vineri, 8 decembrie 2017

MINILECTURI cu Gand de Seara







INTUNERICUL SI LUMINA - Sfantul Tihon din Zadonsk

Vezi ca sunt doua lucruri care ti se înfatiseaza mereu înaintea ochilor, unul dupa altul: întunericul – în timpul noptii, si lumina – în timpul zilei; si ca din firea noastra cu totii ne ferim de bezna (caci nimeni nu voieste sa stea în întuneric) si cautam lumina. Asemenea si înaintea ochilor nostri duhovnicesti trebuie pururea sa se afle doua lucruri: pacatul – bezna sufleteasca, si Dumnezeu – Lumina cea vesnica. Si precum ne îndepartam de întunericul cel vazut, îndreptându-ne spre lumina simtita, asa ni se cuvine sa ne întoarcem catre Luminator din negura pacatoseniei, pe El cautându-L si luminându-ne. Precum cei care se îndeparteaza de lumina cea fireasca, de vreme ce se afla în bezna, se împiedica, nu deslusesc nimic si se tem de toate, asemenea si cei ce se înstraineaza de Dumn ezeu, Lumina cea pururea-fiitoare, sunt cuprinsi de întunericul cel sufletesc si, împiedicându-se, cad dintr-un pacat în altul si asa ajung sa se prapadeasca, daca nu-si vin întru simtire, dupa cum zice Scriptura: „Caci iata, cei ce se departeaza de Tine vor pieri” (Psalmul 72, 26). Din pricina întunecimii sufletesti, acestia vor fi „aruncati” în vesnicul „întuneric cel mai dinafara, unde va fi plângerea si scrâsnirea dintilor” (Matei 25, 30). Iar cei ce cauta pe Dumnezeu si se tin de El, facându-se fii ai luminii si ai zilei, vor mosteni lumina cea vesnica si vor vedea atunci „fata catre fata” acea Lumina pe care acum o întrezaresc doar prin credinta (1 Corinteni 13, 12) „si ca soarele vor straluci în Împaratia Tatalui lor” (Matei 13, 43). Cugetarea aceasta te învata sa te departezi de pacat asa precum te feresti de întuneric si cu toata inima ta sa cauti pe Dumnezeu, adevarata si duhovniceasca Lumina, pâna când ne mai este cu putinta sa cautam si sa gasim, dupa cum ne povatuieste Prorocul: „Cautati pe Domnul si va întariti; cautati fata Lui pururea” (Psalmul 104, 4).

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 120.





PRECIZIA ATOMICA - Sfantul Ioan din Kronstadt



Asa cum cunoaste Domnul numarul stelelor cerului, tot asa îl cunoaste si pe cel al Îngerilor din Cer si numarul gândurilor lor; asa cum cunoaste Domnul numarul firelor de nisip de pe malul marii si al puzderiei de fapturi de pe tot întinsul pamântului, cu madularele lor, cu partile care le alcatuiesc, de la cele mai mari pâna la cele mai marunte; asa cum cunoaste numarul atomilor tuturor stihiilor, în infinita lor infinitate, tot asa cunoaste si numarul neamului omenesc, care a fost, este si va fi, numarul gândurilor tuturor oamenilor care au fost, sunt si vor fi, numarul tuturor pornirilor inimilor lor, al cuvintelor si al faptelor lor. Dupa cum în natura vazuta si sensibila nimic nu poate fi ascuns si nici un atom nu se pierde, fiindca fara stiinta si voia lui Dumnezeu nimic nu se poate distruge din ceea ce a chemat El la viata, tot asa si în natura spirituală lui Dumnezeu nu-i scapa nici un gând, nici o intentie, nici o miscare a inimii, dorinta sau fapta. În vistieriile Sale totul se pastreaza, stiindu-se si numarul si masura, cantitatea si calitatea, în ce grad si la ce intensitate se manifesta lucrurile, si cele bune, si cele rele, gândurile, dorintele, cuvintele, faptele, marturisite sau ispasite si îndreptate în viata. Numarul atomilor pamântului, al atomilor fapturilor de pe pamânt sta în echilibru perfect cu numarul gândurilor si miscarilor sufletului omenesc. Daca ceea ce este creat si nu are viata de la sine nu se distruge, cum ar putea fi distrus ceva caruia Dumnezeu i-a dat capacitatea de a crea, ceea ce este viu prin excelenta, adica mintea, cea care învesmânteaza în cuvinte pe însusi facatorul ei, sufletul? Asa ceva nu este cu putinta. Pregatiti-va, muritorilor, sa dati raspuns. La judecata va vor astepta toate gândurile, dorintele, cuvintele voastre, faptele bune si faptele rele, nemarturisite sau neîndreptate, acestea din urma, prin fapte bune. De toate vei da socoteala înaintea lui Dumnezeu. Doamne, Cel ce ne tii la Sânul Tau parintesc!, „sa nu intri la judecata cu robul Tau” (Psalmul 142, 2). „De Te vei uita la faradelegi, Doamne, Doamne, cine va suferi?” (Psalmul 129, 3).



Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 77-78.





PERSONALITATEA UMANA - Parintele Arsenie Boca



Personalitatea este o înzestrare sufleteasca neobisnuita. Într-o personalitate chipul lui Dumnezeu este mult mai puternic si mult mai limpede. Toti crestinii au sigur câte un talant, dar unii au si câte doi, iar altii si câte cinci. Talantii sunt talente, energii de lucru, ca de pilda o minte mai stravazatoare, o inima mai larga, o mare capacitate de dragoste, o vointa mai puternica, o memorie mai buna, o ingeniozitate înnascuta. Aceste energii ale chipului prind mai bine, ca niste antene mai bune, energiile Harului care le sfinteste. Personalitatea are, de asemenea, de facut calea de la chip la asemanare. Dar, datorita înzestrarii sufletesti mai puternice, personalitatea ar putea strabate calea într-un timp mai scurt sau ar putea realiza o neasemanata asemanare.



Parintele Arsenie Boca, Parintele Arsenie Boca – mare indrumator de suflete din secolul XX, Ed. Teognost, Cluj-Napoca, 2002, p. 128

Sursa: Pr. Alexandru Stanciulescu




~O~

Într-o zi, un șofer de autobuz a mers ca de obicei la serviciu, și-a pornit autobuzul și a plecat pe traseu.
Nimic deosebit la primele câteva stații: câțiva oameni care au urcat, câțiva care au coborât, și totul a fost ok.
La urmatoarea stație, însă, un tip enorm a urcat în autobuz, cam 1,90 m, cu constituție de luptător categoria grea ... s-a uitat spre șofer zicând:
„Big John nu plătește !" și s-a așezat pe un scaun.
V-am spus că șoferul avea cam 1,60 m, era slabanog și genul de om blând? Așa că nu s-a certat cu Big John, dar nu i-a convenit chestia asta deloc.
Următoarea zi se întâmplă același lucru - Big John a urcat iar în bus, a spus tare ca el nu plătește și s-a așezat.
Următoarea zi iarăși ... și-n zilele următoare la fel...
Până când șoferul n-a mai rezistat, deja avea insomnii din cauza lui Big John care-și bătea joc de el.
Asa că-ntr-un final, s-a înscris la niște cursuri de body-building, karate, judo și alte arte marțiale.
După câteva luni, deja era foarte puternic, mai mult, devenise „very confident".
Așa că, în momentul în care Big John urcă în bus și spuse „Big John nu plătește", șoferul s-a ridicat, i-a aruncat o privire cruntă și a zbierat la el: „Și de ce nu?"
Big John l-a privit foarte uimit și i-a replicat: „Big John are abonament".


Morala 1
ASIGURĂ-TE CĂ EXISTĂ O PROBLEMĂ ÎNAINTE DE-A FACE EFORTURI URIAȘE S-O REZOLVI!

Morala 2
NU FACE PRESUPUNERI  INUTILE !!!
TE VA COSTA MAI PUȚIN STRESS, BANI, TIMP PIERDUT...
ȘI DORMI ȘI FOARTE BINEEE!

Morala 3
Nenorocirea e, nu că facem presupuneri, ci că ajungem să credem că ele sunt și adevărate!

Sursa: Prof. Valentina Lupu











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu