duminică, 17 decembrie 2017

Cartile scolare se vor gasi online


Guvernul a adoptat legea manualului unic,
care se va gasi online in format PDF si digital interactive
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 18:17

Manualul scolar este un bun de interes public, potrivit unui proiect de lege adoptat de Guvern in sedinta de joi si care va fi transmis Parlamentului cu solicitare de a fi dezbatut si adoptat in procedura de urgenta.

Conform actului normativ, "proiectele de manuale scolare sunt realizate de catre autori/coautori si se depun in forma de manuscris la Ministerul Educatiei Nationale, in vederea evaluarii calitatii stiintifice.

Evaluarea manualelor se organizeaza prin Centrul National de Evaluare si Examinare si Institutul de Stiinte ale Educatiei, in baza unei proceduri aprobate prin ordin al ministrului Educatiei Nationale, de catre grupuri de evaluatori formate din cadre didactice, selectate in baza apelului public de selectie", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Biroul de Presa de la Palatul Victoria.

Toate manualele de baza vor fi disponibile in format PDF si digital interactiv, pe platforma manuale.edu.ro, a mai anuntat ministrul Liviu Pop.

"In principiu, acest proiect de lege prevede existenta unui singur manual de baza pentru fiecare programa scolara a elevilor din invatamantul preuniversitar de stat si particular. Ministerul, alaturi de Centrul National de Evaluare si Examinare si Institutul de Stiinte ale Educatiei, se obliga in a pune pe platforma manuale.edu.ro toate aceste manuale de baza in format PDF si digital interactiv, traduse in toate limbile minoritatilor, iar la cererea invatatorului/profesorului, alaturi de elev si parinte, se pot tipari aceste manuale prin grija Editurii Didactice si Pedagogice", a declarat Pop, la inceputul sedintei de guvern.

"In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, MEN va elabora normele metodologice de aplicare a legii, care vor fi aprobate prin ordin de ministru", se mai arata in comunicatul Executivului.

Premierul Tudose i-a spus ironic ministrului Educatiei: "Sa dea Dumnezeu sa functioneze. Ati vazut ca inca mai sunt reminiscente cu manualul de a V-a".

Spre finalul lunii august, ministrul Pop spunea ca in primele doua luni ale acestui an scolar, elevii din clasa a cincea nu vor avea manuale scolare, ci indrumare. Ministrul a motivat situatia din toamna spunand ca atunci contestatiile la licitatia pentru aceste manuale nu au fost solutionate din cauza unui demnitar din Ministerul Educatiei.

http://www.ziare.com/scoala/manuale/guvernul-a-adoptat-legea-manualului-unic-care-se-va-gasi-online-in-format-pdf-si-digital-interactiv-1493237


Sursa: Prof Valentina LupuNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu