Le vrai visage de Dracula ; Le bal du cimetière ; Coup de sifflet.
« Historikon ». Du sommaire : L’Échafaud ; Robespierre ; Napoléon.
« Sans issue ». Du sommaire : Qu’allons-nous faire sans Willi ; Mademoiselle Helsinka ; Le puits.
« L’Insoumission ». Du sommaire : Une prière de trop ; Paroles de sable ; La pomme.
« Utopies ». Du sommaire : Invitation à la mégalomanie ; Dissertation sur l’argot ; La pluridimensionnalité du théâtre.
« L’empreinte de l’exil », Du sommaire : Caviar vodka et bye bye ; Le sel de l’exil ; Retour au bercail.
« Les Anges du pouvoir ». Du sommaire : Sur les anges du pouvoir ; Notre thé quotidien ; L’apothéose du vide ;
« Satires express ». Du sommaire : Cambriolage à sec ; Chaussures de dames ; Les bonnes odeurs.
« Herr Haupfmann » - autofiction romanesque.
Dans la culture et l’éducation de la Roumanie on distingue un penchant particulier pour Jean Jacques Rousseau avec son « Émile ou de l’éducation ». Les traductions se sont succédées en accord avec les évolutions de la langue roumaine, mais tout en se concentrant sur l’esprit de l’auteur. En fait, la spiritualité éducationnelle rousseauiste va se préserver à travers les nouvelles technologies.
Pour tomber sur le sujet de l’atelier que vous avez organisé, j’aimerais m’exprimer en qualité de bibliothécaire, aussi bien qu’en écrivain et en anthropologiste de la culture.
La Bibliothèque Pédagogique Nationale de la Roumanie qui est entrée en 2006 dans sa 126-ième année d’existence, a constitué du début, un miroir de la pédagogie et de la culture françaises (voir les titres qui existent dans le fonds de livre Ion Zalomit et Alexandru Odobescu). Dans ces collections, bien des titres peuvent être considérés comme des encyclopédies de l’influence - confluence – correspondance roumaines-françaises.
Je voudrais présenter deux ou trois projets de notre Bibliothèque qu’on pourrait mettre en pratique à l’aide des nouvelles technologies de l’information et de la communication et que l’on propose prendre en considération :
Projet Patte – Debattista – Anca sur la littérature pour les enfants ( voir les annexes).
Organisation en Roumanie des C.D.I., projet  précédé par les cours et l’atelier de travail franco-roumain dans la Bibliothèque Pédagogique Nationale au début des années ’90. Première responsable, l’animatrice française, madame Lydia Bloch, suivie, les années suivantes par madame Anne Rabany et par m. le professeur Daniel Fondanèche, maître de conférence à l’Université de Paris VI« Denis Diderot ». L’implantation de bien des C.D.I. à Bucarest, à Sibiu,  Ploieşti, Jassy, ou Timişoara entre autres, a exigé la formation, l’évaluation et pourquoi pas l’encouragement des cadres spécialisés expressément pour le métier de documentaliste, qui dorénavant exerçaient un métier neuf et incitant. À présent, le Ministère roumain de l’Éducation et de la Recherche, en collaboration avec les Services Français d’Éducation en Roumanie ont séparé apparemment ces centres des bibliothèques scolaires traditionnelles.
Dès sa conception, le C.D.I. avait une quadruple fonction :
centre unique de documentation regroupant toutes les ressources de l’établissement ;
centre de relations publiques intérieures et extérieures ;
centre culturel en relation avec les autres lieux culturels du quartier ou de la ville ;
centre de recherche pédagogique.
Aujourd’hui, le C.D.I. se veut :
un système d’information multimédia ;
un espace de formation, de communication et d’information ;
un laboratoire d’expérimentation des nouvelles technologies éducatives ;
un lieu de culture et d’ouverture, de rencontre et d’intégration.

La Bibliothèque Pédagogique Nationale n’a pas considéré cette démarche une menace et un possible projet commun, au cadre de la francophonie on pourrait les mettre en commun . Ainsi, le fonds historique roumain et franco-roumain sera valorisé, tout en le mettant en connexion avec les nouveaux courents de la pensée  éducationnelle scientifique et culturelle. Si dans le passé, le français a été l’outil de communication privilégié des élites (voir les salons des boyards), par ce projet on démocratise et on cultive pour innover le français pour les enfants et les enseignants roumains.
3.   Dans la même ligne, en Roumanie on peut observer l’absence des publications à grands caractères destinées aux personnes à difficultés de vue. Si un projet francophonique dans cette direction sera mis en route, cela contribuera d’une manière spectaculaire aussi à la diminution de la crise générale de la lecture.

~*~
https://georgeanca.blogspot.com/2018/06/technologie-de-la-reconnaissance.html











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu