vineri, 15 iunie 2018

Un frumos eveniment, artistic-cultural, multietnic , de talie internațională




COMUNICAT  DE  PRESĂ
de Melania Rusu Caragioiu,
Redactor sef , ediție culturală, STARPRESS, Montreal, Canada

Un frumos eveniment, artistic-cultural, multietnic , de talie internațională, s-a desfășurat în  data de 9 și 10 iunie a.c., în zona canadiană Laurentides,  la Val David, în Reședința, Sala de Conferințe, a scriitoarei Flavia Cosma.

Este vorba despre ,,al XVIII-lea Festival Internațional  al Scriitorilor și Artiștilor de la Val David”, Festival  bianual care stimulează și descopere noi talente, invitate alături de personalități consacrate.

Pentru noi românii participanți fiind o infuzie sufletească de manifestare artistică și spirituală, noi, la rândul nostru , purtând sus stindardul creației noastre personale, cu atât mai mult cu cât lucrările s-au desfășurat în limba franceză, engleză și spaniolă.

Festivalul  a fost reprezentat în mai multe secțiuni și anume: lansare de carte,  poezie, proză,  conferințe asupra unor tematici în cercetare documente literare, conferințe, expuneri, prezentarea miniexpozițiilor de pictură expuse în sala de conferință, momente de muzică instrumentală. și un concurs ad hoc de îndemânare artistică poetică, cu temă fixă, , concurs inițiat și condus de scriitoarea artistă Honey Novik, Toronto, Ontario, Canada,  urmând discuții, proiecte de viitor, și... antren...

În a doua zi, după închiderea lucrărilor , întregul colectiv s-a deplasat la Sediul Expozițional din Val David, spre a vizita expoziția momentului și pentru a se realiza o înregistrare a participanților de la Festival, în cursul unui mini spectacol literar muzical, oferit de către toți participanții.

De subliniat este faptul că exponenții din Comunitatea Românilor  au fost prezenti ca întotdeauna spre a susține spiritul românesc și de a dovedi capacitatea de integrare în comunitatea mondială literară, prezentând frumoase producții în variantă bilingvă.

Însuși genericul Festivalului a fost anunțat în massmedia, Facebook, pliante, afișe, în limba franceză și limba spaniolă.

Festivalul este susținut moral și material prin contribuția amfitrioanei, Directoarea Flavia Cosma, Asociația de autori din Laurentides, cu sprijinul Municipialității Val David, Centrul de expoziții Val David.

Activitățile principale ale Festivalului desfășurându-se prin bunăvoința scriitoarei Flavia Cosma cu admirația și înștiințarea unor organisme de mare importanâ, precum ,,Consiliul de arte”,Canada; ,,Poets.ca”;  ,,Municipiul Val David”, ,,Centrul de expoziție”, Val David,

Dintre paricipanții români amintim pe scriitoarea autor Flavia Cosma, scriitoarea poetă, autor, Melania Rusu Caragioiu;  poeta, autor și pictorița Eva Halus; poeta autor și pictorița Carmen Dorea:  prozatoarea, romancieră, autor, Felicia Mihali, care a trimis materiale și salutul său de la Cercul polar de Nord, unde s-a exilat pentru șase luni spre a scrie o carte  despre nordul autentic al Canadei. Au mai fost români și în publicul participant.

Observând apartenența pe țări și provincii: Agrntina a fost reprezentată prin scriitoarea, autoarea și poeta Romina Funes; Luis Paul Calvo, poet, autor, compozitor și interpret. Chile,Tito Alvarado, poet; Canada,  zona Laurentides, zonă cu o mare efervescență culturală, John Mallette, poet; Jeannine Pioger  poetă, venită din Normandia,Franța;  Anne Louise Fontaine, poetă și artistă. Din Zona Val David și orașele limitrofe au participat cu piese incluse în program MarieAnnie Soleil, poetă, autoare, compozitoare, artistă; Jertemiah Val, poet, autor, compozitor, interpret;  Ivan Denis Dupuis, poet, autor, compozitor;  poeta, autoare Nicole Davidson; Zona Québec, Louise Carson,  poetă, Din Montreal:  Julie de Belle, poetă scriitoare, autoare;  Dabid Brème, poet, autor; Din Toronto, Ontario, Canada, Honey Novik, scriitoare, autoare, compozitoare, .

Festivalul a înregistrat o mare animație, sosind și invitați care au voit să participe, precum și public interesat de desfășurarea Festivalului


Ca întotdeauna, în seara celei de a doua zi a Festivalului, frumoasa festivitate s-a încheiat cu o agapă frățească și  un mic concert de muzică vocală, fiecare participant luându-și în serios rolul său de interpret de muzică, din repertoriul țării sale.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu