duminică, 25 octombrie 2020

„În fiecare limbă pe care o cunoști ești un alt om” - Sa fii mereu in forma maxima, deplin sanatos si fericit!

 



Sa fii mereu in forma maxima,  deplin sanatos si fericit!

 

MERITA DE APLICAT

 

*L-am întrebat pe unul dintre prietenii mei care a trecut de 60 de ani și se îndreaptă spre 63. Ce fel de schimbare simte în el?*

* Mi-a trimis următoarele rânduri foarte interesante, pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi....*

1) După ce mi-am iubit părinții, frații, soția, copiii, prietenii, acum am început să mă iubesc pe mine însumi.

2) Tocmai mi-am dat seama că nu sunt ′′ Atlas ". Lumea nu se odihnește pe umerii mei.

3) Am încetat să negociez cu vânzătorii de legume și fructe. La urma urmei, câțiva lei în plus nu îmi vor face o gaură în buzunar, dar l-ar putea ajuta pe săracul om să economisească pentru taxele școlare ale fiicei sale.

4) Platesc taximetristul fara sa astept restul. Banii în plus i-ar putea aduce un zâmbet pe față. La urma urmei, muncește mult mai greu decât mine.

5) Am încetat să le spun bătrânilor că deja au povestit povestea asta de multe ori. Până la urmă, povestea îi face să meargă pe banda amintirilor și să retrăiască trecutul.

6) Am învățat să nu corectez oamenii chiar și atunci când știu că greșesc. La urma urmei, ideea de a face pe toată lumea perfectă nu este pe mine. Pacea este mai prețioasă decât perfecțiunea.

7) Ofer complimente în mod liber și generos. La urma urmei, este o îmbunătățire a stării de spirit nu numai pentru destinatar, ci și pentru mine.

8) Am învățat să nu mă deranjez de o cută sau de o pată pe cămașă. Până la urmă,personalitatea vorbește mai tare decât aparențele.

9) Mă îndepărtez de oamenii care nu mă prețuiesc. La urma urmei, ei s-ar putea să nu știe valoarea mea, dar eu știu.

10) Rămân rece când cineva joacă politica murdară ca să mă depășească în cursa de șobolani. La urma urmei, nu sunt șobolan și nici nu sunt în nicio cursă.

11) ) Învăț să nu fiu jenat de emoțiile mele. La urma urmei, emoțiile mele sunt cele care mă fac uman.

12) Am învățat că e mai bine să renunți la ego decât să rupi o relație. La urma urmei, ego-ul meu mă va ține departe, în timp ce în relații nu voi fi niciodată singur.

13) Am învățat să trăiesc fiecare zi ca și cum ar fi ultima. La urma urmei, s-ar putea să fie ultima.

14) Fac ceea ce mă face fericit. La urma urmei, sunt responsabil pentru fericirea mea, și mi-o datorez.

 

* Am decis să trimit acest lucru multora, pentru că de ce trebuie să așteptăm atâta timp, de ce sa nu putem practica asta la orice etapă și vârstă .... *

 

Sursa: Prof. VALENTINA LUPU

 





"„În fiecare limbă pe care o cunoști ești un alt om”.

Eu cred că așa este! Construiești gândurile tale în funcție de vibrația sunetelor."

 

Minunata spusa si frumoase ganduri ale acestui Om al Pamantului, un irlandez mai roman decat cateva milioane de romani...

 

Dacă nu mă-nșel, tot de la Domnul acesta provine și pasajul: ”E greu să fii irlandez în România, dar și mai greu e să fii român în România.”

 

Irlandezul Peter Hurley sintetizeaza in cateva cuvinte identitatea noastra; cum rezonam noi la experienta irlandezilor , in contextul in care traim ? Vom avea aceeasi soarta ? Remarcabila pledoarie ! V.P.

 

Irlandezul Peter Hurley, cunoscut promotor al satului românesc și al valorilor autentice țărănești, a susținut la Vaslui o conferință intitulată „Tradiție și modernitate, istorie și prezent pentru tânărul contemporan”, informează Episcopia Hușilor.

 

În cadrul evenimentului, Hurley le-a vorbit tinerilor despre ceea ce înseamnă să fii român și despre admirația pe care o poartă satului românesc și culturii țărănești tradiționale.

 

El i-a îndemnat pe tineri să nu se lepede de propria identitate, așa cum a făcut-o poporul irlandez, care și-a părăsit limba.

 

Hurley afirmă că românismul este definit de cinci piloni: limba română, credința, pământul, cultura tradițională și jertfa. „Rețeta voastră, ceea ce vă face pe voi să fiți diferiți, unici și prețioși, este foarte simplă, sunt cinci cuvinte:

 

Primul cuvânt este limba română. Fiecare neam, fiecare popor poate să spună: noi avem limba cutare, în afară de Irlanda. În Irlanda 0.3% din populație mai vorbește irlandeză.

Nimeni nu poate să îți fure identitatea, dar tu singur poți să o arunci la coșul de gunoi. Acest lucru e foarte important! Vă spun din experiența irlandezilor. Noi am aruncat, acum 150 de ani, limba noastră străveche, la coșul de gunoi, pentru că am fost „educați” să înțelegem că a fost ceva absolut nefolositor. Am fost învățați că nu poți să te duci în lume să prosperi cu limba irlandeză, căci astfel ești un țăran irlandez nefolositor, un lucru de sfidat. Noi am fost, primii, sclavii Europei”, a spus el.

Cineva mi-a zis la un moment dat: „În fiecare limbă pe care o cunoști ești un alt om”. Eu cred că așa este! Construiești gândurile tale în funcție de vibrația sunetelor.

Limba română este o limbă latină, dar nu numai o limbă latină. De când am început să citesc despre România, în 1994, am citit că ea este cea mai aproape de limba latină în Europa. Pot să îmi imaginez un munte al limbilor, și pe acest munte este un râu care se numește „râul limbilor latine”. Româna este acolo unde izvorăște limba latină, mai sus. Este o limbă atât de frumoasă! Eminescu o folosește cel mai tare.

Când citesc cuvintele rugăciunii în limba română eu cred că au putere și rezonanță. În cuvintele din limba română, sunetul și sensul profund sunt foarte, foarte aproape”.

 

Peter Harley crede că România are vocația de a fi legătura dintre Răsărit și Apus:

„Al doilea cuvânt este credința. Credința în Dumnezeu este foarte puternică. Sunteți singurul popor ortodox latin din lume. Asta vă pune într-o poziție de balama între tot ce este în Est și tot ce este în Vest”.

 

Pentru el, pământul se identifică cu tradiția:

„Al treilea este pământul. Limba, credința și pământul, mai ales Carpații. Carpații sunt coloana vertebrală a poporului român. Stați la fel de confortabil pe partea estică și sudică precum pe partea vestică. Carpații nu au fost niciodată un zid de apărare, ci un copac în care ați urcat în orice moment de primejdie. Pământ cum găsești în România, nu există în Europa. Din acest pământ atât de fertil și de roditor a izvorât o cultură tradițională, autentică bineînțeles. A izvorât și a crescut o cultură tradițională atât de complexă și de frumoasă, atât de plină de valori! Prof. dr. Ion Bucur, fostul director al Muzeului Astra din Sibiu, vorbește despre țăranii din România ca despre o aristocrație a țăranilor Europei. Și cred că așa este!

 

Eu nu cred să fi fost cultura tradițională irlandeză atât de frumoasă cum este cultura tradițională românească, chiar și astăzi, când este foarte încercată această cultură.

Cultura tradițională este al patrulea cuvânt, Este vorba despre această tradiție vie, această cultură tradițională vie, care încă se găsește în această parte a Europei. Cum a zis Lucian Blaga, această cultură tradițională, pe care o găsim astăzi în România, este o verigă actuală a unui lanț continuu. La noi, în Vestul Europei, lanțul s-a rupt deja”, a explicat el.

 

Peter Hurley a încheiat astfel:

„A cincea trăsătură care vă definește, care, probabil, este și cea mai dureroasă, este jertfa. Această jertfă este continuă, aparent interminabilă. Pentru mine, a fi român nu este un pașaport sau un loc, ci seamănă mai mult cu o vocație, a fi român înseamnă a avea o vocație. A fi român nu înseamnă drepturi. Aproape niciodată nu a însemnat drepturi, din păcate, dar înseamnă responsabilitate. A fi român înseamnă o responsabilitate asumată, o cruce pe care să o iei, dar nu în sensul negativ, ci în sensul pozitiv al conceptului.

 

Acestea sunt cele 5 trăsături pe care cred că le-am cristalizat foarte pe scurt. Pot fi pentru noi un fel de busolă când ne gândim ce înseamnă a fi român. Nu înseamnă o clădire, un imn național, un război sau o victorie și nici un templu, ci este această construcție spirituală, o combinație între limbă, credință, locul (pământul), tradițiile vii și această cămașă albă a jertfei pe care ați purtat-o pe parcursul a sute de ani”.

 

170 ani de Eminescu...

 

Sursa: MELANIA RUSU CARAGIOIU








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu