duminică, 24 iunie 2018

Medicamentul miraculos al lui Isus - O Minilectura cu Gand de Seara - CINEMATOGRAFUL

FRUMUSETEA IMATERIALA - Sfantul Nectarie al Eghinei

            Omul cauta sa-L afle pe dumnezeiescul Creator al firii, pe Bunul artist Care a mestesugit-o, pe Cel Ce a întocmit universul, si sa-L cunoasca pe Cel de la Care primeste ideea Binelui raspândit nemarginit în toate. Ordinea, armonia din toate, rânduirea înteleapta si guvernarea universului, frumusetea imateriala sublima si splendoarea celor pamântesti înalta mintea omului la Cauza primordiala Care le-a creat pe toate întru întelepciune si fac sa creasca în inima sa dragostea dumnezeiasca fata de iubirea de întelepciune si stiinte, prin mijlocirea carora cauta sa intre în adâncurile misterioase ale întelepciunii dumnezeiesti si sa fie initiat în tainele creatiei, pe baza carora toate au fost întemeiate si sustinute. Studiul celor care exista descopera bunatatea Creatorului dumnezeiesc si dezvolta sentimentul iubirii fata de bin ele absolut, care îl atrage pe om spre acesta.Sfantul Nectarie al Eghinei, Un portret al omului, traducere de protopresbiter dr. Gabriel Mandrila, Ed. Sophia / Metafraze, Bucuresti, 2015, p. 271-272.
 ~*~

Medicamentul miraculos al lui Isus    Într-o zi, un băiețel de cinci ani intră în fugă într-o farmacie și-i spune farmacistului: „Domnule, aici sunt toți banii pe care-i am. Vă rog să-mi dați un miracol!“.
Farmacistul uimit, îl întreabă ce miracol își dorește și pentru ce. Răspunsul băiatului nu se lasă așteptat: „Doctorul ne-a spus că mama are nevoie de un miracol pentru a se vindeca. Aici sunt toți banii pe care i-am adunat pentru a-mi cumpăra o bicicletă, dar îmi iubesc foarte mult mama și vreau ca ea să se vindece. Te rog ajută-mă, domnule! Sunt suficienți bani?“.
             Farmacistul, foarte marcat, îi spune că nu are nici un medicament „miracol“ pentru a-i vindeca mama și că, dacă ar fi avut, i l-ar fi oferit gratuit. Acesta i-a mai spus copilului că numai Isus are acest medicament special și l-a invitat să meargă la biserică pentru a-l procura.
           Băiatul a luat-o din loc și a fugit la biserică. A îngenunchiat în fața crucifixului de lângă altar și a început să vorbească cu Isus: „Eu știu că ești răstignit, că suferi și că nu ai prea mult timp pentru mine, dar farmacistul mi-a spus că medicamentul miraculos ce o poate vindeca pe mama mea se găsește la tine. Îmi iubesc mama și iată toți banii pe care i-am adunat pentru a-mi cumpăra o bicicletă. Ți-i dau și îți promit că o să vin să te ajut să cobori jos de pe cruce, dar te rog ajută-mă!“.
             Din păcate, Isus nu-i răspunde și atunci băiatul strigă: „Dacă nu vrei să mă ajuți, mă duc să mă plâng mamei tale, Fecioarei Maria! Dacă îți iubești mama cum mi-o iubesc eu pe a mea, ajută-mă și dă-mi medicamentul miraculos. Îți promit că mă voi întoarce cât mai curând posibil pentru a te ajuta."
             Preotul, auzind strigătele băiatului, s-a apropiat de el și l-a invitat să-i vorbească în liniște lui Isus. I-a explicat faptul că Domnul ascultă, chiar dacă acesta nu-i răspunde în mod direct.

     Mai mult, preotul, mișcat de gestul băiețelului, decide să-l însoțească până acasă. Pe drum spre casă, băiatul îi spune acestuia cât de mult își iubește mama, că ea este totul pentru el și că numai Isus are medicamentul miraculos care o poate salva, după cum i-a explicat farmacistul.
             Odată ajunși la domiciliu,  micuțul găsește patul mamei sale gol. Strigându-o, aceasta iese din bucătărie și-i spune: „A venit un doctor și m-a vindecat. Mi-a zis să te salut din partea lui și să-ți transmit că și el își iubește mama. De unde îl știi pe acest doctor?“

     Preotul, întoarcându-se spre băiețel, îi spune: „Vezi, a făcut ce i-ai cerut și chiar a ajuns înaintea noastră."


***FIII LUMII - Sfantul Teofan Zavoratul           Lumea a înnebunit în fiii sai. Acestia pacatuiesc, se tulbura, se înviforeaza de valurile pe care le stârnesc singuri. Cât de multi dintre ei se învârt fara sa afle tihna, însa aduna doar maracini pentru foc! Necredinta îsi deschide gura cu îngâmfare, adevarul e mut si tace. Nelegiuirea vorbeste mestesugit, pe când dreptatea se ascunde. Numai moartea îi face sa taca pe toti cei ce intra în lume. Fericit cel ce si-a savârsit în aceasta calea fara împotmolire!Sfantul Teofan Zavoratul, Psaltire sau cugetari evlavioase si rugaciuni, traducere de Adrian Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 125.

CARTITELE - Sfantul Ioan din Kronstadt             Poarta-ti de grija, fii atent la patimile tale, îndeosebi atunci când esti la tine acasa, unde ele ies nestânjenite la vedere, precum cârtitele când se simt neamenintate. Când nu suntem în mediul nostru de acasa, patimile cauta de obicei sa se ascunda sub o masca mai respectabila, iar acolo nu mai avem posibilitatea sa punem pe fuga aceste cârtite negre care sapa la temelia integritatii noastre sufletesti.Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 33


CINEMATOGRAFUL - Arhimandritul Sofronie Saharov             Gândurile care vin în minte în vremea rugaciunii arata existenta patimilor. Pe cât de des vin gânduri similare, pe atâta înseamna ca patimile acelea explicite au radacini adânci. O astfel de patima are radacini adânci si este nevoie de o mare osteneala si durere pentru a fi vindecate. Prin urmare gândurile din vremea rugaciunii ne ajuta sa distingem starea noastra, patimile noastre. Se întâmpla ceea ce se petrece la proiectia unui film. Când exista lumina în spatele filmului, atunci toate se arata clare pe ecran. Lipsa luminii nu arata nimic.Arhimandritul Sofronie Saharov, Cunosc un om in Hristos – Parintele Sofronie de la Essex, traducere de Pr. Serban Tica, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 224.Pr. ALEXANDRU STANCIULESCU
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu