duminică, 3 iunie 2018

Melania Rusu Caragioiu - SCRISOAREA UNEI GĂINI,




SCRISOAREA    UNEI   GĂINI,



     Drag puişorul meu nepoţel,

     Nu denult am călătorit cu un camion deschis. Camionul era mare, roşu şi fîrnîia pe nas...
     Eu stăteam împreună cu cinci vecine,  într-o ladă cu acoperiş şi pereţi de sîrmă..
     Ne-am distrat pe drum foarte bine fiindcă zburau multe păsări, soarele se juca mereu cu norii şi aveam la noi o cutie cu ,, amuse gueule’’, adică ceva de ronţăit, cum se spune, ca sa pierdem vremea. Pentru noi, aceasta era ceva de ciugulit, gustos si consistent.
     Trecînd noi, pe lîngă o fermă, am văzut multe lucruri  intresante, dar ce m-a impresionat mai mult, era o surată de a noastră care se urcase pe o movilă de nisip şi se lăuda, cotcodăcind  foarte tare, anunţîndu-şi bucuria că a izbutit să facă un ou.
     Găina respectivă se  recomanda spunînd că o cheamă   Cot Cot – Cotco Dac. Cunoscîndu-i deci numele, eu m-am hotărît să-i scriu despre mine, ca  să ştie şi ea, că şi eu sunt o eroină. Iata scrisoarea pe care i-am trimis-o:

                                 Dragă   Cot Cot – Cotco Dac,
     Eu mă numesc  Cot şi locuiesc la ferma avicolă  de lînga cîmpul de lucernă.

     Dar să o iau de la început, ca să mă cunoşti mai bine.
     Înainte de a fi existat, eu eram un ou roşcat la coajă – vezi de aceea eu sunt roşie, iar patronul cînd vorbeşte despre mine zice că sunt de rasa Rhode Island.
     După câte îmi amintesc, pe atunci, ca eram doar o fărâmă, o pată mică pe gălbenuşul oului. Cineva a luat cu grijă oul, l-a  măsurat, cu o verigă de sârmă, ca să vadă dacă trec examenul de aptitudine.  Numai dupa ce treceam acest examen, puteam avansa, ca să pot deveni o găină de soi. Gata, trecut acest hop, am fost aşezată, ca ou,  ce eram,  pe o ramă care avea cuibuleţe, cum au cartoanele de ouă. Apoi am stat  vreo douăzeci şi ceva  de zile într-un dulap confortabil, numit incubator. Acolo, în lăuntrul lui spaţios, aveam lumină, umiditate, temperatură potrivită şi termostat, un aparat care doza temperatura. Din când în când cineva mă întorcea, automat, de pe o parte  pe alta, ca să dorm bine.
     De vreo doua ori, cineva îmbrăcat cu halat alb, pe semne operatorul de la staţiunea de incubaţie, m-a expus la o lampă, ca să vadă dacă am crescut şi voi deveni un pui bun. Am trecut examenul cu succes şi  la sfârşitul somnului, cioculeţul meu a devenit atâta de tare  încât am perforat coaja oului. Atunci am respirat adnâc, am luat mult oxigen şi voind să-mi schimb poziţia, am ieşit din coaja oului.
     Nu-mi dădeam seama dar mi se părea că nu sunt un pui frumos, iar  penele mici – puful, stătea lipit de mine. Dar puful a început să se svânte după câteva ore, şi aşa am devenit o frumuseţe de pui !
     O fetiţă, care făcea acolo practică, m-a luat în mână şi m-a sărutat, spunînd: ,, Uite ce ochişori frumoşi are, şi ce aripioare tari!’’
     Aşa am început o altă viaţă.
    Cred ca nici  găina – mama cloşcă, n-ar fi putut îngriji atâţia pui, câţi eram noi,  fiindcă eram o mulţime, multe sute şi poate chiar mii.. Aşa că am fost puşi în grupuri de vreo cincizeci de puişori, sub pulpana unei eleveuze – mama noastră artificială, mecanică, adoptivă. Eleveuza avea un bec  de la care primeam lumină şi căldură. Lângă draperia eleveuzei aveam hrană şi apă.
     Ce-a mai fost la început, pănă ne-am mai disciplinat, călcam în străchini, cum se zice, eram muraţi din cap până în picioare. Vasul  rotund din care beam apă  era cu rigole, santulete, dar cum noi eram nişte ghemotoace, gâgâlice, tot reuşeam să ne udăm chiar daca ar fi  fost ar numai o picătură de apă. ……………
Tainurile noastre  de mancare  aveau branza de vaci , malai,, vtamine , oua fierte mauntite si cite odata firimitri de vereata..
     Era sa de bine, era asa de vesel,, si ne fugaream ntre noi si , si ne ciuguleam mancarea care ne aungea unora pe spate. Si tare ne placea sa ii deranjam pe cei care dormeau. Asa am cescut si ne-au crwescut si primele pene. Acuma nu mai eram aşa de pufoşi şi de dragalaşi, dar acuma trecusem de ,, creşă,, şi ram deja la ,, grădiniţă,,. Gata  Nu mai dormeam sub ,,eleveuyă,, ci ca nişte orătănii serioase + ce devenisem+ dormeam în nişte mici ţarcuri. Primeam mîncare în jgheaburi,, apă în rigole, în care nu ne mai puteam bălăci. Devenisem bine educaţi.

 Şi aşa, din etapă în etapă am crescut, am învăţat să ne civiliyăm, deşi unii dintre noi mai loveau cu ciocurile în dreapta şi în stînga, Atunci fetele care ne supravegheau, i+au izolat pe bîtăuţi. De fapt daca nu ştiau să se comporte bine în colectivitate, n+au decît sa traiască izolat si plictisitor. Aşa le trebuie , să le fie de învăţătură .
     Impul a trecut repede, şi cînd am împlinit şase luni, eram o domnişoara puicuţă, frumoasa şi trupeşă. Incepînd de aci am fost cazată în cotţul cu găinile, care încep sa facă ouă. Acolo primeam atîtea bunatăţi de mîncare, era atîta lumina , încît atunci cînd mi+a devenit roşie creasta, mi+a venit pofta sa câ și mai mult. Am fost totdeauna cântăreață, dar atunci am început singură, fiind eu însâ-mi uimită de talentul meu. Cântam într-una.
     Am început să primesc și să mănânc și mai multe bunătăți,  și lucernă proaspătă, verde și morcov ras, și câte și mai câte de nici eu nu mai știu cum le cheamă.
     Și am început să fac ouă, dar unul dimineața și altul seara, câteodată două și al treilea noaptea. Atunci mi-am amintit de tine dragă surioară și îți scriu ca să mă laud  și eu.
      Ricum, între viețile noastre este o diferență : tu trăiești mai mult și cu mai multe dificultăți. Eu trăiesc într-un paradis, trăiesc mai intens, dar după 3-4 ani voi fi pensionată și apoi voi ajunge – totuși o supă bună cu tăiței, din care le place atât de mult copiilor.
  
---------------------------------
(notă, autoarea fiind inginer agronom a lucrat o perioada la Statiunea de Incubație artificială- pui de găină, Iravicoop-Timișoara).

                                          Montreal, 2002

Melania Rusu Caragioiu








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu