duminică, 9 martie 2025

Grid Modorcea - Premiile Oscar la răscruce

 



Premiile Oscar la răscruce

Grid Modorcea, Dr. în arte

09 Martie 2025

 

L-am cunoscut pe Robert de Niro la „Tribeca Film Festival”, înființat de el, unde mi-a înlesnit vizionarea filmelor din secțiunile festivalului, toate produse de studiouri independente. În dezbaterile la care am participat, laitmotiv era întrebarea de ce Academia americană de film exclude din competițiile ei filme de  asemenea valori ? Fiindcă sunt produse de studiouri independente? „Hollywood” era cotat ca industria superproducțiilor, a filmelor cu bugete foarte mari. Dar treptat-treptat, Academia și-a schimbat optica, în funcție de realitate, de mișcarea pieței cinematografice, ca acum, la a 97-a ediție a Premiilor „Oscar”, să vedem încununare a unui film independent, „Anora”.

 

Regizorul,  Sean Baker, care a ridicat de trei ori trofeul, a strigat: „Trăiască filmul independent!”. Un film cu un buget de numai 10 milioane de dolari, a obținut  „Best Picture”, premiul de regie, premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal (Mikey Madison), premiul pentru cel mai bun scenariu original, premiul pentru cel mai bun montaj.

 

Un astfel de succes se datorează, desigur, valorii filmului, care este povestea unei prostituate din Brooklyn, care are șansa să întâlnească și să se căsătorească cu fiul unui oligarh rus. Până aici, totul ar fi fost ca într-un basm. Dar odată vestea ajunsă în Rusia, părinții băiatului pornesc spre New York, să anuleze căsătoria. Să nu uităm lumea în care trăim. Dar noi nu uităm nici elogiul pe care atât Baker, cât și actrița Mikey Madison, cât și producătorii filmului, l-au făcut casei de prostituție care i-au ajutat, ajutor esențial, o experiență rară, care i-a copleșit, fiindcă prostituatele erau din toată lumea, fiecare cu povestea ei senzațională.  Și nu mă îndoiesc că printre ele, multe erau rusoaice.

 

Premiile „Oscar” au fost seismograful realității, au dat un semnal. Interesantă pledoaria lui Sean Baker, care, pe lângă mulțumirile aduse Academiei, a spus că Statele Unite a pierdut, numai în anul 2024, peste o mie de săli de cinema. Și a îndemnat ca oamenii să meargă la film, să-i ducă pe copii în săli, nu să stea la televizor, pentru că numai într-o sală de cinema, unde există o atmosferă de comunitate, poți să înțelegi cu adevărat mesajul unui film.

 

Și de data aceasta, reponsabilitatea Academiei a fost înaltă. Să nu uităm că ea are peste zece mii de membri, din elita filmului american. Deci atâția oameni votează pentru un premiu. Ne-a arătat ce mare tribună artistică este cinematografia, am simțit ce greu este să faci un film bun, competitiv, ce echipă de profesioniști implică și orientarea acestuia. Stindardul a fost ținut de un grup de patru cineaști palestinieni și israeliți, Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham și Rachel Szor, la debutul lor regizoral, care au luat premiul pentru cel mai bun lungmetraj documentar, „No Other Land”, cu premiera în Norvegia, care au spus că acest film e o dovadă că palestinienii și israelienii pot fi uniți, că ei au lucrat împreună acest film. De ce nu s-ar putea ca și în viața reală israelienii și palestinienii să se înțeleagă și să facă pace. Și au adăugat, acest lucru nu-l vrea America. Ea se opune acestei uniri. Politica ei este să-i elimine pe palestinieni din Gaza și Gaza să fie americană! „Nouă, ne este frică să trăim aici. Ni se pare că suntem mereu urmăriți și că vom fi arestați sau expulzați!” - spuneau ei,

 

La Gală, înainte de opinia palestinienilor, a vorbit Zoe Saldana, care a luat premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar în filmul „Emilia Perez”. Și ea a spus că soarta imigranților, din care face parte și familia ei, este dramatică. Ea e prima americancă de origine dominicană care ia un „Oscar”. Ceea ce nu s-a spus niciodată, s-a auzit acum de pe scena lui „Dolby Theatre” din Los Angeles, unde a avut loc Gala: „Frica de a mai trăi în America”.

 

În acest spirit a vorbit și actorul Adrien Brody, care a primit premiul pentru cel mai bun actor în rol principal din filmul „The Brutalist”. Al doilea „Oscar” primit de el. În cuvântul  lui esențial, o adevărată profesiune de credință, a pledat pentru pace, pentru unitatea dintre oameni, pentru o lume fără rasism.

 

Premiile Oscar au un prestigiu absolut, e cea mai înaltă tribună unde se poate vorbi liber. Și Gala a dat semnalul: Americanii vor reveni pe drumul drept.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu